197 集

Over sport, onderzoek en innovatie. Jouw wekelijkse kop koffie met wetenschapsjournalist Jurgen van Teeffelen en middle-aged-man-in-lycra Gerrit Heijkoop. Voor mensen die hun grenzen willen verleggen, maar daarbij de grens tussen 'onzin' en 'zinvol' niet uit het oog willen verliezen.

Slimmer Presteren Podcast Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen

    • 運動

Over sport, onderzoek en innovatie. Jouw wekelijkse kop koffie met wetenschapsjournalist Jurgen van Teeffelen en middle-aged-man-in-lycra Gerrit Heijkoop. Voor mensen die hun grenzen willen verleggen, maar daarbij de grens tussen 'onzin' en 'zinvol' niet uit het oog willen verliezen.

    Slimmer presteren met een goed gebit: zinvol of onzin?

    Slimmer presteren met een goed gebit: zinvol of onzin?

    Dit is de 181e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:
    Slimmer presteren met een goed gebit: zinvol of onzin?INLEIDING:
    Een gaatje, tandpijn of ontstoken tandvlees. We hebben er allemaal wel eens mee te maken. Je tanden zijn je soms tot last maar kunnen ze ook je sportprestatie benadelen? En is sporten eigenlijk wel goed voor je mondgezondheid?
    In deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast duiken we in de invloed van mondgezondheid op sportprestaties. We bespreken de wetenschappelijke bevindingen en praktische ervaringen over hoe een gezond gebit bijdraagt aan beter presteren in de sport.

    Een slecht gebit kan leiden tot onder meer energieverlies en minder efficiënt herstel, wat cruciaal is voor zowel amateurs als professionals.

    We behandelen vragen zoals de impact van tanderosie door sportdranken, het nut van regelmatige tandartsbezoeken voor sporters, en de algehele invloed van mondgezondheid op lichamelijke gezondheid.

    Met inzichten van deskundigen en concrete tips hopen we jou als luisteraar handvatten te geven om zowel je sportprestaties als je mondgezondheid te verbeteren.

    Vragen die in deze aflevering worden beantwoord: 1. Heeft een gezond gebit invloed op sportprestaties?
    Ja, er is een link tussen mondgezondheid en algemene gezondheid, inclusief sportprestaties. Tandproblemen kunnen leiden tot ontstekingen die ook andere delen van het lichaam beïnvloeden.

    2. Kunnen sporters beter hun verstandskiezen preventief laten verwijderen?
    Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het preventief verwijderen van verstandskiezen blessures vermindert, hoewel sommige sporters dit wel doen in de hoop het risico op blessures te verlagen.

    3. Is het gebruik van sportdranken schadelijk voor mijn tanden?
    Ja, veel sportdranken bevatten zuren en suikers die tanderosie kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om water te drinken na het consumeren van deze dranken om de mond te neutraliseren.

    4. Wat kan ik doen om mijn mondgezondheid als sporter te bevorderen?
    Naast regelmatig poetsen en flossen, is het verstandig om regelmatig je tandarts te bezoeken en na het gebruik van sportdranken je mond met water te spoelen.

    Handige bronnen en links:Screening van het gebit van Nederlandse atleten in de aanloop naar Rio: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30408425/

    Overzichtsartikel uit 2022 over de relatie tussen een ontsteking in de mond en de mogelijke impact ervan op de sportprestatie: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36643596/

    Artikel in VI dat beschrijft hoe Van Persie zijn verstandskiezen heeft laten trekken om blessures te voorkomen uit 2009: https://www.vi.nl/nieuws/tandentrekken-moet-blessures-van-persie-voorkomen
     
    —-
    De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.
     
    Zie ook:
    WEB: https://slimmer-presteren-podcast.nl
    INSTAGRAM: a href="https://www.instagram.com/SlimmerPodcast" rel="noopener noreferrer"...

    • 48 分鐘
    Slimmer presteren in Parijs: over zwemmen met Roald van der Vliet en Sander Schreven

    Slimmer presteren in Parijs: over zwemmen met Roald van der Vliet en Sander Schreven

    Dit is de 180e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:
    Slimmer presteren in Parijs: over zwemmen met Roald van der Vliet en Sander SchrevenINLEIDING:
    In deze podcast aflevering duiken we diep in de zwemwereld, met speciale aandacht voor innovaties die zowel de topzwemmer als de amateur kunnen helpen. We spreken met Ronald van der Vliet en Sander Schreven van het InnoSportLab De Tongelreep, waar zij grensverleggend werk verrichten op het gebied van zwemtechnieken en trainingsmethodes.

