255 episodes

En varg söker sin pod är en podcast om kultur med Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli.

En varg söker sin pod Aftonbladet

  • Society & Culture
  • 4.1 • 13 Ratings

En varg söker sin pod är en podcast om kultur med Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli.

  Sitta i killars knä

  Sitta i killars knä

  Johan Heltne har skrivit en text i Expressen om kvinnors längtan efter maskulina män. Wera von Essen har skrivit en roman som eventuellt beskriver uppkomsten till Heltnes spaningar. Som tur är har Liv och Caroline förutom dessa två texter också läst sin Freud.

  • 1 hr 3 min
  No plot, just vibes

  No plot, just vibes

  Caroline Calloway och Khloé Kardashian står i centrum när Liv och Caroline avhandlar den nya trenden ”ingen handling, bara stämning”, delar med sig av livsråd och identifierar den värsta (och tråkigaste) av alla dödssynder. Därtill: En analys av språkbruket i Love is blind.

  • 1 hr 12 min
  90-talet

  90-talet

  En varg söker sin pod återbesöker 90-talet genom att se om samtidsskildringen Reality Bites samt SVT:s dokumentärserie om Killinggänget. Förutom att vi lever i nittiotalet igen slår de även fast att generation X inte var en sval generation utan en passionerad, vilka som var de verkliga genierna i Killinggänget samt vad som faktiskt skiljer vår tid från den för trettio år sedan.

  • 1 hr 2 min
  En varg söker sin pods årliga trendspaning – inne och ute 2024

  En varg söker sin pods årliga trendspaning – inne och ute 2024

  Cigaretter, unga pappor och poesi. Det är bland annat vad som gäller 2024. Det som absolut inte gäller är drama, alkohol och kakor. Och en massa annat!

  • 1 hr 4 min
  Född oskön

  Född oskön

  Kanske är det tack vare Gunnar och Alva Myrdals gärningar som svenska barn är extra väl rustade för att öppet kritisera sina föräldrar. Något som de utsattes för i boken ”Barndom” av sonen Jan Myrdal. Liv har läst Alva, Gunnar och Jans nyligen utgivna brev och anteckningar. Ska man verkligen alltid lita på barnens sanningar?

  • 1 hr 13 min
  Agneta Pleijel-kulten

  Agneta Pleijel-kulten

  Agneta Pleijels senaste roman Sniglar och snö är den tredje i en serie med självbiografisk bäring. Liv och Caroline pratar om den, familjerelationer, otrohet, ärlighet och kulturredaktioner nu och då.

  • 1 hr 16 min

Customer Reviews

4.1 out of 5
13 Ratings

13 Ratings

Mapalipin ,

Min favoritpod

Otroligt bra pod om kultur ur ett feministiskt perspektiv. De har så otroligt intressanta tankar som inspirerar. De pratar även en del om livet, och är också väldigt roliga. Jag gillar verkligen deras ärlighet och att deras relation bygger på en vänskap från tonåren; det gör att man önskar att man vore deras vän och att det är en ära att få lyssna på dem.

Pippilotta Rullgardina ,

Två helt oinformerad tjejer

Jag är lite chockad att höra så otroligt mycket strunt och fel information komma ut ur munnarna på två svenska tjejer.
De kanske inte bara skulle ha pratat med varandra under alla dessa år, för det låter som de aldrig har suttit sig ner och någonsin diskuterat viktiga frågor med andra människor.

Nanna_E ,

FYI: Tolkien var inte manusförfattare år 2012

Min recension av er recension

Det här kändes ju som en otroligt oinformerad recension. Ska man recensera en film som bygger på en bok som kom ut 1937 så får man väl ändå acceptera en viss tidsprägling, även om man naturligtvis kan nämna att det mansdominanta i berättelsen så är det ju knappast centralt (eller nytt) för filmen? Dessutom – det här med Galadriel – Gandalf's kommentar är ju baserad på det faktum att alver enligt Tolkiens mytologi inte åldras, vilket trollkarlar gör, om än väldigt långsamt. Böckerna (och i sin tur filmerna) är ju baserade på en viss verklighet, vilket Tolkien noggrannare än någon annan författare dokumenterat och om man ska kritisera trovärdigheten i vissa händelser så bör man nog ändå ha i åtanke hur väl påläst man själv är på själva verklighetsförutsättningarna, oavsett om de i det här fallet består av en djupt utvecklad mytologi.

Det är dessutom knappast Peter Jackson's tolkning att hoberna såg ut och agerade på ett visst sätt, liksom människorna från Rohan och alverna för den delen. Det är ganska välkänt vilka håll hans inspiration kom ifrån, både vad det gäller karaktärsdrag och språkinfluenser. Vad gäller Bilbo som verk så kan vilken halvinformerad läsare som helst konstatera att det är en mycket mer lättsam berättelse än Sagan om ringen och att det vore konstigt att förvänta sig något annat av filmen.

Ni kommer förvisso stundtals med legitima åsikter (ytliga skämt, sånginslag, kanske något mer...), men de överskuggas för mig helt av den okunskap som genomsyrar hela er analys.

Top Podcasts In Society & Culture

This American Life
iHeartPodcasts
New York Times Opinion
Vox Media Podcast Network
Nick Viall
Freakonomics Radio + Stitcher

You Might Also Like

Under Produktion
Under Produktion
Samanda Ekman och Malena Ivarsson
Perfect Day Media
Myrna Lorentzson & Saga Cavallin
Under Produktion

More by Expressen

Mats Olsson & Patrick Ekwall
Expressen
Expressen
Expressen
RadioPlay
Podplay | Anna Hegestrand