145 episodes

Beyond Leadership is a podcast that connects the business world with academia and provides a platform for entrepreneurs, leaders, managers, students, and everyone willing to learn and share their best practices and life stories about leadership. Going Beyond.

Founder and owner: Mark Kalin

Beyond Leadership Mark Kalin

  • Business

Beyond Leadership is a podcast that connects the business world with academia and provides a platform for entrepreneurs, leaders, managers, students, and everyone willing to learn and share their best practices and life stories about leadership. Going Beyond.

Founder and owner: Mark Kalin

  Petra Kovič, novinarka, mentorica in voditeljica - "Novinarka, ki ljubi radio in verjame v največjo moč slišane besede."

  Petra Kovič, novinarka, mentorica in voditeljica - "Novinarka, ki ljubi radio in verjame v največjo moč slišane besede."

  Novinarka, ki ljubi radio in verjame v največjo moč slišane besede, na VALU202; leta 2016 prestopila na mesto odgovorne urednice Sveta kapitala, vodila ekipo cca 20 ljudi s slogom »humanega start up-a«. Zaradi grenke izkušnje izstopila iz novinarskih krogov. Danes se ukvarjam z relevantno, za future ključno vsebino, ki pa jo do javnosti prinašam na čist, transpareneten način. Skozi jasno informacijo, kdo je organizator oziroma naročnik. Danes sodeluje z Delom (poslovni dogodki in podcasti), in s številnimi blagovnimi znamkami, ki jih odlikuje odličnost.

   

  Petra Kovič, po izobrazbi univ.dipl.komunikologinja, je 15 let službovala kot novinarka, voditeljica in dnevna urednica na Valu 202 Radia Slovenija; v času radijskega dela je opravila na tisoče intervjujev na najrazličnejše teme in obenem opravila Šolo govora RTV Slovenija, kjer so jo več let poučevali akademski igralci iz AGRFT in profesorji fonetike, retorike in fonologije ter profesionalni speakerji kot so denimo legendarne radijske napovedovalke Nataša Dolenc, pokojna Ajda Kalan in Maja Šumej. Opravila pa je tudi večletno izobraževanje iz fonetike in fonologije pri Suzani Kästner.

   

  V zadnji sedmih letih se je javnosti predstavila kot odgovorna urednica poslovnega tiskanega in spletnega časnika Svet kapitala in tudi kot snovalka in voditeljica poslovnih konferenčnih dogodkov in okroglih miz.

   

  Od začetkov karierne poti pa se vzporedno posveča tudi korporativnemu komuniciranju in snovanju poslovnih dogodkov in okroglih miz ter seveda moderiranju. Podpisuje se tudi kot urednica in avtorica priloge Marketing magazin, BivaMMo. Obvlada in pozna najsodobnejše trende v načinu podajanja vsebin v korporativnih kontekstih, v katerih se zasleduje cilj povezovanja malih sivih celic na asociativni ravni bralca z naročnikovimi blagovnimi znamki. Slog podajanja vsebine vselej prilagodi naročniku oziroma obravnavani tematiki. Njen slog sledi sproščeni strokovnosti.

   

  Kot dolgoletna novinarka se navdušuje nad podcasti, ki so obenem lep odmik in čudovit približek klasične radijske oddaje. Ocenjuje, da je podcast oblika negovanja blagovne znamke in odnosa s strankami in javnostmi, ki pokaže na odlike kot so zazrtost v prihodnost, razumevanje trendov, poslovno uspešnost nujnost negovanja in nadgrajevanja BZ.

   

  Najljubši citat: Vsak na koncu najde svoj sitz

  Najljubša knjiga: na nočni omarici ima vselej cca 6 do 7 knjig.

  ·      Ker nisem stoik po naravi, me je v turbolentnem času med leti 2019 in 2022 »rešila« uspešnica z naslovom Ovira je pot. Sicer zelo lahkotno branje, a z zame odličnim sporočilom/vodilom.

  ·      Na vsako pot pa s seboj vzamem uspešnico mojega dragega prijatelja dr. Kenana Crnkića »Pazi kojeg vuka hraniš«, kjer začne z mislijo »Ti češ umrijeti, počni da živiš«.

