500 afleveringen

Sveriges största podd om vår tids mest spännande och viktiga händelser. Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren/Caroline Kernen

P3 Dokumentär Sveriges Radio

  • Maatschappij en cultuur
  • 5,0 • 6 beoordelingen

Sveriges största podd om vår tids mest spännande och viktiga händelser. Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren/Caroline Kernen

  Ny: Katastrofen på seglingstävlingen Fastnet Race

  Ny: Katastrofen på seglingstävlingen Fastnet Race

  Under en av världens största havskappseglingar bryter en kraftig storm ut. Storbritanniens största räddningsinsats sen andra världskriget drar igång men 19 liv går inte att rädda i de höga vågorna.
  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
  På den brittiska ön Isle of Wight är det folkfest i hamnen. Över tusen deltagare gör sig redo för den prestigefulla havskapplöpningen Fastnet Race.
  De 300 båtarna ska segla från Storbritanniens södra kust, runda fyrtornet Fastnet Rock på Irlands sydspets för att gå i mål i Plymouth i södra England.
  Det är augusti 1979 och solen skiner när startskottet ekar över engelska kanalen och glada i hågen ger sig britten Nick Ward, svensken Nils Jirsell, den amerikanske mediemogulen Ted Turner och de andra tävlande iväg. Vad ingen av dem vet är att racet snart ska förvandlas till en mardröm. 
  19 människor mister livet i stormenUnder tävlingens tredje dygn överraskas besättningarna av ett oväder som ingen förutsett. Flera hundra deltagare kämpar för sina liv när vågor som är över 10 meter höga slår emot dem. Många båtar välter runt i mörkret och utan GPS eller tillförlitlig radiokommunikation söker helikopterpiloterna av ett område större än hela Danmark. 
  Samtidigt väntar 12-årige William på att hans pappa ska komma i mål.
  Medverkande: 
  Nick Ward, brittisk deltagare på Grimalkin.
  Nils Jirsell, svensk deltagare på Skidbladner.
  Klabbe Nylöf, svensk seglare.
  Jerry Grayson, helikopterpilot.
  Peter Harrison, ytbärgare.
  William Le Fevre, son till en deltagare på Adriane.
  Christian Schaumloffel, deltagare på danska båten Tai Fat.
  En dokumentär av: David Ohlsson.
  Producenter: Anna Johansson och Lars Truedsson, Tredje Statsmakten.
  Exekutiv producent: Rosa Fernández, Sveriges Radio.
  Dokumentären är producerad 2024.

  • 1 u. 2 min.
  Annika Östberg och polismordet i Lakeport

  Annika Östberg och polismordet i Lakeport

  Från 2017. En svensk kvinna döms för ett dubbelmord i USA och snart kommer hon att bli en av Sveriges mest kända brottslingar, någonsin.
  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
  En vårdag 1981 har 27-åriga Annika Östberg och hennes pojkvän, Bob Cox, stämt träff med en restaurangägare för att sälja vidare ett parti kött. Det blir ingen affär - Bob skjuter restaurangägaren och paret bestämmer sig för att fly landet. Men i stället för att ta sig över gränsen möter de trafikpolisen Richard Helbush. Ett möte som kommer att få en dödlig utgång.
  Livstids fängelse för Annika ÖstbergParet häktas och blir placerade på death row, avdelningen för intagna som ska avrättas. Enligt mordutredningen är det pojkvännen, Bob Cox, som håller i vapnet vid båda skjutningarna. Men i domen konstateras att morden skett i samförstånd med Annika Östberg. Hon erkänner dubbelmord och döms till livstids fängelse.
  Många engagerar sig i Annikas öde som utlandsfånge. Vissa medier driver frågan om att hon bör överföras till svenskt fängelse. Skolklasser skriver brev till Kaliforniens guvernör. Samtidigt riktas kritik mot engagemanget – varför visa sympati för en dömd dubbelmördare?
  P3 Dokumentär berättar om mordnatten i Lakeport med hjälp av unika polisradioinspelningar och originalintervjuer.
  Medverkande:
  Annika Östberg, dömd för medverkan till dubbelmord.
  Don Anderson, polisen som var med på den intensiva biljakten som slutade med att Annika greps.
  Mary, Annikas vän från fängelsetiden.
  En dokumentär av: Martin Ezpeleta.
  Producenter: Ylva Lindgren och Magnus Arvidson.
  Dokumentären är producerad 2017.

