83 episodios

Maailmanpuu – joogaan ja maailman viisausperinteisiin keskittyvät podcast. Isäntinä joogaopettaja Miska Käppi ja tietokirjailija Matti Rautaniemi.

Maailmanpuu Maailmanpuu

    • Historia

Maailmanpuu – joogaan ja maailman viisausperinteisiin keskittyvät podcast. Isäntinä joogaopettaja Miska Käppi ja tietokirjailija Matti Rautaniemi.

    Ihmisen syklit | Maailmanpuu podcast #83

    Ihmisen syklit | Maailmanpuu podcast #83

    Kerrotaan, että jo muinaiset assyrialaiset ajattelivat nuorison olevan pilalla. Jotkut uskovat ihmiskunnan edistyvän kohti parempaa tulevaisuutta, toiset taas pitävät historiaa vääjäämättömänä rappeutumisprosessina. Muinaisten sivilisaatioiden mukaan historian kulkua ohjaavat suuret aikasyklit, joissa erilaiset vaiheet seuraavat toisiaan kuin vuodenajat. Maailmanpuun vieraana on tänään valtiotieteilijä, joogaopettaja ja saunova podcast-isäntä Otto Kronqvist, jonka kanssa keskustelemme Straussin ja Howen sukupolviteoriasta. Millaiset voimat oikeastaan ohjaavat elämäämme? Onko ihmiskunta tuomittu kulkemaan kriisistä kriisiin? Miten voimme hyödyntää tietoa elämän sykleistä kohtaamissamme haasteissa? Tervetuloa mukaan keskusteluun, jonka myötä ymmärrät, miksi vanhempasi ärsyttävät sinua!

    • 1h 2 min
    Kehon salaisuudet | Maailmanpuu podcast #82

    Kehon salaisuudet | Maailmanpuu podcast #82

    Joogafilosofia tarkastelee olemassaoloa tietoisuuden näkökulmasta. Nykyisin on kuitenkin tavallista tarkastella joogaa kehon näkökulmasta. Akrobaattisia asanoita ihaillaan, kadehditaan ja kritisoidaan. Jooga nähdään keinona “olla läsnä kehossa”. Kuntosalien joogatunnit täyttyvät hoikan ja lihaksikkaan “yoga bodyn” metsästäjistä. Mutta mitä joogafilosofia oikeastaan sanoo kehosta? Millainen oli menneisyyden joogien käsitys tästä ruumiillisesta olomuodostamme? Miksi joogafilosofiassa puhutaan paljon aisteista, mutta vähemmän kehosta? Onko mieli kehossa vai keho mielessä? Onko ajatus “kehotietoisuudesta” moderni keksintö, vai löytyykö sille tukea joogan ajatusmaailmasta? Tervetuloa mukaan keskusteluun, joka stimuloi kaikkia aisteja!

    • 1h 17 min
    Jakso 81: Kiehtova kundalini

    Jakso 81: Kiehtova kundalini

    Käärmeen hahmossa kuvattu kundalini on olennainen osa joogan kuvastoa. Monilla joogaharjoituksilla pyritään "herättelemään" kundalinienergiaa, jonka usein sanotaan uinuvan selkärangan alaosassa. Kundalinin heräämisen uskotaan johtavan ekstaattisiin kokemuksiin ja jopa valaistumiseen. Mutta mikä kundalini oikeastaan on? Lymyileekö kehossamme oikeasti jonkinlainen energiakäärme? Jos kundalini on jotain niin tärkeää, miksi joogeja myös varoitellaan siitä yhtenään? Mitä alkuperäiset tekstilähteet sanovat kundalinista? Tervetuloa mukaan keskusteluun, joka kulkee käärmeen polkua.

    • 1h 6 min
    Jakso 80: Valaistuminen ja vapaa tahto

    Jakso 80: Valaistuminen ja vapaa tahto

    Voiko täältä päästä pois? Monet joogit ovat aikojen kuluessa etsineet ulospääsyä ilmenneestä todellisuudesta. Joogaan ja moniin muihin viisausperinteisiin sisältyy pyrkimys valaistumiseen – perustavanlaatuiseen oivallukseen, joka vapauttaa ihmisen aineen, mielen ja minuuden rajallisuudesta. Tällä kertaa Maailmanpuun studiossa pohditaan, onko tämä koko totuus valaistumisesta? Voiko ihminen todella saavuttaa täydellisen riippumattomuuden ja vapauden? Entä, jos oletkin jo valaistunut? Millaisia eri käsityksiä valaistumisesta löytyy eri perinteistä? Tervetuloa mukaan keskusteluun, joka kurottaa rajallisuuden tuolle puolen.

    • 1h 14 min
    Jakso 79: Henki

    Jakso 79: Henki

    rinteille jotain niin keskeistä, että niitä usein jopa kutsutaan henkisiksi perinteiksi. Riippumatta siitä, pidämmekö itseämme henkisinä ihmisinä, henki on läsnä myös jokapäiväisessä elämässämme: jokainen meistä on henkilö, jokainen meistä hengittää, ja jonain päivänä jokainen meistä heittää henkensä. Maailmanpuun muinaissuomalaista sielukäsitystä käsittelevän jaksosarjan kolmannessa osassa pohditaan hengen olemusta. Miten hengitys, henkisyys ja hengellisyys liittyvät toisiinsa? Voiko henki olla pyhä tai paha? Entä sitten löylyn henki? Tervetuloa mukaan henkevään keskusteluun.

    • 1h 3 min
    Jakso 78: Onko luonto pyhä, Riikka Kaihovaara?

    Jakso 78: Onko luonto pyhä, Riikka Kaihovaara?

    Nykyihmisen suhde luontoon on kaksijakoinen: toisaalta luonto on resurssivarasto, jota riistetään pidäkkeettä. Toisaalta se on rauhan, puhtauden ja hyvinvoinnin täyttämä onnela, jota halutaan suojella kaikin tavoin. Entä, jos molemmat näistä näkemyksistä menevät väärällä tavalla metsään? Maailmanpuun vieraana on tällä kertaa dokumentaristi ja kirjailija Riikka Kaihovaara, joka kirjoissaan kyseenalaistaa totunnaisia tapojamme ajatella luontoa ja puhua siitä. Mitä eroa on luontosuhteella ja luontoyhteydellä? Onko luonto pyhä? Onko olemassaolo kärsimystä? Tervetuloa mukaan keskusteluun, joka kaivautuu syvälle multaan.

    • 1h 13 min

Top podcasts en Historia

Central
Radio Ambulante Studios, Inc.
Historia en Podcast
Lucas Botta
SER Historia
SER Podcast
Curiosidades de la Historia National Geographic
National Geographic España
Muy Historia - Grandes Reportajes
Zinet Media
Historia Azul - La Historia de El Salvador
Herbert Erquicia y Carlos Arevalo

También te podría interesar