  ·      Sicer pa se vse bolj navdušujem se nad čudovitimi ljubezenskimi romani z zanimivim slogom, strukturo in zgodbo, takimi ki so do solz ganile samega krutega Hitlerja, recimo Pisma iz Rusije.

  ·      Strokovnih pa je cel kup…ki me učijo spanja, dihanja, hranjenja, bla bla bla… Imam svoje mnenje o tem, da nas drugi učijo tisto, kar smo že vedeli in nam to prodajajo kot suho zlato.

  ·      V tem hipu pa noro uživam ob branju knjige Obdobje Rolling Stonesov, ki jo je napisala težka frajerka Lesley-Ann Jones.

  Najljubša serija : Meni so ljubše nadaljevanke; med njimi še vedno izstopa Twin Peaks norega režiserja Davida Lyncha. Sploh muzika.

  Hobiji : sanjam o naskoku gigantskih valov v Nazare na Portugalskem z desko, a nimam pojma o tem športu. Rumena teniška žogica je najbolj antistresna žogica na svetu – torej, tenis. Downhill mountain biking, klasičen balet, jazz balet, hoja, supanje, tek na smučeh, jadranje, potovanja, prijateljska srečevanja, pikniki, filmski festivali, koncerti, kuhanje, igranje z otroki, branje, branje, branje, poslušanje muzike…

  Na

  • 1 hr 30 min
  Saška Rihtaršič, Generalna direktorica podjetja Danfoss Trata - "Inženirka strojništva, ki vodi podjetje z dodano vrednostjo več kot 100.000 eur na zaposlenega."

  Saška Rihtaršič, Generalna direktorica podjetja Danfoss Trata - "Inženirka strojništva, ki vodi podjetje z dodano vrednostjo več kot 100.000 eur na zaposlenega."

  Saška Rihtaršič je vodenje Danfoss Trate iz rok Aleksandra Zalaznika prevzela aprila 2023. Del Danfossa
  je že več desetletij, kar 24 let. Inženirka strojništva se je podjetju pridružila leta 1999 kot koordinatorka skrbovalne verige, na novo delovno mesto pa je vstopila z mesta podpredsednice področja daljinska energetika. Skupaj z vodstveno ekipo se podpisuje pod razvojno strategijo in povečane investicije v razvoj digitalnih izdelkov, z namenom pohitritve zamenjave generacij in izboljšave dobavljivosti. Ob prevzemu vodenja je poudarila, da se
  obraz vodenja resda spreminja, a smernice in razvojno naravnana kultura podjetja ostaja enaka: »Še naprej naši nosilni stebri ostajajo inovativnost, učinkovitost in zavzetost zaposlenih. V času, ko sta energetska učinkovitost in trajnostni pristop v ospredju kot še nikoli, v Danfoss Trati  želimo biti vodilni. Gradimo na konkurenčni strategiji, utemeljeni na digitalizaciji in sistemskih rešitvah za ogrevanje in hlajenje stavb z minimalnim ogljičnim odtisom. Danfoss Trata ostaja prepoznavna v globalni korporaciji kot kompetenčni center na področju razvoja novih izdelkov, digitalizacije proizvodnje in razvoja poslovnih modelov. Hkrati se
  zavedamo vpetosti in pomena delovanja v lokalnem okolju. Nadaljujemo aktivno sodelovanje z izobraževalnimi ter raziskovalnimi institucijami in ostajamo zavezani razvoju talentov ter spodbujanju mladih za inženirske poklice.«

   

  O podjetju Danfoss Trata

  Začetki podjetja Trata segajo v leto 1937, Danfoss kot vodilno mednarodno podjetje na področju ogrevanja, hlajenja in sistemov regulacije pa je leta 1995 postal večinski lastnik Trate. Danfoss Trata je z bliskovitim razvojem nato zasedla mesto kompetenčnega centra za razvoj in proizvodnjo komponent za daljinsko ogrevanje v Sloveniji, kjer deluje na dveh lokacijah, v Ljubljani in Kamniku. Danfoss Trata je danes uspešno razvojno, proizvodno in prodajno podjetje na področju izdelkov in aplikacij za zagotavljanje energetske varčnosti, ki ponuja rešitve za učinkovito spopadanje s podnebnimi spremembami. Gre za razvojno konkurenčno organizacijo, vodilno pri rešitvah za daljinsko ogrevanje in hlajenje. Število zaposlenih je z Danfossovo vizijo inženirjev prihodnosti v tem obdobju zraslo s 160 na 600 zaposlenih, promet se je povečal kar 30-krat: s 5 milijonov na skoraj 150 milijonov EUR (v letu 2022). Tudi po ustvarjeni dodani vrednosti se Danfoss Trata umešča med prvake slovenskega gospodarstva: s preko 100.000 EUR na zaposlenega skoraj dvakratno presega slovensko povprečje.

