500 episodes

Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Peter O Nilsson

P1 Kultur Sveriges Radio

    • Society & Culture
    • 2.0 • 1 Rating

Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Peter O Nilsson

    Dags för final i Eurovision – vad händer sedan?

    Dags för final i Eurovision – vad händer sedan?

    Efter veckor av förhandssnack och uppladdning, protester och säkerhetspådrag nu väntar till sist finalen i Eurovision Song Contest 2024 i Malmö.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    P1 Kultur anropar Sveriges Radios Eurovision-kommentator Carolina Norén om lördagens hetaste bidrag, men samtalar också med Hanna Fahl (Dagens Nyheter) och Markus Larsson (Aftonbladet) som båda bevakar evenemanget. Hur ser de på vägen fram till finalen? Vilka avtryck kommer Eurovision 2024 att göra, både musikaliskt och politiskt? Och för artisten som vinner, har den segerns någon större betydelse? Egentligen?

    HUR MÅR DEN SVENSKA BARN- OCH UNGDOMSTEATERN?
    På lördag har pjäsen ”Mitt hjärta säger: Lev, skrik, andas” premiär på Unga Klara, Sveriges nationella scen för barn och unga i Stockholm. P1 Kulturs reporter Björn Janssons har varit där och träffat teaterns nu tioårs-jubilerande konstnärliga ledarduo, Farnaz Arbabi och Gustav Deinoff, som för första gången regisserar en uppsättning tillsammans!

    Det var den snart 80-åriga ikonen Suzanne Osten som startade Unga Klara 1975 och hon gästar dagens P1 Kultur för att i ett samtal, tillsammans med Malin Axelsson, dramatiker, författare och konstnärlig ledare för Riksteatern barn & Unga, diskutera läget den svenska barn- och ungdomsteatern. Hur ser repertoaren ut och vad lockar de unga idag hur gör man teatern angelägen?
     
    TRÄDGÅRDSKONST NU OCH I FRAMTIDEN
    Kulturredaktionens Nina Asarnoj, hängiven trädgårdfantast, besöker Vandalorum i Värnamo, för att se utställningen ”Garden futures ­ – design som växer”. Det handlar om trädgårdars ideal, hur de sett ut tidigare, nu och hur de kan komma att formas i framtiden. Hur påverkar klimatkris och globalisering trädgårdarna och varför har trädgårdsvärlden största stjärna, nederländska trädgårdsdesignern Piet Oudolf, kastat ut 47 000 tulpanlökar på åkermarken runt museet?

    Programledare: Lisa BergströmProducent: Maria Götselius

    • 59 min
    Björn Isfält – Sveriges främsta filmkompositör

    Björn Isfält – Sveriges främsta filmkompositör

    Du har hört hans musik i filmer som Bröderna Lejonhjärta, Ronja Rövardotter och Änglagård. Björn Isfält var en av de mest anlitade filmmusikkompositören i svensk historia och hans musik lever vidare. En P2 dokumentär från 2022 av Nicola Maniette.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Björn Isfält föddes 1942 och växte upp i Linköping. Vid mitten av 60-talet kom han till Stockholm och började studera cello på Kungliga musikhögskolan. Genom en kompis mötte han Roy Andersson och snart hade han skrivit musiken till succéfilmen En kärlekshistoria.
    Uppdragen blev snabbt fler. Björn Isfält tonsatte en hel generations filmupplevelser, totalt över 30 långfilmer under tre decennier – och hans musik har stannat kvar.
    Rövarsången skrålas fortfarande av manskörer på landets teatrar och hans toner från Änglagård hörs ofta på bröllop, dop och begravningar. Björn Isfälts musik finns med genom många människor liv, från vaggan till graven.
    Ändå är han okänd som person.
    Björn Isfält gick bort i cancer 1997. Han var en av de mest anlitade filmkompositörerna i svensk filmhistoria, men många har aldrig hört hans namn. I den här dokumentären försöker vi komma närmare personen Björn Isfält. Hur arbetade han och vad har han betytt för nutida filmkompositörer – kan man finna spår av honom i dagens filmer?
    I programmet medverkar bland andra regissören Colin Nutley, kompositören och vännen Lasse Dahlberg, artisten Siw Malmkvist och Björn Isfälts barn, Jonas och Johanna Isfält.
    En dokumentär från 2022 av Nicola Maniette.

