50 afleveringen

שני פוסט טראומטים מדברים על איך זה לחיות עם פוסט טראומה בישראל.

מענה הולם - פודקאסט לפוסט טראומטים.ו‪ת‬ Yaron Edel

    • Gezondheid en fitness

שני פוסט טראומטים מדברים על איך זה לחיות עם פוסט טראומה בישראל.

    פרק 50 (ספיישל): נדאג לעצמנו בעצמנו

    פרק 50 (ספיישל): נדאג לעצמנו בעצמנו

    יש סיבה טובה למה החלטנו להפר שקט של שנתיים. מאז שהקלטנו את הפרק האחרון של מענה הולם, החיים לקחו כמה פניות מעניינות. בעיקר, מצאנו את עצמנו עובדים על לממש את החזון עליו דיברנו בפרק 32. שם, יצאנו בסוג של קול קורא למאזינים לבנות יחד איתנו ״ערכת מתחילים״. זיהינו פער גדול באקו סיסטם של הפוסט טראומה בישראל, פער בנקודת ההתחלה של ההתמודדות עם הפציעה והשיקום ממנה. 



    הרגע הזה שאנחנו מבינים שמשהו לא בסדר, שמתחילים לראות קשר, שלא יכולים להתעלם יותר. הרגע הזה שמבינים שדברים צריכים להשתנות, שיש לזה שם, שכדאי ללכת לעשות חיפוש בגוגל רגע. זה הרגע שמעניין אותנו. זה רגע מלא בלבול, עם מחסור במילים ופחד גדול מהלא נודע, מהסיטגמה. ברגע המאוד רגיש הזה, לא קיימים פתרונות טובים, או בכלל. בגוגל יש תוצאות של קופת חולים, של עורכי דין, של כל מיני בעלי עניין. אין שום דבר שמתכתב עם הבלבול הגדול שאדם חווה ברגעים האלה.



    בדרך כלל לוקח לאדם שנים להגיע לרגע הזה. בין הפציעה ועד תחילת השיקום יכולים לעבור חמש, חמש עשרה, שלושים ואפילו חמישים שנה. הדחקה על פול פאוור. הנזק שמצטבר בכל השנים האלה הוא אדיר. נזק למערכות הנוירולוגיות, למערכות היחסים, ליכולת הפרנסה ולביטחון העצמי. על כל שנה לא מטופלת, הנזק גדל בצורה מעריכית. הפתרונות הקיימים היום, לצערנו, מתייחסים לנקודות יותר מתקדמות בתהליך השיקום, כמו תחילת טיפול פסיכולוגי או תחילת תהליך מיצוי זכויות. 



    הבעיה הזו, שהרחבנו עליה בפרק 32, עומדת במרכז הפרק הזה ובמרכז העשייה שלנו בשנה האחרונה. סיפרנו בפרק הזה על הבעיה הגדולה של פוסט טראומטים בשלב הגילוי, על זה שהגיע הזמן שנדאג לעצמנו בעצמנו, ונהפוך את המקום הזה למחיל יותר לפצועי מוח כמונו. דיברנו על ״הלם קלאב״, תנועה של פוסט טראומטים.ות עבור פוסט טראומטים.ות.



    בפרק הזה הצגנו את החזון של הלם קלאב, את המחשבות מאחוריו, ואת הדרך שאנו מתכוונים להשיג אותו.



    סצנת פתיחה: חמישיה הקאמרית, עונה 3 פרק 28 ״יורים ובוכים״

    שיר סיום: סאדייל - חצי



    בקרו בהלם קלאב

    מענה הולם בספוטיפיי

    פלייליסט של המוזיקה במענה הולם

    מענה הולם ביוטיוב

    מענה הולם בפייסבוק



    אם אתם צריכים עזרה, תרימו טלפון לקו החם של נט"ל: 1-800-363-363



    # פוסט טראומה #פוסטטראומה #משרד_הביטחון #משרדהביטחון #פוסט_טראומה #פציעה_שקופה #הלם_קרב #מענה_הולם #לבחור_לחיות #פוסט #טראומה #דיכאון #עצב #כאב #כעס #זעם #חאלסלבד

