10 Folgen

Här är maten alltid grön, rolig att laga och enkel att lyckas med. Gott blir det också! Therese Svensson är din gröna kock och matkamrat. Vi lagar vegetariskt, lite veganskt och ofta glutenfritt. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Silan Diljen

Los Vegos Sveriges Radio

    • Gesellschaft und Kultur

Här är maten alltid grön, rolig att laga och enkel att lyckas med. Gott blir det också! Therese Svensson är din gröna kock och matkamrat. Vi lagar vegetariskt, lite veganskt och ofta glutenfritt. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Silan Diljen

    Brunch hela dagen

    Brunch hela dagen

    Maximalt med mat till minimalt med tjoller - det är vad Los Vegos-Therese kallar en perfekt brunch. Här bjuds på huevos rancheros, dubbel brunch burger och en hel limpa av dubbelmackor.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Recept: Therese Svensson

    Huevos Rancheros med svarta bönor, tomat, ägg och chipotle
    Vegetariskt, glutenfritt, laktosfritt, mjölkfritt

    Huevos rancheros betyder ungefär ”ägg i ranchstil” och är en enkel mexikansk cowboyfrukost som jag adderat svarta bönor till för att göra den mer mättande. Det här är så gott, snabbt och enkelt att du inte har en ursäkt att inte prova den. Grunden i rätten är superenkel - man tillagar helt enkelt ägg i tomatsås. Det finns flera versioner av den här rätten i andra länder. I Italien heter den uova in purgatorio, och i mellanöstern shakshuka.

    Du kan göra huevos rancheros i en ugnsform om du gör mycket, till exempel om du har massor av kompisar som kommer över på söndagsbrunch, eller gör den som jag gör här, direkt i stekpannan.

    Vegan: Toppa med skivad svamp eller rökmarinerad tempeh istället för ägg. Veganklart.

    Variera mera: Får du rancheros över kan du använda den som sås till rostade rotfrukter eller som sås i en gratäng eller lasagne, ta bara då bort äggen så du bara har kvar själva tomatsåsen.

    Tips: Tomat med smak. Eftersom tomater bara är i säsong en kort tid under sommaren får man ta till italienarnas smarta trick att använda konserverade tomater resten av året. Hela konserverade tomater i olika former ger mycket smak och mosas lätt till en god tomatsås. Det går även prima att låta hela konserverade tomater rinna av och sedan rosta dem halverade i ugn med lite olivolja och salt till en god smörgåstopping. Läs mer om tomater här på matsajten SeriousEats.com.

                                                                                                            Ingredienser: ca 2 portioner

    1 burk konserverade tomater

    1 burk svarta bönor

    2 vitlöksklyftor

    1 tsk chipotle paste (finns på tacohyllan i din matbutik)

    2-4 ägg (välj själv!)

    Salt

    Olivolja

    Kryddor: Ca ½ tsk spiskummin, ½ paprikapulver

    Till servering: Rostat bröd, tortillas, skivad avokado, färsk koriander, limeklyftor, grillad eller kokt majs.

     

    Gör så här:


    Fräs krossad vitlök och svarta bönor i en stekpanna med olivolja tills glansigt.
    Häll på tomater och tillsätt chipotlepasta, spiskummin, paprika och salt.
    När såsen puttrat ihop och du smakat av med eventuellt mer kryddor och salt. Knäck försiktigt i ägg så gulan håller sig hel.
    Sätt på ett lock och ha lite koll – det är färdigt när äggvitan har satt sig men gulan fortfarande är rinnig.
    Gör egna nachos av tortilla om du vill. Stek tortillas i en het panna med lite olja tills krispig. Ta upp, strö över lite salt...

    • 21 Min.
    Nu blir det riktigt fattig mat!

    Nu blir det riktigt fattig mat!