  • 1 u. 12 min.
  Ny: Den svenska rebellrörelsen

  Ny: Den svenska rebellrörelsen

  Under några febriga veckor 1968 organiserar sig ett 100-tal unga vänsterextremister i hemliga celler i Stockholm och Uppsala. Målet är att genomföra en väpnad revolution i Sverige.
  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
  Inspirationen kommer från Maos kommunistiska Kina där allt som anses borgerligt skall rensas ut. Medlemmarna bryter kontakten med sina familjer, barn separeras från sina föräldrar och rebeller som inte lever upp till de strikta reglerna fängslas.
  Kommunister som skulle göra revolutionChanna, Kenneth, Gittan och Hans är studenter som söker sig till rebellrörelsen med drömmar om att göra världen bättre. Under loppet av några månader radikaliseras de och blir extremister beredda att ta till våld för sin politiska övertygelse. Rebellrörelsen styrs av den så kallade centralkommittén och medlemmarna kontrolleras genom förnedring och sadism. Den väpnade terror de är redo att ta till för att göra revolution riktas istället in mot dem själva.
  Medverkande:
  Channa Bankier: var med i rebellrörelsen.
  Gittan Jönsson: var med i rebellrörelsen.
  Kenneth Wadström: var med i rebellrörelsen.
  Hans Seyler: var med i rebellrörelsen.
  Hanna Sahlberg: fd. Kinakorrespondent, Sveriges Radio.
  En dokumentär av: Lovisa Haag.
  Producent: Tove Palén.
  Dokumentären är producerad 2024.

  • 1 u. 9 min.
  Bussolyckan på klassresan i Norge

  Bussolyckan på klassresan i Norge

  Från 2019. En buss med svenska skolbarn kör längs en krokig väg i norska Måbødalen när bromsarna slutar fungera. 16 personer dör i en av de allvarligaste trafikolyckorna i Norden.
  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
  Det är sensommar 1988 och en skolklass från Stockholmsförorten Kista är på väg till norska Bergen, där de tillsammans med några föräldrar ska resa med båt till Shetlandsöarna. Men på väg nedför fjället slutar bromsarna på bussen att verka och med en hög hastighet kraschar fordonet in i en bergvägg.
  Tolv barn och fyra vuxna dör i en av de allvarligaste trafikolyckorna med svenskar inblandade, någonsin.
  Nu ställer sig alla frågan: Hur kunde olyckan ske?
  Barbro förlorade son och makeBarbro Byström miste sin son Alexander och sin man Kenth i bussolyckan i Måbødalen. Kenth var den som körde bussen. För P3 Dokumentär berättar nu Barbro om dödskraschen på det norska fjället och om hur haverikommissionens rapport splittrade de anhöriga.
  En dokumentär av: Sindre Leganger.
  Producent: Jon Jordås.
  Dokumentären är producerad 2019.

  • 1 u. 2 min.
  Ny: Miljonbedrägeriet – mannen som svarade på ett nigeriabrev 1/3

  Ny: Miljonbedrägeriet – mannen som svarade på ett nigeriabrev 1/3

  Magnus Gruvén svarar på ett mejl och snart kommer hela hans värld att rasa samman. Ett av de största bedrägerierna i Sverige tar sin början. Avsnitt 1: Mejlet från Mrs William.
  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
  Sommaren 2016 får Magnus ett mejl från en kvinna som han inte känner. Hon presenterar sig som Mrs Chelsea William och skriver att Magnus ska få ärva nästan hundra miljoner kronor när hon dör.

