13 avsnitt

Taal de ruimste zin van het woord. Taal in al haar geuren en kleuren. Een huis waar woordfluisteraars, meestervertellers en letterbazen welkom zijn. Een plek waar we luisteren naar de mooiste zinnen ooit geschreven, die zowel hoofd als hart beroeren.

De Nieuwe Liefde De Nieuwe Liefde

  • Samhälle och kultur

Taal de ruimste zin van het woord. Taal in al haar geuren en kleuren. Een huis waar woordfluisteraars, meestervertellers en letterbazen welkom zijn. Een plek waar we luisteren naar de mooiste zinnen ooit geschreven, die zowel hoofd als hart beroeren.

  Sprookjes En De Moderne Liefde

  Sprookjes En De Moderne Liefde

  Met welke (liefdes)cliché’s zadelen sprookjes ons op?
  Het is de klassieke sprookjesformule: vrouw (liefst prinses) in nood wacht op man (liefst prins) om haar te redden. Onze hulpeloze heldin wordt bevrijd, ontwaakt, of krijgt benen dankzij voorgenoemde man. Sneeuwwitje, Doornroosje en De kleine zeemeermin passen allemaal dit schoentje. Maar wat zien we als we op een moderne manier naar sprookjes kijken? En welke rol speelt de verhouding tussen moeder en dochter?

  Vanavond leggen we de verbanden tussen oeroude sprookjesfiguren en hedendaagse man-vrouw verhoudingen, beginnende vanuit de relatie van het kind met de ouders. De motieven en gedragingen van onze prinsessen in nood en hun charmante tegenspelers zijn interessante spiegels voor onze ideeën over de liefde anno nu. Psychoanalyticus Carl Jung zei het al: de prins die je komt redden, kan je ook zien als een geëmancipeerd onderdeel van je eigen psyché. Deze avond laat het (voor)onderzoek van de voorstelling Liebe Jelinek van Maatschappij Discordia zien, de inspiraties en bedenkingen geïnspireerd op het werk van Nobelprijs-winnares Elfriede Jelinek. Van haar onder andere de volgende provocatie:

  ‘Liefde kan alleen bestaan tussen gelijken en is daarom onmogelijk tussen man en vrouw, jammer dat ik niet lesbisch ben.’

  Maaike Meijer (literatuurwetenschapper) start de avond met een korte lezing over nieuwe en oude sprookjes: onze geliefde Disney-sprookjes stammen vaak af van oude Griekse mythes. Ook zoomt ze in op de moeder-dochter relaties en wat dit doet bij het vrouwelijke personage doet qua ideeën over emancipatie en huwelijk. We wisselen korte informatieve praatjes af met voordracht van gloednieuw verzonnen sprookjes door de drie leden van Maatschappij Discordia: Sara de Bosschere (Vlaamse actrice, De Roovers), Annette Kouwenhoven (actrice Maatschappij Discordia) en Miranda Prein (theatermaker Maatschappij Discordia). Verder komt Rajae El Mouhandiz vertellen over niet-westerse sprookjes.

  • 1 tim. 48 min
  Fietsfabels - El Tarangu, Frank Heinen en het wielerzweet

  Fietsfabels - El Tarangu, Frank Heinen en het wielerzweet

  Altijd al afgevraagd wat er nu juist zo spannend is aan de wielersport? Vanavond duiken we in de vele mysteries van het wielrennen en luisteren we naar heerlijke verhalen, plus een spannende podcast.

  Wielrennen. Voor niet-ingewijden lijkt het… de allersaaiste sport? Toch is er geen andere die schrijvers, muzikanten en poëten zó heeft weten te inspireren. Ook podcastmakers ontdekten de charme van de wielerheroïek. Door het luisteren naar de podcast El Tarangu van AudioCollectief SCHIK raakte Vlaanderen en Nederland in de ban van de mythe rond José Manuel Fuente, de Spaanse wielerlegende die jarenlang dood werd gewaand, toen plots opdook voor een biertje met zijn rivaal om vervolgens weer met de noorderzon te vertrekken. Dit soort haast mythische gebeurtenissen uit de wielersport verdienen extra aandacht: tijd voor een duikje in de magie van wielrennen.

  Nele Eeckhout, Siona Houthuys en Mirke Kist van AudioCollectief SCHIK (bekend van o.a. BOB en Laura H.) zijn present om toe te lichten hoe ze precies de levensloop van deze wielerlegende omtoverden tot een spannende podcastserie, een ware whodunnit. Frank Heinen praat met ons mee over het schrijven van een literair sportverhaal, en hoe sport en literatuur hand in hand kunnen gaan. Zijn boek ‘Uit Koers’, een bundeling verhalen over bijzondere wielerlevens, werd door Het Parool geprezen als ‘een van de beste vijf sportboeken van 2014’. Verder komt Pieter-Jan De Smet, Vlaamse zanger, acteur en wielerfanaat, ons verblijden met Vlaamse fietsliedjes. Schrijver, radiomaker en docent Dennis Gaens zal de avond modereren.

  Dit programma is i.s.m. deBuren, Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat.

  Foto credit: Eddy Merckx, Raymond Poulidor; Miroir du Cyclisme, Nov-Dec 1974. Bron Flickr (Chris Protopapas)

  • 1 tim. 50 min
  Thea Beckman en het klimaat

  Thea Beckman en het klimaat

  Wat kan Thea Beckman’s boek Kinderen van Moeder Aarde ons leren over de klimaatverandering?

