12 avsnitt

Amaç : İşletme Yönetimine Bilim Işığını Tutmak (Sesli Köşe)

Serdar Samur serdar samur

    • Nyheter

Amaç : İşletme Yönetimine Bilim Işığını Tutmak (Sesli Köşe)

    Post Modern Bakış (İnsanın Anlam Arayışı..)

    Post Modern Bakış (İnsanın Anlam Arayışı..)

    Önceki iki etkinlikte Kuantum ve İnsan ile Belirsizlik -Kaos ve Düzen konularını fizik biliminin prenipleri altında incelemiş ve bu kavramların hayatımıza etkisini konuşmuştuk. Bu günkü konumuzda ise öncekiler kadar önemli olan bir başka kavramı tanımlamaya ve bunun güncel hayatımıza etkisini konuşacağız..

    Post-modern anlayış ya da post-modern tarz, çok fazlaca tartışılan ve üzerinde mutabık olunamayan bir kavram ve bir süreç..

    Yaşam sadece mutluluk ve başarıdan mı ibarettir ? Varoluşsal Boşluk hissini yaşamamak için, Bu gün modern insanı yada çağdaş insanı, üretkenliğe yönlendirecek olan, İnsanı motive eden ve  yaşamına anlam kazandıran şey nedir?

    Modern sosyolojinin kurucularından, Emile Durkheim ; ‘’Toplumun ayakları altında sağlam bir zemin yok. Bundan böyle hiçbir şey açık değil... Belli demokrasilerde görülen kaosun, sürekli akış ve istikrarsızlığın kaynağı bu. Burada birdenbire ortaya çıkan, düzensiz, duraksamalı ve insanı tüketen kasırgalara maruz bir varoluşla karşılaşıyoruz’’

    1959'da Wright Mills; The Sociological Imagination (Sosyolojik Hayal Gücü) çalışmasında yeni bir çağa girildiğini iddia eder: Mills’e göre bu dönemin özelliği, modernizm ile belirginleşen rasyonel düşünce ile hakikate ulaşılabileceği düşüncesinden postmodernizm ile ortaya çıkan karmaşıklık ve gerçekliğin nihai olarak bilinemeyeceği görüşünün baskın olduğunu söylemiştir.

    Son yıllarda batı dünyasında Post Truth (gerçek sonrası) kavramı moda olmuştur. Bu kavramı ilk defa Sırp asıllı Amerikan oyun yazarı Steve Tesich 1992 yılında ileri sürmüş ve gerçeğin çıkar amaçlı değiştirilip üretildiğini savunmuştur.

    Günümüzde anlam kaybına uğrayan insanlar kendilerine medya denen kitle iletişim araçları tarafından sunulan taraflı bilgilerin etkisi altında neyin doğru neyin yanlış olduğu konusunda karar veremez durumdadırlar. Post Truth akımı ile sahte bir toplumsal gerçeklik üretilmekte, insanlar belli birtakım çıkarlar doğrultusunda şartlandırılmaktadır.

    Bu açıdan her aktarılan bilgiyi sorgulamakta ve gizli anlamını aramakta yarar vardır. Platon’un diyaloglarında  geçen “Sorgulanmamış bir hayat, yaşanmaya değmez” ifadesine dikkat çekerek, konuyu tamamlıyoruz.




    ---

    Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/serdar35/message

    • 1 tim. 3 min
    Kuantum ve İnsan

    Kuantum ve İnsan

    Kuantum ve İnsan,

    (Bildiğimiz, Alışık Olduğumuz Kalıpların Dışına Çıkma Zamanı)

    İçinde bulunduğumuz 21. yüzyılda hem doğaya hem de insana farklı bir şekilde bakabilme ve yorumlayabilme zamanı gelmiştir.

    Newton’un doğrusallığı öne çıkaran Klasik fizik kuramı, 300 yıl boyunca, 1800 ‘lü yılların sonlarına kadar geçerliliğini korumuştur. Ancak bu kuramın 1900‘lü yılların başından itibaren, mikro seviyedeki doğrusal olmayan olayları yorumlamada yetersiz kalması, Einstein ve diğer bilim adamları tarafından kuantum fizik kuramının gündeme getirilmesine neden olmuştur.

    Yirminci yüzyılın başlarında geliştirilmiş olan Kuantum Kuramı Aydınlanma döneminden bu yana doğru olarak kabul edilmiş birçok ilkeyi ve varsayımı altüst etmiş, yeni bir çığır açmıştır.

    Bu günkü söyleşimizde  günümüzün modern yaşam tarzının Kuantum Kuramıyla çelişmediği, aksine bu kuramın ilkeleri ve mantığı sayesinde dünyayı ve insanları bütünsel ve birleştirici bir bakışla yorumlamanın mümkün olduğu tanımlanmaya çalışılacaktır.


    ---

    Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/serdar35/message

    • 21 min
    Belirsizlik, Kaos ve Düzen

    Belirsizlik, Kaos ve Düzen

    (Alışık olduğumuz düşünce ve yaşam kalıplarının dışına çıkma zamanı..)

    Bu gün, Aralık 2020 yaptığımız Kuantum ve İnsan etkinliğinin devamı niteliğinde olan ''Belirsizlik, Kaos ve Düzen'' konulu diğer bir etkinlikte birlikteyiz..

    Öngörülemeyen belirsizlik süreçleri yaşamımıza  Kaos dediğimiz bir olguyu taşımaktadır.

