499 episodes

Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Peter O Nilsson

P1 Kultur Sveriges Radio

    • Society & Culture
    • 2.0 • 1 Rating

Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Peter O Nilsson

    Amanda Bergman hyllar sin pappa med nya skivan

    Amanda Bergman hyllar sin pappa med nya skivan

    Amanda Bergman är mest känd som sångare i bandet Amason men hon har gett ut solo musik tidigare, både under pseudonymer och under eget namn.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Senast hon släppte ett helt solo-album var för 8 år sedan, då med den hyllade skivan ”Docks”. Men nu i veckan släpps uppföljaren ”Your Hand Forever Checking On My Fever” – ett hommage till hennes pappa som gick bort 2022.

    SOMMARJAZZ – MÄRET ÖMAN TIPSAR!
    Sommaren är en perfekt tid för oss att ta oss an gamla klassiker som har legat på att se, läsa och lyssna på listan. Jazzradions Märet Öman gästar dagens program för att tipsa om några gamla jazzklassiker som är som gjorda för sommarlyssning.

    KOMMUNISMENS TERROR PÅ KONSTBIENNALEN I VENEDIG
    Ett av de mer spännande momenten under Venedigbiennalen är att gå runt på stan och hitta de paviljonger som hyrt in sig i olika palats och kulturinstitutioner. Det är ofta där - man möts av överraskningar.
    Så var det för vår reporter Cecilia Blomberg när hon av en slump gick förbi Bulgariens paviljong och blev kvar där en lång stund och även träffade två av konstnärerna.
    Följ med in till The Neighbours - Grannarna - Bulgariens utställning på årets Konstbiennal i Venedig.

    100 ÅR SEDAN KAFKAS DÖD
    Den 3 juni var det 100 år sedan den tjeckiske författaren Franz Kafka dog. Detta uppmärksammas bland annat genom att OBS essäerna har Kafka som tema.
    Men vem hade han varit om han hade levt idag? Och hur är det att leva ett helt liv med Kafka?
    Vi gästas av kulturskribenten och författaren Cecilia Hansson som beskriver sig själv som besatt av Kafka. Dessutom kommer hon ut med en ny bok i augusti, ”Kafkalungan” där hon gett sig ut på en resa i Europa på jakt på Franz Kafka.

    ESSÄ: KAFKA VAR EN MYCKET JUDISK ATEIST
    ”Vad har jag gemensamt med judarna? Jag har ju knappt något gemensamt med mig själv och borde bara ställa mig alldeles tyst i ett hörn, nöjd med att kunna andas.”
    Så skrev Franz Kafka i sin dagbok, 30 år gammal. Men sedan Kafkas verk började läsas med hans judiska arv i åtanke öppnade sig nya skikt i litteraturen. Filosofen Ulrika Björk berättar mer i dagens essä.

    Programledare: Lisa WallProducent: Saman Bakhtiari

    • 54 min
    Sorg efter förlorad syster i Sigge Eklunds ”En del av dig”

    Sorg efter förlorad syster i Sigge Eklunds ”En del av dig”

    Författaren och poddprofilen Sigge Eklund regisdebuterar med dramat En del av dig på Netflix, med Edvin Ryding, Felicia Maxine och artisten Zara Larsson i huvudrollerna. Kulturredaktionens Jenny Teleman har sett den.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    • 4 min
    Drömmen om Europa: Bortglömda tyskar och europuddingen som försvann

    Drömmen om Europa: Bortglömda tyskar och europuddingen som försvann

    Inför EU-valet får vi höra hur kulturfrågorna uppmärksammas i några utvalda europeiska länder och när Gunnar Bolin besöker en tysk kulturklubb i Ungern. Och frågar oss vart europuddingen tog vägen.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Gunnar Bolins jakt efter den europeiska identiteten går i dag till Sopron, eller Ödenburg som staden heter på tyska. Här har det bott övervägande tyskspråkiga sedan århundraden, men efter andra världskriget var det slut med det. Då fördrevs nästan alla tyskspråkiga i öst så också från Sopron, de deporterades till läger i Baden Würtemberg i Tyskland.
    Sopron är också den plats där murens fall rent konkret började. Det var här som den Pan Europeiska picnicen hölls den 19 augusti 1989 då gränsen var öppen i tre timmar och sex hundra östtyskar flydda till väst.

    KORRESPONDENTERNA RAPPORTERAR OM KULTURFRÅGOR INFÖR EU-VALET I POLEN, DANMARK OCH TYSKLAND
    Med oss direkt har vi Sveriges Radios korrespondenter Samuel Larsson och Carina Holmberg, som berättar om hur kulturfrågor just nu diskuteras i några av deras respektive länder.

