16 episodios

Platform voor strategie en innovatie in eerstelijns gezondheidszorg

De Eerstelijns De Eerstelijns

    • Economía y empresa

Platform voor strategie en innovatie in eerstelijns gezondheidszorg

    De Toekomst van de Eerstelijns | deel 16: Patrick Banis

    De Toekomst van de Eerstelijns | deel 16: Patrick Banis

    Wat wij zien is dat een deel van het werk, ook in de eerstelijnszorg, ouderwets en hiërarchisch hebben ingericht alsof we nog in fabrieken werken, terwijl professionals op de werkvloer heel goed weten hoe je slimmer en anders kan werken, zegt Patrick Banis van CAOP.

    CAOP is het Kenniscentrum op het gebied van de Nederlandse arbeidsmarkt. In deze podcast gaat Piet Hein Peeters met Patrick Banis in gesprek over het begrip arbeidsproductiviteit. De arbeidsproductiviteit in de zorg (en de publieke sector) daalt, terwijl de zorgbehoefte toeneemt. De daling van arbeidsproductiviteit heeft een aantal oorzaken, die in deze podcast besproken worden!

    • 32 min
    De Toekomst van de Eerstelijn | deel 15: Pauline Terwijn

    De Toekomst van de Eerstelijn | deel 15: Pauline Terwijn

    "In thuissituatie van kwetsbare ouderen is veel meer mogelijk dan we tot nog toe denken"

    In de Maasvallei, rondom Cuijk en Boxmeer, kunnen huisartsen bij penibele situaties van thuiswonende ouderen een beroep doen op het zorgcoördinatiecentrum. Ervaren verpleegkundigen denken met de bellende huisarts mee over hoe een ziekenhuisopname voorkomen kan worden en bieden daarbij indien nodig personele inzet aan van bijvoorbeeld een specialist ouderengeneeskunde en een gespecialiseerd verpleegkundige.

    Het zorgcoördinatiecentrum is een van de initiatieven die voortgekomen is uit het samenwerkingsverband Mooi Maasvallei, waarin zorgpartijen, welzijnsorganisaties, gemeenten en onderwijs gezamenlijk optrekken in het bevorderen en ondersteunen van de gezondheid van de bewoners van het gebied.

    In de podcast van de Eerstelijns, een serie over de toekomst van de eerste lijn, vertelt Pauline Terwijn, bestuursvoorzitter van Pantein, waar onder meer het regionale ziekenhuis onder valt, over de werkwijze van het zorgcoördinatiecentrum. De ontwikkeling van het centrum heeft er toe geleid dat huisartsen niet meer alleen in crisissituaties bellen, maar juist eerder om zo die situaties te voorkomen.

    Volgens Terwijn laten de resultaten van het zorgcoördinatiecentrum zien dat "er in de thuissituatie van kwetsbare ouderen veel meer mogelijk is dan we tot nog toe denken". Terwijn ziet ook hoe in haar werkgebied het onderscheid tussen welzijn, eerste lijn en intramurale zorg zoals het ziekenhuis aan het vervagen is.

    • 27 min
    De Toekomst van de Eerstelijns | deel 14: Jan Smelik

    De Toekomst van de Eerstelijns | deel 14: Jan Smelik

    "We moeten ervoor zorgen dat we in iedere wijk en dorp in Nederland een zorgzame gemeenschap hebben waar de huisarts en de wijkverpleegkundige en de gemeentelijk partij onderdeel van uitmaken". Hiervoor pleit Jan Smelik in deze aflevering van De Toekomst van de Eerstelijns. Jan Smelik is een van de initiatiefnemers van Austerlitz Zorgt – opgezet in 2012 – en algemeen coördinator van NLZVE (Nederland Zorgt Voor Elkaar), het landelijk netwerk van bewonersinitiatieven in welzijn, wonen en zorg. Want Austerlitz Zorgt is niet de enige. ‘Er zijn inmiddels zo’n 2.000 zorgzame gemeenschappen in Nederland’, zegt Smelik, ‘dus in elke gemeente zijn er meerdere.’

    • 34 min
    De Toekomst van de Eerstelijns | deel 13: Miriam Stoks

    De Toekomst van de Eerstelijns | deel 13: Miriam Stoks

    In het Integraal Zorg Akkoord wordt de apotheker gezien als partij die de druk op de eerste lijn, en met name de huisarts, kan verlichten. Gezaghebbend apotheker Miriam Stoks is blij met de erkenning, maar ziet tegelijkertijd een aantal punten waar dan door beleid en praktijk aan gewerkt moet worden. Welke dat zijn, hoor je in deze nieuwe aflevering van de eerstelijns podcast over de toekomst van de eerste lijn.

    • 26 min
    De Toekomst van de Eerstelijns | deel 12: Jos de Blok

    De Toekomst van de Eerstelijns | deel 12: Jos de Blok

    Een nauwere samenwerking tussen wijkverpleging en huisartsen zou een hoop werkdrukproblemen oplossen, zegt Jos de Blok. Hij ziet veel dingen die voortkomen uit afstemming en coördinatie waar veel tijd in zit wat volgens hem veel beter opgelost kan worden. Er zijn de afgelopen 30 jaar veel taken opgeknipt; er zijn veel nieuwe functies gecreëerd. Dat betekent dat er steeds meer afstemming en overleg nodig is, waar veel tijd in komt te zitten. Tijd die beter besteed zou kunnen worden; je kunt je tijd immers maar 1 keer besteden.

    • 35 min
    De Toekomst van de Eerstelijn | Deel 11: Ester Bertholet

    De Toekomst van de Eerstelijn | Deel 11: Ester Bertholet

    "Sommige situaties in de eerste lijn zijn zo complex, dat het goed zou zijn om de specialist naar voren te schuiven. Laat de verslavingsarts of jeugdarts als medebehandelaar het complexe deel van de zorg tijdelijk van de huisarts overnemen en de patiënt een tijdje volgen, ook in diens woon- en leefsituatie, om tot een zorgplan te komen waarmee de huisarts en andere hulpverleners verder kunnen. Zo kunnen we veel gedoe en verwijzingen voorkomen. Ik geloof dat dit het toekomstmodel is voor alle complexe zorg."

    • 31 min

Top podcasts en Economía y empresa

Cracks Podcast con Oso Trava
Oso Trava
Chisme Corporativo
Macarena Riva y Rosalaura López
HBR On Leadership
Harvard Business Review
Libros para Emprendedores
Luis Ramos
First Things THRST
Mike Thurston
Build with Leila Hormozi
Leila Hormozi

También te podría interesar