    We bespreken hoe de technologische vooruitgang, zoals onderwatercamera's en biomechanische data-analyse, trainers en zwemmers helpt om prestaties te verbeteren. Deze tools stellen hen in staat om zwemtechnieken te optimaliseren door nauwkeurige metingen en real-time feedback. Hierdoor kunnen zwemmers hun techniek efficiënter en effectiever aanpassen, wat essentieel is zowel op de Olympische Spelen als in de lokale zwembaden.

    Verder behandelen we de rol van wetenschap en technologie bij de voorbereiding op de Olympische Spelen in Parijs. We verkennen hoe deze inzichten niet alleen relevant zijn voor de elite, maar ook praktische toepassingen hebben voor recreatieve sporters. Het gesprek geeft inzicht in hoe amateurzwemmers vergelijkbare technieken en kennis kunnen gebruiken om hun eigen prestaties te verbeteren.

    Door deze aflevering krijg je als luisteraar een uniek kijkje in de keuken van topzwemmen en de wetenschappelijke benaderingen achter de sport. Dit zal je niet alleen helpen om de sport beter te begrijpen, maar biedt ook praktische tips om zelf toe te passen in je training.

    Vragen die in deze aflevering worden beantwoord: 1. Wat is het voordeel van onderwatercamera's in de zwemtraining?
    Onderwatercamera's bieden nauwkeurige visualisaties van de zwemtechniek, wat essentieel is om effectief verbeteringen door te voeren.

    2. Hoe kunnen amateurzwemmers profiteren van de technologieën gebruikt door topsporters?
    Amateurs kunnen technologieën zoals biomechanische data-analyse gebruiken om hun techniek te verfijnen, wat resulteert in efficiënter en sneller zwemmen.

    3. Welke rol speelt data-analyse in het verbeteren van zwemprestaties?
    Data-analyse helpt bij het objectief beoordelen en aanpassen van zwemtechnieken, wat leidt tot optimalisatie van prestaties.

    4. Wat kunnen we leren van de aanpak van zwemmers richting de Olympische Spelen?
    We leren dat een combinatie van wetenschap, technologie en traditionele trainingsmethodes essentieel is voor het behalen van topresultaten.

    Stellingen die aan het begin van deze aflevering door Roald en Sander worden beantwoord: ‘Wie klein is, moet slim zijn’ is een motto dat goed bij het Nederlandse topzwemmen past.
    Nederland is een klein zwemland in vergelijking met bv. Australië of de VS. Toch doet NL het over het algemeen altijd aardig goed op de Olympische Spelen. Helpt de wetenschap/Innosportlab hier een handje bij? Wanneer is het Innosportlab opgericht en waarom? Wie maken er gebruik van? Hoe wordt het gefinancierd? Is het uniek in de wereld?

    We hebben nog altijd amper benul van wat de efficiëntste zwemtechniek is.
    Het is iets wat Roald vd Vliet altijd zegt. Zwemmen is grotendeels nog altijd een black box. Coaches denken het te weten of te kunnen zien maar die gaan meestal uit van snelle zwemmers uit het verleden. Zwemmers zelf zeggen het te voelen maar dat wordt amper gestaafd door data. Waarom zijn ‘meten=weten’ en zwemmen toch zo’n moeilijke combi? Waarom is zwemmen nog altijd zo’n conservatieve sport, veelal gebaseerd op ‘meningen’ en...

    • 1 小時 14 分鐘
    Blessures voorkomen door anders leren te bewegen volgens voetbalbondsarts Edwin Goedhart

    Blessures voorkomen door anders leren te bewegen volgens voetbalbondsarts Edwin Goedhart

    Dit is de 179e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:
    Blessures voorkomen door anders leren te bewegen volgens voetbalbondsarts Edwin GoedhartINLEIDING:
    In deze aflevering van de Slimmer Presteren Podcast duiken we diep in het thema blessurepreventie, met een focus op knieblessures, die vaak voorkomen bij jonge sporters, vooral in het voetbal. We verkennen dit onderwerp met inzichten van KNVB Bondsarts Edwin Goedhart, en delen praktische tips die jij als sporter direct kunt toepassen om blessures te voorkomen.

    We starten met een kijkje in de trends van sportblessures en waarom deze juist nu zo prominent aanwezig zijn. ASM grondlegger Rene Wormhoudt legt uit hoe de huidige sportpraktijken, zoals eenzijdige trainingen en onvoldoende coördinatieoefeningen, bijdragen aan een hoger risico op blessures. Ook het verschil in fysieke ontwikkeling tussen jongens en meisjes speelt een cruciale rol in de frequentie en ernst van knieblessures.