    EUROPUDDINGENS UPPGÅNG OCH FALL
    Uttrycket ”Europudding” myntades på mitten av 1980-talet: som en bild av misslyckade samarbeten på filmområdet mellan olika europeiska länder. Nu var det länge sedan begreppet användes - så vad hände med det? Och med de europeiska samarbetena på filmområdet? P1 Kulturs Emma Engström betraktar ett uttryck och dess förgreningar.

    PAUL AUSTERS SISTA ROMAN – OCH KÄNSLORNA DEN VÄCKER
    För en kort tid sedan avled den hyllade amerikanske författaren Paul Auster. Nu kommer också hans sista roman, ”Baumgartner”, på svenska i översättning av Anna-Stina Johnson. Kulturredaktionens litteraturredaktör Lina Kalmteg har läst den och funderat över dess efterklang.

    KLASSIKERN: ROMANEN ”GIFT” AV TOVE DITLEVSEN
    Det handlar om den mest lästa och älskade av den danska författaren Tove Ditlevsens romaner, Gift från 1971. Den här våren är hon läst som aldrig förr, nära 50 år efter sin död. Katarina Wikars guidar genom ett författarskap som bara växer med tiden.

    Programledare: Lisa Bergström.Producent: Mattias Berg.

    • 54 min
    Kiruna kyrka gör sig redo för flytt

    Kiruna kyrka gör sig redo för flytt

    På söndag hålls den allra sista gudstjänsten i den ikoniska träkyrkan i Kiruna sen ska den flyttas till säker mark, i den nya delen av staden. Hur ska det egentligen gå till att flytta en 40 meter bred kyrka i ett stycke och vad är det stora kulturvärdet som motiverar flytten?
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    P1 Kultur är idag på plats i Kiruna tillsammans med Stefan Holmblad, projektledare för kyrkflytten och Maria Strålberg, kulturmiljökonsult.
     
    LJUD AV KRIG NÄR UKRAINA DELTAR I VENEDIGBIENNALEN
    En skulptur i form av en orgel, men där spetsen av orgelpiporna består av ytterskalet av ryska missiler. En film där ukrainare i exil härmar ljudet av kriget – artilleribeskjutning, flyglarm och missiler. I Ukrainas bidrag på Venedigbiennalen handlar om krigets ljud.   

    THE SYMPATHIZER: PULITZERPRISAD SPIONROMAN BLIR TV-SERIE
    I veckan visades det sista avsnittet av The Sympathizer – en serie baserad på den Pulitzerprisade romanen av amerikansk-vietnamesiska författaren Viet Thanh Nguyen.

    ESSÄ: DEN QUEERA LITTERATURENS SMUTSROSA MISSLYCKANDEN
    Dubbelliv, avslöjande, konfrontation och försoning. Att ”komma ut” bär på en oemotståndligt kraftfull dramaturgi. Kristofer Folkhammar ser hur brottet med normen blir mindre heroisk i ny litteratur.

    Programledare: Lisa WallProducent: Eskil Krogh Larsson

    • 54 min
    Inför EU-valet: På jakt efter Europas identitet – och kultur

    Inför EU-valet: På jakt efter Europas identitet – och kultur

    Med elva dagar kvar undrar P1 Kultur hur det står till med kulturfrågorna i EU-valet. Och vad betyder det egentligen att vara europé i dag? Gunnar Bolin har givit sig ut på kontinenten och sökt svar.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    I dag sänder vi det första av Gunnar Bolins reportage om den europeiska identiteten - från Slovakien. Dessutom hör vi honom berätta vad som hänt efter attentatet mot landets premiärminister nyligen. Framöver kommer Gunnar Bolin även att rapportera från Ungern, Österrike och Slovenien.

    HUR ÄR DET DÅ MED KULTURFRÅGORNA INFÖR VALET?
    Kulturredaktionens Jens Möller, tidigare Sveriges Radios korrespondent i Bryssel, ger oss en överblick. Det talas ibland om ”kulturkrig” - men hur märks det i så fall inuti Europaparlamentet?

