23 afleveringen

Historier från Sveriges utposter. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Nina Glans

Svenska fyrar Sveriges Radio

    • Maatschappij en cultuur

Historier från Sveriges utposter. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Nina Glans

    Libertus - den sista AGA-fyren

    Libertus - den sista AGA-fyren

    Uppfinnaren Gustaf Daléns klippapparat revolutionerade fyrväsendet. Men uppfinningen höll på att kosta honom livet.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    I början på 1900-talet var uppfinnaren Gustaf Dalén konsult på AB Gasaccumulator. Dit hörde Lotsstyrelsen av sig och undrade om Dalén kunde skapa ett fyrljus med hjälp av acetylengas. Resultatet blev klippapparaten som sparade energi och skapade olika blinkkaraktärer på fyrljuset som gjorde det lättare för sjöfarten att skilja fyrarna åt. Fyrsystemet blev en världssuccé men höll på att kosta Dalén livet.
    I Stockholms hamninlopp ligger den lilla vita ledfyren Libertus. Fyren drivs sedan några år med hjälp av ett modernt fyrljus men reservljuset består av Daléns klippapparat - som fortfarande fungerar.
    Medverkande:Göran Dalén, barnbarn till Gustaf DalénJonas Andersson, hamnstyrman på Stockholms hamnar

    • 9 min.
    Märket - fyren på gränsen

    Märket - fyren på gränsen

    Gränsfyren Märket är den finska fyren som byggdes på svensk mark.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Det är en dimmig lördagsmorgon när Svenska fyrar tar sig ut till den rödvita gränsfyren Märket som ligger mitt i mellan svenska Roslagen och finska Åland, dimman bäddar in fyren i ett drömliknande tillstånd.
    Det var 1809 som gränsen mellan Sverige och Finland drogs över det platta skäret efter att Sverige förlorat Finland till Ryssland. Ett 80-tal år senare byggde det ryska storfurstendömet Finland en fyrplats på Märket, men fyren placerades på den svenska sidan. Det skulle dröja ända fram på 1980-talet innan länderna tog tag i den någon pinsamma gränsfrågan.
    Medverkande: Marja ”Tipe” Pylvänäinen, Finlands fyrsällskapMats Carlsson-Lénart, fyrkunnig journalist Arkivintervju med Karl-Erik ”Kee” Eriksson, fd fyrvaktare på Märket

    • 9 min.
    Måseskär - fyren med nio liv

    Måseskär - fyren med nio liv

    Den rödvita Heidenstamfyren utanför Käringön på Orust har varit nere för räkning flera gånger. Men gång på gång räddas fyren från att rosta sönder.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Fyrens historia börjar sommaren 1863 då fyrbyggaren Gustaf von Heidenstam var på besök på västkusten och planerade för flera fyrbyggen i området, bland annat på Måseskär. Två år senare tändes fyren.
    Fyren har varit nedläggningshotad flera gånger men det lokala engagemanget för Måseskärs fortlevnad har varit starkt genom åren och under 2023 rustade Sjöfartsverket upp fyren.
    Att bo på en fyrplats kan vara utmanande, när fyren fortfarande var bemannad bodde Bodil Smålander ute på Måseskär. För att klara skolgången gick hon i skola på Käringön och en jul var det nära att hon fick fira julen ensam. Medverkande:Kristian Sahlberg, projektledare SjöfartsverketBodil Smålander, fd boende på Måseskär Arkivklipp med skeppare Mårten Österberg

    • 9 min.
    Kvinnorna på Knippelholmens fyr

    Kvinnorna på Knippelholmens fyr

    I en stuga på en holme i Göteborgs skärgård bodde det tre ovanliga fyrvaktare. I nästan 30 år vaktade Olivia Samuelsson och hennes döttrar den lilla fyren. Något som var mycket ovanligt på den här tiden.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Bara ett stenkast från Nya Älvsborgs fästning ligger den lilla ön Knippelholmen. Idag finns bara husgrunden kvar av den lilla stugan där det på gaveln brann en fyrlampa.
    Fyren var bemannad från 1880 fram till slutet av 1940-talet då den avbemannades och revs.
    Idag kan vi ta del av kvinnornas fyrvaktarliv, Lennart Hyland var nämligen där med sin intervjumikrofon 1946.
    Medverkande: Olivia, Elsa och Karin Samuelsson, fyrvaktare Lennart Hyland, reporter Yvonne Forsman, släkting till familjen SamuelssonBjörn Forsman, släkting till familjen Samuelsson

    • 9 min.
    Hållö fyr och flygkraschen

    Hållö fyr och flygkraschen

    Landskapet runt den ståtliga fyren på Hållö i Bohuslän bär på fascinerande spår av inlandsisen och i en bergsskreva finns också spår av en flygkrasch som inträffade hösten 1943. Fyrfolket kunde bara se på när flygplanet brann upp.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Mest känd är Hållö fyr genom Evert Taubes älskade visa "Balladen om Briggen Blue Bird av Hull" som nämner Hållö flera gånger. Visan är en mix av olika händelser kring Hållö och Smögen och ska inte tas som en exakt sanning. Teorin är att visan egentligen handlar om en tragisk händelse på fyrplatsen då Evert som ung förlorade sin bror Fredrik.
    Det är inte bara släkten Taube som gjort Hållö fyrplats känd, historien om en flygkrasch år 1943 lockar många besökare till ön varje sommar. I en av bergsskrevorna finns fortfarande spår av Gripenplanet som försökte nödlanda på ön. Under en höstkväll kunde fyrpersonalen se ett brinnande flygplan passera över fyren, när det väl kraschade in i berget kunde de bara se på när 13 personer omkom i lågorna.
    Medverkande: Bengt Wall, ordförande i föreningen Hållö fyr

    • 9 min.
    Söderarm och den underjordiska anläggningen

    Söderarm och den underjordiska anläggningen

    Många har sett fyren Söderarm från någon av alla finlandsfärjor som passerar ön i Stockholms norra skärgård. Men vad många nog inte känner till är den underjord som fyrplatsen ruvar på.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Fyren Söderarm ligger på ön Torskär i Stockholms norra skärgård. Här och var på ön finns det spår av militär verksamhet. Exempelvis en gammal bunker från andra världskrigets dagar, som numera fungerar som en spa-anläggning. Under jorden döljer sig en hel militäranläggning som inte längre är i drift.
    Söderarms fyrplats är en av flera fyrplatser i Sverige där försvaret har eller har haft, en stark närvaro. Förutom Söderarm handlar det till exempel om fyrplatserna Holmögadd, Landsort, Understen och Utklippan. Under 40-talet hade fyren en praktisk betydelse för Försvarsmakten när man skulle mäta avstånd.
    Medverkande: Anngret Andersson, driver konferensanläggning på Söderarms fyrplatsLars A Hansson, militärhistoriker

    • 9 min.

Top-podcasts in Maatschappij en cultuur

De Jongen Zonder Gisteren
NPO Luister / WNL
Echt Gebeurd
Echt Gebeurd
De Jortcast
NPO Radio 1 / AVROTROS
Teun en Gijs vertellen alles
Teun van de Keuken & Gijs Groenteman
Het Marathoninterview
NPO Radio 1 / VPRO
Aaf en Lies lossen het wel weer op
Tonny Media

Suggesties voor jou

Naturmorgon
Sveriges Radio
Vetenskapsradion Forskarliv
Sveriges Radio
Vetenskapsradion På djupet
Sveriges Radio
Meny
Sveriges Radio
Språket
Sveriges Radio
Fråga musikprofessorn
Sveriges Radio