    Yeni normalin oluşturduğu belirsizlik ortamında kurumların değişime uyum sağlaması ve krizlerle başa çıkmasında  yine  kaos yaklaşımı öne çıkmaktadır.

    Örgütlerin kaos teorisinin sunduğu bakış açısı ile yeni normalin şartlarına adapte olmaları sürdürebilirlik açısından büyük öneme sahiptir.

    Bu yüzden, Kaos teorisi sosyal bilimlerde giderek daha çok gündeme gelmektedir.

    Yeni normalde kurumlar, stratejik yönetim yaklaşımlarını yeniden gözden geçirerek, esnek, doğrusal olmayan olgulara karşı dinamik bir bakış açısı geliştirmek ve yeni çevre koşullarına ayak uydurmak zorunda kalmaktadır.

    Bu günkü etkinliğimizde cevabını arayacağımız  konular şunlar olacaktır.

    Soru : Bilinmezlik, acaba bize  içinde yaşadığımız doğadaki kaotik ve öngörülemez şartları ve evrenin değişim döngüsünü mü tanımlamaktadır ?

    Soru : Günümüzde düzen ve kaos birbirinin ikizi olarak yeni normali mi oluşturmaktadır ?

    Soru : Belirsizlik ortamında örgütlerin karşı karşıya kaldıkları meydan okumalara karşı kriz iletişimine kaos penceresinden nasıl bakabiliriz?

    ‘’Hem doğaya hem de insana farklı bir şekilde bakabilme ve yorumlayabilme zamanı gelmiştir..’’


    ---

    Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/serdar35/message

    • 1 tim. 8 min
    Sporun Endüstrileşmesi ve Geleceği

    Sporun Endüstrileşmesi ve Geleceği

    (Spor alanında neden kariyer yapmalıyım..!)

    Spor, insan yaşamında önemli etkiye sahip, dünya çapında milyonlarca takipçisi, çalışanları olan ve çok sayıda varlığı oluşturan, katma değer, istihdam yaratan, sosyal bir olgudur

    Spor, farklı kültür ve sosyal statülerden insanların bir araya gelebildiği, tek ortak payda ve bir platform olma özelliğine sahip bir üründür.. Ancak sporun, bireysel ve topluma olan yararları yanı sıra, ekonomik kazanç sağlama ve istihdam  açısından önemli etkileri bulunmaktadır.

    Büyük tüketici guruplarının oluşmasını ve onların bir araya gelmesini sağlayan spor, hızla büyüyen tüketim toplumunun etkisi ile ticari bir boyut kazanmıştır.


    ---

    Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/serdar35/message

    • 47 min
    Etkili Liderlik

    Etkili Liderlik

    Aristoteles’in “Bütün, parçaların toplamından daha büyüktür.” ifadesi sinerji ve sistem yaklaşımını bize tanımlanmış olmakla beraber, aynı zamanda bu sinerjinin yaratılmasını sağlayacak olan etkili bir liderliği de gündeme getirmektedir.

    İşletmelerin sahip olduğu entelektüel sermayesinin en önemli parçası olan insan, bu gün doğru düşünerek kurum için gerçek bilgiyi ortaya çıkaran, bunu geliştiren en önemli varlık konumundadır.

    Hızla globalleşen, farklılaşan, çok kültürlü, çok merkezli dünyada, nitelikli insan kitlesi ile birlikte geleceği tasarlayabilecek yetkinliğe sahip olan liderlere ihtiyaç artmaktadır.

    Yeni çağın dinamik çevre şartlarında görev yapan ve yapacak olan liderlerin etkili olabilmeleri için geçmişteki liderlerden farklı olarak, yeni bir gözle bakmak, geleceği tanımak, olaylara yanıt verme süresini hızlandırmak, daha fazlasını daha azıyla yapmak ve vizyon sahibi olması beklenmektedir.


    ---

    Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/serdar35/message

    • 15 min
    Eleştirel ve Analitik Düşünme

    Eleştirel ve Analitik Düşünme

    Günümüz örgütleri; iş alanının değişen karakterine, özellikle hızlı temposuna uyum sağlayabilmek ve kurumsal problemlere çözüm bulabilmek için çok boyutlu düşünebilen, belirsizlikler ve beklenmedik durumlara süratle reaksiyon gösterebilen ve karar verirken muhakeme süreçlerini doğru kullanabilen yönetici ve liderlere ihtiyaç duymaktadır.

    Bu açıdan, günümüz örgütlerinin yöneticilerinin, kavramlar ve algılar yardımıyla soyut veya somut nesneler arasındaki ilişkiyi kavrayabilme, soyut düşünme, muhakeme etme ve bu zihinsel işlevleri uyumlu şekilde bir amaca yönelik olarak kullanabilme yeteneklerini geliştirmeleri önem arz etmektedir.

    Örgüt liderlerinin daha kapsamlı düşünme becerileri içinde en temel olarak eleştirel ve analitik düşünme becerisine sahip olmalarının gerekli ve zorunlu olduğunu ifade ederek, sözlerimi Benjamin Disraeli'nin bir sözü ile burada tamamlamak istiyorum. ‘’Deneyim düşüncenin, düşünce ise eylemin çocuğudur. ‘’


    ---

    Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/serdar35/message

    • 15 min

Mest populära poddar inom Nyheter

SvD Ledarredaktionen
Svenska Dagbladet
Söndagsintervjun
Sveriges Radio
USApodden
Sveriges Radio
Gräns
Sveriges Radio
Dagens Eko
Sveriges Radio
Eftermiddag i P3
Sveriges Radio