9 episodi

Mahmur Müze'de havadan sudan, etten kemikten, kanvastan beyaz perdeden atıp tutuyoruz. Kişisel gelişelim derken bilişsel delirdiğimiz şu dünyada bir çıkar yol arıyoruz. Her şeyin daha masum geldiği müzemize sizi davet ediyoruz.

Mahmur Müze Adem Yücel

    • Istruzione

Mahmur Müze'de havadan sudan, etten kemikten, kanvastan beyaz perdeden atıp tutuyoruz. Kişisel gelişelim derken bilişsel delirdiğimiz şu dünyada bir çıkar yol arıyoruz. Her şeyin daha masum geldiği müzemize sizi davet ediyoruz.

    9-) Düşüş'ten Dünya Vatandaşlığına

    9-) Düşüş'ten Dünya Vatandaşlığına

    Avrupa'da insanın düşüşü, cennetten kovulması demekti ve insan sırf bu yüzden değersizdi. Bu Orta Çağ zihniyetini değiştiren, yeni fikirleri de içinde yeşerten Rönesans olmuştur. İnsana hak ettiği değeri yeniden kazandıran bu "yeniden doğuş" ve onun dinamikleri elbette günümüzde de önemini koruyor. Fakat bunlardan bir tanesinin, belki en önemlisinin "bonae litterae" olduğuna tanıklık ediyoruz. Bu "güzel edebiyat" yalnızca klasik bağlamda kalmadan günceli ve hatta geleceği ilgilendirdiği için en önemliydi. Zira insanlar savaş deneyimlerinin yıkıcılığını görünce BM'yi kurmakla kalmamış, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'ni de yayımlamışlardır. Gelecekte ise bu evrimin sonucu Dünya Vatandaşı kavramının gerçekleşeceğine dair bir kehanet tablosu da Mahmur Müze'de sergilenmektedir. Müzemizdeki tabloda özgürlük havasından nasiplenip suç işleyen insanların daima var olacağı da resmedilmiştir. İşte bundan ötürüdür ki medeniyette yükselen her büyük şehir bir "civitas diaboli" olmak zorundadır. Müzemizde sergilenen diskurda ise bu "kötülük şehri"nde yaşayan iyi insanların kötüye uyum sağlaması değil, iyi davranışlar ve düşmana su uzatan bir motivasyonla, şeytanlaşmış insanları bile arındırarak kendilerine benzetebilme güçleri yatmaktadır. Havadan sudan, etten kemikten, kanvastan beyaz perdeden... Ama en çok da bu bölümde insanın dünü, bugünü ve yarını olan haklarını ele aldık!

    bonae litterae

    İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi

    Azınlık Raporu (2002)

    Gazali

    Ali Kuşçu

    John Colet

    • 30 min
    8-) Studium Generale

    8-) Studium Generale

    Bilgi bir çeşit silah değil midir? Bilgiyle donatıp bunu nasıl kullanacağını öğretmediğimiz nesiller ile yoksa insanlık katilleri mi yetiştiriyoruz? İnsanı yalnız ve yalnızca insan olduğu için sevemeyen, acımasız endüstriyel beyinler bir yerlere gelip refah vanası görevi yapmasa elbet dünya herkese yeterdi. Suç hepten onların değil tabii, faydacı eğitim sisteminin çarpıklığı ilkokula dayanıyor. "İlkokulu bitirdik," deyip işin içinden sıyrılmak yerine gelin hem kendimiz için ezbere değerlerin zararını hem de gelecek nesiller için etik yetenekleri konu eden bir müfredata kafa yoralım. Havadan sudan, etten kemikten, kanvastan beyaz perdeden... Ama en çok da bu bölümde ezbere değerlerin nedeni etik yeteneksizliğimizi ele aldık! 