    • 43 min.
    פרק 49 (סיכום פודקאסט): חזקים מהממוצע

    פרק 49 (סיכום פודקאסט): חזקים מהממוצע

    כל דבר טוב מוכרח להסתיים. אנחנו יושבים כבר שנה ומדברים אתכם ועם עצמנו את הפוסט טראומה שלנו כל שבוע. נשענים על זה שבשבוע הבא יש עוד פרק, צריך לחשוב על זה, לתכנן. למצוא את הדרך ליצור חתיכת תוכן שתיתן לנו למשוך עוד שבוע עם תחושה שלא רק שאנחנו לא לבד, גם יש בנו תועלת לעולם הזה. ועכשיו, מפסיקים. איך ממשיכים מכאן? מה אנחנו הולכים לעשות בלי הקלטה של פרק טרי בשבוע הבא שתעזור לנו להסיח את הדעת מהמרירות של היומיום?


    העיניים לחות. לחות מאוד. כבר שנה, שבוע אחרי שבוע, נפגשנו שני חברים וישבנו לשיחה פתוחה וכנה על החיים שלנו, על היום יום. על איך זה לחיות עם פוסט טראומה בישראל. שנינו מתמודדים שנים עם השיט הזה, ומחפשים דרכים יצירתיות להפוך את החיסרון ליתרון. נפגשנו לפני שנים מסביב לפעילות שקשורה בפוסט טראומה, נהיינו חברים והיינו נפגשים אחת לתקופה בבר, שותים ומנסים לייצר היגיון בטירוף הזה שאנחנו חיים בו. הפכנו לסוג של אסטרטגיית התמודדות אחד עבור השני. לפני שנה, החלטנו להקליט את השיחות האלה, ובתכלס, בקטע קלישאתי, לצאת למסע מאוד אישי ופומבי.


    49 שיחות של עשרים עד חמישים דקות, זה תיעוד משמעותי מאוד. תיעוד של מי אנחנו, של מה מעסיק אותנו, של מה פחדים שלנו, של מה התקוות שלנו. התיעוד הזה מטרתו אחת: לייצר תחושת נורמליות בקרב פוסט טראומטים.ות בישראל, ולעזור לבני משפחתם לקבל הצצה למה שעובר עליהם ביום יום. בהתבוננות אחורה, זה נראה שיצרנו משהו שיכול להשיג את המטרה הזאת. עשינו את זה, קודם כל בשבילנו, בשביל תחושת המשמעות שלנו. ועשינו את זה בשביל כל מי שדומה לנו, שמתמודד עם אותם האתגרים מאיתנו. אנחנו לא חכמים או מוצלחים יותר. כל מה שהעזנו לעשות הוא ללחוץ על רקורד, ולקוות שיהיה מי שיאזין לזה.


    אחרי שנה, אנחנו מלאי תחושת הוקרה ותודה למה שעברנו. חלקכם כתב לנו, חיזק אותנו, פירגן לנו. חלקכם חלק איתנו את המסע האישי שלכם. המפגש עם אנשים כמונו, שנמצאים באותה סירה איתנו, הוא מפגש משנה חיים עבורנו. תודה על ההזדמנות להיות חלק מהמסע שלכם. השתדלנו לאורך כל הפרקים שלא לבוא בגישה של לתת טיפים, שלא לבוא בגישה של אנחנו המומחים. אנחנו כמוכם, מתמודדים יום יום שעה שעה עם החרא הזה. אבל במעמד המשמעותי הזה, הרשו לנו לחרוג מהרגיל: חשוב שתזכרו, אתם חזקים מהממוצע. אתם מתמודדים עם דברים ש"אזרח מן השורה" לא יודע איך להתמודד איתם. עברתם דברים בחיים שלכם שהופך אותכם לאדם עם כוח סיבולת גבוהה יחסית. תזכרו, אתם חזקים מהממוצע, אתם לא לבד, יש בשביל מה לחיות.


    אוהבים מאוד.


    בפרק הזה ניסינו להבין מה לעזאזל עשינו בשנה האחרונה, שבוע אחרי שבוע.