    Nu har Los Vegos-Therese bränt alla pengar på att ha kul. Den fattigaste veckan i månaden är här. Då gillar man läget, gräver längst in i skafferiet och lagar gott på en svindlande låg budget.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Recept: Therese Svensson

    Nudelplättar med fruktsoda, ostbågar och rostad majskräm
    Vegetariskt

    För några år sen svepte en nudelrätt in över internet och blev viral över en natt – The Ramen Burger. Det är helt enkelt snabbnudlar blandade med omelett- eller pannkakssmet och gräddade i en panna till små nudelplättbiffar. I Ramen Burger-fallet användes nudelplättarna som bröd till hamburgare. Idag ska vi dock fattiglappa oss så jag stannar vid plättarna och toppar dem med en Björn Gadd-inspirerad majskräm som jag gör av majs från en vanlig majskonserv.

    Tips: Genikocken David Chang från amerikanska nudel-och-så-mycket-mera-krogimperiet Momofuku använder bland annat fruktsoda som vätska i tempurasmet. Inte bara är det kul utan det blir även en fluffigare och lättare smet. Här håller jag alltså ned läsken direkt i plättsmeten.

    Tips: majs. Det kanske verkar tråkigt med burkmajs, men som fattiglapp kan man ändå rosta dem hårt för att få fram lite mer smak. Majssäsongen varar från ungefär augusti till oktober så om du läser detta då och har en färsk majs med höljet kvar kan du blötlägga allting i tio minuter och sedan grilla majsen direkt i höljet. Då ångas majsen inuti höljet och blir perfekt. Dra bara ned höljet sen och lägg direkt på grillen för grillränder. Funkar i ugnen också!

     

    Ingredienser (2 portioner)

    1 paket snabbnudlar

    2 ägg

    2 msk fruktsoda

    Ostbågar

    Färsk koriander till servering

    Majskräm:

    1 burk majs

    1 tsk chipotlepaste tacosås eller chilisås

    1 msk olivolja

    Salt

     

    Gör så här:


    Koka nudlarna efter anvisning på paketet. Häll av i durkslag och häll över i en bunke. Knäck två ägg över och blanda ihop med 2 matskedar fruktsoda, svartpeppar och 2 dl krossade ostbågar.
    Klicka ut lite nudelgegga i en het stekpanna och stek på bägge sidor tills gyllene, precis som en plätt. Upprepa tills allt är klart och lägg över på en tallrik.
    Häll burkmajs i en het stekpanna och låt fräsa tills de är lite brända. Häll över kalaset i en bunke, tillsätt 1 tsk chipotle paste, 1 msk olivolja och stavmixa slätt till en kräm. Smaka av med salt och mer chili om du vill.

    Servering: Servera nudelvåfflorna med majskräm och smula över mer ostbågarna. Färsk koriander är gott till också. Klart!

     


     

     
    Macklasagne på torrt bröd med bönbechamel
    Vegetariskt, laktosfritt

    Macklasagnen gjorde jag en kväll när min kille skulle cykla hem i åska och regn och jag hade typ inget hemma. Jag tänkte: "hm, jag gör en mix av hans godaste comfort food - smörgås, nåt såsigt och lasagne". Tadaa! Lasagnemackan var född! Nu kanske inte du har just exakt de här ingredienserna hemma men det är just det som är poängen – använd de rester du har! För Macklasagnen är en briljant matplattform för rester. Den passar utmärkt när du har en torr baguette eller limpa hemma och någon krämig röra, gryta, puré eller tjock sås eller soppa som blivit över.

    Vegan: Byt ut osten mot växtbaserad ost eller näringsjästflingor. 

    Glutenfritt: Jamen, använd glutenfritt bröd. Eller lättkokta skivor av rotselleri eller grillad zucchini istället för bröd.

    Tips: När...