    Studium Generale 

    İoanna Kuçuradi 

    Kuçuradi Felsefe ve İnsan Hakları Vakfı

    • 29 min
    7-) Kendimizi Nasıl Eğitmeliyiz? Bir Bölümde Otodidakt

    7-) Kendimizi Nasıl Eğitmeliyiz? Bir Bölümde Otodidakt

    Hiç yıldız olabileceğiniz aklınıza geldi mi? Bahsettiğimiz şey çoğu elitist kesimlerce övülen Montessori eğitim sisteminden geçiyordu. Belki gerçekten olması gereken eğitim sistemine giden yoldaydı. Belki fazla abartılıyordu. Sembolik de olsa doğru bir noktası vardı. Bu nokta Montessori eğitim sistemi ile anılan Montessori oyuncaklarındaki kaidelerine oturtulacak kare, yuvarlak ve üçgen şekillerden geçmekteydi. Eğer bir şekli ona uygun olmayan bir kaideye yerleştirmeye çalışırsanız başarısız olurdunuz. Tıpkı mevcut eğitim sistemlerinin bir yıldız olarak sizi bu üç şekilden birine sokmaya çalışarak başarısız olması gibi. Peki çözüm var mıydı? Charles Dickens'tan Mark Twain'e, Ernest Hemingway'den Nikola Tesla'ya, Wright Kardeşlere, Henry Ford'dan Quentin Tarantino'ya, öz öğrenimli insanları "podcast"e yatırdık. Havadan sudan, etten kemikten, kanvastan beyaz perdeden... Ama en çok da bu bölümde kişisel gelişimin ve başarının olmazsa olmazı öz öğrenimi konuştuk! 

    Montessori Oyuncakları 

    Montessori Eğitim Sistemi 

    Devletlerin İdeolojik Aygıtları İdeoloji ve Eğitim: Devlet-Eğitim İlişkisine Farklı Bir Bakış 

    Robert Greene'in William Shakespeare'i Yermesi Hadisesi 

    Mass Effect 2'nin Metacritic Kullanıcı Skoru 8.9/10 

    Sonra Çıkan Mass Effect'in Metacritic Kullanıcı Skoru 5/10

    • 23 min
    6-) Oku, Oku, Nereye Kadar?

    6-) Oku, Oku, Nereye Kadar?

    İlkokul ile başladı bu ilk emir. Bir bireye dönüşme sürecinin bileti olduğunu o zamanlar bilmiyorduk. Eğitim hayatımız devam etse de etmese de sürekli okumamız söylendi. Fakat ülkecek okumadık. Ne kaybettik? Zararın neresinden dönülse kâr mıdır? Havadan sudan, etten kemikten, kanvastan beyaz perdeden... Ama en çok da bu bölümde roman okumanın faydasından konuştuk! 

    Pencere Vergisi 

    Gurbet Kuşları 

    Demir Yolu Edebiyatı 

    Bizim Köy 

    Don Quixote 

    Yaşlı Adam ve Deniz

    • 23 min
    5-) Alışkanlıkların Altın Kuralı, Zincirler

    5-) Alışkanlıkların Altın Kuralı, Zincirler

    Nasıl başlarsa öyle gider derler bilirsiniz. Michelangelo'nun pek meşhur Musa heykelinde bile durum böyle görünüyor. Farkına varmadan yaptığımız ve yapmadığımız ufak tefek şeylerin alışkanlıklarımızı nasıl şekillendirdiği, alışkanlıkların ise zamanla kişiliğimize dönüştüğü gerçeğini göz ardı etmemek gerekiyor. Havadan sudan, etten kemikten, kanvastan beyaz perdeden... Ama en çok da bu bölümde yeni bir alışkanlık kazanmak için bir altın kuraldan bahsettik! 

    Musa'nın Hükmü 

    66 Gün 

    Prefrontal Korteks

    • 14 min
    4-) Antik Bir Yeni Akım

    4-) Antik Bir Yeni Akım

    Doğuya ve batıya kim karar verdi? Trendleri takip etmek neden hoşumuza gidiyor? Roma'nın trendlerini günümüzde tıp dünyası, hukuk dünyası takip ediyor. Fakat Roma da birilerini taklit ediyor muydu? İsimlendirmek hak iddia etmek olduğu için, ismi koyan trendi başlatır ve Roma da bundan payını almıştı. Havadan sudan, etten kemikten, kanvastan beyaz perdeden... Ama en çok da bu bölümde isimlendirmenin öneminden konuştuk!

    Sima de los Huesos Mağarası

    Mağaradaki Excalibur Nesnesi

    Excalibur Efsanesi

    Guguk Kuşu (1975)

    Aşı Boyası

    William Herschel

    Ganymede

    Makemake

    American Transcendentalism

    Aşkıncılık (Transcendentalism)

    • 17 min

Top podcast nella categoria Istruzione

6 Minute English
BBC Radio
TED Talks Daily
TED
Learn English with Coffee Break English
Coffee Break Languages
Il Podcast di PsiNel
Gennaro Romagnoli
Learning English Vocabulary
BBC Radio
Learning English Conversations
BBC Radio