360 episodes

A 444 podcast csatornája

444 444

  • News
  • 4.9 • 18 Ratings

A 444 podcast csatornája

  Ilyen az, amikor valódi tétje van az irodalomnak

  Ilyen az, amikor valódi tétje van az irodalomnak

  A francia Édouard Louis a kortárs európai irodalom fiatal sztárja, regényeit számos nyelvre lefordították, világszerte színpadra állították. A homoszexuális fiatalként a szegénységbe süllyedt francia kisvárosból elmenekülő, majd sikeres íróvá váló Louis hat eddig megjelent regényében saját és családja történetét írja meg újra és újra, az egyéni élettörténetek társadalmi-politikai eredetét kutatva. 

  A Nem rossz könyvek podcast élőben, a Margó Irodalmi Fesztiválon felvett epizódjában Louis életművéről beszélgettünk Fáber Ágoston szociológussal, a francia író két, idén magyarul megjelent kötetének nyelvi lektorával. 

  Louis első regénye, a Leszámolás Eddy-vel már évekkel ezelőtt megjelent magyarul, idén pedig két további kisregénye, a szüle történetét feldolgozó Akik megölték az apámat és az Egy asszony küzdelmei és átváltozásai jelent meg magyarul, Pataki Pál fordításában, a Napvilág Kiadó gondozásában. 

  És pár további link az epizód mellé: Édouard Louis és Annie Ernaux műveiről korábban már a 444-en is írtunk, Louis legújabb, még csak franciául olvasható könyvéről Fáber Ágoston az Új Egyenlőségen megjelent cikkében írt nemrég, és a beszélgetés során szóba kerülő Pierre Bourdieu: elmélet és politika című könyvét a Napvilág Kiadó honlapján lehet fellelni. Szintén ők adjak majd ki még idén Didier Eribon sokat emlegetett könyvét, Visszatérés Reims-be címmel. 

  A tartalomból:


  00.00 Élőben a Margóról. Vendégünk Fáber Ágoston. És a témánk: Édouard Louis, akinek két regénye a közelmúltban jelent meg magyarul. 
  4.15 Miért ad ki szépirodalmat egy eddig társadalomtudományos munkákkal foglalkozó kiadó? És ki az a Didier Eribon, akinek a munkássága annyira fontos Louis számára? 
  8.25 Louis újra és újra családja történetét írja meg, csak más-más családtag perspektívájából. Ernaux úgy fogalmazott egyszer, hogy azért ír, mert a szüleivel nem tudott beszélgetni. 
  12.10 A családi ház hátrahagyása, a szülők meghaladása, ennek ára, és a nyelv, amin beszélni lehet erről. Bűntudat azért, mert úgy érzi, elárulta a saját társadalmi osztályát. 
  21.50 A szégyen szerepe, sokszínűsége. A lelkifurdalás, a bűntudat és a szégyen különbsége: a szégyenérzet a létünkhöz kötődik. 
  24.05 Autofikció ez is, de mégis nagyon más tapasztalat, mintha Knausgård könyveit olvasnánk. Louis és szülei viszonyának feszültsége: ha nem szenvedett volna, nem menekül el, ha nem menekül el, nem lenne sikeres. 
  28.30 Írás az irodalommal szemben. Irodalom, mint a politika eszköze, ami az egyéni sorsokat összekapcsolja a társadalmi mechanizmusokkal. Akkor válik tétté bíróvá az irodalom, amikor nem esztétikai kérdésekről, hanem egzisztenciális kérdésekről szól. 
  33.30 Nem a burzsoáziának akar írni, hanem a takarítónőnek: Louis kísérlete a francia kulturális élet elitizmusával szemben. 
  38.50 Három könyv Fáber Ágoston ajánlásában: Thomas Mann - Varázshegy, Grecsó Krisztián - Tánciskola, Patrick Modiano - Sötét Boltok utcája. 

  Továbbra is várjuk a könyv- és témaötleteket a facebookos csoportunkban! Addig is további könyves tartalmakért ajánljuk Anna Instagramját és Bence Nemrosszkönyvek Instagramját, ahonnan a podcast nevét is kölcsönöztük.

