7 episodes

Over eenzaamheid wordt veel gesproken. Maar wat is het, welke oorzaken dragen bij aan die gevoelens en wat zijn de gevolgen eigenlijk? Jij en ik kunnen iets doen om eenzaamheid te herkennen en bijdragen aan het voorkomen of verminderen ervan. Daarvoor nemen we je in deze podcast nemen mee in de verhalen, de oorzaken en oplossingen.

De 1Zaamste Podcast Richard Grootbod & Patty-lou Middel-Leenheer

  • Общество и культура

Over eenzaamheid wordt veel gesproken. Maar wat is het, welke oorzaken dragen bij aan die gevoelens en wat zijn de gevolgen eigenlijk? Jij en ik kunnen iets doen om eenzaamheid te herkennen en bijdragen aan het voorkomen of verminderen ervan. Daarvoor nemen we je in deze podcast nemen mee in de verhalen, de oorzaken en oplossingen.

  #6 Betrokken Velsen

  #6 Betrokken Velsen

  We maken ons al jaren zorgen over de toenemende eenzaamheid in ons land. De cijfers liegen er niet om: van alle Nederlanders voelt 75% zich regelmatig eenzaam. In deze aflevering horen we de mooie, indrukwekkende en lieve verhalen over mensen die elkaar nodig hebben.
  Eenzaamheid is zo’n groot probleem geworden dat het door de hele samenleving heen speelt. Gemeenten en andere overheden proberen er beleid op te maken, maar die plannen slagen pas als we allemaal meehelpen.
  Zo ook de gemeente Velsen die tijdens de week van de ontmoeting meerdere activiteiten optuigde, waaronder het initiatief "uw hartenwens".
  Met dank aan:
  Gemeenten Velsen en in het bijzonder de  Wethouder sociaal domein Marianne Steijn.
  Dank aan de verhalen van:
  Mieke, Yvonne Rozenkrans, Mevrouw Jongeling en Andres Kiekens.
  Heb je vragen over geldzaken en administratie, wonen, werk, gezondheid, eenzaamheid en het sociaal netwerk, neem dan contact op met het Sociaal Wijkteam Velsen. Zij ondersteunen je door te luisteren, mee te denken en samen met je naar een passende oplossing te zoeken. Je kunt ze bereiken via telefoonnummer 088 – 887 69 70, of www.swtvelsen.nl 
  Heeft u onlangs een verlies geleden en heeft u hulp nodig, neem dan eens contact op met stichting nabestaandenzorg. Zij helpen u graag.
  De eenzaamste podcast is een inititief van Stichting Nabestaandenzorg, Getijden Uitvaartzorg en Audiodroom Podcastproductieshttps://www.velsen.nl/de-ontmoetingscentra-van-zorgbalans-tegen-eenzaamheid

  • 27 min
  #5 Hartelijke Haarlemse verhalen

  #5 Hartelijke Haarlemse verhalen

  We kruipen aan tafel bij diverse Haarlemmers die openhartig praten over hun leven en welke impact levensmomenten hebben gehad op gevoelens van eenzaamheid en wat hen helpt of hielp. Als rode draad zijn de hartenwensen die tijdens de week tegen de eenzaamheid door de stad zwierf. Wensen en mensen kwamen samen en ook dat leverde mooie gesprekken op.

  Wij danken de sprekers hartelijk voor hun openhartige verhalen:
  Lita Scheps, Peter Veldt en Rob Veerman
  &
  Wethouder Marie-Thérèse Meijs van de gemeente Haarlem

  De aflevering wordt mogelijk gemaakt door:
  Coalitie Haarlem Ontmoet
  Stichting Nabestaandenzorg
  Getijden Uitvaartzorg
  De podcast is een initiatief van:
  Uwhartenwens.nl & Audiodroom Podcastproducties

  • 24 min
  #4 Haarlemse portretten

  #4 Haarlemse portretten

  Wat nou als je in jouw leven niet altijd alleen bent, en nog echt wel eens mensen spreekt. Wat nou als er nog wel mensen in je leven zijn, maar alleen op afstand.  Wat nou als je het gevoel hebt dat mensen je niet nodig hebben en jouw leven geen echte waarde heeft voor anderen? Ben je dan eenzaam, als je leven geen echt doel heeft? In deze aflevering van de 1Zaamste podcast praten we onder meer met mensen over het dubbele gevoel, waarin je niet alleen bent, maar je toch eenzaam voelt. Deze aflevering draait om mensen die wel de kans hebben, maar er toch niet in slagen om verbinding te leggen met mensen om ze heen. En we praten over oplossingen.

