26 episodes

En podd om vad som händer när det värsta inträffar. Saker står på spel. Du borde lyssna. Ansvarig utgivare: Matti Lilja

P3 Dystopia Sveriges Radio

  • News

En podd om vad som händer när det värsta inträffar. Saker står på spel. Du borde lyssna. Ansvarig utgivare: Matti Lilja

  Kina – den totalitära framgångssagan

  Kina – den totalitära framgångssagan

  Ett nytt slags samhälle är på väg att formas i Kina: en värld utan fattigdom eller nöd där ny teknik låter staten övervaka alla medborgare i realtid och förutspå allt som kommer att hända.

  Många trodde att Kinas ekonomiska tillväxt skulle leda till politisk frihet. Istället har motsatsen skett. Befolkningen får det bättre samtidigt som kontrollen och övervakningen ökar. Finns det en risk att vi också inspireras av den kinesiska modellen?  Vad är "Smart Cities"? Vad är det som pågår i Xinjiang? Och varför menar vissa att ansiktsigenkänning i realtid måste förbjudas - innan det är för sent? P3 Dystopia försöker ta reda på vad som händer i Kina.

  • 1 hr 12 min
  BONUSAVSNITT: Coronavirus 2019-nCoV

  BONUSAVSNITT: Coronavirus 2019-nCoV

  En ny global smitta kom snabbare än vi trodde, och den sprider sig fort. Kommer den att utvecklas till en pandemi?

  Samtidigt som P3 Dystopia släppte avsnittet "Pandemi" blev utbrottet av ett helt nytt coronavirus större och större för varje dag. Ett specialavsnitt kändes oundvikligt.
  I det här avsnittet försöker vi bland annat svara på vad vi vet om utbrottet just nu, vad ett coronavirus är för någonting och vad som kan hända i framtiden. Och hur nära är man ett vaccin?
  Vi gör ett återbesök hos Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar på Uppsala universitet, för att reda ut det här.
  Dessutom tar vi upp en teori som sprids som en löpeld på internet.

  • 43 min
  Pandemi

  Pandemi

  Nästa globala smitta kommer att spridas snabbare än någonsin. Och frågan är inte om, utan när, den dyker upp.

  1918 bröt Spanska sjukan ut. Det skulle bli en av världshistoriens värsta pandemier med tiotals miljoner döda världen över. Idag förbereder sig forskare och myndigheter för nästa stora influensapandemi. Och den kan komma när som helst.  Dessutom har antalet nya infektionssjukdomar ökat mer än någonsin de senaste 30 åren och numera förbereder sig Världshälsoorganisationen WHO för Disease X - nya och hittills okända sjukdomar.
  P3 Dystopia reder ut riskerna för en ny världsomfattande smitta och vad vi kan göra för att stå redo när den kommer.

  • 1 hr 10 min
  Vetenskapens mörker – om pengar och dödliga läkemedel

  Vetenskapens mörker – om pengar och dödliga läkemedel

  Vad vet vi egentligen om medicinerna vi stoppar i oss? Alldeles för lite, menar flera ledande experter inom den medicinska forskningen. När vetenskapen brister kan det kosta oss livet.

  Varför kan vi inte längre lita på mycket av det som publiceras i vetenskapliga tidskrifter? Vad är läkemedelföretagens roll? Hur kan man skapa en ny sjukdom? Och vad har antivaccinrörelsen med det här att göra?  P3 Dystopia letar sig ner bland skandaler, korruption och girighet i läkemedelsvärlden.

  • 1 hr 13 min
  Algoritmerna och mätandets tyranni

  Algoritmerna och mätandets tyranni

  Våra liv bedöms och kvantifieras allt mer i och med de digitala spår vi lämnar ifrån oss varje dag. Hur mår vi i ett samhälle där mätandet fått ett egenvärde?

  Det kändaste exemplet just nu på ett klaustrofobiskt förhållningssätt till statistik är väl Kina, med sitt sociala kreditsystem. Men det är långt i från det enda exemplet i vår tid på ett samhälle som är besatt av att allt ska vara möjligt att kvantifiera.  P3 Dystopia borrar sig djupt ner i det så kallade mätsamhället, och pratar om allt från new public management till hur bristfälliga algoritmer, som matematikern Cathy O'Neil kallar matteförstörelsevapen, tar allt fler viktiga beslut i människors vardag idag.

  • 1 hr 3 min
  Utomjordiskt liv

  Utomjordiskt liv

  Jakten på utomjordiskt liv har pågått i snart 60 år. Men vad skulle hända om vi verkligen fick kontakt? Bör vi förbereda oss? Och vad vet vi egentligen om möjligheterna för liv utanför vår planet?

  Argumentationen för att liv borde finnas i överflöd i universum stärks i takt med vetenskapens landvinningar. Men var är alla? Finns det ett stort filter där ute som stoppar intelligenta civilisationer från att sprida sig genom universum? Bör vi vara försiktiga med vår radiokommunikation? Och kan vi ens definiera vad liv är? P3 Dystopia tar sig an frågan om liv i rymden.

  • 1 hr 3 min

Top Podcasts In News

Listeners Also Subscribed To


More by Sveriges Radio