
10 episodes

Energinasjonen Norge Equinor
-
- Technology
I denne podkasten forteller vi spennende historier om personer og hendelser som har vært med å forme Norge som energinasjon.
Vi ser tilbake på våre siste 50 år som energiselskap, samtidig som vi ser framover mot et nytt 50-tall, nemlig 2050 og målet om et nettonullutslippssamfunn.
Hvordan kan vi bruke kunnskapen, teknologien og kompetansen fra olje- og gassnæringen til å lede an i den globale energiomstillingen?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Den viktige koden (1:3) – Den lille svarte boksen
En grønn stake på Oslofjorden vekker kreativiteten hos to ingeniører under en seilas i 2001. Hadde staken bare vært 100 meter høy, kunne vi hatt flytende vindkraft, tenkte de.
Ideen blir et større prosjekt. Men et stort problem dukker opp: Naturkreftene vil slite ut vindturbinene veldig raskt. Kan en liten svart boks stappfull av teknologi være nøkkelen?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information. -
Den viktige koden (2:3) – Fra Karmøy til Skottland
I siste del av 00-tallet er verden i stor endring. To store selskaper skal bli til ett og en finanskrise er på trappene. Ved hjelp av timing og flaks skrives det likevel industrihistorie i Norge. Men hva skjer når ny industri havner midt i et viktig område for fiskerne? Og hvordan går det når størrelsen på prosjektene skal mangedobles?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information. -
Den viktige koden (3:3) – Hva er framtiden til norsk havvind?
Startskuddet for flytende havvind har gått og den internasjonale konkurransen er i ferd med å tilspisse seg. Hva skal til for at Norge klarer å beholde ledertrøya? Og hvilke hensyn må vi ta til våre egne havområder når vi skal bygge ut flytende havvind i Nordsjøen?
Hør Nils Gunnar Kvamstø, administrerende direktør ved Havforskingsinstituttet, og påtroppende sjef for fornybarsatsingen til Equinor i Norge, Siri Espedal Kindem, diskutere framtiden til flytende havvind.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information. -
CO2-jegerne (1:3) – Hytteturen til Sverige
1987: begrepet “bærekraftig utvikling” blir for første gang brukt av statsminister Gro Harlem Brundtland.
Samme året sitter to menn i slutten av 30-årene på en hytte i Sverige. De er kjemikere og tidligere studiekamerater fra Trondheim. Mens de sitter der på hytta får de en idé om hvordan man kan fange og lagre CO2en som slippes ut fra gassfelt i Nordsjøen.
Ideen er imidlertid svært dyr å gjennomføre, og ingen tar den i bruk. Men så kommer vedtaket som forandrer alt.
I denne episoden hører du Erik Lindeberg, én av de to mennene fra hytta i Sverige, som på den tiden jobbet som forsker i Sintef.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information. -
CO2-jegerne (2:3) – Under havbunnen
Omtrent samtidig som CO2-avgiften innføres i Norge bygger Statoil ut gassfeltet Sleipner i Nordsjøen. Men det er et problem. Gassen inneholder for mye CO2 for å kunne selges, og Statoil står overfor et valg: Slippe CO2-en ut i atmosfæren og betale avgiften, eller fange klimagassen og sende den ned igjen under havbunnen.
Norge blir etter hvert ledende på karbonfangst og -lagring til havs, og det blir et viktig klimatiltak, men vil andre land også være med å ta det i bruk?
Gjesten i denne episoden er Tore Torp, som er utdannet metallurg og jobbet som forsker i Statoil på denne tiden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information. -
CO2-jegerne (3:3) – Hva er framtiden til karbonfangst og -lagring?
I august 2022 fikk Norge på plass sin aller første kommersielle avtale for karbonfangst og -lagring (CCS).
Betyr dette at CCS er i ferd med å bli en storskala industri i Norge? Og hvor viktig er det at vi fanger og lagrer CO2 for å nå klimamålene?
Gjestene i denne episoden er Emil Yde Aasen fra Aker Carbon Capture og Torbjørg Klara Fossum i Equinor.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.