    • 23 Min.
    Bönor = balla baljväxter

    Bönor = balla baljväxter

    Bönor är hata eller älska. Antingen äter man dem på en miljon olika sätt, eller så undviker man dem till varje pris. Los Vegos älskar bönor för att de är så användbara, sjukt billiga och klimatsmarta.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Recept: Therese Svensson

    Bönotto med saffran
    Vegetariskt, glutenfritt

    En gång i somras hade jag inget till frukost så då gjorde jag bönotto med olivolja, grillad sparris och citron. Det tog 10 minuter och sen hade jag både frukost och över till lunch. Bönorna blir krämiga och nästan lik en gräddig äggröra, om man tillsätter mascarpone eller riven mozzarella eller gräddost (fast då blir det dock ej laktosfritt). Bönotton funkar också utmärkt som en resträtt eller prepprätt – har du en bunke ugnsbakade betor i kylen? Eller lite grillad kål? Släng i det tillsammans med ost, olivolja och rosmarin så har du en snabbmåltid på några minuter.

    Tips: Torkade ekologiska bönor går bra att så i lite jord! Testa att odla olika sorter och se vad som kommer upp. Bönor är tacksamma klätterväxter både på små balkonger och i odlingspallar. Visa oss dina egna odlingsexperiment genom att tagga @vivalosvegos eller #vivalosvegos på instagram!

    Kökshack: Pruttar och bönor. Bönor är klimatsmarta, proteinrika och dessutom sjukt billiga. Men ett skäl till varför många fortfarande ratar bönan är för att de förknippas med fjärtande. Det finns ämnen i bönor som kan vara svåra att bryta ner, men om du äter grönsaker, fermenterad mat och bönor ofta så brukar det inte vara några problem. Då har nämligen de goda bakterierna i magen byggt upp ett bra system för att bryta ned allting så bra som möjligt. Så det är med andra ord större pruttvarning ju mindre grönsaker och bönor du äter. Känner du dig träffad så börja med lite bönor och utöka allteftersom. Du kan också 1. Käka småbönor som den lättsmälta mungbönan och adukibönan 2. Koka bönor tillsammans med sjögräs och en potatis för det sägs underlätta samt 3. Sluta gnälla, börja äta.

     

    Ingredienser: 2 portioner

    1 burk cannelinibönor eller vita bönor

    Ca ½ kuvert saffran

    1-2 schalottenlök eller ½ dl hackad gul lök

    Ca 1 dl mascarpone eller riven gräddost

    Olivolja

    Salt, nymald svartpeppar

    Till servering: Parmesan

     

    Gör så här:


    Fräs hackad lök i olivolja i en stekpanna på medelvärme tills glansigt. Tillsätt avrunna cannelinibönor och rör om.
    Tillsätt saffran och rör om igen tills allt blivit guldorange.
    Låt kalaset puttra ihop under omrörning tills bönorna precis börjar bli mosiga. Tillsätt då mascarpone och smaka av med nymald svartpeppar och salt.

    Servering: Häll upp på tallrikar och riv över massor av nymald parmesan.

     


     

     

    Kikärtsmaränger med lakrits, sojagrädde och hallon
    Vegan, glutenfritt, laktosfritt, mjölkfritt

    Kikärtsmaränger är gjorda på något som fått namnet aqua faba, bönvatten på latin, för det är precis vad det handlar om – vi ska använda kikärtsspad istället för äggvita till våra maränger. Aqua faba slog ned som en bomb i vegokretsar för något år sen och det var min gamla BFF Yvonne som introducerade mig till den veganska marängvärlden. Hennes favorit är nötmarängtårta med sojagrädde och björnbär, vilket du kan göra med samma recept som vi använder idag. Tillsätt bara rostade malda hasselnötter till marängsmeten och istället för att dutta ut det till maränger, forma smeten till en tårtbotten istället innan du gräddar det i ugnen. Toppa sen med...

    • 20 Min.
    Prep meals – grundrätter för hela veckan!

    Prep meals – grundrätter för hela veckan!

