500 episodes

Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1 Morgon samlade som podd. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Klas Wolf-Watz

Utrikeskrönikan Sveriges Radio

    • News

Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1 Morgon samlade som podd. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Klas Wolf-Watz

    Det ukrainska dilemmat – mobiliseringen: Lubna El-Shanti, Stockholm

    Det ukrainska dilemmat – mobiliseringen: Lubna El-Shanti, Stockholm

    Utrikeskrönikan fredag 31 maj 2024.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Stockholm, fredag.För drygt en vecka sedan satt jag i en bil, på väg från en intervju i ett sovande bostadsområde i utkanten av Charkiv. Min vän Anton, bakom ratten, gnolar med i musiken från radion, jag sitter försjunken i mina anteckningar. Plötsligt en kraftig inbromsning. Vid vägrenen står två militärer och pratar med en ung man. – Det där är ju min kompis, säger Anton. Han smäller upp bildörren och rusar ut. I början av den fullskaliga invasionen ringlade köerna utanför rekryteringskontoren, på vissa håll bads männen till och med att gå hem, inskrivningslistorna var fulla. I dag är läget ett helt annat. Anton kallar det för en katt-och-råtta lek eller en variant av Hungerspelen. Överallt i Charkiv kan man stöta på militärer som har till uppgift att dela ut kallelser till män i värnpliktsåldern – i köpcentrum, i tunnelbanan, vid parkeringen eller i parken. Anton och fler av hans vänner försöker undvika dem i den mån det går. Det är ingen hemlighet att Ukraina lider brist på soldater. Flera av Antons vänner ligger begravda på militärkyrkogården, killar han känner från plugget, från fotbollslaget, kusinens pojkvän. Varför just dem? Samtidigt har ukrainska politiker inte velat ta i den känsliga frågan, länge låtsats som att det regnar. I fjol sa den tidigare försvarsministern Reznikov att landet inte behöver en ny mobilisering, det var bara själva mobiliseringsförfarandet som behövde effektiviseras, ansåg han. Och länge pratades det inte om problemet över huvud taget. Sedan kom hösten och landets dåvarande försvarschef Zaluzjnijs krassa uttalanden om att landet behövde uppemot en halv miljon nya soldater. Det började röra på sig i parlamentet men inte förrän nu har nya mobiliseringsregler trätt i kraft, regler som förmodligen kommer göra det svårare att smita undan. Men grundproblemet återstår, det finns inget slutdatum, ingen väg ut, ingen plan om när eller under vilka förhållanden män som tjänstgör får ta av sin uniform, annat än om de skadas eller stupar. Samtidigt fortsätter kriget. Soldater som stridit från allra första början blir allt färre och de som har överlevt tills nu säger rakt ut att de är trötta, slitna, mentalt utmattade.Genom bilrutan ser jag Anton prata med militärerna och sin vän. Han har sänkt sina axlar, det verkar som att de står på god fot med varandra. Efter ett tag skakar de hand och alla går åt varsitt håll. Anton sätter sig i bilen. – Inte än, säger han.– Jag får leva lite till. Lubna El-Shanti, Charkivlubna.el-shanti@sverigesradio.se