   

  Najljubši citat: Počasi se daleč pride.

  Najljubša knjiga:  zelo so mi
  všeč turški pisatelji. Rada berem Elif Shafak in Orphan Pamuka. Zadnja njegova zelo dobra je Istanbul. Od Elif pa lahko omenim roman, ki je zelo presunljiv – Čast. Od slovenskih pisateljev mi je najbolj pri srcu Drago Jančar. Ena lepših knjig mi je To noč sem jo videl, pri srcu mi je tudi In Ljubezen tudi, sploh vse njegove knjige so res sam bralni užitek.

  Najljubša serija: Doc Martin angleška nadaljevanka o »čudaškem«
  zdravniku, ki pride iz mesta na podeželje in se sooča z vaškimi posebneži.

  Hobiji: Rada športam, in sicer tečem ter plavam in tudi plešem standardne plese. Rada vrtnarim in predvsem zadnja leta uživam v svojem cvetličnem vrtu in na koncu je
  moja strast tudi kuhanje.

  Najljubša hrana: Sem ljubiteljica gob v različnih oblikah.
  Druga najljubša sestavina so morski sadeži.

  Najljubši podjetnik: Michelle Obama

  Najljubši app: Garmin smart watch app

  Zaključni nauki za naše poslušalce:

  ·       živite v tem trenutku in se osredotočite, na tisto, kar je v vaši moči, da lahko spremenite
  na bolje

  ·       ne nalagajte si večjega pritiska, kot ga zmorete, ter verjemite vase in lastne sposobnosti

  ·       razvijajte svoj potencial in dosegajte rezultate skozi druge in skupaj z drugimi.

  • 1 hr 5 min
  Luka Pregelj, direktor in ustanovitelj Quantifly - "Ustanovitelj podjetja ni samo kapetan, ampak je pravzaprav ladja."

  Luka Pregelj, direktor in ustanovitelj Quantifly - "Ustanovitelj podjetja ni samo kapetan, ampak je pravzaprav ladja."

  Luka Pregelj je svojo kariero začel kot pravnik pri CMS Law & Tax ter pozneje ustanovil agencijo za pravno in poslovno svetovanje Lex Lucas Consulting. Zbrano znanje in izkušnje je pretvoril v lastno zagonsko podjetje, ki je razvilo platformo za organizacijsko diagnostiko Quantifly in bilo nominirano za startup leta 2023.

   

  Fun facts: »Baje sem bil deloholik že kot otrok; moj idol je bil Gasilec Samo, največ sem se o managementu naučil v rock bandu.«

  Najljubši citat: Idea is worth its weight in gold. Until manifested, it’s worth nothing.

  Najljubša knjiga: Build: An Unorthodox Guide to Making Things Worth Making:: Fadell, Tony

  Najljubša serija: The Silicon Valley

  Najljubši hobiji: Kite surfing in drugi vodni športi, Brazilski jiu-jitsu, fitness, kitara

  Najljubša hrana: Doma pripravljen steak

  Najljubši podjetnik: Elon Musk

  Najljubša aplikacija: Chat GPT

  Zaključni nauki:

  ·      Če prekineš stik z ljudmi izgubiš stik z realnostjo;

  ·      Sistemi skozi čas razvijejo svojo lastno voljo, interese in osebnost;

  ·      Founder je ladja, ne le kapitan.

  • 1 hr 24 min
  Marko Podgornik Verdev, CEO MIKRO+POLO d.o.o., inovator in mentor - "Podjetnik in voditelj, ki je pogosto (pre)drzen."

  Marko Podgornik Verdev, CEO MIKRO+POLO d.o.o., inovator in mentor - "Podjetnik in voditelj, ki je pogosto (pre)drzen."