  Deze aflevering is mogelijk gemaakt door coalitie Haarlem Ontmoet en Stichting Nabestaandenzorg. Met dank aan de gemeente Haarlem en Wethouder Marie Thérèse Meijs in het bijzonder.
  Wij danken de  sprekers in deze aflevering voor hun openhartige verhaal: 
  - Els Pot, Wilma Sieraad en Rob Veerman
  Deze podcastserie is een initiatief van Uw Hartenwens en Audiodroom podcastproducties.

  • 20 min
  #3 Dichterbij ondanks afstand ?

  #3 Dichterbij ondanks afstand ?

  Hoe komen we dichterbij elkaar ondanks de afstand die we nu ervaren en hoe gaan we daar mee om als Corona voorbij is? Wat betekent deze tijd voor jongeren en en welke invloed hebben de digitale platforms? In deze aflevering volgen we de zorgen en oplossingen van een student, maar ook de deskundige en nemen we u mee in een hartverwarmend straat initiatief.

  Shownotes:
  Deze aflevering wordt mede mogelijk gemaakt door AH-Vos en Audiodroom podcastproducties

  Met medewerking van:
  Stichting Buuv Haarlem
  Student Bram (22)
  Marijke Coert - Eenzaamheidscoach
  Jorien Klomp - Sociaal Cultureel werker

  Het initiatief Hartenwens is naar een idee van Stichting Nabestaandenzorg en Audiodroom.
  De 1 Zaamste podcast is een Audiodroom-productie.

  • 22 min
  #2 Vanuit het Hart

  #2 Vanuit het Hart

  De laatste tijd is eenzaamheid, en de schade die het aanricht wanneer we er niets mee doen, steeds vaker in het nieuws. Dat geeft ons ook een kans eens wat meer aandacht te besteden aan de oorzaken en gevolgen, zonder teveel te stigmatiseren. Vanuit het initiatief 'Hartenwens' hebben we gesprekken met Robin (21), Mevr Boot (74) en eenzaamheidsdeskundige Marijke Coert. Zij vertellen openhartig over hun uitdagingen en oplossingen rond eenzaamheidvraagstukken. Verhalen vanuit het hart.

  Deze aflevering wordt aangeboden door de Albert Heijn Vos in Haarlem en Audiodroom podcastproducties en is onderdeel van hun initiatief in samenwerking met Buuv Haarlem.

  Aan deze aflevering werkten mee:
  Robin en mevr Boot
  Marijke Coert - eenzaamheidsdeskundige

  • 19 min
  #1 Eenzaam betekent niet altijd alleen

  #1 Eenzaam betekent niet altijd alleen

  Iedereen voelt zich wel eens eenzaam. Je voelt je niet verbonden met andere mensen of je mist een hechte band. Als je lang eenzaam bent, kan dat leiden tot fysieke en mentale problemen. Hoe voelt eenzaamheid en hoe breek je uit die situatie? Daarover praten we met Baukje (19), Hesther (36) en Lies (84). Eenzaamheid speelt of speelde een rol in hun leven en zij vertellen over oorzaken, maar ook over oplossingen. In iedere aflevering besteden we ook aandacht aan onderzoeken naar Eenzaamheid. Wat zegt de wetenschap er eigenlijk over.

  Met dank aan:Coalitie Haarlem OntmoetContextuele paardentherapie - Hesther Selbeck.Lies de Boode uit HaarlemBaukje de Vries uit BeverwijkDe 1Zaamste podcast is een productie van Audiodroom

  • 21 min

Top Podcasts In Общество и культура

Alexandra Yakovleva
ТОЛК
Фабрика Подкаста
Мари Новосад
libo/libo
Даня Ситдиков