17 episodes

Konstnärskapet är en serie kortdokumentärer i poddformat. I varje avsnitt följer vi en konstnär i ett specifikt projekt.

Konstnärskapet Sofia Curman

  • Arts
  • 5.0 • 1 Rating

Konstnärskapet är en serie kortdokumentärer i poddformat. I varje avsnitt följer vi en konstnär i ett specifikt projekt.

  Ulla Wiggen. Venedig förändrar något för alltid

  Ulla Wiggen. Venedig förändrar något för alltid

  På 1960-talet var den drygt 20-åriga Ulla Wiggen en av de klarast lysande unga svenska konststjärnorna med sina elektronikmålningar.  Men efter ett decennium av framgångar försvann hon från konstscenen, och höll sig borta i nästan 40 år. När lusten och möjligheten att måla kom tillbaka var hon över 70 men lyckades göra stor comeback. I år medverkar hon i Venedigbiennalen – världens mest anrika konstutställning. Konstnärskapet följer Ulla Wiggen i trängseln under öppningsdagarna. Det är ett samtal om livets skiften och brytpunkter, om elektroniska komponenter och ögats iris, om vad som väcker lusten att måla – och vad som släcker den.
  Avsnittet är producerat av Sofia Curman tillsammans med Tomas Rajnai och Jens Nielsen. Foto: Margareta Bloom Sandebäck.

  • 53 min
  Sirous Namazi. Det här handfatet står och ljuger

  Sirous Namazi. Det här handfatet står och ljuger

  När Sirous Namazi var nio år bröt sig en mobb in i hans barndomshem i Iran och totalförstörde allt i lägenheten. Nästan 40 år senare väcktes idén att med familjens hjälp återskapa hemmet. Hur såg sakerna de hade en gång ut? Sirous egna minnen var grumliga, men de äldre syskonen och föräldrarna var ofta tvärsäkra – och nästan aldrig eniga. Var handfatet grönt eller lila? Hur stor var spegeln? I serien 12.30 har han utifrån familjens teckningar och beskrivningar återskapat objekten i barndomshemmet från grunden. Nu visas delar av det omtalade verket igen på Thielska galleriet i en utställning som problematiserar begreppet hem. Konstnärskapet träffar Sirous Namazi inför öppningen av utställningen i ett samtal om minnets mekanismer, rädslan för sentimentalitet, att göra konst av sin historia och hur en bilden av en balkong med en parabol kan vara ett självporträtt.
  Avsnittet är producerat av Sofia Curman tillsammans med Tomas Rajnai och Jens Nielsen.

  • 37 min
  Julia Peirone. Tonårstjejer och gamla lolitor

  Julia Peirone. Tonårstjejer och gamla lolitor

  Julia Peirone har fotograferat tonårstjejer i två decennier. Unga kvinnor som fallit och misslyckats, som ser fulla eller höga ut, som är sexiga och vackra, men har tappat kontrollen. Även i hennes nya serie Old Lolitas, där modellerna visserligen är åldrande kvinnor, är ungdomen och flickigheten central. Förmodligen, säger hon, kommer tonårsflickan följa henne genom hela karriären. Är man intresserad av saker som makt, begär och vad som styr vår blick finns knappast ett bättre motiv.
  Konstnärskapet följer Julia under arbetet inför hennes stora utställning på Liljevalchs konsthall i sommar. Vi pratar bland annat om varför fotografi är som knark, känslorna över att åldras, instagram-smartness och humor som ursprung till tankeväckande konstverk.
  Avsnittet är producerat av Sofia Curman tillsammans med Tomas Rajnai och Jens Nielsen. Foto: Anna Drvnik

  • 43 min
  Ferdinand Evaldsson. Minnets ikoner

  Ferdinand Evaldsson. Minnets ikoner

  Konsten har blivit ett sätt för Ferdinand Evaldsson att hantera de minnesförluster som han har lidit av i flera år. När han hugger fram sina reliefer i trä söker han också efter försvunna minnen inom sig själv. Men hans verk är också en del av ett kollektivt minne – både motiven och arbetsprocessen vilar på en tusenårig hantverkstradition. När Ferdinand Evaldsson var sexton år och skoltrött övertalade hans pappa honom att gå en kurs i ikonmåleri. Det var startskottet på en lång lärlingsbana tills han var färdig ikonmålare. Konstnärskapet möter honom i ett samtal om symboler, spott, minnesblixtar och det ständiga dilemmat att följa eller bryta mot ett regelverk från 700-talet. Avsnittet är producerat av Sofia Curman tillsammans med Tomas Rajnai och Jens Nielsen. Foto: Christofer Dracke

  • 39 min
  Mourad Kouri. Ett hinder på vägen

  Mourad Kouri. Ett hinder på vägen

  Mourad Kouris konstnärskap föddes ur hans intensiva informationssökande om konflikten i Syrien och släktingar på flykt. Genom konsten kunde han ställa frågor han inte visste att han bar på. Frågor som handlar om gränser, trösklar och väntan. Konstnärskapet följer med honom till Uppsala nya stadshus där han skapar en skulptur som han hoppas ser ut som något Trafikverket glömt kvar.
  Avsnittet är producerat av Sofia Curman tillsammans med Tomas Rajnai och Jens Nielsen. Foto: Thron Ullberg

  • 40 min
  Sara-Vide Ericson. Hunter, gatherer, painter

  Sara-Vide Ericson. Hunter, gatherer, painter

  Sara-Vide Ericson lever sitt måleri, bokstavligen. Varje scen som hon skildrar har hon först utsatt sig själv för innan de hamnar på duken. Konstnärskapet besöker hennes ateljé och hem i en gammal skolbyggnad i södra Hälsingland. Här är hon omgiven av det landskap som är så tätt förknippat med hennes måleri. Hon kallar det för själens landskap, så hemtamt att det tillåter henne att använda det som spelplats för alla slags bilder och känslor, även de mörkaste. I avsnittet följer vi hennes arbete inför en stor separatutställning i Skellefteå i höst och pratar bland annat om den politiska och poetiska betydelsen av myrmarker och diken, om att bära andras kläder som substitut för intimitet, om Sara Lidman och Västerbotten och om hur början på en målning är som att gå in i ett mörkt rum.

  • 45 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
1 Rating

1 Rating

You Might Also Like

Liv och Caroline
Perfect Day Media
Sveriges Radio
Under Produktion
Podplay | Expressen
Sveriges Radio