    סצנת פתיחה: Terminator 2: Judgment Day

    שיר

    • 1 u. 4 min.
    פרק 48 (עונה רביעית): דברים שאנחנו עושים כדי להישאר בחיים

    פרק 48 (עונה רביעית): דברים שאנחנו עושים כדי להישאר בחיים

    אנחנו מוכרחים לדעת לייצר שמחה בחיינו, כי שמחה היא ההפך מדיכאון. היא משאירה אותנו בחיים. עבור פוסט טראמטיים זה קשה במיוחד כי הנפש שלנו בדרך כלל נמשכת דווקא אל הכאב. לייצר לעצמנו מנגנונים והרגלים שמייצרים עבורנו באופן יזום שמחה ולהצליח להכניס את זה לתוך הלו"ז שלנו באופן קבוע זה דבר קשה, אבל כשאנחנו מצליחים, זה מחזק אותנו מאוד, במיוחד בתקופות האפלות יותר. כשהכל רע, קר, וחסר תקווה מסביב. אם יש לנו הרגל קבוע שמשמח אותנו, הוא הופך לנחמה קטנה. ונחמה קטנה זה המון כשהחיים אפלים. עדיף שנלמד להיות אקטיביים ולא לחכות שהאופל ישתלט. אם נשכיל להיות התקפיים, ליזום שמחה בחיינו, הגוף והנפש שלנו יפתחו עמידות מסוימת אל מול הקשיים של היום יום.


    יש הרבה דרכים לייצר שמחה שיכולה להיכנס ללו"ז. אפשר לעשות כיף: לשחק כדורסל, משחקי מחשב או לעשות שופינג. אפשר למצוא משמעות: עבודה שמאמינים בה, התנדבות משמעותית או לעשות אומנות. העיקר שנמצא דרך יזומה לייצר שמחה שלא תלויה בהתערבות חיצונית של אדם אחר, שמחה שתלויה רק בנו. משהו שנדע שהוא שם כשאנחנו צריכים אותו. שנדע לייצר כשאין אותו. שלא נהיה תלויים בו.


    דרך נוספת לחזק את עצמנו היא להרשות לעצמנו לחוש גאווה. גאווה מייצרת זקיפות קומה, אהבה עצמית, עמידות. גאווה תורמת רבות לשרידות. אנחנו, מאזיני הפודקאסט, צריכים לחוש גאווה. לבחור לחיות, לנסות לשפר את חיינו, לאהוב את עצמנו, להטיב עם הסובבים אותנו, היא לא החלטה של מה בכך. לצאת מאזור הנוחות, ללמוד להכיר את עצמנו מחדש, זה דבר שרובנו נוטים לא לעשות. אנחנו צריכים להיות גאים שבחרנו לחיות, ושאנחנו מוכנים לעבוד קשה כדי לעשות דברים שישאירו אותנו בחיים. למרות קשיים רבים מהממוצע, אנחנו בוחרים כל בוקר להתגבר כאריות ולקום למלאכת החיים המייגעת. אנחנו חזקים מהממוצע. זאת גאווה.


    בפרק הזה ניסינו למפות את הדברים שאנחנו עושים כדי להישאר בחיים.


    סצנת פתיחה: Rocky Balboa, 2006

    שיר סיום: Bee Gees - Staying Alive


    בקרו בהלם קלאב

    מענה הולם בספוטיפיי

    פלייליסט של המוזיקה במענה הולם

    מענה הולם ביוטיוב

    מענה הולם בפייסבוק


    אם אתם צריכים עזרה, תרימו טלפון לקו החם של נט"ל: 1-800-363-363


    # פוסט טראומה #פוסטטראומה #משרד_הביטחון #משרדהביטחון #פוסט_טראומה #פציעה_שקופה #הלם_קרב #מענה_הולם #לבחור_לחיות #פוסט #טראומה #דיכאון #עצב #כאב #כעס #זעם

    • 29 min.
    פרק 47 (עונה רביעית): תאהב את עצמך קצת

    פרק 47 (עונה רביעית): תאהב את עצמך קצת

    קל לשקוע ברחמים עצמיים. עוצמות האירועים שעברנו, והקושי להסביר אותם, מביאים אותנו לשאול את עצמנו למה זה מגיע לנו. למה הכל קורה לנו. למה זה כל כך קשה, כואב, שורף. רחמים עצמיים קשורים מאוד לדיכאון, לבושה. הם מתערבבים להם בקלות יחסית עם שאר התחושות הקשות של הפוסט טראומה. הרחמים העצמיים הם בעצם שנאה עצמית. אין לנו אמונה שיש בנו איכויות או יכולות להתמודד עם מה שקורה. וזה מביא אותנו למרירות ושיתוק.