  Svojo poslovno pot je začel že kot dijak pri stricu. Z delom je nadaljeval tudi med študijem, ki pa ga je zelo hitro opustil. Pri stricu se je redno zaposlil leta 1994, kot referent v komerciali. Leta 2001 je prevzel vodenje nabave in logistike, leta 2003 pa je postal komercialni vodja prodaje. Zase pravi, da je zaradi lastne samopodobe potrditev iskal drugje. Začenjal je namreč dvomiti vase; sem res sposoben ali imam strica? Tako se je leta 2005 zaposlil v trgovini IKEA v Gradcu, kjer je bil odgovoren za prodajo poslovnim uporabnikom. Vključen je bil v program izobraževanj za vodilne kadre pri IKEI, a po 13. mesecih ga je
  poklical stric s povabilom, da prevzamem vodenje podjetja. Od septembra 2006 je direktor družbe MIKRO+POLO. Od leta 2015 je podjetje na na evropskih trgih prisotno z lastno blagovno znamko laboratorijskega pohištva in specialne
  opreme, pod imenom LAB INTERIOR, ki ga v celoti proizvajajo v Mariboru. Leta 2022 so prvi na svetu predstavili pametno (digitalizirano) laboratorijsko pohištvo.

   

  Naj quote: "Yesterday is history, tomorrow is a mystery, but today is a gift. Therefore is called 'the present'."

  Naj knjiga: Alamut, Vladimir Bartol

  Naj serija: Big Bang Theory

  Hobiji: klavir, smučanje, fitnes

  Najljubša hrana: maline

  Naj app: Tesla

  Zaključni nauki za naše poslušalce:

  1.    Življenje je kratko in je samo moje.

  2.    Uspeha ne moreš dobiti, lahko si ga samo spodiš.

  3.     Posel ni tekmovanje ampak neskončna igra.

  • 46 min
  Maja Brelih Lotrič, Generalna Direktorica LOTRIČ Metrology - "10 podjetij, 8 držav, 180 strokovnjakov in sprememba vodstva: nova Generalna Direktorica."

  Maja Brelih Lotrič, Generalna Direktorica LOTRIČ Metrology - "10 podjetij, 8 držav, 180 strokovnjakov in sprememba vodstva: nova Generalna Direktorica."

  Maja Brelih Lotrič je zaključila magisterij iz poslovne administracije na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani in od decembra 2022 dela kot generalna direktorica v podjetju LOTRIČ Metrology. Skupina LOTIRČ Metrology združuje 10 podjetij iz 8ih držav ter 180 strokovnjakov. Je članica nadzornega sveta ACS in članica upravnega odbora Regionalne zbornice Gorenjske. Močno verjame v nenehen napredek z učenjem, zato se še naprej razvija, izobražuje in dela na področjih, kot so trajnostne strateške transformacije, oblikovanje strategij in novih poslovnih modelov. V preteklih letih je bila najbolj aktivna na področju prodaje in vodenja projektov za kupce in notranje projekte na področju trajnosti.

   

  Lotrič Metrology ima med referencami več kot 20.000 podjetij. Njihove certifikate je danes mogoče najti v več kot 50 drugih državah. Lani so uspešno vstopili tudi na trg Savdske Arabije.

   

  Najljubši quote: Živi in pusti živeti

  Najljubša knjiga: vsaka ki jo preberemo skupaj z otrokoma

  Najljubša serija: Brooklyn 99 in The Office

  Hobiji: Veliko dobre kuhinje

  Najljubša hrana: Hrana za dušo.

  Najljubši podjetnik: oče Marko Lotrič

  Najljubša app: vsaka aplikacija ki me reši v danes trenutku.

  Zaključni nauki:

  ·       Govorica je lahko vir nesporazumov. V podjetništvu se včasih srečam z ljudmi, ki imajo tako željo po izstopanju, da preprosto niso pristni. Ali pa niso pozorni na nianse v govorici sebe in drugih.

  ·       Zanesljivost je za okolico pomirjajoča in varna. V vodenju daje ljudem zaupanje.

  ·       Ne se bati biti drugačen.

  • 47 min
  Anže Herbst, Partner in Direktor poslovnega razvoja Bold.group - "Agilen način poslovanja – v družbi 11 najboljših podjetij na svetu."