    • 56 min
    Fransk metoo-våg med förnyad styrka

    Fransk metoo-våg med förnyad styrka

    Under våren har sexuellt våld i den franska filmindustrin debatterats intensivt och kvinnor i branschen vittnar om en miljö där övergrepp accepteras. Varför har metoo-protesterna fått ny kraft?
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    För en knapp vecka sedan tillsatte det franska parlamentet en kommission som ska utreda sexuellt våld inom kultursektorn, skådespelaren Gérard Depardieu ska ställas inför rätta, anklagad för våldtäkt och vittnesmålen om sexuella övergrepp i filmvärlden haglar i medierna. Varför händer det just nu? Samtal med Sveriges Radios Sydeuropa-korrespondent Marie Nilsson Boij.

    OM PODDEN ”WHO TROLLED AMBER HEARD”
    2022 pågick förtalsrättegången mellan exmakarna Johnny Depp och Amber Heard inför hela världen och sociala medier var sprängfulla av giftiga kommentarer om rättstvisten. När rättegången avslutades ansågs båda vara skyldiga, allt slutade med en förlikning och Amber Heard betalade en miljon dollar till Johnny Depp. Men hur var det egentligen med attackerna mot Amber Heard i sociala medier? I podden ”Who trolled Amber Heard” hävdar journalisten Alexi Mostrous att det var betalda nättroll och botar som låg bakom delar av kampanjerna och det finns spår som leder till Saudiarabien. P1 Kulturs Emma Engström har lyssnat och reder ut.

    MÖT DEN MAROCKANSKA FILMSKAPAREN ASMAE EL MOUDIR
    Dokumentären ”The Mother of all lies” hade premiär på Cannes-festivalen 2023 och regissören Asmae El Moudir – ett löfte inom marockansk film – vann priset för bästa regi i sektionen Un Certain Regard. På fredag har den premiär i Sverige och i ”The mother of all lies” återskapar Asmae El Moudir sin uppväxt, med hjälp av sina äldre släktingar och en uppbyggd miniatyrvärld. Björn Jansson har mött regissören för att höra mer om filmen där den drygt 80-åriga motsträviga farmodern är huvudkaraktären.

    NYTT NORSKT MUSEUM SLÅR UPP PORTARNA
    Nicolai Tangen är en av Norges rikaste personer, han har tjänat miljarder på sin investeringsfond. Samtidigt har han byggt upp världens troligen största samling av modern nordisk konst från 1900-talet. På lördag öppnar ”Kunstsilo” och Jens Möller har träffat Nicolai Tangen, som berättar hur det kom sig att han satsat så mycket pengar på konst och varför han bestämde sig för att skänka samlingen till hemstaden Kristiansand.

    OBS ESSÄ: DRÖMMARNA I NAZITYSKLAND FÖRUTSÅG FASAN SOM VÄNTADEDen här veckan handlar OBS om drömmar och idag är det författaren Maria Küchen som tittar närmare på väldigt speciella drömmar från en speciell tid och plats i historien, nämligen i Tyskland 1933–1939.

    Programledare: Lisa BergströmProducent: Maria Götselius

    • 54 min
    Eurovision intar Malmö

    Eurovision intar Malmö

    Ikväll, tisdag, är det dags för den första semifinalen i Eurovision Song Contest 2024. Men denna folkfest har i stället för ett firande av musikens enande kraft förvandlat värdstaden Malmö till en tryckkokare av världens mest omtalade konflikt.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Hör musikjournalisten, programledaren och Sveriges Radios Eurovision-kommentator Carolina Norén berätta om hur årets musikfest färgas av kriget i Gaza.

    Vår reporter Felicia Frithof rapporterar direkt från Folkets Park i Malmö som är samlingsplats för alla Eurovision-fans. Men där säkerhetspådraget runtom blivit ett större samtalsämne än musiktävlingarna.

    Och idéhistorikern Andreas Önnerfors ger oss en historisk återblick av Eurovision Song Contest, detta europeiska fredsprojekt. Har den lyckats med sin ambition och på vilket sätt har låttexterna i tävlingarna avslöjat hur Europa mår?

    REPORTAGE: NEW YORK-BANDET SOM ÄLSKAR TAGES
    Det skivaktuella indiebandet The Lemon Twigs består av två bröder från New York som tagit kritikerna med storm med sitt 60 och 70-tals inspirerade sound.

    På deras nya album ”A Dream is All We Know” har flera av låtarna inspirerats av  – det svenska bandet Tages.

    Kulturredaktionens Joakim Silverdal ringde upp hipsterbrorsorna Michael och Brian D'Adario från The Lemon Twigs för att få reda på varför.  