    • 2 min
    Världens högst belägna soptipp: Moa Kärnstrand, Peking

    Världens högst belägna soptipp: Moa Kärnstrand, Peking

    Utrikeskrönika 30 juni 2024.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Peking, torsdag.
    Vandra i berg är härligt. Göra en kopp kaffe på en sluttning och dricka den med vacker utsikt. En känsla av att vara en del av naturen för en stund. Och visst vore det spännande att utmana sig själv, klättra högre och svårare. Men skulle jag vilja köa uppför ett berg, sätta mitt liv på spel och se högar av skräp längs min väg som en påminnelse om människans lättja?
    Årets säsong på världens högsta bergstopp Mount Everest är i full gång och för de turister som åkt dit för att bestiga Everest är det där just precis vad som väntar.
    Häromdagen blev en Instagramvideo från en indisk klättrare viral på internet. I den ser man människor i väldiga dunjackor som bildar en slingrande, lång rad längs ett rep. Det ser ut att vara flera hundra personer fast i en livsfarlig, iskall trafikstockning på världens tak. Passagen är en av de mest utmanande på Everest och klättrarna har bara ett kort tidsfönster för att ta sig genom den, upp till toppen och ner igen, mellan kraftfulla vindar. Postaren beskriver hur människorna längs repet måste förhandla med varandra för att dela på platsen så att de som tagit sig upp också kan ta sig ner. En annan video på Instagram visar hur det helt blivit stopp i människotrafiken på en snöig liten topp. Färgglada jackor står som packade sillar. ”Det ser ut som Mumbais tunnelbana under rusningstrafik”, kommenterar en användare.
    Förra året var det dödligaste på Everest sedan man började föra statistik. 18 människor försvunna eller döda. I år har redan fem dött och tre försvunnit. De senaste åren har en stor del av dödsfallen på Everest förklarats med just trängsel.
    Hur många som försöker bestiga toppen i år, det återstår att se. 2023 utfärdade Nepal rekordmånga tillstånd för utlänningar att klättra. Då var den norra, mindre kända rutten till Everest via Kina och Tibet fortfarande stängd efter covid. I år kommer klättrare även den vägen.
    Trängseln betyder inte bara livsfara för klättrarna på Everest – den innebär också risk för berget och de som bor på det. Mount Everest är nedsmutsat av skräp och avföring. De hundratals som försöker bestiga toppen årligen lämnar flera kilo sopor var som blir kvar längs sluttningarna. Vattendrag förorenas och lokalbor utsätts för fara. Lägg klimatförändringar till det och utmaningen för Everest kan bli svår att klara av.
    I Nepal har man i år börjat ta tag i oron för berget. För några veckor sedan kom ett beslut i Nepals högsta domstol att Everests kapacitet måste respekteras. Många tolkar det som att Nepal kommer att införa en övre gräns för antalet bergsturister. Här i Kina finns redan en begränsning på 300 personer per år, men Nepal har inte haft någon sådan. Nya regler för i år är också att klättrarna måste ta med sig sitt skräp, inklusive sitt bajs.
    Den nepalesiska advokaten som tog fallet till Högsta domstolen sa att vi pressar berget för hårt.
    Igår var det internationella Mount Everest-dagen, årsdagen för den första lyckade toppturen 1953. Det var en annan tid. I dag har det som nepaleserna kallar ”himlens panna” blivit världens högst belägna soptipp. Bara för att människan ska visa hur den kan bemästra naturen.
    Moa Kärnstrand, Kinakorrespondentmoa.karnstrand@sverigesradio.se