    I restaurangkök börjar man inte laga maten när gästen beställer den, utan man preppar maten innan, så långt det är möjligt. Alltså: man förbereder. Och det här är smart. Apa efter det hemma hos dig.)
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Recept: Therese Svensson

    Att preppa betyder att du inte behöver återuppfinna en ny rätt varje gång du börjar bli hungrig. Du har nämligen massa grejer färdiga som du kan lägga ihop. Se det som att du har en egen privat liten buffé hemma i kylen. Den senaste tiden har prep-fenomenet blivit ENORMT på internet. Där folk stolt visar upp färdiga plastbyttor med sina förberedda råvaror. Det är lika praktiskt att göra som ensamstående student som barnfamilj eller om du bor i kollektiv eller är ett högpresterande par med lågt matlagningsintresse. Ju mer du preppar, desto mer tid har du tid till de riktigt roliga sakerna: äta, slacka och snacka skit.

    Tips: När du använder ugnen, passa på att rosta lite smaksättare, tex en delad citron som du lägger med snittytan uppåt, då kommer den få en härligt grillad karamelliserad smak som är god att pressa över maten. Det är även svingott att ugnsbaka ett helt vitlöksknippe, se bara till att de är täckta med olja. Sen kommer du klappa dig själv på axeln för att du har supergoda vitlöksklyftor som du klämmer ur skalet och äter som världens godaste godis, eller mosat till en användbar vitlökskräm som du kan använda till allt från dina rostade rotfrukter till att göra en aioli eller att helt enkelt bre på nyrostat bröd för världens godaste vitlöksbröd. 

    Veganmajonnäs, en grundsås med tre smaker
    Vegan

    Håll i hatten och bli inte rädda, för nu pratar vi emulsion. Det må låta som en kemilektion eller som en romantisk låt på franska. Men det är i själva verket en lika svingod som superenkel teknik för att få till en tjock sås. För att citera internet: ”en emulsion en blandning av två vätskor som normalt inte blandar sig, till exempel vatten och olja eller fett. Emulsionen framställs genom att den ena substansen slås sönder till så små droppar att de flyter omkring fritt i den omslutande vätskan.” Vi använder alltså våld för att göra världens godaste sås - eller i detta fall en stavmixer! Principen är alltså som en vanlig majonnäs – att mixa äggula med olja men i detta fall använder vi sojamjölk istället för äggula vilket funkar prima. Här delar vi sen upp majon i tre skålar för vi ska ha tre smaker. En håller vi neutral som den är, den andre pressar vi vitlök i så det blir en aioli och den tredje blandar vi med hackad gurka, mynta och vitlök till en tzatziki.

    GÖR SÅ HÄR:


    Häll 1 dl sojamjölk, 1 dl rapsolja och 1 tesked vitvinsvinäger eller dijonsenap i en hög mixerskål.
    Sätt ned stavmixern och kör på max tills det bildas en tjock sås. Vill du ha tjockare konsistens häller du på mer olja.
    Smaka av med salt och peppar.
    Klart! Nu kan du dela upp majon i tre skålar – behåll den första neutral. I en andra skålen blandar du pressad vitlök samt en tesked olivolja och då får du en vegan-aioli. I den tredje blandar du ned strimlad gurka, mynta, hackad vitlök och nymald svartpeppar till en tzatziki. Smaka av efter eget tycke!

     


     

     

    Ugnsbakade rotfrukter
    Vegan

    En grundbult i grön matlagning – goda ugnsbakade rotfrukter! Kan användas till allt. När du tröttnar på att äta dem kan du mixa dem till en rotfruktshummus eller spä ut med havregrädde och mixa till en slät rotfruktssoppa som du smaksätter med dina favoritörter.

    Gör så här:


    Skölj och rensa...

    • 22 Min.
    Förkylningsmat

    Förkylningsmat

    Det är svintrist att vara sjuk. Som tur är har man ofta ett litet naturapotek i kylen utan att man tänker på det. På menyn: förkylningsguacamole, morotssoppa och glutenfria bovetepannkakor med blåbär.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Recept: Therese Svensson