  När han svarar på mejlet dras han in i ett av de största bedrägerierna mot en enskild person, i Sverige. Snart sitter han på flyget till Bryssel där han ska få se en väska full med dollarsedlar.

  När reportrarna Emilio Di Stefano och Dick Andersson tar kontakt med Magnus sitter han i fängelse i Spanien. De vill ta reda på hur han hamnat där och hur allt hänger ihop.

  Det här är en P3 Dokumentärserie i tre delar. Del två och tre finns exklusivt i Sveriges Radio Play.

  Medverkande:
  Magnus Gruvén, IT-konsult i datasäkerhetsbranschen och huvudperson i denna berättelse.
  Britt Eurén, Magnus exfru och bästa vän.
  Elin Eurén, Magnus och Britts äldsta dotter.
  Sarah Eurén, Magnus och Britts yngsta dotter.
  Kenneth Lewis, Magnus vän och advokat.
  ”Börje”, Magnus granne som lånar ut pengar.
  Hans Brun, fd strategisk analytiker på polisens nationella bedrägericentrum.
  Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericentrum.
   
  En dokumentärserie av: Emilio Di Stefano, Dick Andersson och Ida Lundqvist.
  Producenter: Rosa Fernández och Tove Palén.
  Serien är producerad 2024.

  • 43 min.
  Dubbelmordet på Ikea

  Dubbelmordet på Ikea

  Från 2019. En sommardag 2015 åker en 36-årig man till Ikea. Han går till köksredskapen och river ut knivar ur förpackningarna. Två oskyldiga människor dödas och morden används i invandringsdebatten.
  Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
  En mamma och hennes vuxne son knivmördas den här sommardagen inne på Ikea. De råkar befinna sig på fel plats vid fel tillfälle. I förhör erkänner 36-åringen att han dödat två helt oskyldiga personer. Och enligt vittnesuppgifter skrattar gärningsmannen när han river ut knivar ur förpackningarna. Knivar som senare används som mordvapen.

  Brottet sammanfaller med flyktingkrisen 2015 och får ett stort symbolvärde, då gärningsmannen är asylsökande och fallet blir ett slagträ i den politiska debatten om integration och invandring.

  En dokumentär av: Matilda Blom och Ivan Solander.
  Producent: Jon Jordås.
  Dokumentären är producerad 2019.

  • 53 min.

Klantrecensies

5,0 van 5
6 beoordelingen

6 beoordelingen

isoiata ,

Jäkligt bra dokumentärserie!

En av de få Podcasts som än så länge inte haft ett enda dåligt avsnitt. Den är välproducerad, bra research och tar upp intressanta ämnen. Rekommenderar den här podden starkt till alla som förstår svenska!

Top-podcasts in Maatschappij en cultuur

De Jongen Zonder Gisteren
NPO Luister / WNL
Echt Gebeurd
Echt Gebeurd
De Jortcast
NPO Radio 1 / AVROTROS
Teun en Gijs vertellen alles
Teun van de Keuken & Gijs Groenteman
Het Marathoninterview
NPO Radio 1 / VPRO
Aaf en Lies lossen het wel weer op
Tonny Media

Suggesties voor jou

Rättegångspodden
Tall Tale | Nils Bergman
P3 Krim
Sveriges Radio
P1 Dokumentär
Sveriges Radio
Svenska brott
Tall Tale | Acast
Fallen jag aldrig glömmer
Podplay | Hasse Aro
Motiv
Tall Tale | Nils Bergman

Meer van Sveriges Radio

Meny
Sveriges Radio
P3 Historia
Sveriges Radio
Språket
Sveriges Radio
Sommar & Vinter i P1
Sveriges Radio
Morgonpasset i P3
Sveriges Radio
Verkligheten i P3
Sveriges Radio