    • 3 min
    De är få, de som driver samhället framåt – Ivan Garcia, Mexico City

    De är få, de som driver samhället framåt – Ivan Garcia, Mexico City

    Här finns Sveriges Radios korrespondenters krönikor i P1 Morgon samlade som podd.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Mexiko city, onsdag
    Det är val här i Mexiko på söndag. Ett historiskt stort val, hela 20 tusen politiska poster ska tillsättas. Det är rekordmånga.
    Valrörelsen är inne i slutspurten och jag träffar aktivister från olika partier och rörelser. De är fulla av energi och hopp, de tror på sin sak och de är kategoriska i sina åsikter - motståndarna har alltid fel.
    Mexiko räknas till de bristfälliga demokratierna i världen. Den brittiska tidningen The Economist klassar Mexiko till och med som en hybrid mellan demokrati och auktoritarism.
    Förutom det politiska våldet - med ett 40-tal mördade kandidater i årets valrörelse - så är en av bristerna, folkets låga politiska delaktighet och misstro mot de demokratiska institutionerna.
    Det är inget unikt för Mexiko. De entusiastiska aktivisterna i de flesta länderna kanske är fem tio procent av befolkningen, annars är de allra flesta passiva medborgare som inte deltar i de gemensamma angelägenheterna mellan valen.
    För dem räcker det med att gå och rösta - andra får sköta det där fula som heter politik. Det finns de som inte ens bemödar sig om att rösta.
    Det finns säker flera förklaringar. I Colombia, där jag bott  tre år, försökte presidenten Gustavo Petro få med medborgarna i skapandet av politiken - många kom och deltog i lokala möten med sina önskemål och krav.
    Men tiden gick och så kom besvikelsen över att inte mycket hände efter mötena. Medborgarna lät då bli att komma till nästa möte, då var det bara aktivisterna som fortsatte att delta.
    I Chile samma sak. Under de stora protesterna 2019 bildades lokala demokratiska församlingar i många kvarter där tiotusentals deltog över hela landet. Det var livligt och entusiastiskt. Men nej, samma sak där. Mycket litet hände efteråt. Idag finns inget som liknar det engagemang, hopp och entusiasm från 2019 i Chile. Bara aktivisterna fortsätter.
    Ska man deppa över det? Jag vet inte. Det kanske är så att en minoritet aktivister är de som alltid har förändrat och alltid kommer att förändra världen, med tillfälligt stöd från de passiva medborgarna antingen vid turbulenta tider eller i valtider.
    Bristen på folklig delaktighet som gör Mexiko, Colombia, Chile och många andra länder till bristfälliga demokratier orsakas möjligen av en mänsklig läggning – känslan av svek och det där med att andra får göra det där, jag har inte tid.
    Det kanske viktiga ändå är om en demokrati skapar förutsättningar eller reser hinder för människors deltagande. Trots morden på kandidater möter jag entusiastiska och drömmande aktivister här i Mexiko som vill ta en av de 20 tusen posterna som står på spel på söndag.
    De förtjänar vår beundran. Det är dessa typer av människor som driver samhället framåt.
    Ivan Garcia, Korrespondent i Latinamerika
    ivan.garcia@sverigesradio.se

    • 3 min
    Tittar på hockey och lider som en riktig finne: Carina Holmberg, Göteborg

    Tittar på hockey och lider som en riktig finne: Carina Holmberg, Göteborg

    Utrikeskrönikan tisdagen 28 maj
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Göteborg tisdag. Det är prestigemöte i hockey-VM mellan Sverige och Finland. Kvartsfinal. Nu är det inte alls lugna puckar som Finlands president Alexander Stubb brukar säga. Finlands sak är vår, tillsammans in i Nato. Alla uttryck som brukar beskriva enigheten mellan brödrafolken är i det här läget helt bortglömda. Knappast något kan plocka fram kärleken för det egna landslagets färger som ett möte i hockeyrinken mellan Sverige och Finland. Under min tid i Finland blir jag varse känslan mer och mer för varje dag. Jag minns mitt första besök på nationalmuseet i Helsingfors. Ett lärorikt besök. En tidslinje på väggen pekar ut viktiga händelser i Finlands historia. Mitt leende blir stort när jag kommer fram till 1900-talet.
    1995 - Finland vinner sitt första VM-guld i hockey någonsin och det är Sverige som besegras i finalen på hemmaplan i Globen.Oj, oj var det så viktigt att det kommer med på tidslinjen på museet? Minsann -  4 - 1 i en hockeyfinal mot Sverige - en viktig milstolpe i Finlands historia, tydligen, funderar jag.