  Terug naar de fantasie die ons als kind betoverde, met een lekkere portie nostalgie! Vanavond kijken we via ons favoriete jeugdboek naar een hedendaags vraagstuk. Kan je die onschuldige ‘kinderbril’ even opzetten om zo anders naar de wereld kijken? Thea Beckman’s Kinderen van Moeder Aarde is het startpunt voor een fijn gesprek over kinderfantasie én het klimaat, à la Greta Thunberg. Je hoeft het boek niet gelezen te hebben om mee te genieten.

  Met moderator Milouska Meulens (televisiepresentator) en Marloes Morshuis (kinderboekenauteur), creative director Matthea de Jong en Sietze Norder (UvA) vliegen we door Thea Beckman’s fantasierijke wereld via voordrachten uit het boek, filmpjes en een rondetafelgesprek.

  Reis mee met ons naar Moeder Aarde, je zal versteld staan!

  Dit programma is i.s.m. Lemniscaat Uitgeverij.

  • 1 tim. 50 min
  Expeditie Poetry #6 - Van Aleppo en Damascus tot aan de polder

  Expeditie Poetry #6 - Van Aleppo en Damascus tot aan de polder

  Syrië is meer dan oorlog, het is ook een land vol schoonheid, zoals prachtige, ontroerende poëzie.

  ‘De oorlog in Syrië heeft veel vernietigd, maar de enorme rijkdom aan taal en poëzie zal blijven voortleven en evolueren met nieuwe stemmen en geluiden. Juist in zware tijden biedt de taal Syriërs een krachtig middel om zich te blijven uiten, en het vuur brandend te houden.’ Meltem Halacelli

  Te gast deze middag; dichter Ghayath Almadhoun, vanuit Syrië naar Zweden gevlucht en regelmatig in Nederland. Hij leest voor uit eigen werk en vertelt over zijn band met de literatuur van het land dat hij verliet. Over de basis van de Syrische literatuur praten we met vertaalster en docente aan de Universiteit van Amsterdam, Djûke Poppinga. Verder luisteren we naar de poëzie van Nizar Qabbani, Ghadah Al-Samman en de in Parijs levende dichter Adonis, voorgelezen door Syrische acteur Ahmad Al Harfi. De uit Syrië gevluchte Mostafa Hamo leest een eigen gedicht en Désanne van Brederode, schrijfster en lid van het Syrisch Comité, leest haar vertaling daarvan.

  • 1 tim. 36 min
  De Zachte Krachten - 150 jaar Henriette Roland Holst

  De Zachte Krachten - 150 jaar Henriette Roland Holst

  Een eerbetoon aan Tante Jet, grootste dichteres en politica van de eerste helft van de vorige eeuw.

  ‘De zachte krachten zullen zeker winnen’: Henriette Roland Holst, Nederlandse dichteres en socialiste die leefde van 1869 tot 1952, wist het al – poëzie overwint alles. Ter ere van haar 150e geboortejaar organiseert Stichting Feest der Poëzie in het najaar 2019 verschillende avonden rondom haar leven en werk, zo ook deze Amsterdamse editie. Op deze avond krijgt ook de speciale uitgave De zachte krachten zullen zeker winnen aandacht. Deze bloemlezing uit de poëzie van Roland Holst is samengesteld door Elte Rauch en Simon Mulder, met een voorwoord van Elsbeth Etty en een nawoord van Huub Oosterhuis. Allen zijn ook deze avond aanwezig.

  • 1 tim. 52 min
  Expeditie Poetry #5 - Engagement en hoop in Latijns-Amerika

  Expeditie Poetry #5 - Engagement en hoop in Latijns-Amerika

  Hoe zit het met engagement en hoop in de Latijns-Amerikaanse poëzie? We reizen langs het werk van grote dichters zoals Pablo Neruda en Jorge Luis Borges.

  Tijdens Expeditie Poetry gaan we op reis, zonder onze stoel in de zaal te verlaten. We nemen je mee op ontdekkingstocht langs de sprankelende poëzie en cultuur van ver gelegen gebieden, telkens met een specialist als persoonlijke gids. Een kijkje van binnenuit! Voorkennis van poëzie is niet vereist, nieuwsgierigheid is je paspoort.

  Op deze avond praten we met Maarten Steenmeijer, hoogleraar Spaanstalige literatuur, over Latijns-Amerikaanse poëzie en engagement in werk van dichters als Rubén Darío (Nicaragua), Octavio Paz (Mexico) en Cesar Vallejo (Peru).

  Dichter Hagar Peeters, die een boek schreef over het dochtertje van Pablo Neruda, vertelt over zijn werk en leest er uit voor. Malva verwierf tot in Zuid-Amerika bekendheid. Ze leest poëzie van Neruda en vertelt hoe er in het huidige Chili wordt aangekeken tegen de grote Nobelprijswinnende dichter. Schrijver Carolina Trujillo, geboren in Uruguay, leest gedichten van haar favoriete Uruguayaanse dichter Mario Benedetti en van de heldin van de Argentijnse poëzie, Alfonsina Storni, waarover Mercedes Sosa een schitterend lied schreef. En dan horen we verder de muziek van Chileens zangeres Violeta Parra en haar onvergetelijk poëtische lied ‘Gracias a la vida’.

  • 1 tim. 37 min

Mest populära podcaster inom Samhälle och kultur

Andra som lyssnade prenumererar på