222 episodes

En varg söker sin pod är en podcast om kultur med Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli.

En varg söker sin pod Aftonbladet

  • Society & Culture
  • 4.3 • 12 Ratings

En varg söker sin pod är en podcast om kultur med Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli.

  Två gipsade armar och en virkad minikjol

  Två gipsade armar och en virkad minikjol

  Liv har läst Carolines bok. Caroline har läst Adorno. Dessutom: Streetstyle Spanien.

  • 1 hr 7 min
  Hålla sig vid liv

  Hålla sig vid liv

  Caroline vill veta varför man skriver och har därför läst Michel Houellebecqs ”Hålla sig vid liv”. Liv tycker Caroline motsvarar hans författarideal. Podden undrar också över hur man kunde hitta det obegripliga i Ann Jäderlunds poesi.

  • 33 min
  Gammal ung tjej

  Gammal ung tjej

  Liv har läst ”Den inbjudna”, Simone de Beauvoirs första roman och funderar på maktrelationen mellan unga och äldre personer. Caroline minns hur det var att vara arg ung desperat tjej på kultursidan.

  • 1 hr 21 min
  Tvätta grus

  Tvätta grus

  Liv har ett scoop om patriarkatet. Caroline har jobbat hela sommaren. Det är fett ute med pengar. Och lite höstmode.

  • 1 hr 20 min
  DU döda min själ

  DU döda min själ

  Ringskog och Strömquist joddlar om mom shamings existens, gig ekonomi-engagemangets sorgliga slutpunkt samt sköljs över av litteratur.

  • 1 hr 8 min
  Vi millennials

  Vi millennials

  En varg söker sin podd har omnämnts flitigt i DN Kultur den senaste månaden. Det blir en ursäkt och en fin stund om kapitalismens potentiella inverkan över generation Y.

  • 57 min

Customer Reviews

4.3 out of 5
12 Ratings

12 Ratings

Mapalipin ,

Min favoritpod

Otroligt bra pod om kultur ur ett feministiskt perspektiv. De har så otroligt intressanta tankar som inspirerar. De pratar även en del om livet, och är också väldigt roliga. Jag gillar verkligen deras ärlighet och att deras relation bygger på en vänskap från tonåren; det gör att man önskar att man vore deras vän och att det är en ära att få lyssna på dem.

Pippilotta Rullgardina ,

Två helt oinformerad tjejer

Jag är lite chockad att höra så otroligt mycket strunt och fel information komma ut ur munnarna på två svenska tjejer.
De kanske inte bara skulle ha pratat med varandra under alla dessa år, för det låter som de aldrig har suttit sig ner och någonsin diskuterat viktiga frågor med andra människor.

Nanna_E ,

FYI: Tolkien var inte manusförfattare år 2012

Min recension av er recension

Det här kändes ju som en otroligt oinformerad recension. Ska man recensera en film som bygger på en bok som kom ut 1937 så får man väl ändå acceptera en viss tidsprägling, även om man naturligtvis kan nämna att det mansdominanta i berättelsen så är det ju knappast centralt (eller nytt) för filmen? Dessutom – det här med Galadriel – Gandalf's kommentar är ju baserad på det faktum att alver enligt Tolkiens mytologi inte åldras, vilket trollkarlar gör, om än väldigt långsamt. Böckerna (och i sin tur filmerna) är ju baserade på en viss verklighet, vilket Tolkien noggrannare än någon annan författare dokumenterat och om man ska kritisera trovärdigheten i vissa händelser så bör man nog ändå ha i åtanke hur väl påläst man själv är på själva verklighetsförutsättningarna, oavsett om de i det här fallet består av en djupt utvecklad mytologi.

Det är dessutom knappast Peter Jackson's tolkning att hoberna såg ut och agerade på ett visst sätt, liksom människorna från Rohan och alverna för den delen. Det är ganska välkänt vilka håll hans inspiration kom ifrån, både vad det gäller karaktärsdrag och språkinfluenser. Vad gäller Bilbo som verk så kan vilken halvinformerad läsare som helst konstatera att det är en mycket mer lättsam berättelse än Sagan om ringen och att det vore konstigt att förvänta sig något annat av filmen.

Ni kommer förvisso stundtals med legitima åsikter (ytliga skämt, sånginslag, kanske något mer...), men de överskuggas för mig helt av den okunskap som genomsyrar hela er analys.

You Might Also Like

Under Produktion
Perfect Day Media
Under Produktion
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Under Produktion

More by Expressen

Expressen
RadioPlay
Mats Olsson & Patrick Ekwall
Podplay | Anna Hegestrand
Podplay | Expressen
Podplay | Expressen