14 episodes

Workshops, discussies en lezingen op weg naar een vrije en solidaire wereld

2.Dh5 Festival 2.Dh5 Festival

  • News

Workshops, discussies en lezingen op weg naar een vrije en solidaire wereld

  Moeilijke vragen over Oorlog in Oekraïne met de Hollanditis Podcast en Wendela de Vries (Stop Wapehandel)

  Moeilijke vragen over Oorlog in Oekraïne met de Hollanditis Podcast en Wendela de Vries (Stop Wapehandel)

  Naar aanleiding van de eerste aflevering van de Hollanditis podcast over de vredesbeweging en millitarisme gingen Kees en Jeremy op 25 februari 2023 op pad en namen samen met Wendela de Vries van Stop Wapehandel de eerste live aflevering van Hollanditis op. We bespraken een aantal "Moeilijke vragen over Oorlog in Oekraïne".
  Op 24 februari is het een jaar geleden dat Russische legers Oekraïne binnenvielen. Een dag later organiseren Stop Wapenhandel en de Hollanditis Podcast een discussie. Binnen links is geen gezamenlijke visie, maar wel een gezamenlijke vraag: Hoe helpen we de Oekraïeners zich te verdedigen tegen het Russisch imperialisme zonder het militarisme in het westen te versterken?
  Wel of niet wapens leveren? Wel of niet vrezen voor (nucleaire) escalatie? Wat te denken van oproepen tot onderhandelen, onder meer vanuit niet-westerse landen die hongersnood vrezen? Over een aantal dingen kunnen we het (misschien) eens zijn:
  Het enige officiële antwoord op de Russische agressie is een militair antwoord. Er zijn geen pogingen het conflict op andere manieren te beëindigen. Nederland en NAVO-landen leveren steeds meer steeds zwaardere wapens aan Oekraïne zonder politieke strategie of diplomatieke doelen. Voor de Oekraïners gaat deze oorlog om Oekraïne, voor het westen lijkt de oorlog meer te gaan over het herbevestigen van de militaire superioriteit van de NAVO. Het idee overheerst dat Oekraïne deze oorlog snel zal winnen, maar of dat zo is en hoeveel doden dat nog zal kosten is de vraag.Militaire budgetten in westerse landen worden enorm opgeschroefd. Een bovengemiddeld deel van het geld is bestemd voor de aanschaf van nieuwe wapens. De Russische dreiging wordt als argument aangevoerd, terwijl westerse militaire budgetten vele malen hoger zijn dan de Russische. Poetin's troepen kunnen veel ellende aanrichten in kleine buurstaten maar zijn geen bedreiging voor NAVO-landen, ondanks de historisch gezien begrijpelijke angst in de Baltische staten.De wapenindustrie krijgt een enorme boost en aandeelhouders cashen. Er is een proces gaande voor versterking, financiering en (internationale) positionering van de Nederlandse 'Defensie Technologische & Industriële Basis' door het ministerie van Defensie in nauw overleg met wapenbedrijven. Regels over wapenexport worden op alle mogelijke manieren ondergraven. Vanuit de krijgsmacht en de politiek wordt druk gelegd op financiële instellingen om het beleid van ethisch investeren (niet investeren in wapenindustrie) terug te draaien.
  Research Links
  Over Hollanditis

  • 1 hr 12 min
  Linkse Liefde - "Je mag ook niks meer zeggen"

  Linkse Liefde - "Je mag ook niks meer zeggen"

  Harriet Bergman gaat in gesprek met Joke Kaviaar (@jokekaviaar), Jelle de Graaf (@graaf_jelle) en Bannie Chef (@banniecheff) over opruiing, taal als bedreiging, humor, dubbelzinnige taal, en wie er precies bepaalt wat er gezegd mag worden.

  • 39 min
  Linkse Liefde - Wat is de rol van het nieuwe Jacobin tijdschrift binnen Nederland?

  Linkse Liefde - Wat is de rol van het nieuwe Jacobin tijdschrift binnen Nederland?

  Anja Meulenbelt gaat in gesprek met Jacobin Nederland hoofdredacteur Hannah van Binsbergen (@hannah.vanbins) en redacteur Frank Keizer (@frankkeizer). Wat voor rol zien zij voor Jacobin binnen Nederland?
  Linkse Liefde wil een bijdrage leveren aan een herleving van linkse idealen en een platform bieden aan activisten, aan doeners en denkers die zich inzetten voor een radicaal andere samenleving. https://www.linkseliefde.nl/
  Jacobin is een socialistisch tijdschrift – een platform voor linkse ideeënstrijd over economie, politiek en cultuur en deel van een grotere internationale familie. https://jacobin.nl/

  • 33 min
  Genderneutraal en feministisch opvoeden - Eke Krijnen & Anja Meulenbelt (Axie in de Maxi)

  Genderneutraal en feministisch opvoeden - Eke Krijnen & Anja Meulenbelt (Axie in de Maxi)

  In gesprek met experts over het huidige gendernormatieve opvoedingsklimaat in Nederland met thema’s zoals feministische opvoedstrategieën, genderneutraal onderwijs, community education, en mogelijkheden voor feministische actie in het onderwijs.
  Ook is er genoeg ruimte voor discussie en gesprek. Dat allemaal, in de hoop dat je uiteindelijk de workshop uit loopt met handvatten voor feministisch opvoeden, informatie over wat er wel en wat er niet gebeurt in Nederland - binnen en buiten instituties - op het gebied van feministisch en genderneutraal opvoeden en een actieplan om deze gendernormatieve wereld op zijn kop te zetten!
  Eke Krijnen is Docent taalwetenschap en schrijver van essays over queer- en meerouderschap.
  Anja Meulenbelt is Feminist en schrijver, laatste boek: 'Alle moeders werken al')
  Axie in de Maxi
  Met dank Julia van de geweldige podcast Axie in de Maxi voor de opname, en het afmixen. Check Axie in de Maxi, podcast over ouderschap: anarchistisch, feministisch, onafhankelijk en tegendraads: Apple podcasts en Spotify.

  • 41 min
  AH not to GO - A short story on supermarkets and why they are evil

  AH not to GO - A short story on supermarkets and why they are evil

  Albert Heijn Not To Go tells a story that really happened to somebody. From the automation in supermarkets, to the cheese industry, from the bread industry to the justice system, it traces a line between a kaasbroodje and a person, uncovering everything that's wrong in between.
  Imagine yourself entering an Albert Heijn shop to buy two kaasbroodjes and 15 minutes later of being surrounded by cops while you're being told they need to bring you to the police cell on charges of theft. Albert Heijn Not To Go tells a story that really happened to somebody but it might actually happen to anybody.
  From the automation in supermarkets, to the cheese industry, from the bread industry to the justice system, Albert Heijn Not To Go traces a line between a kaasbroodje and a person, uncovering everything that's wrong in between.
  In this presentation there will be the opportunity to further discuss these topics while imagining a world without supermarkets.
  25 feb. 2023: 2.Dh5 Festival Amsterdam - Now is the Time of Monsters
  Workshops, discussies en lezingen op weg naar een vrije en solidaire wereld

  • 1 hr 4 min
  Kapitalistisch Realisme

  Kapitalistisch Realisme

  Waarom is het makkelijker om het einde van de wereld voor te stellen dan het einde van het kapitalisme? Workshop naar aanleiding van het recent naar Nederlandse vertaalde boek van Mark Fisher.

  • 1 hr 11 min

Top Podcasts In News

The New York Times
NPR
The Daily Wire
SiriusXM
Crooked Media
Cumulus Podcast Network | Dan Bongino