312 episodes

Interviews en specials over de hoofdstad. Volg hier de podcasts van BRUZZ.

BRUZZ BRUZZ

  • News

Interviews en specials over de hoofdstad. Volg hier de podcasts van BRUZZ.

  Gene Zever! met Eric Cyuzuzo

  Gene Zever! met Eric Cyuzuzo

  Gene Zever is een podcast van BRUZZ waarin we een stem geven aan jonge Brusselaars met een visie. Axel en Marvin, presentatoren van de podcast, gaan op zoek naar jong talent, creatieve zielen en moedige ondernemers. Vandaag: Eric Cyuzuzo, creatieve duizendpoot.

  In een ver verleden volgde Cyuzuzo studies handelsingenieur, waarna hij in de modeindustrie belandde. Nu combineert hij zijn liefde voor cultuur en sociaal werk met een rol als muziekprogrammator bij Vaartkapoen en programmator voor Black History Month Belgium. Hij is ook een van de drijvende krachten achter het platform Som.m.me Of Us. In vrijwel al zijn werk staat de Brusselse zwarte gemeenschap centraal.
  “Daarin wil ik niet activistisch zijn”, legt de jonge Brusselaar uit. “Ik wil onze community vooral samenbrengen en upliften door evenementen te organiseren voor en door zwarte mensen. Daarbij wil ik letten op alle facetten van de zwarte gemeenschap met een grotere focus op intersectionaliteit: bereiken onze kanalen en evenementen bijvoorbeeld ook queer personen of mensen van een lagere sociale klasse?”


  De aflevering en alle volgende gesprekken van Gene Zever zijn beschikbaar op je favoriete podcast-app en op BRUZZ.be.

  • 35 min
  Gene Zever! met Bjorn Ghyselen (peterselie)

  Gene Zever! met Bjorn Ghyselen (peterselie)

  Gene Zever is een podcast van BRUZZ waarin we een stem geven aan jonge Brusselaars met een visie. Axel en Marvin, presentatoren van de podcast, gaan in deze nieuwe serie op zoek naar jong talent, creatieve zielen en moedige ondernemers. Vandaag spreken we met Bjorn Ghyselen, oprichter van het handtassenmerk peterselie.

  Deze jonge creatieveling groeide op in West-Vlaanderen, maar verhuisde voor zijn studies naar Brussel. Ondertussen voelt Ghyselen zich al meer Brusselaar dan West-Vlaming. In deze aflevering van Gene Zever heeft hij het onder andere over het ontstaan van zijn handtassenmerk, Brussel als inspiratiebron en de grootste uitdagingen in de modesector.
   “Peterselie, het kruid, is altijd heel aanwezig geweest in m’n leven”, vertelt Ghyselen. “Als kind at ik bijvoorbeeld veel verse peterselie uit de tuin, daarna werd het ook de naam van m’n finsta (fake + insta, nvdr.). Toen ik m'n merk starte, was zoeken naar een merknaam dus helemaal niet moeilijk.
  "Daarnaast past peterselie, als merk dan, ook perfect bij de genderneutrale look and feel, die we willen uitstralen", voegt hij daaraan toe.

  • 31 min
  Gene Zever met Nicole Brock (rempart44)

  Gene Zever met Nicole Brock (rempart44)

  Gene Zever is een podcast van BRUZZ waarin we een stem geven aan jonge Brusselaars met een visie. Axel en Marvin, presentatoren van de podcast en BRUZZ-medewerkers, gaan in deze nieuwe serie op zoek naar jong talent, creatieve zielen en moedige ondernemers. Vandaag spreken we met interieurarchitecte Nicole Brock.

  Brock, oorspronkelijk afkomstig uit Limburg, is een jonge interieurarchitecte, meubelontwerpster en oprichtster van kunstenatelier rempart44, waar ze jonge Brusselse creatievelingen wil samenbrengen om ervaringen te delen en elkaars netwerk te verbreden.
  In deze aflevering van Gene Zever heeft Brock het onder andere over tijdsbewustzijn, terugkomende trends en haar eigen stijl als ontwerpster. "Overal waar ik binnenkom, kijk ik onmiddelijk naar het interieur", aldus de jonge architecte. "Ik kan dat niet loslaten."
  De aflevering en alle volgende gesprekken van Gene Zever zijn beschikbaar op je favoriete podcast-app en op BRUZZ.be.