    Jag var sjuk för ett tag sen, faktiskt precis innan vi spelade in det här avsnittet. Det var skittråkigt. Dock är det svårt att undvika trots att mina väskor dignar av handdesinfektionsflaskor. Jag sysselsatte mig med att läsa om flappers, uppdaterade mina virkningskunskaper samt åt sjukt mycket förkylningsguacamole. Den är full av antiinflammatorisk lök och vitlök, endorfinhöjande chili, stärkande olivolja och C-vitaminrik persilja. Vissa skulle kanske kalla den för en superfoodboostad guaca-bowl men eftersom jag har lite värdighet kvar i kroppen får den titeln stå i skamvrån. För bland det tramsigaste jag vet är just bowls - för dig som missat alla mindfulnessflöden de senaste fem åren är det helt enkelt att man lägger mat (gärna kalla rester och sallad) i en skål. Jag sa till min producent Tommie häromveckan att vi skulle mynta assietten som ny matgrej: hacka grönsaker, lägg skiten på en asiett, BOOM! Vegan assiett! Så knäppt. Däremot älskar jag ju att äta mat i skål så kalla mig ambivalent.

    Tips! Probiotika. Har du latat dig med probiotikan på sistone och inte vårdat ditt kära tarmsystem som ju är himla viktigt för hälsan, kan du även klicka i lite tjockyoghurt i guacamolen, alternativt ta lite extra mjölksyrebakterietabletter som finns på apoteket. Det är förmodligen mitt bästa hälsohack för det har bland annat gjort underverk för mina matintoleranser.

    Förkylningsguacamole
    Vegan, glutenfritt, laktosfritt, mjölkfritt

    Ingredienser:

    4 mogna avokados

    ½ rödlök

    1-2 vitlöksklyftor

    ½-1 chili av valfri sort

    Ca 1 dl hackad persilja

    1/2 citron

    1 msk olivolja

    1-2 rödbetor eller två tjocka morötter

     

    Gör så här:


    Gröp ur avokados och mosa grovt i en mortel eller i en bunke. Det får gärna vara klumpar kvar så det inte blir en helt söndermosad smet.
    Tillsätt finhackad rödlök, hackad persilja, olivolja, skivad vitlök, skivad chili och citronsaft. Börja med lite vitlök, chili och citronsaft och tillsätt mer efter egen smak. Salta.
    Nu ska vi göra råa rödbetschips – Skrubba betorna och skär bort rumpan och hatten. Hyvla, skär eller mandolina till tunna chips. Funkar med tjocka morötter också. Ät och känn dig friskare!

     


     

    Morotssoppa med kokos, lime, ingefära och koriander
    Vegan, laktosfritt, mjölkfritt, glutenfritt

    Det är ju många som älskar soppa, mig inkluderat, men tyvärr brukar det vara hopplöst att äta soppa ute eftersom folk gillar att proppa i kogrädde i allt. Hopplöst för oss som är allergiker eller bara inte käkar komjölkprodukter. Här gör jag en basic morotssoppa som är vegansk och glutenfri. Dessutom enkel att göra med massor av asiatiska aromer som passar bra när man är förkyld och kanske inte känner så mycket smaker eftersom ens näsa är täppt. Chilistyrkan kan du justera så du svettas ut snoret ur näsan, typ. Älskar du komjölkprodukter och gluten och känner dig nu hemskt diskriminerad så kan du alltid smöra en limpa och doppa i soppan. Då blir alla glada och nöjda.

    Kökshack: ingefära. Färsk ingefära är lite hopplöst att ha hemma för jag använder så lite åt gången så den hinner bli dålig däremellan. Men min kille brukar skala en bit färsk ingefära, frysa in den, och sen tar han bara ut den och riven på rivjärn...

    • 13 Min.
    Vegofierade klassiker

    Vegofierade klassiker

    Du behöver inte överge dina barndomsrätter och vardagsfavoriter bara för att du börjar käka grönt. Vegofiera dem istället!
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Recept: Therese Svensson

    Här förvandlar vi klassikern gratinerad falukorv till en smarrig och sprängfylld aubergine. Vi fixar fläskpannkakan utan fläsk men ännu godare. Och sen rör vi ihop en vegansk Toast Skagen som passar till allt från brunch till midsommar.

