396 episódios

Sedan 2007 har vi försökt hjälpa våra följare till en bättre privatekonomi och ett rikare liv bortom pengar genom att dela med oss av vår resa, våra insikter, framgångar och misstag. Varje vecka försöker vi dela med oss av konkreta tips, råd, inspiration så att du kan ta din privatekonomi, ditt sparande och ditt liv till nästa nivå på ett enkelt och roligt sätt. Har du en fråga? Besök gärna forumet på rikatillsammans.se där vi alla hjälps åt. 😊💰
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

RikaTillsammans | Om privatekonomi & rikedom i livet Jan och Caroline Bolmeson

    • Negócios

Sedan 2007 har vi försökt hjälpa våra följare till en bättre privatekonomi och ett rikare liv bortom pengar genom att dela med oss av vår resa, våra insikter, framgångar och misstag. Varje vecka försöker vi dela med oss av konkreta tips, råd, inspiration så att du kan ta din privatekonomi, ditt sparande och ditt liv till nästa nivå på ett enkelt och roligt sätt. Har du en fråga? Besök gärna forumet på rikatillsammans.se där vi alla hjälps åt. 😊💰
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Kortpodd: Roligt jobb eller hög lön?

    Kortpodd: Roligt jobb eller hög lön?

    Där här är en uppföljning till kortpodd #24 om drömboende eller ekonomisk frihet. (Säger #25 i podden vilket är fel) Efter att ha lyssnat på avsnitt #24 skrev Lina en intressant fråga på temat: “Jag gillar mitt fria jobb, jag är hyfsat nöjd men vill bli utmanad och ha möjlighet till högre lön vilket inte känns möjligt i nuläget. Hur får jag både och?”
    För det första så tänker jag mer och mer att kvaliteten i livet handlar om att lista ut:
    Vilken är den intelligenta frågan just nu?
    Egentligen är det en variant på Jonathan Stoltzenbergs tanke om att fokusera på problemet före man fokuserar på lösning. Men vi är alla så förbaskat snabba på lösning. Hittar vi ingen lösning direkt så avdömer vi det som att det inte finns någon lösning och att det inte går.
    Lite som min coach sa till mig en gång:
    “Don’t wish it was easier. Wish you were better.”
    Det vill säga att jag skulle uppmuntra till att se det här problemet som början på en utforskning. Början på en resa. Dvs att det är okej att inte ha ett svar i både en, två, tre, sex, tolv eller 24 månader. Att man på olika sätt närmar sig, undersöker och leker med frågan.
    Först därefter. När man testat 100 gånger har man rätten att uttala sig att det inte gick 😉
    Med det sagt:
    Vilka är de intelligenta frågorna?
    Vilket jag tror är frågor som:
    Hur ser det önskade läget ut mer i detalj? Vilken typ av utmaningar?Måste utmaningarna komma på jobbet?Är det kanske inte så bara att du är uttråkad?På vilka tre sätt skulle du kunna öka ansvaret på jobbet?På vilka sätt skulle du kunna använda hävstång i jobbet? Etc.
    Och det här är ett koncept som jag tror går att applicera på alla delar av livet. Så oavsett vad du klurar på just nu kan du byta ut ordet "jobbet" i frågorna ovan och få värde.
    Så tänker jag, hur tänker du? Du får gärna hojta till i kommentarerna eller i forumet om du inte håller med, tycker att jag missat något eller någon annan fundering ❤️

    Här kan du följa diskussionen i forumet till avsnittet.
    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    • 7 min
    Kortpodd: 🏡💰 Drömboende eller ekonomisk frihet?

    Kortpodd: 🏡💰 Drömboende eller ekonomisk frihet?

    🏡💰 Drömboende eller ekonomisk frihet?
    De tre viktigaste punkterna:
    ✅ I valet mellan två alternativ A och B där du önskar båda, våga ställa dig frågan och över (lång) tid fundera på: “Hur kan jag få både och?” Det vill säga omformulera frågan från “A eller B” till “A och B?”
    ✅ Få saker har en sådan påverkan på upplevelsen av lycka och ett rikt liv som vår vardag. Boendet är en stor och viktig del för många av oss. Det innebär at för många är det rationellt att lägga pengarna på just boendet.
    ✅ Egentligen finns det inte så många saker man behöver spara till i Sverige förutom boende och buffert. (Rädslan för en dålig pension är ofta överdriven om man har jobbat hela livet på ett ställe med kollektivavtal).
    Sedan vet jag exakt hur det känns att använda alla sparpengarna till en kontantinsats. Det känns som att pengarna försvinner och man börjar om med sparandet från noll. Men det är ju egentligen inte helt sant, utan en form av mental bokföring. Pengarna har ju bara ändrat form och flyttats från “finansiella tillgångar” till “materiella tillgångar” i balansräkningen.
    Så tänker jag, hur tänker du? Hojta gärna till i kommenterarna om du inte håller med, tycker att jag har missat något eller har någon annan fråga, kommentar eller fundering. ❤️
    //Jan