    Verder bespreken we hoe belangrijk het is om het plezier in sporten te behouden. Plezier verhoogt niet alleen de consistentie in je trainingen, maar draagt ook bij aan een betere mentale en fysieke gezondheid, wat indirect blessures kan helpen voorkomen.

    Aan de hand van praktijkvoorbeelden en actuele onderzoeken bieden we inzichten over hoe je trainingen kunt diversifiëren en aanpassen om je lichaam beter voor te bereiden op de fysieke eisen van je sport. Dit omvat alles van coördinatieverbetering tot krachttraining en flexibiliteitsoefeningen.

    Tot slot, leggen we de nadruk op de sociale en psychologische aspecten van sporten. Hoe de juiste mindset en een ondersteunende omgeving essentieel zijn voor zowel het voorkomen van blessures als voor algemene sportprestaties.
    Vragen die in deze aflevering worden beantwoord: 1. Wat zijn de voornaamste oorzaken van knieblessures in sport?
    Een combinatie van eenzijdige training, gebrekkige coördinatie, en de fysieke verschillen tussen geslachten, vooral tijdens de groeifase.

    2. Hoe kan ik mijn training aanpassen om blessures te voorkomen?
    Integratie van diversiteit in trainingen zoals coördinatieoefeningen, krachttraining, en flexibiliteitsoefeningen is cruciaal.

    3. Wat is het effect van plezier in sporten op blessurepreventie?
    Sporten met plezier verhoogt de consistentie en motivatie, wat leidt tot betere voorbereiding en vermindering van blessurerisico.

    4. Zijn er specifieke strategieën voor jonge sporters om blessures te voorkomen?
    Jonge sporters profiteren van gevarieerde bewegingsvormen en moeten worden aangemoedigd om verschillende sporten te beoefenen om algehele lichaamscoördinatie en kracht op te bouwen.


    Handige bronnen en links:Motorisch leren in de praktijk in relatie tot preventie en revalidatie na een voorste kruisbandblessure: https://www.athleticskillsmodel.nl/wp-content/uploads/2024/03/GokelerFP2017.pdf

    Niet teveel nadenken op het voetbalveld: https://www.athleticskillsmodel.nl/wp-content/uploads/2024/03/BenjaminseVoetbalTrainer2018.pdf

    Onze eerdere aflevering bij de ASM over ‘Beter presteren door te stoeien’: Wat maakt judo en stoeien zo geschikt als donorsport binnen het ASM? Dít gingen we aan den lijve ondervinden bij de laatste Masters of Movement bijeenkomst van 2023. a...

    • 59 分鐘
    Slimmer Presteren in Rotterdam: dé 2024 marathon nabeschouwing

    Slimmer Presteren in Rotterdam: dé 2024 marathon nabeschouwing

    Dit is de 178e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:
    Slimmer Presteren in Rotterdam: dé 2024 marathon nabeschouwingINLEIDING:

    Vragen die in deze aflevering worden beantwoord: 1. Hoe bereidt een amateur zich voor op een marathon?
    Focus op een combinatie van training, voeding, en mentale voorbereiding. Belangrijk is om realistische doelen te stellen en een gedetailleerd trainingsplan te volgen.

    2. Wat zijn de meest voorkomende uitdagingen tijdens een marathon?
    Kramp, vermoeidheid en mentale barrières zijn veelvoorkomende problemen. Het omgaan met deze uitdagingen vergt zowel fysieke voorbereiding als mentale veerkracht.

    3. Hoe belangrijk is de rol van toeschouwers bij een marathon?
    Zeer belangrijk; de aanmoedigingen van toeschouwers kunnen lopers een grote morele boost geven, vooral tijdens moeilijke momenten van de race.

    4. Welke tips hebben jullie voor herstel na een marathon?
    Goede hydratatie, voeding, en rust zijn essentieel. Het is ook belangrijk om lichte activiteiten te blijven doen om stijfheid te verminderen en het herstel te bevorderen.