    Fläskpannkaka utan fläsk med kantareller och rostad kål
    Vegetariskt, glutenfritt, laktosfritt, mjölkfritt


    Arkeologiska fynd tyder på att pannkakor var första spannmålsrätten, gräddat på heta stenar eller i grunda grytor över öppen eld. Den första carb-måltiden, kan man säga. Det var också min första favoriträtt. Det här är en klassisk ugnsbakad fläskpannkaka utan fläsk, men för att få till mustig god smak lägger vi istället till blandad svamp och kål. Kål är billigt, håller länge i kylen och gör pannkakan lite matigare. Plus att jag sällan ser något tillfälle att INTE pilla ned kål i maten. Till detta ska vi äta hjortron istället för lingon bara för att lingonen har fått bada i strålkastarljuset lite väl länge så nu det är dags att de ger plats åt hjortronen igen. Go Team Hjortron!

    Vegan: Strunta i äggen och kör i en matsked maizena och 1 tesked bakpulver. 

    Tips: Blodvåfflor åt jag ibland i min ungdom i Kiruna. Då använder man blod som vätska. Gross, säger du, men just vätskan i pannkaksreceptet kan du byta ut för att på ett enkelt sätt få ny smak – har du en halvdrucken öl i kylen? Häll i den i smeten så får du god maltig smak medan äpplemust eller cider ger fruktig smak. Man tager vad man haver!

     

    Ingredienser för en pannkaka i en ugnsform

    Några nävar kantareller

    En bit kål, till exempel savoykål, grönkål, svartkål, färsk vitkål

    3 dl sojamjöl

    3 ägg

    6 dl växtmjölk, till exempel havremjölk

    1 tsk salt

    Mjölkfritt smör

     

    Gör så här:


    Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken och blanda eller stavmixa till en slät smet. Vispa i resten av mjölken tillsammans med äggen. Låt smeten svälla i en halvtimme i kylskåp.
    Rensa svamp och strimla kål. Fräs i en stekpanna tills rostade fläckar uppstått. Häll över i en smord ugnsfast form och häll över pannkakssmeten. Grädda pannkakan i ugnen i ca 25 minuter på 225 grader.

    Servering: Ät med hjortron - yum!


     

     
    Auberginekorv fylld med soltorkad tomat, ost och vitlök
    Vegetariskt, glutenfritt, laktosfritt


    Något av det godaste jag vet är den sicilianska rätten Pasta Norma som är pasta och tomatsås med härligt krämig och perfekt mjuk aubergine. Och själva nyckeln till den perfekta auberginen är att man lagar den så länge att den blir mjukt geggig och nästan transparent brunsvart i färgen. Med andra ord: när du tror att du sabbat den är den perfekt! Många recept säger att du ska salta ur din kära aubergine men det behövs inte – lägg istället den tiden du skulle salta ur auberginen på att tillaga den tills den är just så härligt mjuk och brun som den så gärna vill vara.

    Tips: Vill du inte att osten ska smälta ut ur auberginekorven så fyll den med tunna skivor stekost av halloumityp istället – då smälter den inte utan håller sig fint på plats i skårorna. Testa samma grej på ett gäng tjocka zucchinis eller sötpotatis nästa gång. I stort sett ALLT fallosliknande kan du göra detta med!

    Vegan: Skippa att fylla auberginekorven med ost. Jag vet...

    • 14 Min.

Top‑Podcasts in Gesellschaft und Kultur

Seelenfänger
Bayerischer Rundfunk
Hotel Matze
Matze Hielscher & Mit Vergnügen
Alles gesagt?
ZEIT ONLINE
Paarspektiven
Ischtar und Tommy
Rest in Exzess: Das kurze Leben von Techno-Legende Mark Spoon
ARD
Eisernes Schweigen. Über das Attentat meines Vaters | WDR
WDR

Mehr von Sveriges Radio

Radio Sweden på lätt svenska
Sveriges Radio
Språket
Sveriges Radio
P3 Dokumentär
Sveriges Radio
Fråga Agnes Wold
Sveriges Radio
Lantzkampen
Sveriges Radio
Godmorgon världen
Sveriges Radio