500 episodios

Berättelser från verkligheten. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Karin Lindblom

P1 Dokumentär Sveriges Radio

    • Cultura y sociedad
    • 4,1 • 7 valoraciones

Berättelser från verkligheten. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Karin Lindblom

    Utvisad - Fast i förvaret | Del 2/2

    Utvisad - Fast i förvaret | Del 2/2

    Sveriges försök att tvångsutvisa irakier utan uppehållstillstånd går inte som planerat, Irak tar inte längre emot dem. Trots det sitter irakier inlåsta i Migrationsverkets förvar på obestämd tid.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Hösten 2023.
    Nana och Rauke har utvisats från Sverige till Irak med ett chartrat plan. De är bland de första att tvångsutvisas till Irak på över tio år. Innan dess har Irak inte velat ta emot tvångsutvisade, med hänvisning till de här människornas säkerhet. Men 2023 har Sverige och Irak, enligt regeringskansliet, nått en ”samsyn” beträffande tvångsutvisningarna.
    Tidigt en onsdagsmorgon kommer gränspolisen till radhuset för att ta en storebror, en lillasyster och deras pappa till förvaret. Familjen kom till Sverige från Irak 2015.
    Syskonen försöker hänga med i skolan medan de är inlåsta i förvaret, men det är svårt.
    - Jag ska plugga och inte ge upp, säger storebror till sin handläggare på gränspolisen.
    Under tiden planerar polisen och andra inblandade myndigheter för nya utvisningar till Irak.
    Tvångsutvisningarna upphör
    Något händer i relationen mellan Sverige och Irak, och tvångsutvisningarna upphör, i alla fall tills vidare. Men det här är ingenting myndigheterna kommunicerar utåt. Samtidigt sitter irakier inlåsta i förvar i månader, och nya personer tas i förvar, trots att det inte längre är möjligt för Sverige att utvisa dem.
    -Ingen bryr sig, vi är inte människor. Vi är bara en siffra för myndigheterna, säger ”Ali” som suttit i förvaret i sju månader.
    I över ett halvår har P1 Dokumentärs reporter Randi Mossige-Norheim kunnat följa myndigheternas arbete med utvisningar inifrån, med hjälp av läckta dokument från gränspolisen.
    Producent: Anna Frey
    Slutmix: Jakob Lalér
    Programmet är gjort 2024

    • 50 min
    Utvisad - Charter till Irak | Del 1/2

    Utvisad - Charter till Irak | Del 1/2

    Sommaren 2023. Innan skolterminen börjat tas artonåriga Nana i förvar. Samma sak händer Rauke, gränspolisen griper honom på jobbet. De blir bland de första att tvångsutvisas till Irak på över tio år.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    I mer än ett decennium har Sverige inte kunnat tvångsutvisa irakier, eftersom Irak har vägrat ta emot dem med hänvisning till de här människornas säkerhet.
    I Malmö väntar Raukes lillasyster Dido på att det ska bli hennes tur att utvisas.
    Och Nanas kompisar i Hässleholm undrar om de någonsin kommer träffa Nana igen.
    Regeringskansliet hänvisar till att det förts samtal mellan Sverige och Irak och att länderna nått en ”samsyn” beträffande tvångsutvisningar till Irak. Men vilka beslut som fattats och av vem är svårt att ta reda på, inte minst för de personer som väntar på att utvisas. 
    Den nya svenska migrationspolitiken
    Sen flyktingkrisen 2015 har migrationspolitiken skärpts.
    Nana och Rauke är några av dem som påverkas av politikernas ambitioner att skapa ordning och reda i den svenska migrationspolitiken. Den som har fått nej på sin asylansökan ska inte kunna stanna kvar i Sverige, utan måste lämna landet. Politikerna kallar det ett paradigmskifte. Färre personer ska beviljas asyl och antalet platser i migrationsverkets förvar ska utökas.
    Polisen och Migrationsverket har fått i uppdrag att effektivisera återvändandearbetet, som det kallas, alltså att öka takten på utvisningarna.
    I över ett halvår har P1 Dokumentärs reporter Randi Mossige-Norheim kunnat följa myndigheternas arbete med utvisningar inifrån, med hjälp av läckta dokument från gränspolisen. Hur går myndigheternas arbete med att genomföra den nya politiken till? Vilka är det som ska utvisas och vilka är det som sätts i förvar?
    Producent: Anna Frey
    Slutmix: Tor Sigvardson och Jakob Lalér
    Programmet är gjort 2024

    • 48 min
    Porrmässan – musikverket som gjorde skandal

    Porrmässan – musikverket som gjorde skandal

    Dödsmässan i Berwaldhallen orsakar demonstrationer, bombhot och moraldebatt. Föreställningen försöker stoppas, musiker hoppar av och kompositören Sven David Sandström får gå under jorden.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    I mitten av 70-talet beställer Sveriges Radio ett musikstycke av poeten Tobias Berggren och den då okände tonsättaren Sven David Sandström. Åren går och när de kommer tillbaka har de komponerat ett jätteverk. De kallar det en dödsmässa för de barn som dog i förintelselägren under andra världskriget. Musikverket är för två körer, barnkör, stor symfoniorkester och fyra operasolister. I mässan iscensätts våldtäkter på barn, med citat hämtade från porrfilmer, parodier på kristna texter blandat med snapsvisor.
    Under repetitionerna av verket vill representanter för både politiska partier och frikyrkan stoppa föreställningen, musiker hoppar av och föräldrar till barn i barnkören förbjuder barnen att vara med. Berwaldhallen bombhotas och kompositören får gå under jorden.
    Sven David Sandströms Requiem, De ur alla minnen fallna, kommer bli det dyraste verk Sveriges Radio någonsin beställt, ett verk som både skapade skandal och gjorde succé. Det har aldrig uppförts igen.
    Sven-David Sandström, en av Sveriges mest kända tonsättare, gick bort i juni i år 2019 innan dokumentären var färdigställd.
    Reporter Märta MyrstenerProducent Håkan EngströmSlutmix Elvira Björnfot
    Programmet gjordes 2019.

