15 episodes

In ‘De Limburgse Taal & …’ onderzoeken Ruud Kleinen en Harry Rouschop aan de hand van interviews met ervaringsdeskundigen welke rol het dialect nog speelt in de Limburgse maatschappij. Sinds 1997 wordt de Limburgse taal door de Nederlandse en de provinciale overheid officieel erkend als streektaal. Toch maken veel Limburgers zich zorgen over het voortbestaan van ons dialect.
Bekende Limburgers vertellen over hun band met de Limburgse streektaal en Frans Pollux sluit elke podcast af met een (muzikale) column.

Kijk voor meer informatie op www.delimburgsetaal.nl

De Limburgse Taal & ..‪.‬ Harry Rouschop en Ruud Kleinen

  • Society & Culture
  • 5.0 • 1 Rating

In ‘De Limburgse Taal & …’ onderzoeken Ruud Kleinen en Harry Rouschop aan de hand van interviews met ervaringsdeskundigen welke rol het dialect nog speelt in de Limburgse maatschappij. Sinds 1997 wordt de Limburgse taal door de Nederlandse en de provinciale overheid officieel erkend als streektaal. Toch maken veel Limburgers zich zorgen over het voortbestaan van ons dialect.
Bekende Limburgers vertellen over hun band met de Limburgse streektaal en Frans Pollux sluit elke podcast af met een (muzikale) column.

Kijk voor meer informatie op www.delimburgsetaal.nl

  Trailer KEENDERBEUK

  Trailer KEENDERBEUK

  KEENDERBEUK, dé podcast voor ouders, grootouders en
  professionals die met jonge kinderen werken. Elke aflevering praat Harry
  Rouschop met een auteur over een kinderboek geschreven in een Limburgs dialect.
  In aparte afleveringen worden de besproken kinderboeken voorgelezen.

  Kijk voor meer informatie op www.limx.nl

  • 1 min
  #13 De Finale

  #13 De Finale

  Met Harry Rouschop, Ruud Kleinen en Gaston Dorren.

  In de allerlaatste aflevering blikken de makers Harry Rouschop en Ruud Kleinen terug op de gesprekken die ze gevoerd hebben met alle gasten. Wat viel hen op, hoe denken ze zelf over ons dialect en misschien komt er wel een antwoord op de vraag: wordt er over 50 jaar nog ‘plak gekald’.

  Taaljournalist Gaston Dorren moedigt ouders aan vooral ‘plat te kalle’ met hun kinderen. Hij ziet het onderwijs in Luxemburg als voorbeeld voor Limburg. Daar leert men gedurende het onderwijstraject ‘spelenderwijs’ drie talen. Momenteel schrijft Gaston een boek met als titel ‘Leer in zeven dagen zeven talen lezen’. Een snelcursus Fries, Spaans, Italiaans, Portugees, Deens, Noors en Zweeds lezen.

  Het allerlaatste woord is aan Frans Pollux: Adieë wa!

  • 51 min
  #12 Andere Dialecten

  #12 Andere Dialecten

  Met Björn van der Doelen en Hans Anker.

  Veel Limburgers maken zich zorgen over het voortbestaan van het dialect, maar hoe is dat bijvoorbeeld in Brabant? Voor één keer verlaat ‘De Limburgse Taal & …’ de provincie en strijkt neer in Eindhoven aan de keukentafel van Björn van der Doelen; singer-songwriter, acteur, podcaster en ex-profvoetballer met een groot hart voor het Brabants dialect. We spreken met Björn voornamelijk over zijn muziek maar ook PSV, Guus Meeuwis en zijn nieuwe plannen passeren de revue. Met een voorleesboek en een filmscript in het Brabants blijft hij zich inzetten voor zijn streektaal.

  De Friese strafrechtadvocaat Hans Anker gaat al meer dan 60 jaar samen met zijn broer Wim en beide families op vakantie in het Zuid-Limburgse Slenaken. Over en weer worden inmiddels uitwisselingen georganiseerd tussen Slenaken en Akkrum. Eind dit jaar gaan beide broers stoppen als advocaat. Ze gaan o.a. vrijwilligerswerk doen voor SC Heerenveen. Als fervent Heerenveen supporters zien ze uit naar de derby’s met Cambuur komende competitie.

  Tenslotte onthult Frans Pollux het geheim van het Brabants dialect.

  • 59 min
  # 11 De Zorg

  # 11 De Zorg

  Met Jan Hamers en Lubert Priems.

  Prof. dr. Jan Hamers is Hoogleraar Ouderenzorg aan de Universiteit Maastricht en voorzitter van de Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg. Hij zou het jammer vinden als er bewust niet meer Limburgs gepraat wordt. Met name voor ouderen en kwetsbaren is (moeder)taal erg belangrijk, het geeft een veilig gevoel.

