76 episodios

Podcast by Frascati

Frascati Frascati

    • Arte

Podcast by Frascati

    Radio van Deyssel #9: Iedereen Alleen - Fragment Oefening In Alleen Zijn

    Radio van Deyssel #9: Iedereen Alleen - Fragment Oefening In Alleen Zijn

    Zou het niet goed zijn om alleen zijn zo nu en dan te oefenen? Danaë, Lucy, Joost, Ouassim en Ilias helpen je graag. Zoek een rustige plek uit om te zitten. Zorg dat je iets zachts bij de hand hebt, bijvoorbeeld een kussen of een heel zachte trui. En zorg voor iets lekkers, bijvoorbeeld een klein chocolaatje. Leg het zachte ding en het lekkers voor je neer, zodat je er vanaf de plek waar je zit, zo bij kan. Luister ‘de oefening in alleen zijn’ het liefste via een koptelefoon. Ben je er klaar voor? Druk dan op play.

    • 9 min
    Radio van Deyssel #9: Iedereen Alleen - Fragment Buurtmoeders

    Radio van Deyssel #9: Iedereen Alleen - Fragment Buurtmoeders

    In de negende aflevering van Radio van Deyssel zoomden Luca en Hanna in op het individu. In een tijd waarin je op jezelf bent teruggeworpen, heeft iedereen een eigen verhaal.

    Volgens Ilhame kijken we allemaal een andere kant op. Er is niet één zelfde richting. We staan niet alleen letterlijk met afstand van elkaar, maar ook figuurlijk. Omdat Ilhame denkt dat het ook anders kan, zet ze zich in voor meer verbinding tussen haar en anderen en tussen anderen onderling. We spraken haar over haar sociale winkel in de Lodewijk van Deysselstraat waar niet alleen gewinkeld wordt, maar ook gepraat. En over het belang van zo’n laagdrempelige ontmoetingsplek. 

    Samen met andere vrouwen vormt Ilhame de Buurtmoeders. In gele hesjes gestoken gaan ze de straat op om op informele wijze toezicht te houden op de wijk. Luister hier hoe Ilhame vertelt over die eerste keer dat ze de straat op gingen en over de avondklokrellen en hoe de Buurtmoeders probeerden jongeren naar huis te laten gaan.

    • 5 min
    Radio Futura Leest Voor #3 Een vrouw met een hoofddoek - Hassnae Bouazza

    Radio Futura Leest Voor #3 Een vrouw met een hoofddoek - Hassnae Bouazza

    De dagen worden langer maar de lockdown houdt ons nog aan huis gekluisterd. Hoe houden we dat vol? Frascati haalt Radio Futura van stal om de laatste weken avondklok door te komen. Elke uitzending wordt een andere toneeltekst aan tafel voorgelezen.

    De muzikale vormgeving is van Dennie Lukkezen en Leon Brill.

    9 april 2021 | 22.00 uur
    #3 Een vrouw met een hoofddoek - Hassnae Bouazza 
    Ik ben die vrouw uit de televisiereportages. Vaak onheilspellend van achteren gefilmd, de rug iets gekromd, boodschappentassen in de handen. Nu sta ik hier voor u. Klaar voor wat wederkerigheid. Voor de andere kant van het verhaal, zeg maar. Voor mijn verhaal. Altijd maar toeschouwer zijn wanneer je het onderwerp bent, gaat vervelen. Dus ik waarschuw nu maar vast even: ik praat terug. Nu ben ik aan de beurt. Deze ‘onderdrukte vrouw’, dit integratieprobleem, Marokkanenprobleem, terroristenvraagstuk, deze ‘kopvod’ praat terug.

    In het kader van de programmalijn De (on)vertelde stad gingen Fatima Elatik en Hassnae Bouazza op zoek naar de verhalen van de eerste generatie Marokkaanse Nederlandse vrouwen die vanaf begin jaren ‘70 naar Nederland zijn gekomen om hier een leven op te bouwen. Uit dit materiaal stelde Hassnae Bouazza twee monologen samen. Hiermee breekt ze een lans voor het idee deze verhalen toe te voegen aan de traditie van oral history. Want hoe kun je daadwerkelijk wortelen in een samenleving als het begin ervan onzichtbaar blijft? Khadija el Kharraz Alami leest vanavond de tweede monoloog voor. 

    tekst Hassnae Bouazza research Hassnae Bouazza en Fatima Elatik  voorgelezen door Khadija el Kharraz Alami

    https://www.frascatitheater.nl/voorstelling-radiofuturaleestvoor

    • 33 min
    Radio Futura Afl.38: Het slotakkoord

    Radio Futura Afl.38: Het slotakkoord

    De laatste uitzending van Radio Futura 2020 is een caleidoscopisch programma van theatrale, muzikale en tekstuele bijdragen. In drie maanden en 37 gesprekken onderzochten radio-hosts Dionne Verwey en Gian van Grunsven samen met diverse gasten de wereld in verandering, de rol van kunst hierin en de stand van zaken in podiumkunstenland. Vandaag blikken ze terug, delen ze hun observaties en bevragen ze elkaar. Wat viel hen op, werd veelvuldig besproken of is juist onbesproken gebleven?