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    • 3 min
    Sandys ekonomiska klassresa 💫 | Från fosterhem till att tjäna mer än någonsin #358

    Sandys ekonomiska klassresa 💫 | Från fosterhem till att tjäna mer än någonsin #358

    Inspireras av Sandy Langéen och hennes ekonomiska livsresa. Från en uppväxt i fosterfamilj till att som tonåring ta fullt ansvar för sin egen ekonomi, och vidare till en inspirerande klassresa och personlig utveckling. 💫
    Idag får du hänga med vår vän Sandy och höra hennes inspirerande berättelse. Ett centralt tema i samtalet är personlig utveckling. Särskilt eftersom ens ekonomiska situation ofta är en följd av ens beteende. Sandy berättar hur hennes uppväxt präglades av ett bristtänk, där pengar alltid var en bristvara och drömmar ofta kändes ouppnåeliga.
    Vi pratar om insikten om skiftet om att leva i ett ekonomiskt bristtänk och försöken att ändra det. I det lilla handlar det om att skifta synen från ett påstående om “Jag har inte råd” till en fråga “Hur kan jag få råd?”. Men det är ett ämne betydligt djupare än så.
    För de flesta av oss är ointuitivt att vi många gånger måste investera just resursen vi har brist på för att få mer av den. För att få mer pengar behöver vi investera våra pengar. För att få mer tid behöver vi investera vår tid. För att få mer energi behöver vi investera energi.
    Vi pratade även om kvinnors ekonomi, ett ämne som Sandy brinner för. Hon påpekade att kvinnor ofta tjänar mindre än män, sparar mindre och börjar investera senare i livet, trots att de när de väl investerar ofta har högre avkastning än män.
    Sandy uppmanar kvinnor att ta kontroll över sin ekonomi, lära sig om investeringar och våga ta plats i ekonomiska diskussioner. Hon delar med sig av praktiska råd, som att alltid spara minst 10% av sin inkomst och att ta i tills man skäms när man förhandlar om lönen. Att våga stå på sig och våga begära det man är värd.
    Det och mycket mer får du i dagens avsnitt!
    Vi hoppas att du gillar avsnittet! ❤️
    Jan, Caroline och Sandy
    Länkar
    Sponsra avsnitt som dessa via vår Patreon, tack!Sandy på InstagramFölj diskussionen i forumet
    Innehållsförteckning
    00:00:00 - Intro00:02:38 - Vad är du mest stolt över i din ekonomiska resa?00:05:32 - Att växa bortom sin omgivning00:13:15 - Att gå från bristtänk till överflödstänk00:17:00 - Det handlar om mer än att ha ekonomiskt spelrum00:20:53 - Hur har Sandys stökiga uppväxt varit till nytta?00:23:14 - Hur det är att vara en osäker överpresterare00:26:39 - Var ifrån kommer osäkerheten?00:28:42 - Livsförändrade vägval00:31:47 - Coaching/terapi är viktigt inom ekonomi också00:37:05 - Pengar spelar roll även om du förnekar det00:44:03 - Balansen mellan tid, pengar och energi00:48:29 - Förbättra ditt liv genom att ta bort saker00:55:12 - Pengar är en effekt av din personliga växt00:58:43 - Sandys fyra livsråd till kvinnor01:05:23 - Varför det är viktigt att ta för sig i livet01:10:13 - Mål och standarder01:13:21 - Caroline förtjänar mer beröm!
    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    • 1h 16 min
    Rimligt att storbankerna tjänar 17 MSEK i timmen? Med Lunar, den första riktiga utmanarbanken #357

    Rimligt att storbankerna tjänar 17 MSEK i timmen? Med Lunar, den första riktiga utmanarbanken #357