    Handige bronnen en links:Jurgen’s uitslag plus foto’s: https://results.sporthive.com/events/7183110323454187008/races/489067/bib/15600

    Nabeschouwing Rotterdam Marathon 2023: Bij de Rotterdam Marathon van 2023 zou het gaan gebeuren: de allerbeste prestatie ooit. Misschien zelfs wel onder de 3 uur? Hoe anders verliep de voorbereiding: ziek, blessure en weer ziek. Een week van tevoren werd zelfs van start gaan onzeker. https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-7/137-de-mooiste-verhalen-en-lessen-uit-de-marathon-van-rotterdam/

    Nabeschouwing Rotterdam Marathon 2022: Was het de samenwerking met coach Guido Vroemen? De schoenen met de dikke zolen? Het Slimmer Presteren shirt? Zaten beginnersfouten hem bij de vorige marathon van Rotterdam nog lelijk in de weg, dit keer ging het van een leien dakje bij onze Gerrit. Wat is er in een half jaar allemaal veranderd? We blikken terug op #demooiste marathon van Nederland. https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-5/94-een-rotterdam-marathon-lopen-volgens-het-boekje-hoe-dan/

    Nabeschouwing Rotterdam Marathon 2021: De marathon van Rotterdam is een sportprestatie waar een gedegen voorbereiding bij komt kijken. Gerrit maakte helaas de nodige beginnersfouten. https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-4/beginnersfouten-bij-voorbereiding-op-de-rotterdam-marathon/

    Alle afleveringen van de Slimmer Presteren Podcast die jou helpen om een betere marathon te lopen: https://slimmer-presteren-podcast.nl/alles-over-het-lopen-van-een-marathon/

     
    —-
    De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.
     
    Zie...

    • 1 小時 42 分鐘
    Sneller herstellen van het sporten door een koudwaterbad: zinvol of onzin?

    Sneller herstellen van het sporten door een koudwaterbad: zinvol of onzin?

    Dit is de 177e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:
    Sneller herstellen van het sporten door een koudwaterbad: zinvol of onzin?INLEIDING:
    In deze aflevering duiken we de koude wereld van ijsbaden in. Is het een zinvolle herstelmethode of slechts een trend zonder wetenschappelijke basis? We bespreken hoe Femke Bol, door haar routine met ijsbaden, goud claimde tijdens de WK indoor van 2024. Dit heeft ons ertoe aangezet om de effecten van koudwaterbaden op spierherstel en prestaties uit te diepen.

    We beginnen met de wetenschap achter koude therapie: het vertraagt de stofwisseling en ontstekingsreacties in spieren, wat kan bijdragen aan minder pijn en sneller herstel. Echter, uit ons onderzoek blijkt dat hoewel subjectieve gevoelens van herstel verbeteren, objectieve metingen zoals spierschade en functie niet significant verschillen van andere herstelmethoden.

    Een belangrijk nadeel van ijsbaden is de potentiële vertraging in het adaptatieproces van spieren, essentieel voor langdurige prestatieverbetering. Dit roept de vraag op of de mentale boost die sommige atleten ervaren, opweegt tegen de mogelijke nadelen voor fysieke adaptatie.

    Ondanks het gebrek aan sterk bewijs voor hun effectiviteit, blijft de populariteit van ijsbaden onverminderd. Dit suggereert dat de rituele en mentale aspecten van koude therapie waarde hebben voor veel sporters.

    Vragen die in deze aflevering worden beantwoord: 1. Wat doet een ijsbad met je lichaam?
    Een ijsbad vertraagt de stofwisseling en ontstekingsreacties in de spieren, wat kan leiden tot een verminderd pijngevoel en een subjectief sneller herstel.

    2. Zijn ijsbaden effectief voor herstel?
    Subjectief voelen atleten zich beter na een ijsbad, maar objectief zijn er geen significante verschillen in spierschade of functie in vergelijking met andere herstelmethoden.

    3. Kunnen ijsbaden het adaptatieproces belemmeren?
    Ja, ijsbaden kunnen het proces van spieradaptatie en -opbouw vertragen, wat op de lange termijn nadelig kan zijn voor prestatieverbetering.

    4. Waarom gebruiken topatleten zoals Femke Bol dan ijsbaden?
    Veel topatleten gebruiken ijsbaden voor het onmiddellijke gevoel van herstel en de mentale boost, hoewel dit niet per se betekent dat ze fysiek sneller herstellen.

