167 episodes

Delova komentatorja Janez Markeš in Ali Žerdin vsako sredo komentirata, kaj se je dogajalo po Sloveniji (in včasih po svetu).

Od srede do srede: komentirata Janez Markeš in Ali Žerdin Delo d.o.o.

  • News

Delova komentatorja Janez Markeš in Ali Žerdin vsako sredo komentirata, kaj se je dogajalo po Sloveniji (in včasih po svetu).

  Ne moreš ubiti konja, na katerem jahaš

  Ne moreš ubiti konja, na katerem jahaš

  Nova stvarnost Evropske unije so, kot kaže, evropske koronaobveznice kot kompromis med severom in jugom, med osjo Pariz–Berlin na eni strani in predvsem Italijo na drugi. Kaj nam to govori o kondiciji Evropske unije, se sprašuje Ali Žerdin? Emmanuel Macron in Angela Merkel sta po mnenju Markeša stopila v navezo, očitno zavedajoč se, da je EU nepogrešljiva dobrina, ki lahko tudi razpade, meni Janez Markeš.

  EU pred razpadom

  EU pred razpadom

  Evropska unija razpada, je iz včerajšnje poslanice predsednika vlade razbral Ali Žerdin. Janez Markeš meni, da ni Evropska unija nič bolj pred razpadom, kakor je bila že ves čas, in da je zdaj potrebna kvečjemu bolj. Je pa kritika premiera, da je Unija reagirala prepozno, po njegovem mnenju upravičena. Meni tudi, da so številni interventni ukrepi vlade pravilni. Vendar pa Žerdin opozarja, da se obdobja kriz pogosto zlorablja za »sekundarne agende zvijačnih vladarjev«. Ali Žerdin opozarja na porast tako imenovane iniciative treh morij. Gre za pobudo administracije predsednika ZDA Donalda Trumpa, naj se države med obalami Črnega, Baltskega in Jadranskega morja tesneje povežejo. Realizacija takšne ideje bi Slovenijo odnesla daleč od Zahodne Evrope, opozarja Žerdin.

  Svoboda v času koronavirusa

  Svoboda v času koronavirusa

  Krizni štab RS za zajezitev in obvladovanje epidemije novega koronavirusa se ukinja, njegove naloge pa znova prevzema vlada, uvodoma spomni Ali Žerdin ter se vpraša, kaj to konkretno pomeni. »Morda spet prihaja do spremembe v splošni politiki boja proti epidemiji,« nadaljuje. Markeš doda, da kljub temu generali ostajajo isti, ter opomni, da po tem virusu nič več ne bo tako, kot je bilo. »Naslednji odločilni element je na Trumpu in na Veliki Britaniji,« nadaljuje.

  O mehkem Janši in rezultatu z »dobro vago«

  O mehkem Janši in rezultatu z »dobro vago«

  »Dvainpetdeset proti enaintrideset, tak, košarkarski rezultat je bil včeraj v Državnem zboru. Dvainpetdeset za novega mandatarja, enaintrideset proti. Presenečenje?« se za uvod v tokratni pogovor vpraša Ali Žerdin. »Ne,« meni Janez Markeš. »Glasovanje je bilo tajno, strahovi so se lahko nekaznovano pokrili, tu so še manjšinci in Zmago Jelinčič.« »Gotovo je število glasov, ki jih je kandidat za mandatarja dobil, višje od mehanične vsote koalicijskih strank nastale vladajoče koalicije,« pravi Žerdin. »Imel sem vtis dobre vage, če bi kdo s strani nastajajoče koalicije vendarle zatajil na tajnem glasovanju, da bi bili tam neki rezervni glasovi, zato nekoliko višja številka.«

  156 Od srede do srede: Imamo novega mandatarja. Janez Janša tretjič.

  156 Od srede do srede: Imamo novega mandatarja. Janez Janša tretjič.

  Mandatarja očitno imamo. Tri stranke so dobile svoj da, je na začetku debate Od srede do srede dejal Janez Markeš. A komentatorja sta se takoj nato vrnila v leto 2018. Eno od temeljih vprašanj je takrat namreč bilo: Ali boste šli v koalicijo z Janezom Janšo, če zmaga? To je bilo vprašanje, ki se je zdelo morda celo bolj pomembno od programskih točk. Rekli so ne. In zaradi tega takrat Janševa koalicija ni mogla biti postavljena. Je torej ta preobrat danes sporen, se je vprašal Ali Žerdin. Da, v vsakem primeru, je odgovoril Janez Markeš. A Janša za to ni nič kriv. Janez Janša je pač nekdo, ki gradi svoje papeško cesarstvo, nekdo, ki ne priznava laične vloge države, in čaka, da pridejo sprti fevdalci, ki se ne morejo zmeniti med seboj, kako bi si razdelili to oblast, nazaj k njemu ter ga prosijo, da vzpostavi enotnost. In Janša je mojster enotnosti, mojster v tem, da je, kar je. Vsi vedo, kaj to pomeni. Ko ne ostane nič drugega, se kot ovce vrnejo k njemu.

  Kako nevarna bi bila Janševa vlada?

  Kako nevarna bi bila Janševa vlada?

  Delova komentatorja o sestavljanju vlade in kaj bi pomenil prihod Janeza Janše na oblast.

Top Podcasts In News

Listeners Also Subscribed To