    Reklam för Lunar Bank. Idag får vi besök av Mats Persson Bergius som är Sverige- och Norgechef på Lunar, som är den första riktiga utmanaren till de fyra storbankerna. Vi pratar om hur bank borde vara 2024, om bankbranschen, myter och missuppfattningar och hur du och jag kan ha glädje av Lunаr.
    Min upplevelse är att få av oss känner “Gud vad nöjd jag är med min bank!”, “Vad coola nya idéer och förslag min bank kommer med” eller “Jag längtar till nästa uppdatering i Swedbank-appen” 🙈🤣 På sätt och vis är det fascinerande att vi har en bransch i Sverige som inte har några skäl att erbjuda bra tjänster till konkurrenskraftiga priser eftersom de ändå tjänar sjuka mängder pengar. Mats och hans team räknade ut att under 2023 hade de fyra stora bankerna en vinst på 17 692 307 kr i timmen! 🤯
    Då är det ju klart att man inte behöver göra något annorlunda. Det här är ett problem. Det tycker jag, journalister, politiker och förhoppningsvis även du. Som vi pratar om i avsnittet har det dock aldrig funnits en riktig utmanare som tar sig an storbankerna direkt förrän nu med Lunar.
    Nischaktörer har försökt ta olika delar, t.ex. göra bolån, kort, lån eller någon annan del, men mig veterligen är Lunar först med att vara ett riktigt alternativ till ens vardagsbank. Snart når man till och med punkten att det ska vara möjligt att lämna en av storbankerna och fortfarande fungera i samhället. Lunar har idag:

    Kostnadsfritt erbjudande för privatpersoner som vill prova med konto och kortSveriges billigaste företagserbjudande (från 600 kr/år)
    och man kan göra nästan allt som man kan göra på sin vanliga bank. Vi pratar självklart mer om appen, vem den passar och inte, i avsnittet, men vi pratar också om bankbranschen i allmänhet och några av problem i synnerhet. Vi tar sidospår om penningtvättsregler, hur vi i vissa fall på grund av bankerna har sämst digital infrastruktur i Europa och mycket mer.
    Jag hoppas att du gillar avsnittet. Samtidigt vill jag säga ett stort tack till Lunar som sponsrade det här avsnittet och tack till dig som hänger här med oss. 🙂
    Hälsningar,
    Jan, Caroline och Mats
    PS. Jag och några i RikaTillsammans-communityn är aktieägare i Lunar Bank sedan ett par år tillbaka.
    Länkar
    Följ diskussionen i forumet → Privatperson: Prova Lunar-appen (sponslänk) →Öppna företagskonto hos Lunar (sponslänk) →
    Innehållsförteckning
    00:00:00 Intro
    00:03:13 Välkommen Mats
    00:07:50 Storbankerna tjänar 17 MSEK i timmen(!)
    00:12:40 Få har en bra erfarenhet av sin bank
    00:15:13 Svårt för utmanare att ta sig an storbankerna
    00:19:57 Vad gör Lunar bättre för mig som kund?
    00:22:59 Sveriges billigaste företagskonto
    00:27:28 Snittkunden är 18-30 eller 50+ 🙂
    00:29:30 Vad kan man göra / inte göra hos er?
    00:31:10 Skillnad mot t.ex. Revolut
    00:33:39 Burner-kort för sketchy e-sajter 🙈🤣 
    00:34:52 Försöker hjälpa småföretagare
    00:37:38 Inte sant att om det är lätt att det är farligt
    00:42:21 Penningtvättsregler (AML/KYC)
    00:50:24 Hur går det för Fintech-branschen?
    00:54:02 Infrastrukturen i Sverige är jättegammal & P27
    01:01:00 Få incitament att göra något i samhället idag
    01:04:05 Appbolag med banklicens, inte bank med app
    01:09:20 Prova och ge feedback

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    • 1h 13 min
    Samtal med Sparmakarna om ekonomi, livet, balans, FIRE och mycket mer #356

