24 episodes

Kirjailija Jarkko Tontti pohtii vieraidensa kanssa yhteiskuntaa, kirjallisuutta, politiikkaa ja filosofiaa. Mukana ripaus runoutta ja juridiikkaa. Ihmisen kautta mennään, yksityisestä yleiseen - ja takaisin.

Jarkko Tontti Jarkko Tontti

    • Society & Culture

Kirjailija Jarkko Tontti pohtii vieraidensa kanssa yhteiskuntaa, kirjallisuutta, politiikkaa ja filosofiaa. Mukana ripaus runoutta ja juridiikkaa. Ihmisen kautta mennään, yksityisestä yleiseen - ja takaisin.

    Jukka Koskelainen

    Jukka Koskelainen

    Jarkko Tontti -podcastin vieraaksi saapui kirjailija Jukka Koskelainen.



    Koskelainen tunnetaan monipuolisena kirjailijana: runsaasti runoteoksia, esseitä, käännöksiä sekä romaani Café Cosmos. Koskelainen toimii lisäksi Helsingin Sanomain kirjallisuuskriitikkona ja kirjoittamisen opettajana.





    Aluksi etsimme vastausta kysymykseen kuinka Jukasta tuli Jukka. Tarjoaisiko vuonna 2016 ilmestynyt runoteos Idän ympäriajo vastauksen? Siinä pyöräillään Itä-Helsingin maisemissa pitkin Puotilaa, Mellunmäkeä ja Myllypuroa. Täältäkö kaikki alkoi?





    1990-luvulla Koskelainen oli nostamassa Nuori Voima -kulttuurilehteä uuteen kukoistukseen ja julkaisi omat ensimmäiset kirjansa. Miltä ysärin Zeitgeist vaikuttaa nyt 2020-luvulla?





    Koskelainen on asunut myös Venezuelassa ja kirjoittanut esseekokoelman Anteeksi häiriö, mutta tämä on vallankumous: Suuren harhan jatkot Latinalaisessa Amerikassa (2004). Monet länsimaiden vasemmistolaiset ihailivat vuonna 1998 valtaan noussutta Hugo Chávezia, jota pidettiin uutena Ernesto Che Guevarana. Paikan päällä tilannetta tarkkaillut Koskelainen näki populistisen vasemmistoregiimin ongelmat alusta alkaen.





    Esseeteoksessa Rakas rappio (2012) Koskelainen pohtii rappion ideaa nykyajassa ja kulttuurihistoriassa. Menneiden kulta-aikojen haikailu on yhä uudestaan toistuva tapa hahmottaa nykyaikaa ja vaatia muutoksia.





    Entä onko romaanin Cafe Cosmos eli jäähyväiset runoudelle (2020) päähenkilö Arno kirjailijan alter ego vaiko täysin fiktiivinen luomus? Ja olemmeko menettäneet jotain tärkeää, kun runoilijoina aloittaneet menestysprosaistit Tervo, Hotakainen ja Westö eivät enää kirjoita runoja? Lopussa puhuimme vielä Saksasta. Huhtikuussa 2023 ilmestyy Koskelaisen teos Viisi Matkaa Saksan sieluun, jossa matkaillaan junalla ympäri Saksaa ja pohditaan saksalaisuutta.





    https://jarkkotontti.net/

    • 1 hr 2 min
    Hannu Luntiala

    Hannu Luntiala

    Jarkko Tontti -podcastin vieraana kirjailija, juristi ja Väestörekisterikeskuksen entinen ylijohtaja Hannu Luntiala.



    Luntiala tunnetaan useista romaaneistaan ja esimerkiksi jazzmuusikko Juhani Aaltosen elämäkerrasta. Mutta kaikki alkoi runoudesta. Miten ja milloin? Miten Hannu päätyi opiskelemaan juridiikkaa ja miten hänestä sukeutui kirjailija?