    Speciaal voor Radio Futura schrijft cultuurjournalist Evelyne Coussens een vlammend betoog, tevens ode aan het niet weten, en draagt deze live voor in de uitzending. Ze analyseert – op basis van de 400+ voorstellingen die ze pre-corona op jaarbasis zag – welke ontwikkeling(en) zij signaleert in de podiumkunsten. Hoe ze de wereld verbeeld ziet op het podium, de strategieën die kunstenaars daarvoor kiezen en hoe deze veranderd zijn.

    Het statement van kunstenaar Lucien Rentmeester vanavond bepleit de ruimte voor het conflictloze gesprek, stelt ontmoeting voorop en wenst een sector met minder moraliteit en meer dubbelzinnigheid en abstractie.

    Leon Brill heeft speciaal voor deze avond een verhaal geschreven. Hij neemt ons mee naar 2023 en toont ons de toekomst van Frascati. Samen met Dennie Lukkezen ontwierp Leon Brill de muzikale vormgeving van Radio Futura: de jingles, fillers en muzieklijst. Voor vanavond kruipt hij in zijn andere rollen als theatermaker en schrijver.

    Timo Tembuyser en Hélène Vrijdag verzorgen de theatrale en muzikale interventies vanavond. Samen met hen sluiten we af met een ritualistische performance, een ‘healing of frequency’ en een gezongen dialoog.

    Met en door Evelyne Coussens, Leon Brill, Lucien Rentmeester, Timo Tembuyser, Hélène Vrijdag, Dionne Verwey en Gian van Grunsven

    Evelyne Coussens schrijft als freelance cultuurjournalist voor De Morgen en voor verschillende cultuurmedia (Ons Erfdeel, rekto:verso, Etcetera, Theatermaker, Theaterkrant). Ze studeerde klassieke filologie aan de Universiteit Gent en theaterwetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Ze is geregeld gastdocent rond cultuurtheorie en kunstkritiek aan verschillende hogescholen en universiteiten.

    • 2 horas 16 min
    Radio Futura Afl. 37: Plaats maken, een gesprek over macht en diversiteit

    Radio Futura Afl. 37: Plaats maken, een gesprek over macht en diversiteit

    Dionne Verwey en Tobias Kokkelmans spreken met Jolanda Spoel, Alida Dors, Marjo van Schaik en Thibaud Delpeut over de veelgehoorde oproep om 'plaats te maken', 'ruimte te maken'. Het is een onderwerp dat al jaren speelt maar nu extra urgent is vanuit het diversiteit- en inclusievraagstuk in het podiumkunstenveld. Bovendien wint deze oproep verder aan kracht door de onzekerheid in coronatijden, een groeiend besef van systemisch racisme, ongelijke sociale verhoudingen, precaire arbeidsomstandigheden en verwoede pogingen van beleid en instituties om mee te bewegen met de noden van deze tijd. Niemand is tegen een pluriforme, dynamische en adaptieve cultuursector, maar hoe doorbreken we de hardnekkige privilegestrijd die gaande is?
    Het openbaar debat over dit onderwerp blijft regelmatig aan de oppervlakte hangen, veelal vanuit angst. Maar commitment kan in vele vormen bestaan. Opstaan en plaatsmaken betekent juist niet: weglopen. Soms betekent het letterlijk blijven zitten en volhouden. We voeren graag een open gesprek over onze machtsposities. Want waarom wordt dit onderwerp vrijwel altijd aangekaart door de mensen die aan de poorten komen rammelen? Juist de poortwachters zelf hebben uiteraard ook gedachten over doorstroming en plaats maken. Vanuit de overtuiging dat het hier gaat om een gezamenlijke zoektocht van een kunstenveld dat uit gepassioneerde en bevlogen mensen bestaat, is de eerste stap een open uitwisseling over onze wensen, frustraties, angsten en ideeën.

    Met Dionne Verwey en Tobias Kokkelmans, Jolanda Spoel, Alida Dors, Marjo van Schaik en Thibaud Delpeut

    • 1h 49 min
    Radio Futura Afl. 36: Move over, wij zijn de toekomst.

    Radio Futura Afl. 36: Move over, wij zijn de toekomst.

    Theatermaker Priscilla Vaudelle gaat in gesprek met drie Amsterdamse jongeren: Lot van Oekel, Keisha Boye en Mohamed Abd El Hafeez. Over dromen en hoop voor de stad, de kunst en elkaar. Hoe zien zij de stad van de toekomst? Hoe kan je daarin op de beste manier met elkaar samenleven? Wat is de rol van kunst? En waar en wat zijn zij zelf over 15 jaar?

    Host: Dionne Verwey

    • 1h 31 min

Top podcasts de Arte

Un Libro Una Hora
SER Podcast
Qué estás leyendo. El podcast de libros de EL PAÍS
El País Audio
Hotel Jorge Juan
Vanity Fair Spain
Grandes Infelices
Blackie Books
Flo y la comidia
Onda Cero Podcast
LA PICAETA
La Picaeta