  A műsor meghallgatható a 444 Spotify- és Apple Podcast-csatornáján is, az eddigi részek:


  #1 Kedvenc könyveink korábbi életszakaszainkból
  #2 Miért szeretjük annyira a skandináv irodalmat?
  #3 Mit tud kezdeni az irodalom a magyar politikával?
  #4 Mit olvasol, amikor gyereked születik? – anyaság az irodalomban
  #5 Ezek voltak a kedvenc könyveink 2023-ban
  #6 Hogy lesz egy könyv az év legjobb könyve?
  #7 Hogyan érdemes Krasznahorkait olvasni?
  #8 Hogyan lehet regényt

  • 42 min
  Túl a kegyelmi ügyön: Az Orbán–Novák-konfliktus háttere

  Túl a kegyelmi ügyön: Az Orbán–Novák-konfliktus háttere

  Egy legenda vége: elbukott Orbán tévedhetetlennek hitt személyzeti politikája - ezzel a címmel írt cikket a 444-re Rényi Pál Dániel. A szerzővel beszélgettünk.

  A kegyelmi ügy és az azt övező botrányok miatt megrendült az elkötelezett fideszesek tábora, házon belül ezért felelősre, sőt bűnbakra van szükség. Ez a felelős a lemondatott köztársasági elnök lett, aki miatt a Fideszben kegyelmi helyett már inkább „Novák-ügyet” emlegetnek.

  Orbán kezdettől nehezen tudta feltartóztatni a nagy ambíciókkal építkező Novákot, aki előtt Balog Zoltán törte az utat. Nem is bízott benne igazán: a készenlétisek helyett az Orbánhoz kötődő TEK védte és követte a köztársasági elnököt mindenhová.

  Novák nem mindenben működött együtt a rogáni kommunikációval, ami háborús helyzetben bizalmatlanságot szült a Karmelitában. Lázár Jánost egy medence terve borította ki, amit a tihanyi Honthy-villa kertjébe szánt volna a hivatal. Orbán szemében Novák fő bűne az volt, hogy elhitte: független lehet a legfőbb hatalomtól.

  A cikk: https://444.hu/tldr/2024/05/23/egy-legenda-vege-elbukott-orban-tevedhetetlennek-hitt-szemelyzeti-politikaja
  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 49 min
  BH #172: A négyütemű Brabant és a stifolderröneszánsz [rövid variáció]

  BH #172: A négyütemű Brabant és a stifolderröneszánsz [rövid variáció]

  Az előfizetők (de csak a Belső kör és Közösség csomagok tulajdonosai!) már szombat hajnalban hozzájutnak legfrissebb epizódunk teljes verziójához. A kedden publikált, ingyen meghallgatható verzió tíz perccel rövidebb.


  00:37 Kapcsoljuk a regensburgi kamionparkolót. Bredában még dolgoznak fehér emberek. Holland mezőgazdaság, holland árak.
  06:38 Unagi ramen. Parragh László fajelmélete. A brabanti-burgundi identitás. Babos Gábor.
  10:52 Paks-Fradi.
  14:02 A no migration, no gender, no war hármas eufemizmusa. Jim Simons-nekrológ. Robert Mercer és a Cambridge Analytica.
  20:37 Azért jó, hogy nálunk nem lőnek politikusokra. Szoboszlai karrierjének megrekedése illetve meg nem rekedése. Ki lesz ott Azahriah-n a VIP-ben? Vitézy Dávid és Wang mester.
  28:05 Helyreigazítás: Toyota. Benyalások további potenciális hirdetőknek. Bogazici. Robotlábú Herendi-gepárd.33:42 Helyreigazítás: Tisztán a Cél Felé. Eger helye a magyar hardcore térképén. Ikonokból született, legendák által lovagolva. A Teneré-fa és szomorú vége.37:08 Mit hazdujunk kiváncsiskodóknak útikönyvírás közben? Bede Márton, értelmiségi bűnöző. Kalaznói ingatlantippek.
  42:08 A fekedi stifolder. Trabert Hof. Egyébként május 25-én lesz a stifolderfesztivál. Rozsdásserpenyőtelep és Rinyaszentkirály.
  45::42 A vidéki Váci utcák halála. A pécsi Weöres Sándor-szobor.
  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 50 min
  Tyúkól #16: Elő az edzőcipőkkel!

  Tyúkól #16: Elő az edzőcipőkkel!

  Tudjuk, hogy minden body bikinibody, és azt is, hogy sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy csilivili edzőtermekbe járjanak méregdrága edzőcuccokban, hogy személyi edző mondja meg, hány hasprés kell még az ideális alakért.