    Entä millaista on ylijohtaa vuosien ajan Väestörekisterikeskusta eli nykyistä Digi- ja väestötietovirastoa kirjallisten intohimojen ohessa?



    Luntialan vuonna 2007 ilmestynyt romaani Viimeiset viestit rakentuu tekstiviestikeskustelujen ympärille. Sitä on kuvailtu maailman ensimmäiseksi tekstiviestiromaaniksi. Teos oli ehdolla European Book Prizen eli Prix du Livre Européen saajaksi ja se on käännetty usealle kielelle. Vuonna 2008 ilmestynyt In memoriam -romaani puolestaan koostuu kuvitelluista muistokirjoituksista. Identiteettivarkaudesta kertova Petri Vallin toinen elämä ilmestyi syksyllä 2010. Ihmissyöjän päiväkirja vuodelta 2016 kertoo kahden kosovolaisen vaatetäin maahanmuuttotarinan. Rekisteri-romaanissa (2021) pohditaan ihmisen itsemääräämisoikeutta ja sitä estäviä valtarakenteita.



    Hannu kertoi myös kuolemanpelostaan ja viimeistelyvaiheessa olevasta runokokoelmastaan. Sen teema sivuaa myös kuolemaa.



    https://jarkkotontti.net/

    • 55 min
    Jari Ehrnrooth

    Jari Ehrnrooth

    Jarkko Tontti -podcastin vieraaksi saapui kulttuurihistorian dosentti ja kirjailija Jari Ehrnrooth.



    Keskustelumme aaltoili Jarin elämänkaaresta yleiseen yhteiskunnan tilan pohdintaan. Miten mielipiteet ja ajattelu ovat muuttuneet vuosikymmenestä toiseen? Nykyään sivistysporvariksi, konservatiiviksi ja oikeistolaiseksi itseään luonnehtiva Jari oli monen muun lailla nuoruudessaan vasemmistolainen. Miksi ja miten siirtyminen vasemmistosta oikeistoon tapahtui? Pohdimme myös yliopistomaailman yleistä vasemmistoilmapiiriä ja sitä, miten se rajoittaa ajattelua.



    Jari on kirjoituksissaan kritisoinut hyvinvointivaltion ideologiaa. Millä perusteilla? Ja mikä on Jarin vastaehdotus? Pohdimme myös Jarin väitettä koko länsimaisen kulttuurin rapautumisesta ja meitä uhkaavasta sivilisaatioiden konfliktista. Entä mitä mieltä 15-vuotiaana kirkosta eronnut Jari on uskonnosta?



    https://jarkkotontti.net/

    • 1 hr 2 min
    Toni Malminen

    Toni Malminen

    Jarkko Tontti -podcastin vieraaksi saapui Toni Malminen. Hän on asianajaja, oikeustieteen tohtori ja Itä-Suomen yliopiston oikeustieteen työelämäprofessori, Professor of Practice.



    Malminen on harvinainen esimerkki teoreettisen ja käytännöllisen osaamisen yhdistämisestä. Hän tutkinut oikeushistoriaa ja oikeusfilosofiaa, mutta toiminut myös liikejuridiikan parissa asianajotehtävissä. Malminen tunnetaan lisäksi aktiivisena yhteiskunnallisena keskustelijana, joka ei arkaile ottaa osaa julkiseen keskusteluun myös omaa erikoisalaa laajemmin.