    על אותה סקאלה אבל מהצד השני שלה, יש את "לא לוותר לעצמך", להיות תמיד חזק. אנחנו חוששים מהבכיינות של עצמנו. אנחנו חוששים שאנחנו מוותרים לעצמנו, שאנחנו רכים. מלמדים אותנו מגיל צעיר להדחיק רגשות, לא להתבכיין. מלמדים אותנו לא לשתף את הסביבה בהתמודדות, מחשש שיראו בנו חלשים. מלמדים אותנו לא לבקש עזרה. גם זה יוביל אותנו בסוף להתרסקות וחוסר תפקוד.


    בשני המקרים, אנחנו מעוותים את המציאות ולא מועילים לעצמנו. או שאנחנו מוותרים על האחריות שלנו או שמבחינתנו אנחנו אחראים להכל. אף אחד מהם הוא לא האמת ושניהם לא תורמים לשרידות שלנו, ההפך. כשנלמד להיות קצת רכים עם עצמנו, להביט במבט מפוכח וסלחני על המציאות, כשנכיר בזה שאמפתיה אינה רחמים עצמיים ושקשיחות לא יכולה להסתיר את המציאות לנצח. אז, אולי נוכל למצוא איזון. האיזון הזה הוא למעשה לקיחת אחריות על המצב שלנו, השלמה עם הנסיבות. האיזון הזה הוא ניסיון לשים יד על ההגה של החיים שלנו.



    בפרק הזה ניסינו להבין מה מונע מאיתנו לאהוב את עצמנו.


    סצנת פתיחה: The Sopranos, Season 1 Episode 1

    שיר סיום: Dolly Parton - Jolene


    בקרו בהלם קלאב

    מענה הולם בספוטיפיי

    פלייליסט של המוזיקה במענה הולם

    מענה הולם ביוטיוב

    מענה הולם בפייסבוק


    אם אתם צריכים עזרה, תרימו טלפון לקו החם של נט"ל: 1-800-363-363


    # פוסט טראומה #פוסטטראומה #משרד_הביטחון #משרדהביטחון #פוסט_טראומה #פציעה_שקופה #הלם_קרב #מענה_הולם #לבחור_לחיות #פוסט #טראומה #דיכאון #עצב #כאב #כעס #זעם

    • 23 min.
    פרק 46 (עונה רביעית): פגיעה עצמית

    פרק 46 (עונה רביעית): פגיעה עצמית

    *יכול להוות טריגר*

    לפעמים אני מרביץ לעצמי. דופק לעצמי כמה פצצות לפרצוף כי רק ככה אחד כמוני ילמד. בחיים לא ארים יד על אף אחד אחר, רק על עצמי. כי לי מגיע.


    פגיעה עצמית יכולה לבוא לידי ביטוי בהרבה צורות ודרכים. זה יכול להיות מעודן - האבסה של אוכל, יחסי מין לא מוגנים; וזה גם יכול להיות אלים - אגרופים בקיר עד זוב דם, לחתוך את עצמי, לפצוע את עצמי. קשה להבין את המטרה של ההתנהגויות האלה. אנחנו פתאום מתמלאים בדחף בלתי נשלט לשים את עצמנו בסיכון או ממש לפצוע את עצמנו. אנחנו נחושים לגרום לעצמנו נזק. אפשר לחשוב על הרבה סיבות לזה - שנאה עצמית, אשמה, רצון להעניש את עצמך, טכניקת ויסות של רגשי זעם, או בכלל דרך להרגיש חיי.