  Ami viszont tény: nagyon keveset mozgunk, az egészségünk sem túl acélos, a testmozgásról szőtt fantáziáink pedig leginkább a soha be nem tartott újévi fogadalmainkban és a tavalyi fürdőruhánk szomorú nézegetésében manifesztálódnak.

  Általában a nulladik lépésnél bukunk el: egyáltalán milyen testmozgás való nekünk? Hogyan kell belevágni egy komplett életmódváltásba, és ha már egyszer elkezdtük, hogy ne hagyjuk abba? Ezerféle edzésforma, egy csomó kétes hírnevű diéta és tanács kering, és biztos, hogy amiről valaki azt mondja, hogy tuti recept, arra valaki más rávágja, hogy hülyeség.

  Igyekszünk eligazodni a bikinibodyk sűrűjében. Vendégünk: Tarcsi Évi személyi edző. 

  Részletesebben:


  00:00 - Felvezetjük a témát, mondunk elrettentő számokat.
  03:05 - Akinek nincs ideje minden nap mozogni, vegye fel hétvégén az edzőcipőjét. Addig is mondunk még számokat.
  04:03 - Kinek mennyit kéne mozogni? Egyáltalán: miért fontos a rendszeres testmozgás? És hogy kezd neki az ember a nulláról?
  07:32 - Zsuzsi váratlan kitárulkozása: a triatlon rejtelmei. Kinek mi fér bele. Ne azt nézd, hogy mire lennél képes, hanem azt, hogy mihez van kedved. Elmész, kipróbálod.
  13:02 - Az egy nagyon demotiváló dolog, ha csinálod, csinálod, és mindig szarul megy. Nóra és a diszkoszvetés.
  17:20 - Bodypositivity: mit kezdjünk vele? Nyomasztás minden szinten. Integetőháj és egyéb elvárások.
  23:01 - Nem baj, ha az embernek esztétikai céljai is vannak, de először tartsunk önvizsgálatot. Még nyomasztások.
  28:27 - Nem mindegy, hogy zsírt szedtél magadra vagy izmot. A rossz hír, hogy nem elég edzeni, egyéb aspektusokra (életmódváltás!) is kell energiát fordítani.
  29:58 - Zsírégető vs. alakformáló. Mégis mi a különbség? Viszlát Nutella, minden a konyhában dől el.
  37:35 - Lőjünk be reális célokat. Kösz, de hogyan? Mennyi az annyi? ATTÓL FÜGG!
  42:29 - Kulcsszó: életmódváltás. Szeretünk végletekben gondolkodni, de ebben az esetben pont nem ez a jó megoldás. Úgy válassz, hogy azt érezd: életed végéig tudnád ezt csinálni. Vagy... marad a Nutella.
  45:39 - Luxusdolgok: kaja, mozgás, idő. Kell-e sokat rászánnunk, hogy minőségi életet tudjunk élni? vagy meg lehet ezt oldani okosba'?
  54:10 - Tévétorna van még? Jó lenne, ha valaki megtanítaná, hogy az egészségünkkel foglalkozni kell. Egyre tovább élünk - de nem mindegy, milyen minőségű életről beszélünk.
  01:04:14 - Szokás szerint nagy bölcsességeket mondunk a végére. Mindenki menjen diszkoszt vetni.

  Sok olvasnivalót most nem adunk, pont azért, mert könnyű elveszni a fél- és tévinformációk sűrűjében.


  Emitt a 2019-es, egész Európára kiterjedő felmérés, ami alapján hazánkban a felnőttek 59 százaléka szabadidejében egyáltalán nem sportol, még heti tíz percet sem.
  Itt van Zsuzsi cikke, amiből kiderül, hogy a semminél az is jobb, ha hetente egyszer mozgunk, valamennyit.
  Számít, hogy mikor mész edzeni? Mennyi időt adj magadnak? Egyedül vagy csoportosan? Pár tipp, angolul.
  Minden, amit tudni akartál az Ironmanről, de sosem merted megkérdezni.‌‌

  Következő adásunkban az önkormányzati- és EP-választások kapcsán beszélgetünk a nők, mint szavazók helyzetéről Ha van a témával kapcsolatban ötleted, hogy miről ejtsünk szót mindenképp, a tyukol@444.hu címre küldd el nekünk! Ugyanitt várunk minden egyéb észrevételt, megjegyzést és javaslatot is, nagy szeretettel!Podcastunk kéthetente jelentkezik új adással, és meghallgatható a 444 Spotify és Apple csatornáján is. Korábbi adásaink itt találhatók.

