4 episodes

In deze podcast-serie van Klik, gaat hoofdredacteur Tjitske Gijzen elke week in gesprek met betrokkenen bij de actie en het manifest voor betere omstandigheden in de verstandelijke gehandicaptenzorg.

Klik Podcast klikvakblad

  • Society & Culture

In deze podcast-serie van Klik, gaat hoofdredacteur Tjitske Gijzen elke week in gesprek met betrokkenen bij de actie en het manifest voor betere omstandigheden in de verstandelijke gehandicaptenzorg.

  Aflevering 4 ‘Alle partijen om tafel’

  Aflevering 4 ‘Alle partijen om tafel’

  Alle partijen om tafel, is het doel van de begeleiders achter het manifest ‘Wij willen gezien worden’ voor betere omstandigheden in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Ze krijgen hiervoor steeds meer bijval, ook van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). In deze aflevering van de Klik podcast, een uitgave van Prelum, interviewt hoofdredacteur Tjitske Gijzen de actievoerders en bestuurslid Hans Waardenburg en manager arbeidszaken Gerard Schoeps van de VGN over hoe zij de verbeteringen gezamenlijk op willen pakken.

  • 28 min
  Aflevering 3 ‘Regeldruk gaat ten koste van kwaliteit’

  Aflevering 3 ‘Regeldruk gaat ten koste van kwaliteit’

  “Wat moet nu daadwerkelijk gebeuren, en wat zijn afvinklijstjes die overbodig zijn?” Het rapporteren in de verstandelijk gehandicaptenzorg is dusdanig uit de hand gelopen dat het zijn doel voorbij schiet: het gaat juist ten koste van de kwaliteit van zorg. Dat is een van de zorgen van begeleiders Henk Haenraets en Bert Impelmans die de actie ‘Wij willen gezien worden’ zijn gestart. Zij leggen uit wat zij willen doen aan de regeldruk in deze derde aflevering van de Klik podcast, een uitgave van Prelum.

  • 14 min
  Aflevering 2 ‘Investeer in vaste medewerkers’

  Aflevering 2 ‘Investeer in vaste medewerkers’

  “Medewerkers zien steeds meer collega’s uitvallen en maken zich vooral zorgen om de gehandicaptenzorg.” Dat vertellen begeleiders Henk Haenraets en Bert Impelmans in de tweede aflevering van de Klik Podcast, een uitgave van Prelum. Er is volgens hen een gezamenlijke beweging nodig van alle partijen in de verstandelijk gehandicaptenzorg om iets te doen aan de personeelsproblemen. Ze gaan hierin dieper in op het verzuim, bespreken waarom het niet lukt personeel te houden en hun actie voor verandering: ‘Wij willen gezien worden’.

  • 19 min
  Aflevering 1. ‘De cliënt verdient beter’

  Aflevering 1. ‘De cliënt verdient beter’

  De gehandicaptenzorg is een fantastisch vak, dat voor de toekomst behouden moet worden.” Aan het woord zijn begeleiders Henk Haenraets van Dichterbij en Bert Impelmans van Daelzicht. Beide zijn voorzitter van de ondernemingsraden van deze grote Limburgse zorgorganisaties voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze zijn een actie gestart voor betere omstandigheden in de zorg: Wij willen gezien worden, waar inmiddels al meer dan 50.000 handtekeningen voor zijn verzameld. Beide heren vertellen waar zij tegenaan lopen in hun werk en wat ze willen verbeteren.Aan het begin van de zomer ging de website www.wijwillengezienworden.nl in de lucht, een initiatief van begeleiders uit de verstandelijk gehandicaptenzorg in Limburg. In de eerste aflevering van een speciale Klik-podcast hierover, vertellen Henk Haenraets van Dichterbij en Bert Impelmans van Daelzicht, over deze actie. Als begeleiders en voorzitters van de ondernemingsraden van deze twee zorgorganisaties vonden zij het tijd voor een manifest om de problemen die zij in hun werk tegenkomen op te lossen:Groot personeelstekortHoge werkdrukHoog ziekteverzuimComplexere zorgvragenGroeiende administratieve lastenMinder aantrekkelijke cao dan andere zorgsectoren.“Ons doel is: goede kwaliteit van zorg leveren voor de cliënten. Want als medewerkers goede kwaliteit kunnen leveren voor de cliënten, dan werken ze met plezier,” vertelt Henk Haenraets in de de Klik-podcast. Hij schetst hoe er nu juist minder aandacht is voor cliënten, doordat er steeds meer ‘afvinklijstjes’ en protocollen bij zijn gekomen terwijl er te weinig personeel is om de roosters rond te krijgen. “Wij vinden dat de cliënt beter verdient.”Bert Impelmans benoemt daarnaast dat het imago van de verstandelijk gehandicaptenzorg beter kan. “Het toekomstperspectief voor de jongere medewerkers ontbreekt. Doordat ze maar maximaal 24-uurscontracten kunnen krijgen, zet je de achterdeur open in de sector.”Dat deze zorgen breder leven blijkt ook uit het feit dat sinds de start van de petitie, deze nu ondanks de zomerperiode al meer dan 50.000 keer ondertekend is.Luister de hele Klik-podcast over de actie voor betere omstandigheden in de verstandelijk gehandicaptenzorg:

  • 11 min

Top Podcasts In Society & Culture