33 episodes

Kahden äidin, opettajan ja oppikirjailijan ajatuksia lapsen lukemisesta.

Kirja käteen‪!‬ Elisa Hurmerinta ja Elsi Santala

  • Arts

Kahden äidin, opettajan ja oppikirjailijan ajatuksia lapsen lukemisesta.

  Jakso 33: Parhaat kirjatärpit syksyyn

  Jakso 33: Parhaat kirjatärpit syksyyn

  Joko tämän saa sanoa? Syksy on täällä! Jaamme tässä jaksossa parhaat kirjalöytömme syksyänne sulostuttamaan. Hyvät kirjat kun kuuluvat syksyyn yhtä varmasti kuin sadepäivät ja pimenevät illat. Eikä mikään valaise syksyä paremmin kuin lukulampun alla kirjaa lukeva lapsi tai nuori. Arvaatko, mikä lähes 50 vuotta vanha klassikko kiinnostaa päiväkoti-ikäistä illasta toiseen? Minkä kirjan kolmasluokkalainen haluaa ehdottomasti lukea? Eläimet on aina plussaa, peikoista puhumattakaan! Myös omaan harrastukseen liittyvät kirjat vetävät koululaisia puoleensa, on kyseessä sitten jalkapallo tai teatteri, tietokirjallisuus tai kaunokirjallisuus. Yläkoululaisille tarjoilemme annokset realistista arkea ja kammottavaa kauhua.

  • 33 min
  Jakso 32: Lukuvuosi – Opejakso lukuvuoden alkuun

  Jakso 32: Lukuvuosi – Opejakso lukuvuoden alkuun

  Uusi lukuvuosi on pyörähtänyt vauhdikkaasti käyntiin! Kouluarjen palaset alkavat loksahdella paikoilleen, ja uusia ideoita on alettu heti viritellä käytäntöön. Tänä lukuvuonna haluamme molemmat panostaa erityisesti erilaisiin yhdessä lukemisen tapoihin, oppilaiden lukemisen näkyväksi tekemiseen sekä kodin ja koulun yhteistyöhön Intoa, onnea ja mielikuvitusta riittää, kun kehittelemme tämän lukuvuoden lukuhommia. Arvaatko, mitä syntyy, kun yhdistetään satu, vitsi ja kalevalamitta? Vastaus selviää tästä uusimmasta jaksosta. 

  • 37 min
  Jakso 31: Kirjakesän kuulumiset

  Jakso 31: Kirjakesän kuulumiset

  Tervetuloa 4. kauden ekan jakson pariin! Jaksossa vaihdamme kesän lukukuulumisia ja nostamme esiin niin omia kuin eri-ikäisten lastemmekin tämänhetkisiä suosikkikirjoja. Havahduimme kesällä myös siihen, miten nopeasti lapsemme kasvavat – myös kirjamakunsa suhteen. Se, mikä toimi 10-vuotiaana ei välttämättä toimikaan enää 12-vuotiaana. Onneksi tänäkin kesänä löytyi myös uusia (ja vanhoja!) hyviä kirjoja tyrkättäväksi kasvavan lapsen ja nuoren käteen tai korviin.

  • 23 min
  Jakso 30: Koko perheen kesäkirjakassi

  Jakso 30: Koko perheen kesäkirjakassi

  Kesäloman tunnelmalle uskollisesti uusi jakso herää tähän aamuun hieman myöhemmin kuin klo 7.00. Mistä tietää, että on aika jäädä kesälomalle? Yksi vihje voi olla se, että unohdat kassillisen kirjoja bussiin tai että heität työkaverisi työt vahingossa molokkiin. Kolmannen kauden viimeisessä jaksossa ryvemme hetken loppukevään kiireissä, suorituksissa ja vaatimuksissa ennen kuin siirrymme lomalle hengailemaan lomakirjojemme kanssa. Tässä toisessa koko perheen kirjakassijaksossa kerromme, mitä meidän perheissämme luetaan kesällä. Mitä kirjoja emme malta itse odottaa? Mitä arvelemme varmoiksi tärpeiksi omille lapsillemme? Luonnollisesti virhemarginaali on nolla, koska äiti on aina oikeassa.

  • 28 min
  Jakso 29: Koko perheen kirjakassi: Dekkarit ja rikokset

  Jakso 29: Koko perheen kirjakassi: Dekkarit ja rikokset

  Lapsi tarvitsee lukevan aikuisen mallin, joten tässä jaksossa lanseeraamme koko perheen kirjakassit! Vinkkaamme kiinnostavaa luettavaa koko perheelle: päiväkoti-ikäisille, alaluokkalaisille, teineille ja heidän aikuisilleen. Tämän kirjakassin voit varata ja lainata kirjastosta sellaisenaan ja napata mukaan vaikka mökille. Mikä olisi mukavampaa kuin makoilla ulkona kirjaa lukien koko jengi? Lähdetään liikkeelle genrestä, joka hallitsee aikuisten markkinaa ja on tuottanut valtavan määrän teoksia myös jännityksennälkäisille lapsille ja nuorille: dekkarit ja rikoskirjallisuus. Jaksossa selviää, mitkä kaksi kirjailijaa osuivat sekä Elisan että Elsin valintoihin ihan sattumalta, voiko rikollisen kirjoittamaa kirjaa suositella ja mikä teoria Elisalla on Satu Rämön rakastetusta villapaitoja kutovasta Jakobista. Tästä jaksosta löydät jokaiselle jotakin! 

  • 32 min
  Jakso 28: Kuinka paljon arjessa oikeasti ehtii lukea?

  Jakso 28: Kuinka paljon arjessa oikeasti ehtii lukea?

  Haastoimme toisemme laskemaan lukemiseen käytetyt minuutit niin kotona kuin koulussa kokonaisen viikon ajan. Tuore lasten lukemiseen liittyvä tutkimus (PIRLS 2021) suosittelee lukemista puoli tuntia päivässä. Ihannemaailmassa niin kaikki lapset kuin aikuisetkin hotkisivat kirjoja päivittäin puolituntisen ja ylikin, mutta tosielämässä on aika monta muuttujaa… Lukutottumusten luomisessa tärkeintä ei ole hampaat irvessä tahkotut jokapäiväiset puolituntiset, vaan pyrkimys säännöllisyyteen, myönteinen suhtautuminen lukemiseen ja iloinen lukemisen meininki mahdollisimman usein. 

  • 23 min

Top Podcasts In Arts

NPR
The Moth
Snap Judgment
Roman Mars
Snap Judgment and PRX
Rusty Quill

You Might Also Like