28 episodes

Exclusieve podcastserie over boeken.

Het Laatste Woord NPO Radio 1 / VPRO

    • Arts

Exclusieve podcastserie over boeken.

    Afl. 28: Het trauma van München

    Afl. 28: Het trauma van München

    Praten met Poetin of je tanden laten zien. Het is het dilemma bij de Oekraine-crisis. En het is een oud dilemma. Want: hoe om te gaan met een agressor: moet je hem aaien of moet je naar hem grommen? Het beroemdste voorbeeld is München 1938, waarbij het Westen Tjechslowakije opofferde om Hitler te pacificeren.
    In 1976, midden in de koude oorlog, schreef de Nederlandse historicus B.W. Schaper ‘Het trauma van München’. Wim Berkelaar bespreekt het boek

    • 32 min
    Afl. 27: De laatste dagen van Hitler

    Afl. 27: De laatste dagen van Hitler

    Bij Hitlers einde denken we vanzelf aan Bruno Ganz als een hysterische Hitler in de bunker in de film Der Untergang. Maar al in 1947 publiceerde de Britse historicus Hugh Trevor-Roper het boek 'De laatste dagen van Hitler', dat leest als een thriller en als een razend knappe analyse van Hitlers nazi-hofhouding. Historicus en boekbespreker van OVT Wim Berkelaar bespreekt de klassieker.

    • 34 min
    Afl. 26: De vitaliteit van de westerse beschaving

    Afl. 26: De vitaliteit van de westerse beschaving

    'De vitaliteit van de westerse beschaving'. Zo heette de brochure van historicus Pieter Geyl. Wie nu zo’n titel zou gebruiken,loopt het risico terstond gecanceld te worden. Want hoezo vitaal, en hoezo eigenlijk beschaving? Toch aarzelde professor Pieter Geyl in 1958 geen moment. Historicus Wim Berkelaar bespreekt zijn kleine boekje

    • 28 min
    Afl. 25: Het uur van onze dood

    Afl. 25: Het uur van onze dood

    Als een middeleeuwer iets nastreefde dan was dat de zogenoemde 'goede dood'. Hij of zij oefende er zogezegd een leven lang voor. Maar sinds de twintigste eeuw zijn we de aloude kunst van het sterven verleerd. Zo schreef Philippe Ariès in 'Het uur van onze dood', zijn boek over duizend jaar sterven, begraven, rouwen en gedenken. Historica Sanne Frequin bespreekt de klassieker.

    • 30 min
    Afl. 24: 'De mens in opstand'

    Afl. 24: 'De mens in opstand'

    ‘Ik ben in opstand, dus ik ben’, schreef de Franse schrijver en filosoof Albert Camus, vrij naar Descartes in zijn beroemde boek ‘De mens in opstand’. Zijn boek uit 1951 is nog altijd actueel. Historicus Wim Berkelaar bespreekt de klassieker.

    • 24 min
    Afl. 23‘ Het fascisme en de nieuwe vrijheid’

    Afl. 23‘ Het fascisme en de nieuwe vrijheid’

    Het fascisme was louter rancune, schreef de ene Nederlandse essayist. Nee, het was een ideaal, een geperverteerd ideaal, maar een ideaal, schreef de andere. In 1937 verscheen ‘Het nationaal-socialisme als rancuneleer’ van Menno ter Braak; twee jaar later verscheen ‘ Het fascisme en de nieuwe vrijheid’ van Jacques de Kadt. Historicus Robin te Slaa bespreekt beide klassiekers.

    • 35 min

Top Podcasts In Arts

Fresh Air
NPR
Add to Cart with Kulap Vilaysack & SuChin Pak
Lemonada Media
The Moth
The Moth
99% Invisible
Roman Mars
The Recipe with Kenji and Deb
Deb Perelman & J. Kenji López-Alt
Be My Guest with Ina Garten
Food Network

You Might Also Like

OVT
NPO Radio 1 / VPRO
Maarten van Rossem - De Podcast
Tom Jessen en Maarten van Rossem / Streamy Media
De Oude Muziek Podcast
NPO Klassiek / AVROTROS
NRC Vandaag
NRC
Met Groenteman in de kast
de Volkskrant
Van Bekhovens Britten | BNR
BNR Nieuwsradio