229 episodes

Interviews en specials over de hoofdstad. Volg hier de podcasts van BRUZZ.

BRUZZ BRUZZ

  • News

Interviews en specials over de hoofdstad. Volg hier de podcasts van BRUZZ.

  A La Carte met criminoloog Mattias De Backer

  A La Carte met criminoloog Mattias De Backer

  Criminoloog, stadsgeograaf en VUB-prof Mattias De Backer gelooft dat de overheid de criminaliteit in de stad kan reduceren door de publieke ruimte anders in te richten. "Helaas is het daar in Brussel enorm triestig mee gesteld", zegt hij in A La Carte.
  Gevraagd wat hij als 'minister van Handhaving' eerst zou aanpakken, wijst de criminoloog naar het personeelstekort bij de politie. "Niet omdat ik denk dat de politie alles kan oplossen, maar het probleem is momenteel wel enorm groot."

  • 20 min
  #33 ONGEHOORD: Amber Goethals en Karolien De Bleser over liegen

  #33 ONGEHOORD: Amber Goethals en Karolien De Bleser over liegen

  In Ongehoord blikken we terug op de beste momenten van de voorbije 24uur BRUZZ radio. In deze aflevering hoor je twee theatermakers over liegen. Want doen we dat niet allemaal? De waarheid verzwijgen, je verhaal interessanter maken door een leugentje te verzinnen of je kinderen snel het tegendeel wijsmaken? Juist ja. Want wat is een leugen? En kan je achterhalen of iemand tegen je liegt? Je hoort het in de nieuwe aflevering van ongehoord.  

  • 12 min
  A La Carte met Dave Sinardet (VUB)

  A La Carte met Dave Sinardet (VUB)

  Het is bekend dat politieke 'taboes' een efficiënt Brussels bestuur in de weg staan. Maar volgens VUB-prof Dave Sinardet zitten die taboes echt niet alleen bij de Franstaligen, die obstinaat vasthouden aan de negentien gemeenten en de zes politiezones. "Ook de Nederlandstaligen koesteren hun taboes, als zij pertinent weigeren afstand te doen van de inmenging van de Vlaamse gemeenschap," zegt hij in A La Carte.
  Inzake veiligheid bij voorbeeld vallen materies als integratie, jeugd en bijstand aan gedetineerden toe aan de gemeenschappen. Die voeren hun eigen beleid. "En dat helpt niet bij de preventie tegen radicalisering en criminele feiten," aldus de expert staatshervorming. Sinardet noemt dat "eigen versnippering, schone versnippering."
  Toch ziet hij de gemeenschappen in de langverwachte staatshervorming na de verkiezingen van 2024 niet meteen verdwijnen. Sinardet waarschuwt wel voor een erg lange regeringsvorming, zoals bij de federale Vivaldi-regering, zonder een volledig uitgewerkt regeerakkoord.

  • 23 min
  Gene Zever! met Emile Luhahi en Hassan Al Hilou van Capital vzw

  Gene Zever! met Emile Luhahi en Hassan Al Hilou van Capital vzw

  In de tweede aflevering van de podcastreeks Gene Zever gaan Axel en Marvin in gesprek met Emile Luhahi en Hassan Al Hilou van Capital vzw. Hoe kwam deze hub, die jongeren wil helpen bij het ontwikkelen van hun toekomst, drie jaar geleden tot stand en hoe ontwikkelt hun levensdroom zich ondertussen verder? 

  • 27 min
  A La Carte met '1985'-scenarist Willem Wallyn

  A La Carte met '1985'-scenarist Willem Wallyn

  '1985' is de nieuwe tv-serie die op 22 januari tegelijk op één uitkomt en op La Une. Het scenario is van de hand van Willem Wallyn, die op dat moment 25 jaar was. "Het verpletterende gevoel in het heetst van de Koude oorlog dat de wereld in twee kampen verdeeld was, zie ik nu terugkomen in de polarisatie over vaccins en complottheorieën."

  • 20 min
  A La Carte met Benjamin Dalle (CD&V)

  A La Carte met Benjamin Dalle (CD&V)

  Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle (CD&V) ergert zich aan het schrijnend gebrek aan sense of urgency in de Brusselse politiek, zeker in verband met de jeugdwerkloosheid. Hij gelooft wel in het talent van de veelal meertalige Brusselse jeugd en hoopt dat meer en meer Brusselse jongeren de weg zullen vinden naar de vele vacatures in Vlaanderen. Dalle roept 2023 in A La Carte zelfs uit tot het "jaar van de Brusselse jeugd".
  Dalles topprioriteit voor Brussel is het tewerkstellingsbeleid aanscherpen: "Wij moeten veel meer aanklampend en op maat werken." Zelf draagt hij zijn steentje bij door het gratis aanbod aan alle Brusselaars om Nederlands te leren. "En zeker aan de 87.000 werkzoekenden in de hoofdstad. Nederlands is één van de belangrijkste troeven om een job te vinden in Brussel en zeker ook in de rand."
  Voorts kan je in Brussel en de rest van het land geen efficiënt beleid voeren over het mentaal welzijn van jongeren, zegt de minister. De psychiatrie is federaal geregeld, terwijl de preventieve geestelijke gezondheidszorg, ook in Brussel, in handen is van de gemeenschappen. "Dat verzoorzaakt onaanvaardbare incoherenties," aldus Dalle, die alles liefst naar de gemeenschappen overhevelt. De minister wil de Vlaamse gemeenschap in de toekomst nog sterker doen investeren zowel in onderwijs als de ondersteuning van kinderen en jongeren.

  • 19 min

Top Podcasts In News

The New York Times
NPR
The Daily Wire
Breaking Points
Cumulus Podcast Network | Dan Bongino
Crooked Media

You Might Also Like

VRT NWS
Nieuwsblad
De Standaard
De Morgen
Radio 1
VRT NWS