13 episodes

AI-innovaties manifesteren zich steeds nadrukkelijker in het dagelijks leven. Ze analyseren medische beelden, ze staan je te woord (chatbots), ze lezen en reageren op je emoties, ze filteren zinvolle informatie uit enorme databergen, ze besturen robots in de zorg… In deze serie podcasts 'AI for Life' vertellen top-experts over de laatste ontwikkelingen in AI, die ze hier en nu zelf vormgeven.

AI for Life Briskr

    • Technology

AI-innovaties manifesteren zich steeds nadrukkelijker in het dagelijks leven. Ze analyseren medische beelden, ze staan je te woord (chatbots), ze lezen en reageren op je emoties, ze filteren zinvolle informatie uit enorme databergen, ze besturen robots in de zorg… In deze serie podcasts 'AI for Life' vertellen top-experts over de laatste ontwikkelingen in AI, die ze hier en nu zelf vormgeven.

    AI and electrical grids

    AI and electrical grids

    The topic of this podcast is the use of AI to improve the efficiency, sustainability and reliability of the energy grid. Radboud University together with alliander work together in the ICAI lab to combine state of art research with the practical application of new knowledge. Focus of the ernergy grid lab is on the medium-low voltage net.My name is Martijn Kriens, program manager of Briskr where we help bring science to the impact.My guests in this podcast are:Yuliya Shpovalova the Radbod UniversityJacco Heres and Manual Dakessian, both from Alliander

    • 34 min
    Population screening for lung cancer: the use of AI in mass screening

    Population screening for lung cancer: the use of AI in mass screening

    The topic of this podcast is the use of AI in early detection of lung cancer through  screening of medical images with the help of AI. Since lungs do not have pain nerves, lung cancer is often diagnosed in a late stage. But mass screening of lung images in a population screening setting is practically impossible without the help of technology. This leads to several, often non-technical, questions: what is the role of the radiologist, do we trust the AI, who is responsible for missing diagnoses and what about false positives. For this episode we will dive into the technical possibilities as well as the necessary condition of using AI in medical imaging on larger scale.My guests in this podcast are:


    Mathias Prokop, professor of radiology in Radboudumc
    Colin Jacobs, principal investigator at Radboudumc
    and Jan Woetzel, head of product management at Mevis medical solutions from Germany



    Moderate is Martijn Kriens from Briskr

    • 42 min
    Ep. 11 - Adaptief leren

    Ep. 11 - Adaptief leren

    De nieuwste podcast over AI in Nijmegen gaat over adaptief leren. Steeds meer scholen gebruiken digitale tools om leerlingen te laten leren, en steeds vaker worden deze tools intelligent. Door real-time feedback te geven en de lessen aan te passen voor de individuele leerling. In deze podcast gaan we in op de huidige stand van zaken en enkele uitdagingen van deze technologie. Hoe breng je de behoefte van een individuele leerling in balans met die van de rest van de klas? Hoe gebruik je deze hulpmiddelen in hybride omgevingen van fysiek leren en digitaal leren? En zijn deze tools geschikt voor alle leerkrachten en leerlingen? In deze podcast praten we met:


    Inge Molenaar, universitair docent onderwijskunde aan de Radboud Universiteit
    Marieke van Osch, onderwijskundige bij het ministerie en Radboudumc
    en Jorieke Willems van het onderwijsbedrijf Gynzy

    • 43 min
    Ep. 10 - Spreekt Siri straks Fries?

    Ep. 10 - Spreekt Siri straks Fries?

    Spraakherkenning bestaat al een tijdje en heeft ook grote stappen gezet. Denk bijvoorbeeld aan Siri van Apple en Alexa van Amazon die door miljoenen mensen dagelijks gebruikt worden. Toch werkt spraakherkenning nog altijd het best als er duidelijk wordt gesproken of in een eenvoudig of juist smal gespecialiseerd domein. De uitdaging is om dit nog verder te brengen, zodat spraakherkenning ook werkt wanneer de omstandigheden lastiger zijn. Denk bijvoorbeeld aan gesproken dialect waarbij de trainingsmogelijkheden van de AI vaak beperkt zijn door de kleinere datasets. Of in gevallen van een spraakgebrek na bijvoorbeeld een beroerte. Een andere nieuwe richting is het detecteren van emotie in de spraak en deze gebruiken om de context van dat wat gezegd wordt beter te herkennen.

    Binnen de Radboud Universiteit en Radboudumc wordt, samen met met Telecats, gewerkt aan geavanceerdere vormen van spraakherkenning waarbij atypische spraak ook steeds beter herkend wordt. Voor deze podcast spreken we met:

    - Henk van den Heuvel (Radboud Universiteit CLST)

    - Sandra van Dulmen (Radboudumc)

    - Arjan van Hessen (Telecats)

    De podcast wordt gemodereerd door Martijn Kriens (Briskr)

    • 37 min
    Ep. 9 - Real-life data voor effectievere gezondheidsinterventies

    Ep. 9 - Real-life data voor effectievere gezondheidsinterventies

    Onderzoek naar effectiviteit van medische interventies is vaak complex en kostbaar. Maar in sommige situaties is het mogelijk bestaande data te gebruik om de effectiviteit van een bepaalde behandeling aan te tonen, zoals in het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) of bij claims data van verzekeraars. In deze podcast bespreken we het gebruik van dit soort "real life evidence" aan de hand van een eerder project, uitgevoerd door Radboud Universiteit samen met VGZ. Dit onderzoek richtte zich op de effectiviteit van hartrevalidatie en gebruikte daarbij claims data van VGZ. In de podcast gaan we in op de mogelijkheden die dit soort data biedt, maar ook op de grenzen die we in de gaten moeten houden om privacy te bewaken. En hoe zorgen we dat de opbrengsten van dergelijk onderzoek voordelen oplevert voor iedereen. 

    We spreken deze keer met:


    Frederik Zuiderveen Borgesius, Professor of Law at iHub & iCIS Institute for Computing and Information Sciences;
    Niels van Gorp, data strategist en ethicus bij VGZ;
    Thijs Eijsvogels, associate professor bij de groep exercise physiology Radboudumc.

    • 39 min
    Ep. 8 - MI-robot: tumoren in beeld

    Ep. 8 - MI-robot: tumoren in beeld

    Hoe kan technologie ons helpen om kankertumoren sneller en beter in beeld te brengen, en zo mensenlevens te redden? In deze podcastaflevering van AI for Life maken we kennis met de MI-robot. Radboudumc, Soteria Medical en Tesla Dynamic Coils werken in dit project samen aan een robot die gerichter biopten kan nemen, met behulp van een MRI geleide naald en antenne. We gaan in gesprek over het ontdekken en identificeren van tumoren, en wat de robot gaat betekenen voor patiënt en professional. Met:


    Tom Scheenen van Radboudumc;
    Gerrit Tigelaar van het bedrijf Soteria Medical;
    en Thomas Meurs van het bedrijf Tesla Dynamic Coils.

    • 32 min

Top Podcasts In Technology

The Neuron: AI Explained
The Neuron
Lex Fridman Podcast
Lex Fridman
All-In with Chamath, Jason, Sacks & Friedberg
All-In Podcast, LLC
Acquired
Ben Gilbert and David Rosenthal
No Priors: Artificial Intelligence | Technology | Startups
Conviction | Pod People
BG2Pod with Brad Gerstner and Bill Gurley
BG2Pod

You Might Also Like