    • 51 min
    Poddtips: P3 Nyheter Dokumentär – Skönhetsskolan

    Poddtips: P3 Nyheter Dokumentär – Skönhetsskolan

    Om du gillade våra serie Operationsresorna vill vi tipsa om en ny dokumentär från våra kollegor på P3 Nyheter Dokumentär.
    Den handlar om en av Sveriges mest kända hudvårdsutbildningar där tidigare elever börjar vittna om ett hierarkiskt styre, offentlig förnedring och kollektiv bestraffning. P3 Nyheter Dokumentär: Skönhetsskolan – hudvård, makt och förnedring. Lyssna i Sveriges Radio Play.

    • 1 min
    Från progg till Prada: Stockholms förvandling på 1980-talet

    Från progg till Prada: Stockholms förvandling på 1980-talet

    På 1980-talet genomgår Stockholm en total förvandling. Ytan och individen blir viktigare än politiken och kollektivet. Kroglivet exploderar, fastigheterna renoveras och stan får ett helt nytt ljus.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    På sin balkong på Gärdet står författaren och journalisten Claes Britton och tittar ut över Stockholm. På 1970-talet låg Stockholm mörk och sliten vid Mälarens inlopp och väntade på något. Då kom 80-talet och förändrade allt. 
     Stockholm på 1970-talet kändes som en evig söndag i november. Krogarna luktade inrökta heltäckningsmattor och Janssons frestelse, säger Claes.   
    På 1960-talet hade barnfamiljerna lämnat Stockholms innerstad och flyttat ut till förorterna istället men på 80-talet flyttar unga människor tillbaka in till stan igen. Det är lätt att få tag i rivningskontrakt och andrahandskontrakt. Samtidigt förändras lagen om utskänkning och nya krogar börjar dyka upp på gatorna. Kreditmarknaden avreglerades, börsen blev som tokig och utanför Café Opera bara växte kön. 
     Sen kom PA&CO, och en sån krog hade man aldrig sett förut. Med kristallkronor och fläktrör i taket och bara 38 sittplatser. Kändisarna flockades och det blev som ett extra vardagsrum för alla nattdjur, säger artisten Mauro Scocco.  
    Nu har samhället en ny riktning och alla typer av monopol känns förlegade. Staten känns trött. Och en kommersiell hedonism sveper fram på gatorna i Stockholm. Folkhemmet ger en fadd smak i munnen.
     
    Från Progg till Prada - är en dokumentär om Stockholms förvandling på 1980-talet av Anna Åkerlund. 
    Producent: Håkan Engström 
    Slutmix: Tor Sigvardson
    Programmet är från 2024. Medverkande i programmet är Claes Britton, Susanne Ljung, Mauro Scocco och Carouschka Streijffert. 
     

    • 52 min
    Missionärsbarnen

    Missionärsbarnen

    En sensommardag 1951 lämnas min 7 åriga mamma på en internatskola för missionärsbarn i södra Indien. Åren här på skolan kommer att påverka mamma och hennes yngre syskons liv på djupet.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    När min mamma Inger var två år fick hennes föräldrar jobb som missionärer i Indien. Det var 1946. I tolv år spred min mormor och morfar Guds ord i indiska kyrkor och skolor. De tyckte att jobbet var så viktigt att de lämnade min mamma och hennes syskon på en internatskola i Indien. När mamma till slut kom hem till Sverige igen kände hon sig som en främling i sitt eget land. Var uppdraget åt Gud värt det?
    I den här dokumentären får ni möta min mamma Inger och hennes två systrar Astrid och Gunvor och klasskamraten Maj-Kristin. Ni får höra om deras upplevelse av att bli lämnad på internatskolan utan sina föräldrar. Och om att efter 12 år i Indien komma hem som främling till sitt eget hemland. Den handlar om hur livet har påverkats av relationen till Gud, familjen och missionärsbarnsuppväxten.

    Av Martin Thurfjell
    Producent Håkan Engström
    Slutmix Jacob Lalér
    2024

    • 50 min

Reseñas de clientes

4,1 de 5
7 valoraciones

7 valoraciones

Top podcasts de Cultura y sociedad

The Wild Project
Jordi Wild
Relojeros
Onda Cero Podcast
A solas... con Vicky Martín Berrocal
Podium Podcast
LO QUE TÚ DIGAS con Alex Fidalgo
Alex Fidalgo
Sastre y Maldonado
SER Podcast
El lado oscuro
Danny McFly

Quizá también te guste

P3 Dokumentär
Sveriges Radio
P1 Dokumentär: Miniserie
Sveriges Radio
P3 Krim
Sveriges Radio
P4 Dokumentär
Sveriges Radio
Verkligheten i P3
Sveriges Radio
Svenska brott
Tall Tale | Acast

Más de Sveriges Radio

Radio Sweden
Sveriges Radio
Sommar & Vinter i P1
Sveriges Radio
Arabisk Talkshow, Talkshow بالعربي
Sveriges Radio
Radio Sweden på lätt svenska
Sveriges Radio
Europapodden
Sveriges Radio
P3 Historia
Sveriges Radio