    INTERVJU: HENRIK BRANDAO JÖNSSON OM NYA BOKEN ”SAUDADE”
    I över 20 år har journalisten och författaren Henrik Brandao Jönsson bott i och bevakat Brasilien. Hör honom berätta om sitt senaste alstret, boken ”Saudade - att längta bort och hem på samma gång.”

    ESSÄ: SÖMNFORSKAREN TORBJÖRN ÅKERSTEDT OM REM-SÖMN
    Radioessäerna från OBS denna vecka handlar om något ‎som är viktigt för vår psykiska hälsa och som har fascinerat och förbryllat människor - ‎antagligen sedan historiens början - våra drömmar.

    I dag ska vi höra den mest faktabaserade av essäerna när sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt berättar om upptäckten av REM-sömn och om de fascinerande saker som händer i kroppen när vi drömmer.

    Programledare: Lisa WallSändningsproducent: Saman BakhtiariFörberedande producent; Eskil Krogh Larsson

    • 59 min
    Lap-See Lams drakbåt har seglat in i Venedig

    Lap-See Lams drakbåt har seglat in i Venedig

    Möt den hyllade svenska konstnären som varit med och skapat The Altersea Opera i Nordiska Paviljongen på Venedigbiennalen. Kulturredaktionens Cecilia Blomberg har träffat Lap-See Lam.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    • 4 min
    Varför pratar alla om ”Baby Reindeer”?

    Varför pratar alla om ”Baby Reindeer”?

    Den omtalade och verklighetsbaserade miniserien Baby Reindeer på Netflix kretsar kring sexuella övergrepp och stalking. Men hur bra är den, egentligen?
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    ”Baby Reindeer” på Netflix är den mest omtalade och sedda serien på tjänsten just nu och bygger på verkliga händelser. Den handlar om en ung manlig komiker som utsätts för sexuella övergrepp och som senare i livet jagas av en kvinnlig stalker. Serien bygger på en teaterföreställning skapad av Richard Gadd som även har skrivit manus till TV-serien och spelar sitt alter ego. I samtalet medverkar film och TV-kritikern Caroline Hainer som även skrivit boken ”Män visar kuken för mig” och Johan Hilton, kulturchef på Göteborgsposten.
    KONSTNÄREN JONATAN PIHLGREN OM VARDAGEN SOM KONST Konstnären Jonatan Pihlgren är aktuell med utställningen ”Vargtimme” på Göteborgs Konsthall. Emma Engström har träffat honom och frågat varför han behöver skydda sig mot verkligheten med en rustning.
    SKYMNINGSMÅLAREN VERA FRISÉN TAR PLATS PÅ VÄSTERBOTTENS MUSEUM Mer konst. Vera Frisén gjorde succé med sin debututställning, jämfördes med Helene Schjerfbeck och spåddes en lysande målarkarriär. Sedan försvann hon och först strax före sin död 1990 gjorde Vera Frisén comeback i konstlivet. För sluta måla hade hon aldrig gjort. Nu har Västerbottens museum i Umeå tagit emot en stor donation med Vera Friséns teckningar. Mårten Arndtzén har träffat konstnärens släktingar som berättar mer om hennes liv och öde.
    KLASSIKERN OM LJUDEFFEKTEN AUTOTUNE Veckans klassiker handlar INTE om ett verk, utan om något som hörs i flera olika verk.Saman Bakhtiari har lyssnat på en kontroversiell ljudeffekt, AUTOTUNE, som både hånats och dödförklarats men som trots det lyckats hänga kvar.

    Programledare: Jenny TelemanProducent: Nina Asarnoj

    • 54 min

Customer Reviews

2.0 out of 5
1 Rating

1 Rating

Top Podcasts In Society & Culture

Fryktløs
Både Og & Blåkläder
Svarttrost Dok
Svarttrost
MÍMIR&MARSDAL – den venstrevridde podkasten
Manifest Media
Harm og Hegseth
VGTV
198 Land med Einar Tørnquist
PLAN-B & Acast
Den politiske situasjonen
Dagens Næringsliv & Acast

You Might Also Like

Lundströms Bokradio
Sveriges Radio
Söndagsintervjun
Sveriges Radio
Filosofiska rummet
Sveriges Radio
Stil
Sveriges Radio
En varg söker sin pod
Liv och Caroline
P3 Klassikern
Sveriges Radio

More by Sveriges Radio

P3 Dokumentär
Sveriges Radio
P3 Nyheter Dokumentär
Sveriges Radio
P3 Historia
Sveriges Radio
P3 Krim
Sveriges Radio
P3 Dystopia
Sveriges Radio
P4 Dokumentär
Sveriges Radio