  Illusztráció: Kiss Bence/444

  • 1 hr 7 min
  BH #171 [rövid változat]: Az edgelord vibe shiftje, a NER Szász Endréje és egy Herendi-teknős az iráni Bibóban

  BH #171 [rövid változat]: Az edgelord vibe shiftje, a NER Szász Endréje és egy Herendi-teknős az iráni Bibóban

  Az előfizetők (de csak a Belső kör és Közösség csomagok tulajdonosai!) már szombat hajnalban hozzájutnak legfrissebb epizódunk teljes verziójához. A kedden publikált, ingyen meghallgatható verzió tíz perccel rövidebb.


  00:34 Klubturné után ismét a stúdióban. Hülyeség az élő podcast vagy sem?
  02:38 Szolgálati közlemények podcastügyben. 444.hu/pod05:21 Giro d'Italia vs. Tour de Hongrie. Mark Cavendish megnyeri a barcikai sprintet.
  10:15 Szőke Gábor Miklós, a NER Szász Endréje. Az SZGM X Kolodko kollab. Az óriás Herendi-teknős és az atlantai sólyom. A rákayfülöp-szindróma,
  14:37 Az Ahmedinezsád-rejtély. Mahmúd az iráni Bibó ellen.
  18:51 Ahmedinezsád a Twitteren. Zsigeri antiszemitizmus vs. politikai antiszemitizmus.
  24:07 Amikor kihal a forradalom első generációja.
  29:07 Magyar Péter régi-új napszemüvege.
  32:15 Steve Albini-nekrológ. Big Black és Shellac. Pixies és Nirvana.
  36:21 Albini híres cikke a zeneiparról. Albini a pókerjátékos. Az edgelord vibe shiftje. Albini Joe Roganról. A Guardian cikke Albiniról.
  43:08 Hogy kell különbséget tenni a néppártosódó exfasiszta politikai formációk közt? Miért nincs Parizer Párt? 
  46:33 A hercegnőburgonya titka. A Hszi-menü. A teknős jelentősége Kínában.  
  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 50 min
  TEFI podcast: „Akár csak az Adriáról vagy más nyugati forrásokból el lehetne látni gázzal Magyarországot, és nem is lenne drágább"

  TEFI podcast: „Akár csak az Adriáról vagy más nyugati forrásokból el lehetne látni gázzal Magyarországot, és nem is lenne drágább"

  Mi történik, ha nem csak egy órára  megy el az áram egy panelben, hanem egy egész országrész marad napokig áram nélkül? 
  Hogyan hat az energiaellátásunkra az, hogy nyugdíjba mennek a boomer mérnökök és építészek?
  Hogyan lehet a kitűzött klímacélokat a háború miatt megváltozott körülmények között teljesíteni?

  01: Hogyan érződik a klímaváltozás hatása a szomszédban zajló háborúban?

  03:52: Mi most az orosz gáz szerepe a magyar energiaellátásban?

  05:55: Magyarország földrajzi elhelyezkedése alapvetően határozza meg az energiaellátásunkat, de mi az ami mégis megváltozott a háború kitörése után?

  08:58: A magyar erőművi hálózat helyzete.

  10:00: Atomenergiás vallásháború.

  12:45: Miért csúszik Európa-szerte az atomerővművek építése?

  16:50: Paks és az oroszok.

  21:05: Hogyan érdemes úgy használni a megújuló energiaforrásokat, hogy annak tényleg legyen értelme?

  29:45: Az elektromos autók használatáról.

  30:45 A végére egy kis pánik és rettegés: a nagy áramkimaradások egészen durva káoszt okoznak.

  A podcastban elhangzottak nem minősülnek tudományos állásfoglalásnak. 
  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 35 min

Customer Reviews

4.9 out of 5
18 Ratings

18 Ratings

Heddy in Vermont ,

Tyùkòl - nagyon joooo!

Ugyesek vagytok lànyok ! Jól a tèmàk!

Top Podcasts In News

The Daily
The New York Times
Up First
NPR
The Tucker Carlson Show
Tucker Carlson Network
Serial
Serial Productions & The New York Times
Pod Save America
Crooked Media
The Megyn Kelly Show
SiriusXM

You Might Also Like

Partizán
Partizán média
HVG podcastok
HVG
HetiVálasz
Válasz Online
Háromharmad - 24.hu
24.hu
Qubit Podcast
QUBIT.HU
Pogi Podcast
Pogi