    Keskustelimme suomalaisesta oikeuskulttuurista Malmisen väitöskirjan aiheen, amerikkalaisen oikeusrealismin, näkökulmasta. Suomessa vallitsee legalismi, luja usko lain kirjaimeen ja juridiikan objektiivisuuteen yleensä. Amerikkalainen oikeusrealismi sen sijaan kiinnitti huomion viranomaisten ja tuomioistuinten ratkaisuihin (law in action). Lainsäädäntö (law in books) on vain todellisen oikeuden raaka-ainetta. Suomalaisissa keskusteluissa ei ole pohdittu esimerkiksi sitä, miten juristien henkilökohtaiset poliittiset kannat ja arvomaailma heijastuvat heidän laintulkintoihinsa. Onko juridiikka vain savuverho vallankäytölle, jota esimerkiksi perusoikeusjuristit harjoittavat ajaen omia päämääriään? Entä koko suomalainen perusoikeuskoneisto? Tuskin missään muualla on vastaavaa järjestelmää, jossa kansanedustajat päättävät perustuslakivaliokunnassa itse säätämiensä lakien perustuslainmukaisuudesta. Järjestelmä siirtää myös huomattavaa valtaa perustuslakiasiantuntijoille, jotka antava lausuntoja lakien perustuslainmukaisuudesta. Heillä on valtaa ilman vastuuta. Olisiko perustuslakituomioistuin ratkaisu?



    Lopuksi pääsimme oikeasti tärkeisiin asioihin eli kirjoihin ja Marvel-sarjakuviin. Jarkko ja Toni ovat molemmat löytäneet nuoruutensa ja lapsuutensa sarjakuvat uudestaan. Hämmentävä yhteensattuma!



    https://jarkkotontti.net/ 

    • 55 min
    Vesa Haapala

    Vesa Haapala

    Jarkko Tontti -podcastin vieraaksi saapui Vesa Haapala. Hän on kirjailija ja kotimaisen kirjallisuuden yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa.

    Pistimme kirjallisuuden ajankohtaisuudet pakettiin: Miksi  veronmaksajien pitäisi ylläpitää kirjallisuudentutkimusta? Mikä on  kirjallisuuden ja kirjallisuuden tutkimuksen suhde? Ovatko  woke-ideologia ja identiteettipolitiikka vallanneet yliopiston?  1990-luvulla kirjallisuuspuhe teoretisoitui ja rummutettiin ”tekijän  kuolemaa”. Teokset olivat tärkeitä, ei se, kuka ne on kirjoittanut.  Nykyään kirjallisuutta arvioidaan ja mittaillaan taas tekijän  identiteetin kautta. Onko sananvapaus uhattuna yliopistolla, kun  1970-luvulta tuoksahtava ilmapiiri on palannut?

    Vesa on juuri saanut valmiiksi tammikuussa 2023 ilmestyvän romaanin Alexis.  Se kertoo ensimmäisestä suomalaisesta ammattikirjailijasta Aleksis  Kivestä eli Alexis Stenvallista. Miten 2000-luvun kirjailija on  onnistunut luiskahtamaan 1800-luvulla eläneen ihmisen nahkoihin? Onko  Kiven surullinen kohtalo murskakritiikkeineen, mielenterveysongelmineen  ja rahavaikeuksineen ainutlaatuinen vai toistuuko se yhä kirjailijoiden  elämässä? Onko suomalaisen romaanikirjallisuuden tragedia se, että  ensimmäinen on yhä paras?

    https://jarkkotontti.net/

    • 1 hr 4 min
    Katleena Kortesuo

    Katleena Kortesuo

    Jarkko Tontti -podcastin vieraaksi saapui tietokirjailija ja viestintäasiantuntija Katleena Kortesuo.

    Katleenan uusin kirja Journalismin kuolema - Mitä medialle oikein tapahtui? (Tammi 2022) on herättänyt laajaa huomiota. Kirjassa esitetään paljon kriittisiä ja hyvin perusteltuja huomioita suomalaisesta mediasta. Luottamus mediaan on heikentynyt. Media on polarisoitunut ja politisoitunut. Osa toimittajista on pikemminkin aktivisteja kuin puolueettomia journalisteja. Heille hyvyys on tärkeämpää kuin totuus.

    Onko journalismi lopullisesti rikki?

    https://jarkkotontti.net/

    • 56 min

Top Podcasts In Society & Culture

Kelly Ripa
Michelle Obama
iHeartPodcasts
Jennifer Welch and Angie “Pumps” Sullivan
The Free Press
Glennon Doyle & Cadence13