    Handige bronnen en links:Factsheet ‘koudwaterbad’ op Topsport Topics: https://www.topsporttopics.nl/sportwetenschap/factsheet/factsheet-koudwaterbad/

    Factsheet ‘cryotherapie’ op Topsport Topics: https://www.topsporttopics.nl/sportwetenschap/factsheet/factsheet-cryotherapie/

    Aflevering 121 over waar je op moet letten tijdens het sporten in de kou: Wat doet kou met je lichaam tijdens het sporten, hoe kun je je er tegen wapenen? Zijn er ook gevaren van sporten in de kou? En helpt een koude douche of bad om je beter te laten presteren? https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-6/sporten-in-de-kou-waar-moet-je-op-letten/

    Aflevering 130 over optimaal spierherstel met Cas Fuchs: Wat is volgens de wetenschap de beste methode en het beste eten om het spierherstel na het sporten te bevorderen? Cas Fuchs is bewegingswetenschapper en onderzoeker op het gebied van herstelstrategieën aan de Universiteit

    • 49 分鐘
    Review van de Brooks Glycerin 21 hardloopschoenen op basis van onze eigen loopverhalen

    Review van de Brooks Glycerin 21 hardloopschoenen op basis van onze eigen loopverhalen

    Dit is een bonus aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:
    Review van de Brooks Glycerin 21 hardloopschoenen op basis van onze eigen loopverhalenINLEIDING:
    In deze bonusaflevering duiken we opnieuw in de wereld van hardloopschoenen, ditmaal met een frisse blik op de Brooks Glycerin 21.
    We erkennen dat onze expertise niet ligt in het technisch ontleden van schoenen, maar eerder in het delen van persoonlijke loopervaringen en het toepassen van algemene sportkennis.

    Daarom richten we ons dit keer op de verhalen achter onze hardloopsessies met de Brooks Glycerin 21, ondersteund door feiten en vergelijkingen met eerdere modellen zoals de Brooks Ghost Max.
    En in het kader van volledige transparantie: wij hebben deze schoenen gratis gekregen van Brooks met als doel om deze content te maken.

    Vragen die in deze aflevering worden beantwoord: Wat maakt de Brooks Glycerin21 speciaal?
    De schoen belooft ultiem comfort en lichtheid, met een focus op 'distraction free' lopen. Hij is uitgerust met de DNA LOFT v3 zool, verrijkt met stikstof, voor een stabiele en veerkrachtige loopervaring.

    Hoe verhoudt de Brooks Glycerin 21 zich tot de Brooks Ghost Max die we eerder bespraken?
    De Glycerin 21 is zo'n 40 gram lichter dan de Brooks Ghost Max, wat bijdraagt aan het gevoel van lichtheid en snelheid tijdens het lopen.
    Zijn de Brooks Glycerin 21 de beste schoenen voor een marathon?
    Volgens Brooks is de Glycerin 21 een prima keuze voor wedstrijden, inclusief marathons, door de combinatie van comfort en prestatie. Jurgen kiest ervoor om zijn Marathon van Rotterdam er op te gaan lopen.
    Wat was de meest memorabele loopervaring van Gerrit met de Brooks Glycerin 21?
    Een trailrun in het Teutoburger Wald in Duitsland, waarbij alle weertypen de revue passeerden en de schoenen een betrouwbare ondersteuning boden op zowel de klimmen als afdalingen.

    Handige bronnen en links:De productpagina van de Brooks Glycerin 21 op de website van Brooks: https://www.brooksrunning.com/en_nl/glycerin-21-mens-neutral-cushioned-running-shoe/110419.html
    Onze 'andere' review van de Brooks Ghost Max hardloopschoenen aan het begin van 2024: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-9/review-van-de-brooks-ghost-max-hardloopschoenen-comfort-ontmoet-duurzaamheid/
    Alle afleveringen van de Slimmer Presteren Podcast over innovatie in hardloopschoenen: https://slimmer-presteren-podcast.nl/hardloopschoenen/
    Op zoek naar een specifiekere review van deze hardloopschoen van Brooks? Zie ook de test op Hardloopnetwerk: https://hardloopnetwerk.nl/review-brooks-glycerin-21/
    Video van deze aflevering op Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=yzqdkc6qadg

    —-
    De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op...

    • 25 分鐘

熱門運動 Podcast

跑步不要聽
體育主播魁哥 & 最速總經理象總
台北市立棒球場
曾文誠 & 梁功斌
鍵盤球探:台灣棒球深度觀點
Danny & Yueh
Mind the Game with LeBron James and JJ Redick
ThreeFourTwo Productions and UNINTERRUPTED
語宙頭等艙PODCAST
語宙頭等艙PODCAST
Hito 大聯盟
李秉昇 & Adam

你可能也會喜歡

Hardlooppodcast De Pacer
AD
Live Slow Ride Fast Podcast
Laurens ten Dam & Stefan Bolt
In Het Wiel
DPG Media
De Rode Lantaarn
De Tridente / Dag en Nacht Media
DE GROTE PLAAT
John den Braber, Blaudzun
In Koers
AD