  Anže Herbst, Partner in Direktor poslovnega razvoja Bold.group - "Agilen način poslovanja – v družbi 11 najboljših podjetij na svetu."

  Anže Herbst je že pri 21 letih postal vodja blagovne znamke Jägermeister, kar je anj predstavljalo veliko prelomnico in
  hkrati veliko odgovornost. Jägermeister je bila najbolj prodajana žgana pijača na glavo prebivalca na svetu med njegovim vodenjem znamke. Spoznal je tudi lastnika, ki je bil nečak ustanovitelja Kurt Masta. Skupaj z ekipo so bili uspešni pri izvajanju projektov in doseganju prodajnih rezultatov v Sloveniji
  in regiji. Takrat se je še dodatno prepričal, da ga delo z znamkami izpolnjuje in da si želi to početi v prihodnosti.

   

  Želja po ustanovitvi lastne marketinške agencije se je začela oblikovati nekaj let pred ustanovitvijo AM Agencije, kar je bilo leta 2016 skupaj s sodelavcem Gregorjem. Na začetku sta svoje delo opravljala v njegovi dnevni sobi, vendar se je zgodba hitro razvijala. Zaradi prepoznavnosti kakovosti njihovih storitev s strani naročnikov, se je njuna ekipa hitro povečevala in v regiji so
  organizirali številne dogodke, promocije, konference, zabave in druge marketinške aktivnosti. Zaradi naraščajočega povpraševanja po digitalnih storitvah so ustanovili tudi beglobal agencijo.

   

  Leta 2022 so se odločili za združitev AM agencije in beglobal, tako da danes v agenciji bold.group deluje štiriglavo vodenje. Ponosni so, da so prva marketinška agencija v regiji, ki je vzpostavila agilen način poslovanja v družbi 11 najboljših podjetij na svetu (Agile Consortium) kot so Vodafone, Cap Gemini, British petroleum, News UK, RHB Banking group, etc , letos pa so začeli s širjenjem svojih dejavnosti tudi na Hrvaški in Srbski trg.

   

  Naj Quote: The only Way is Up.

  Naj Knjiga:  Shoe Dog: A
  Memoir by the Creator of Nike / Nike - potovanje k boginji zmage

  Naj serija: House of cards, Suits, 2 and a Half Man, Everybody
  loves Raymond

  Hobiji: Šport - Košarka, kulinarika v poveza vi z vinsko
  kulturo, Potovanja, Texas holdem

  Najljubša Hrana: Pizza v vseh oblikah in velikostih :)

  Najljubši podjetnik: Jeff Bezos, Aleksander Čeferin (kot v vlogi
  podjetnika in kot Predsednik UEFE).

  Naj App: Linkedin, Optim Trader, Google Calendar,
  Tripadvisor, Whatsapp, Slack, click up

  Nauki za poslušalce:

  - Poslovna mreža, ki jo boš zgradil tekom svojega podjetništva ti daje moč, stabilnost, potrditev, trdnost in večnost. Velik poudarek bi dal na to.

  - Iz majhnega zraste veliko. :) Volja, odrekanje in vztrajnost. Poleg odlične ideje, ki jo imaš, kot podjetnik je to ključ do uspeha.

  - Kljub vsemu na poti uživaj, naj bo tudi pot tvoj cilj. Najlepše je iz svojega passiona narediti biznis, kar pa ne pomeni, da ne bo vsak dan kak izziv, ki ga boš moral preskočiti.

  • 58 min

Top Podcasts In Business

REAL AF with Andy Frisella
Andy Frisella #100to0
The Ramsey Show
Ramsey Network
Money Rehab with Nicole Lapin
Money News Network
NerdWallet's Smart Money Podcast
NerdWallet Personal Finance
Young and Profiting with Hala Taha
Hala Taha | YAP Media Network
The Diary Of A CEO with Steven Bartlett
DOAC

You Might Also Like

AIDEA Podkast
Klemen Selakovic
Money-How
Marja Milic
Atmosferci
Saša Kapetanovič, Ciril Komotar, Jure Gregorčič
Poslovne krivulje
RTVSLO – Val 202
Metropolitan podkast
Metropolitan podkast
N1 Slovenija - n1info.si
N1 Slovenija