  • 32 min
  Gene Zever met Dushime: 'Ideale plek om muziek te luisteren? In de bergen of aan de zee'

  Gene Zever met Dushime: 'Ideale plek om muziek te luisteren? In de bergen of aan de zee'

  In het tweede seizoen van Gene Zever praten Axel en Marvin met creatieve en ondernemende zielen uit de hoofdstad. In de eerste episode staat Andie Dushime centraal. Als zangeres, actrice en danseres heeft ze ondertussen al heel wat podiumervaring opgebouwd. En de komende maanden focus ik weer volop op mijn muziekcarrière”, vertelt ze.
  Binnenkort kan Dushime haar aan het werk zien in Het Depot in Leuven en in de voorstelling Inzozi Zanjye op het Afropolitan Festival in Bozar. Op 22 maart stelt ze nieuwe muziek voor in de Botanique.

  • 30 min
  #55 ONGEHOORD Kurt Deswert over hoe Brussels is Sneeuwwitje?

  #55 ONGEHOORD Kurt Deswert over hoe Brussels is Sneeuwwitje?

  In Ongehoord blikken we terug op de beste momenten van de voorbije 24uur BRUZZ radio. In deze aflevering vertelt schrijver en historicus Kurt Deswert over het bekende sprookje Sneeuwwitje. Want uit onderzoek blijkt dat het verhaal gebaseerd is op een echte persoon en dat zij in Brussel zou zijn geweest en ligt begraven onder het Beursgebouw. 

  • 14 min
  A La Carte: Daniël Buyle

  A La Carte: Daniël Buyle

  "De meeste Vlaamse partijen hebben geen duidelijke visie over wat er met Brussel moet gebeuren," zegt Brusselkenner Daniël Buyle in À La Carte. "Zelfs de N-VA en het Vlaams Belang, die een verregaande staatshervorming willen, blijven over Brussel veeleer vaag. Dat kan de Vlamingen parten spelen."
  De laatsten zouden nochtans gebruik kunnen maken van de lamentabele financiële situatie van het Brussels gewest en de 19 gemeenten. Toch wijst Buyle erop dat er bij de Franstalige politici geen 'sense of urgency' heerst. Die gaan er namelijk nog altijd van uit dat de federale overheid de Brusselse financiële putten wel zal blijven dempen.
  In de À La Carte van donderdag 11 januari maakte Brussels MR-lijsttrekker David Leisterh een opening naar een interne staatshervorming in Brussel met een bevoegdheidsregeling tussen gemeenten en gewest en een fusie van sommige gemeenten. Buyle noemt het "de allereerste erkenning aan Franstalige kant dat het Brusselse systeem eigenlijk niet goed functioneert en een voorzichtige opening die broodnodig is."
  De gemeenschappelijke gezondheidszorg in Brussel, waar we met corona veel te maken hebben gehad, is een bevoegdheid van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, waar één Franstalige en één Nederlandstalige minister samen, op voet van gelijkheid, voor bevoegd zijn.
  Maar wat blijkt, aldus Buyle? Elke Van den Brandt (Groen) heeft tijdens de aflopende termijn haar medezeggenschap helemaal afgestaan aan haar Franstalige collega Alain Maron (Ecolo). Buyle noemt dat "een kwalijke evolutie, omdat de Nederlandstaligen de garanties die ze hebben om Brussel mee te besturen, op die manier uithollen en uit handen geven."
  Buyle stelt verder vast dat de traditionele partijen intussen met een bang hart kijken naar de nakende verkiezingen van 9 juni. Sommige partijen krijgen ook te maken met dissidenten, zoals Open VLD met Els Ampe: "Dat zal meer dan rimpelingen teweegbrengen."
  Buyle voorspelt alvast een grotere versnippering van de politieke partijen: "Het zal lastiger worden om een meerderheid te vormen, zeker aan Nederlandstalige kant, maar zelfs aan Franstalige kant zullen er waarschijnlijk meer dan drie partijen nodig zijn om een coalitie te maken."

  • 16 min

Top Podcasts In News

Serial
Serial Productions & The New York Times
The Daily
The New York Times
Up First
NPR
Pod Save America
Crooked Media
The Tucker Carlson Podcast
Tucker Carlson Network
The Ben Shapiro Show
The Daily Wire

You Might Also Like

DS Vandaag
De Standaard
Touché
Radio 1
Het Punt van Van Impe
Nieuwsblad
drie boeken
Wim Oosterlinck
De Universiteit van Vlaanderen Podcast
Universiteit van Vlaanderen
De 7
De Tijd