    HAN GJORDE STARKA DOKUMENTÄRER FRÅN GAZA LÅNGT FÖRE DAGENS SKEENDE
    Dokumentärfilmaren PeÅ Holmquist har följt en familj i Gaza sedan 80 talet. Nu när det är krig i området har hans gamla filmer därifrån, decennier innan terrororganisationen Hamas tog makten, börjat visas på nytt, på nischade filmfestivaler både internationellt och i Sverige.
    Den första film han gjorde därifrån var ”Gaza Ghetto” 1985 . Där möter vi familjen Hamdany för första gången i flyktinglägret Jabalia. 2008 kom ”Unge Freud i Gaza” och ett år senare ”Mitt Gaza”. I varje film återser vi familjen.
    PeÅ Holmquist har varit professor i film vid Dramatiska Institutet och är prisad internationellt för sitt arbete. Idag är han 77 år – och det är länge sedan han var i Gaza. P1 Kulturs Lisa Bergström har träffat honom nu.

    ESSÄ: DROTTNING KRISTINA VISAR ATT MISSLYCKANDET ÄR ETT SÄTT ATT LEVA
    ”Man är alltid nybörjare i konsten att leva”. Så lyder nummer 758 av Drottning Kristinas maximer. Kristina är en av våra mest fascinerande regenter och ett ämne i vår OBS serie om att misslyckas. För bilden av Kristina blir inte komplett om man inte ser till hennes många motgångar. Det menar författaren Linda Skugge.

    Programledare: Lisa Bergström.Producent: Mattias Berg.

    • 54 min
    Vad händer med oss när våra mammor dör?

    Vad händer med oss när våra mammor dör?

    Författarna Hanna Rajs och Klara Wiksten är båda aktuella med böcker om att förlora sin mor. De kommer till P1 Kultur för att prata om hur man kan tänka och skriva om sorgen efter en mamma.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    REPORTAGE: VAD VET VI EGENTLIGEN OM HÄLLRISTNINGAR? 
    Ett kulturarvsmåste för många under sommarens bilturer är att stanna för att titta på hällristningarna som omger oss. De senaste 20 åren har forskningen och tolkningen av dessa kanske äldsta kvarvarande spår av konstnärliga samtal tagit stora kliv. Men länge var bilderna något att projicera alla möjliga idéer och fantasier kring. Nu kommer boken ”Hällristningarnas värld” av arkeologiprofessorn Johan Ling – med en ambition om att ge en samlad bild av vad vi vet – och trott oss veta – om de gåtfulla bilderna på klipporna. Reporter Jenny Teleman stämde träff med honom ute bland tecknen.
     
    KRITIKSAMTAL: ”DEATH AND THE MAIDEN” PÅ MALMÖ OPERA 
    Den chilenske dramatikern Ariel Dorfman skrev den ursprungligen som teaterpjäs, och Roman Polanski gjorde 1994 en uppmärksammad film av den. 2008 hade Jonas Forsells opera med libretto av Dorfman själv urpremiär. Och nu spelas ”Death and the Maiden” i en helt ny uppsättning på samma scen. Hur står den sig? Vår kritiker Kristina Lindquist har sett operan om hämnd och försoning i efterdyningarna av en militärdiktatur som kanske är Chiles.
     
    ESSÄ: ATT MISSLYCKAS MED THOMAS BERNHARD ÄR EN GLÄDJE 
    Att misslyckas är temat för veckans OBS-essäer, och i den här delen handlar det om en författare som ofta gestaltade just misslyckanden: österrikaren Thomas Bernhard. Men hans polemiska och pessimistiska prosa bär på en underbar musikalitet som man är dömd att misslyckas med att överföra till svenska, menar översättaren Jan Erik Bornlid.

    Programledare: Eskil Krogh LarssonProducent: Felicia Frithiof

    • 54 min

Customer Reviews

2.0 out of 5
1 Rating

1 Rating

Top Podcasts In Society & Culture

Svarttrost Dok
Svarttrost
Fryktløs
Både Og & Blåkläder
Mer än bara morsa!
Kenza & Ines
198 Land med Einar Tørnquist
PLAN-B & Acast
Grenseløs
BATONG MEDIA og Bauer Media
Harm og Hegseth
VGTV

You Might Also Like

Lundströms Bokradio
Sveriges Radio
Filosofiska rummet
Sveriges Radio
Söndagsintervjun
Sveriges Radio
Stil
Sveriges Radio
Bildningspodden
Anekdot
P3 Klassikern
Sveriges Radio

More by Sveriges Radio

P3 Dokumentär
Sveriges Radio
P3 Krim
Sveriges Radio
Det politiska spelet
Sveriges Radio
P1 Dokumentär
Sveriges Radio
P3 Dystopia
Sveriges Radio
Europapodden
Sveriges Radio