    זה דבר שאנחנו עושים. זה באמת קורה. קשה לדבר על זה, קשה להודות בפני עצמנו. אין בהתנהגות הזאת שום דבר חיובי. אנחנו מסבים לעצמנו נזק, במודע. הנזק הזה לפעמים עלול להיות בלתי הפיך. זה גורם לנו להרגיש בושה, רצון להסתיר את זה מפני הסביבה. נספר לעצמנו שאנחנו לא באמת כאלה, שזה בשליטה. אלה תחושות מובנות וטבעיות. אך חשוב שנכיר בכך, שאנחנו פוגעים בעצמנו. וזה מסוכן.


    בפרק הזה ניסינו להבין למה אנחנו פוגעים בעצמנו.


    סצנת פתיחה: Liar Liar, 1997

    שיר סיום: Johnny Cash - Hurt


    בקרו בהלם קלאב

    מענה הולם בספוטיפיי

    פלייליסט של המוזיקה במענה הולם

    מענה הולם ביוטיוב

    מענה הולם בפייסבוק


    אם אתם צריכים עזרה, תרימו טלפון לקו החם של נט"ל: 1-800-363-363

    # פוסט טראומה #פוסטטראומה #משרד_הביטחון #משרדהביטחון #פוסט_טראומה #פציעה_שקופה #הלם_קרב #מענה_הולם #לבחור_לחיות #פוסט #טראומה #דיכאון #עצב #כאב #כעס #זעם

    • 24 min.
    פרק 45 (עונה רביעית): אי אפשר לתקן את העבר

    פרק 45 (עונה רביעית): אי אפשר לתקן את העבר

    *טריגר תיאורי קרבות*

    אנחנו מאוד רוצים לתקן את העבר. שתהיה לנו עוד הזדמנות אחת לסגור את המעגל. לתת לעצמנו קצת קלוז'ר, קצת סופיות, קצת שליטה. זאת מוטיבציה טבעית. הרצון לנסות וליצור סוף טוב יותר לחוויות הרעות שעברנו הוא אנושי מאוד. הוא מוביל אותנו לנסות להשפיע על הזיכרון הרע. המוטיבציה הזאת לסגירת מעגל גורמת לנו לשנות את ההתנהגות שלנו, לשנות את היחס לעצמנו. זה יכול להביא אותנו לעשות דברים קיצוניים. לצבור כעס ותסכול גדול.

    ההתעקשות הזאת, לנסות למצוא צדק או שליטה, חוסמת אותנו. היא לא עוזרת לנו לשרוד. התקווה שנקבל תשובות היא תקווה כוזבת. את העבר המקולקל לא ניתן לשנות. יכול להיות שחלק מהפעולות והמעשים שנעשה יתנו לנו תחושה של תיקון לרגע, אבל זאת הרגשה שלא תחזיק לאורך זמן. מוטב לנסות ולשחרר. לנסות להשאיר את העבר מאחור.

    בפרק הזה ניסינו להפנים שאי אפשר לתקן את העבר.


    סצנת פתיחה: The Time Machine, 2002

    שיר סיום: The Rolling Stones - You Can’t Always Get What You Want


    בקרו בהלם קלאב

    מענה הולם בספוטיפיי

    פלייליסט של המוזיקה במענה הולם

    מענה הולם ביוטיוב

    מענה הולם בפייסבוק


    אם אתם צריכים עזרה, תרימו טלפון לקו החם של נט"ל: 1-800-363-363


    # פוסט טראומה #פוסטטראומה #משרד_הביטחון #משרדהביטחון #פוסט_טראומה #פציעה_שקופה #הלם_קרב #מענה_הולם #לבחור_לחיות #פוסט #טראומה #דיכאון #עצב #כאב #כעס #זעם

    • 31 min.

Top-podcasts in Gezondheid en fitness

Lieve...,
VBK AudioLab / Els van Steijn & Hannah Cuppen
LUST
Jacqueline van Lieshout / Corti Media
Over Routines
Arie Boomsma / De Stroom
Huberman Lab
Scicomm Media
365 Dagen Succesvol Podcast
David en Arjan
De Vogelspotcast
Arjan & Gisbert

Suggesties voor jou