    Samtal med Sparmakarna om ekonomi, livet, balans, FIRE och mycket mer #356

    I veckans avsnitt har vi Karin och Johan som driver Instagram-kontot Sparmakarna 9 på besök. Det blir ett samtal om många av de ämnen som vi tycker är viktiga. Allt från ekonomi och sparande i allmänhet till det som är viktigt i livet i synnerhet. Vi pratar om att hitta balansen mellan att spara för framtiden och unna sig idag.
    Vi resonerar även kring olika strategier och förhållningsätt. Allt från det automatiska och mekaniska sparandet (i fondrobot/indexfonder) som alla kan göra, till det mer unika sättet att tjäna pengar som bara en själv kan göra baserat på ens intresse, talang, passion, tid och energi. Vi kommer in på att det handlar om att välja både det liv och de investeringar som för med de ”problem” som man vill ha i sitt liv. För livet och lycka kan i vissa avseenden gå ut på att få lösa de problem som man själv tycker om att ha och lösa i sitt liv.
    Vi pratar om olika preferenser kring var man tittar i en ekonomi. Jag har t.ex. en förkärlek till att försöka öka inkomster snarare än att försöka minimera utgifter. Även om det självklart också är viktigt. Vi pratar om ekonomiska misstag, huruvida det största ekonomiska misstaget ligger framför eller bakom en. Där skojar vi om allt från Karin och Johans felräkning av bilkostnaderna till vår eget misstag om att förmodligen ligga fel i risk (åtgärdat nu 😎)
    Vi hoppas att du gillar avsnittet!
    Jan, Caroline, Karin och Johan
    Länkar
    Följ diskussionen i forumet → Sparmakarnas Instagram → 
    Innehållsförteckning
    00:00:00 Intro00:04:10 En välmående ekonomi handlar om trygghet idag och imorgon00:06:59 Att vara sysselsatt med något meningsfullt00:08:27 Ekonomiska mål som ett par00:11:55 När ska man börja prata om ekonomin i en relation?00:14:11 Jan investerade klasskassan i Ericsson-aktier00:19:35 Ekonomisk friktionen som par00:22:47 Tre faser av sparande00:28:27 Var står ni utgiftsmässigt idag?00:31:21 Balansen mellan att spara och leva00:36:39 Behovet av separata konton för varje ändamål00:40:11 Nyckeltal för en god privatekonomi00:44:26 Energi, tid och pengar00:50:29 Tankar om passiva inkomster00:54:34 Varför Sparmakarna startades01:01:00 Rädslan för att omvandla passionen till jobb01:04:16 Livsområden där vi är nybörjare 01:07:49 Vilket ekonomiskt misstag gör ni just nu?
    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    • 1h 13 min
    Kortpodd: Besviken över barnsparande som stått på bankkonto i 10 år, vad gör jag nu? Bara 3 år kvar... 😢

    Kortpodd: Besviken över barnsparande som stått på bankkonto i 10 år, vad gör jag nu? Bara 3 år kvar... 😢

    Jag är besviken över att ha sparat till barnen på bankkonto i 10 år, nu är det bara 3 år kvar, vad gör jag? 😢
    Det var en fråga som kom in från er i communityn och i denna kortpodd delar jag med mig några av mina spontana tankar. För det första upplever jag att det finns en myt om att man som förälder måste ge sin barn pengar när de fyller 18, annars är man inte en bra förälder. Det stämmer inte, de flesta får inga pengar och jag fick inga pengar och det gick bra ändå.
    För det andra så upplever jag att det är mycket viktigare att i så fall fokusera de kommande 3 åren på att utforska ämnet pengar tillsammans med barnen, istället för att fokusera på att spara ihop ett belopp till dem. Att dela med sig av misstaget och insikten från det. Att visa att man som förälder inte heller har full koll, gör sitt bästa och fattar så fort man hinner.
    På det sättet kan de kommande 3 åren bli mycket viktigare än något annat man hade kunnat göra, eftersom om man tittar på barnets livstid, så är pengarna det eventuellt skulle få på 18 års dagen en så liten del av den totala intjäningen som barnet kommer ha över livet. Därför tycker jag att det är mycket viktigare att ge bort kompetens, ekonomisk självförtroende och en ekonomisk självkänsla. Det kommer spela en mycket större roll än en klumpsumma vid 18-år.
    ▸ Så tänker jag spontant jag, vad tänker du?
    Skriv gärna en kommentar eller följ diskussionen i forumet. Där kan du även ställa egna frågor och få svar, eller bara se vad vi andra pratar om.
    Tack för att du följer och lyssnar!
    Jan

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    • 3 min

Top de podcasts em Negócios

Contas-Poupança
Pedro Andersson
The Diary Of A CEO with Steven Bartlett
DOAC
MoneyBar
Bárbara Barroso
O CEO é o limite
Cátia Mateus
Money Money Money
Expresso
O Investidor Inteligente
Casa de Investimentos

Talvez também goste

Avanzapodden
Avanza - Philip Scholtzé och Felicia Schön
Ekonomi PÅ RIKTIGT med Charlie & Mathias
Podplay
Nordnet Sparpodden
Nordnet
Ekonomiakuten
Sveriges Radio
Placerapodden
Placerapodden
Investerarens Podcast
Investeraren