181 Folgen

Sveriges viktigaste podd

Trygghetspodden Trygghetspodden, Anders Königsson

    • Gesellschaft und Kultur

Sveriges viktigaste podd

    Podd 177 - Rysslands krig

    Podd 177 - Rysslands krig

    Kriget i Ukraina får ju en enorm påverkan. Både här i Sverige, i resten av Europa och på många andra håll i världen. Det här tar vi löpande upp här i Trygghetspodden. Liksom anledningen till kriget, att Putin och det styrande skiktet i Kreml vill utöka Rysslands makt. Men om det här kriget sätts i en sentida historisk kontext. Hur passar det in då? För Sovjet och sen Ryssland har ju fört ett flertal krig under de senaste decennierna. Och det här avsnittet handlar om just det. Krigen i Afghanistan, Tjetjenien, Georgien och Syrien. Varför Ryssland krigade då. Vilka likheter och skillnader som finns mellan de krigen och det nu i Ukraina. Liksom varför Ryssland fortsätter att upprepa de misstag man begick då. Det här med Oscar Jonsson, som forskar på rysk krigföring. Hör även om hur han har byggt upp din kunskap om Ryssland, som han nu kan använda i sin förståelse för hur landet agerar i kriget i Ukraina. Om vilken strategi, liksom taktik Ryssland använder i kriget. Samt varför Putin inte kommer att ge upp, när det gäller Ukraina.

    • 57 Min.
    Podd 176 - Cybersoldaterna del 3

    Podd 176 - Cybersoldaterna del 3

    I den tredje och sista delen i serien om cybersoldaterna kommer du att få höra mer om hur ett uppdrag kan gå till. Vilka program de jobbar med. Vilken sorts individer som blir cybersoldater. Liksom om omvärldssituationen har påverkat cybersoldaternas utbildning.

    • 51 Min.
    Podd 175 - Cybersoldaterna del 2

    Podd 175 - Cybersoldaterna del 2

    I den här andra delen i serien om Cybersoldaterna får du höra mer om deras värnplikt. Om defensiva och offensiva operationer, om befattningsutbildningen och det höga studietempot. Du får också följa med Cybersoldaterna ut på övning.

    • 41 Min.
    Podd 174 - Cybersoldaterna del 1

    Podd 174 - Cybersoldaterna del 1

    Det utförs allt fler cyberattacker mot Sverige och det får stor påverkan på vårt samhälle. Dessutom – och många gånger sannolikt också kopplat till det – har omvärldssituationen försämrats betydligt efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Den här gjorde ju att Sverige, liksom Finland, ansökte om och nu har blivit medlemmar i Nato. Vilket i sin tur ytterligare kan ha bidragit till det ökade digitala hotet och antalet cyberattacker mot oss. Det digitala hotet är dessutom väldigt komplext. Det är både riktat mot vårt militära – och civila - försvar, mot offentliga verksamheter och mot privata företag.
    I den här serien går vi in på det digitala hotet mot vårt försvar och de som ska skydda oss mot det; cybersoldaterna.
    I den här första delen kommer du bland annat kunna höra om vad ett cyberförsvar är. Vad en cybersoldat är - och vem som kan bli det.

    • 34 Min.
    Podd 173 - Ubåtskränkningarna och hotet mot Sverige

    Podd 173 - Ubåtskränkningarna och hotet mot Sverige

    Under det kalla kriget genomfördes ett flertal kränkningar av svenskt vatten från främmande makts ubåtar och undervattensfarkoster. Det här gjorde att Försvarsmakten bedrev omfattande ubåtsjakter under den här tiden.
    I det här avsnittet får du höra mer om orsakerna till de här kränkningarna och det stora hot mot Sverige som de faktiskt utgjorde. Om hur livet till sjöss var. Den svenska ubåtsjaktsförmågan. Grundstötningen av den sovjetiska ubåten U137. Kopplingen mellan då och nu. Liksom hur det var att jaga ubåtar.

    • 1 Std. 4 Min.
    Podd 172 - Mellanöstern, stormakterna och handeln

    Podd 172 - Mellanöstern, stormakterna och handeln

    Den 7 oktober förra året utförde Hamas den stora terrorattacken mot Israel. Efter det inledde Israel sitt svar mot Gazaremsan, för att försöka eliminera Hamas en gång för alla. Det här har ju fått stor påverkan på hela det området och det är också många andra länder som på olika sätt är involverade i det som händer, däribland stormakterna. Både de globala och de regionala i Mellanöstern. I det här avsnittet tas just de sakerna upp. Det med Rouzbeh Parsi, som är programchef för Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet. Det tas även upp hur handeln genom Röda Havet och Suez-kanalen påverkas av allt som händer i Mellanöstern, vilket i sin tur direkt påverkar oss i Sverige. Det här gör att vi också behöver tänka på hur vår beredskap är.

    • 56 Min.

Top‑Podcasts in Gesellschaft und Kultur

Seelenfänger
Bayerischer Rundfunk
Hotel Matze
Matze Hielscher & Mit Vergnügen
Alles gesagt?
ZEIT ONLINE
Rest in Exzess: Das kurze Leben von Techno-Legende Mark Spoon
ARD
Paarspektiven
Ischtar und Tommy
Hoss & Hopf
Kiarash Hossainpour & Philip Hopf

Das gefällt dir vielleicht auch

RekylPodden
RekylPodden
Gräns
Sveriges Radio
Höjd Beredskap
Patrik Syk
Fronten
Niclas Sennerteg, Robert Lindberg
Konflikt
Sveriges Radio
Militärhistoriepodden
Historiska Media | Acast