  Jan Hamers heeft onlangs onderzoek gedaan naar de effecten van de coronamaatregelen in de verzorgingshuizen. Hij waarschuwde al in een vroeg stadium voor de negatieve effecten van de strenge maatregelen omtrent de bezoekersregeling op de bewoners van de verzorgingshuizen.

  In verband met de terminologie vindt hij het moeilijk om in het dialect over zijn werk te praten. Maar het hele interview blijft hij zijn Kerkraads dialect zo veel mogelijk trouw.

  Uit onderzoek blijkt dat ouderen gelukkiger en zelfstandiger worden als ze hun thuistaal horen en kunnen spreken. Daarom heeft de Stichting Laudio middels het project Mia een speciale kamer ingericht voor ouderen om dat eens te komen ervaren. Daar wandel je letterlijk in een Limburgse klankkast. Wie er de deuren opent, hoort Mia zelf. Meestal in haar eigen taal en soms in, die andere; het Hollands. Omdat je in een verzorgingstehuis nu eenmaal met iedereen moet ‘huizen’. Mia krijgt inmiddels navolging in andere provincies. Documentairemaker Lubert Priems vertelt erover.

  Frans Pollux legt uit welke taal het meest geschikt is voor enge ziektes.

  • 54 min
  #10 Identiteit

  #10 Identiteit

  Met Eline Schmeets en Twan Huys. 

  Wat hebben dansmarietjes, de brandweer en liefde te maken met identiteit? Het komt allemaal aan bod in een gesprek met spraakwaterval Eline Schmeets, cultuurwetenschapper bij het expertisecentrum Studio Europa Maastricht. Opgevoed in het Nederlands en zelf dialect geleerd o.a. middels vakantiebaantjes. In tegenstelling tot de Limburgse identiteit is de Europese identiteit ongrijpbaar, maar daarom niet minder belangrijk. Ze doet onderzoek naar het Europese integratieproces. Ze hoopt op meer oog voor de realiteit op de grond.

  “Die zachte g is geen enkel probleem. Die maakt wie je bent en dat is charmant”. Twan Huys is presentatietrainer Judith Bosch nog altijd dankbaar voor dit advies dat hij kreeg bij zijn beginjaren in Hilversum. Tegenwoordig woont Twan in Amsterdam en spreekt hij alleen nog dialect met familie en vrienden uit zijn geboortestreek. Vroeger schakelde hij moeiteloos over van het Venloos naar het Horsters dialect. Hij droomt ervan ooit een vakwerkhuisje in Zuid-Limburg te kunnen kopen.

  Columnist Frans Pollux wil graag ‘verdwiene’ met Eline.

  • 54 min
  #9 Humor

  #9 Humor

  Met Raymond Clement en Bas van Neer.

  Limburgse humor lijkt vooral voorbehouden aan de buut. Cabaretier Raymond Clement is een uitzondering. Opgegroeid in een warm nest omgeven met dialect en theater heeft hij zich toegelegd op het meer maatschappij kritische cabaret. Hij sluit steevast het jaar af in het Parkstad Limburg Theater met zijn oudejaarsconference. Dialect heeft de mogelijkheid om harde uitspraken zachter te maken. Het zou alleen al moeten blijven bestaan omdat je er zo sjiekin kunt vloeken. Hij heeft ook een boodschap voor alle dialectpuristen. Gebruik het dialect vooral functioneel. Want hoe geforceerder je iets probeert te beschermen, hoe sneller het breekt.

  Buuttekampioen 2019 Bas van Neer vindt dat de grens van de traditionele buut wel iets opgerekt mag worden. De gemiddelde leeftijd van de buuttereedner ligt momenteel boven de 50 jaar. Daarom moet er vooral energie gestoken worden in de groep jongvolwassen buuttereedners.

  Hij wil graag in de voetsporen treden van Raymond Clement. Hij heeft momenteel zang- en gitaarles en werkt aan een avondvullend programma voor kleine zalen. Raymond Clement ondersteunt hem hierbij.

  Frans Pollux komt in zijn column tot de ontdekking dat ook deze podcast aan het subsidie-infuus hangt.

  • 49 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
1 Rating

1 Rating

Top Podcasts In Society & Culture

Disrespectfully
Katie Maloney, Dayna Kathan
Shawn Ryan Show
Shawn Ryan | Cumulus Podcast Network
Fail Better with David Duchovny
Lemonada Media
Stuff You Should Know
iHeartPodcasts
This American Life
This American Life
What Now? with Trevor Noah
Spotify Studios