    Jag tar upp det hela med en finländsk vän och hon bekräftar betydelsen. Finländarna badade i fontänen på Sergels Torg för att fira vinsten och minnet vårdas ömt i hockeyintresserade kretsar.
    Nåväl, nu är det 2024 och Sverige och Finland möts än en gång i hockeyrinken. Det är vinna eller försvinna som gäller i kvartsfinalen. Sverige är segertippat. Har spelat stabilt genom turneringen.
    Finland slår i underläge – har klarat sig vidare med nöd och näppe och till råga på allt är deras lagkapten avstängd. Men se det verkar passar Finland bra.
    Det blir en tuff match. Det är kämparanda och sisu och inte alls några lugna puckar. Jag undrar hur det låter hemma i det hockeyintresserade presidentpalatset i Helsingfors. Svårt är det också för en Finlandskorre som alltmer förstår och känner med den finska folksjälen.
    Finland kämpar och biter sig fast. Det är målfattigt och det är först i förlängningen som Sverige avgör. De finska hockeylejonen hänger med huvudet och resten av Hockeyfinland likaså.
    Finland föll på målsnöret som så många gånger förut känns det som.  Det kan vara tufft att ha hjärtat hos de blåvita färgerna. Hockey-VM 2024 kommer inte hamna på väggen på Nationalmuseum. Jag tittar på hockey och lider som en riktig finne.

    • 3 min
    Ris(k)fylld politik i Thailand: Axel Kronholm, Bangkok

    Ris(k)fylld politik i Thailand: Axel Kronholm, Bangkok

    Utrikeskrönikan måndag 27 maj
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Bangkok, måndag.
    Ris. Det är livet.
    Att köpa ris i Thailand är en fröjd. Här säljs det i säck, vanligtvis fem kilo och uppåt. När jag står i mataffären och väljer min säck kan jag fnissa för mig själv åt minnet av de patetiska halvkilos-förpackningarna i svenska matbutiker. Rissäckarna här bär den kanske främsta kvalitetsstämpel som finns: khao hom mali – thailändskt jasminris.
    Thailändarna är stolta över sitt ris, med rätta. Det är inte bara nationalism – det har flera år utsetts till världens bästa ris på världsriskonferensen i Macau. De vita kornen är en självklar del av kosten här. Som i flera asiatiska språk är ordet för ris synonymt med mat på thailändska. Och vill man fråga en vän hur läget är kan man fråga: har du ätit ris ännu?
    Men skulle jag äta tio år gammalt ris, även om det då var thailändskt jasminris?
    Frågar man Thailands handelsminister Phumtham Wechayachai är det inga problem. Tidigare den här månaden slevade han glatt i sig kokt ris från ett tio år gammalt statligt lager i nordöstra Thailand. Där ligger 15 000 ton ris som regeringen nu vill bli av med. Ett förslag har varit att sälja det till Afrika.
    Att handelsminsitern inför ett samlat medieuppbåd mumsade i sig riset var för att försäkra alla om att det är fullkomligt säkert att äta. Labbtester som regeringen låtit göra visar att det inte innehåller några gifter. Däremot uppger hälsoministeriet att det finns en stor mängd döda kryp i riset som måste rensas bort innan det kan säljas. Ett universitets-labb har dock varnat för att risprover visade rester av cancerframkallande mögelgifter, och en expert på matsäkerhet vid universitetet tyckte att regeringen istället skulle bränna sprit på riset eller använda det till biobränsle.
    Men det här riset har också en politisk laddning, och det beror på den tidigare premiärministern Yingluck Shinawatra. Mellan 2011 och 2013 köpte hennes regering in ris för dubbla marknadsvärdet som ett sätt att hjälpa landets jordbrukare – en viktig väljargrupp för hennes parti Pheu Thai. Men när världsmarknadspriserna sedan sjönk satt regeringen fast med en massa dyrt ris i ladorna. En domstol höll Yingluck personligt ansvarig för skandalen och dömde henne till fem års fängelse, varpå hon flydde landet och gick i exil i Dubai där hennes bror redan befann sig efter att ha blivit avsatt i en militärkupp några år tidigare.
    Men mycket vatten har flutit under broarna sedan dess. Shinawatra-familjens parti Pheu Thai är nu tillbaka i regering och förra året återvände Yinglucks bror Thaksin till landet och benådades. Det har ryktats om att även hans syster skulle kunna komma tillbaka på liknande vis. Vi får väl se om hennes gamla ris ligger kvar och dammar i bodarna när det i så fall sker.
    Axel Kronholm, korrespondent i Sydostasien
    axel.kronholm@sverigesradio.se

    • 3 min
    Statsvetarens stjärnstatus: Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent

    Statsvetarens stjärnstatus: Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent

    Utrikeskrönikan 24 maj 2024.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Sollentuna, fredag.
    Det hörs ryska vid hotellet och inne i butiken Tre Brudar, som säljer specialiteter från de tre baltiska staterna. Men där kassörskan talar ryska med kunderna och där en hel del säljs som är lika ryskt som lettiskt eller estniskt – som pelmini, grönsaksinläggningar och gresjka, helt brunt bovete. Grynen som ser ut som små bruna pyramider och används istället för ris eller till gröt. De bästa odlas i Altajbergen borta i Sibirien och det är inte ett sädesslag utan en ört, som dessutom har fördelen av att vara glutenfri.
    De tre brudarna visar sig vara en oväntad överraskning för mig och var inte anledningen till varför jag åkt till just Sollentuna. Nej, det var av samma anledning, som fått några hundra rysktalande att samlas utanför en aula inne i hotellet. De flesta unga. Någon hade en pin med ”Russians against war” på t-tröjan. Var det någon popstjärna, som lockade dem dit?
    Nej långt därifrån. De var där för att lyssna på ett föredrag om dekabristerna och deras idéer om en rysk grundlag. Och stjärnan, som möts med applåder och jubel, är statsvetaren Jekaterina Shulmann. Hon är liten, nätt och matchar sitt gråa hår med en klänning i grått. Ingenting hos henne tyder på stjärnstatus, tills hon börjar tala. Då blir det uppenbart.
    För hennes skull och journalisten Maxim Kournikov från radiostationens Moskvas Eko, har exilryssarna köpt biljetter som kostar mellan 500 och 1 300 kronor. För hennes skull är de beredda att lyssna, applådera och skratta under föredraget om dekabristerna.
    Vilka var de då? I december 1825 försökte dekabristerna sig på en palatskupp i St Petersburg. Krigen i Europa med bland annat Napoleon hade också inneburit en andlig väckelse och spridning av liberala idéer bland ryska överheten.
    Dekabristerna ville hindra armén från att svära trohet till den nye tsaren. Livegenskapen skulle avskaffas liksom soldaters 25-åriga (?!) värnplikt, och yttrande och mötesfrihet skulle införas. Upproret slutade i ett blodbad med hundratals döda som låg kvar på Senatstorget i St Petersburg, den tidens ryska huvudstad.
    För de upprorsmakare som överlevde blev straffen grymma plågsamma utdragna dödsstraff .
    Frågorna och föredraget handlade inte så mycket om just de grymma detaljerna utan mer om det politiska frö som såddes i Ryssland då, och förstås om dagens verklighet, som publiken frågade mest om. Kön för att få en autograf av statsvetaren ringlade lång.
    Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondentmaria.persson_lofgren@sverigesradio.se

    • 3 min

Top Podcasts In News

Q&CO på B.T.
B.T.
Genstart
DR
Lyssky
DR
Borgerlig Tabloid
B.T.
Stjerner og striber
DR
Tiden
DR

You Might Also Like

Radiokorrespondenterna Mellanöstern
Sveriges Radio
Europapodden
Sveriges Radio
Radiokorrespondenterna Ryssland
Sveriges Radio
Godmorgon världen
Sveriges Radio
Det politiska spelet
Sveriges Radio
USApodden
Sveriges Radio

More by Sveriges Radio

P3 Historia
Sveriges Radio
P3 Dokumentär
Sveriges Radio
Europapodden
Sveriges Radio
P3 Dystopia
Sveriges Radio
P3 Musikdokumentär
Sveriges Radio
Naturmorgon
Sveriges Radio