49 episodes

Ez itt a Lángoló podcastek csatornája, A jövő zenéje és a Villogó podcastek otthona.

Lángoló Podcastek Lángoló Podcastek

  • Music

Ez itt a Lángoló podcastek csatornája, A jövő zenéje és a Villogó podcastek otthona.

  A jövő zenéje - nyári különkiadás #1 | Infláció, energiaválság, klímakatasztrófa

  A jövő zenéje - nyári különkiadás #1 | Infláció, energiaválság, klímakatasztrófa

  2022 nyara a legkevésbé sem mondható eseménytelennek. Uborkaszezon és önfeledt pihenés helyett elszabaduló infláció, fenyegető energiaválság és a globális felmelegedés egyre inkább érezhető hatásai rémítenek meg mindannyiunkat. Mi lehet ezekre az emberiség válasza? Lesz egyáltalán? Van remény? A podcast házigazdái nyári különkiadásban igyekeznek körüljárni a kérdéseket.

  • 54 min
  A jövő zenéje SE02E15 | Hamarosan tényleg beszélni kezdenek a kutyák?

  A jövő zenéje SE02E15 | Hamarosan tényleg beszélni kezdenek a kutyák?

  A második évad utolsó epizódja több szempontból is rendhagyó, ezúttal ugyanis mi voltunk a vendégek, házigazdánk pedig Csányi Vilmos, biológus, biokémikus, etológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, akit valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. Hogy tényleg elkezdenek-e hamarosan beszélni a kutyák, és mi a helyzet a majmokkal, lovakkal, malacokkal és egyéb állatokkal, az kiderül az évadzáró adásból.

  • 1 hr 44 min
  A jövő zenéje SE02E14 | Áltudományok

  A jövő zenéje SE02E14 | Áltudományok

  Valóban a sarlatánok korát éljük, vagy korábban ez még inkább így volt, csak most jobban látjuk? Tudós vagy áltudós volt-e a középkori járványdoktor vagy az eret vágó felcser? Mi pontosan az áltudomány és hogyan alakul ki? Ki, mikor és miért találta ki a laposföld-elméletet vagy a lúgosító diétát? Miért van az, hogy ha valaki belecsúszik valamelyik összeesküvés-elméletbe, akkor jó eséllyel sok másik is beszippantja? És ha a legvadabbakat nem is hiszi el, miért nem tekintheti senki magát immunisnak mindezekre? Falyuna Nóra nyelvész, tudománykommunikációs szakértő és Krekó Péter szociálpszichológus, politológus, a Sarlatánok kora - miért dőlünk be az átudományoknak? című könyv szerkesztői mesélnek.

  • 1 hr 4 min
  A jövő zenéje SE02E13 | Génszabászat

  A jövő zenéje SE02E13 | Génszabászat

  Hol tart most a genetika, és hova fejlődhet a közeljövőben? Jelent-e megoldást minden problémánkra? Elkészíthetjük-e tökéletes, okos, szép, egészséges és az éghajlati változásokhoz is alkalmazkodó embert? Akarjunk-e 800 évig élni? És mi a helyzet a többi élőlénnyel? Lesznek-e még malacok és csirkék a világon, ha már nem öljük őket a húskért, mert azt laboratóriumban olcsóbban elő tudjuk állítani? Belefér-e a művészi szabadságba, ha a képzőművész génmódosítással zölden foszforeszkáló egeret hoz létre élő szoborként? Sétálnak-e hamarosan újra mamutok Szibériában? És milyen az ablak alatt virágzó petúnia, amibe a kísérletező kedvű ember a saját génjeit plántálta bele, mert hogy ilyen is történt már? Nemes László bioetikus, filozófus és Rab Árpád lebilincselően mesél, Vörös András hallgatja.

  • 1 hr 9 min
  A jövő zenéje SE02E12 | Ki lesz a következő Google?

  A jövő zenéje SE02E12 | Ki lesz a következő Google?

  Mit jelent az, hogy startup, és hogy lehet egy induló vállalkozásból néhány év alatt világpiaci tényező? Akár Magyarországról is? Kinek van esélye és kinek kevésbé? Mi a legfontosabb, az ötlet vagy valami egészen más? És ha már ötlet, érdemes titkolni attól félve, hogy mások ellopják vagy épp ellenkezőleg? Hogyan, mi alapján válogatnak a befektetők, akik a robbanásszerű növekedést finanszírozhatják, és kik ezek a pénzemberek? Hány befektetésük lesz sikeres és mennyi bukik el? Hogy működik ez a roppant izgalmas világ, kik a hazai szereplők és jó példák és mi mindenen múlik az, hogy ki lesz "a következő Google"? Rab Árpád és Oszkó Péter, volt pénzügyminiszter, kockázatitőke-befektető, az OXO Holding alapítója mesél.

  • 1 hr 9 min
  A jövő zenéje SE02E11 | A műkincsek múltja és jövője

  A jövő zenéje SE02E11 | A műkincsek múltja és jövője

  Mik voltak a világ első műkincsei? Mikor és hogyan nyílt az első kereskedés? Mi történik egy árverésen? Mitől függ, hogy melyik műkincs mennyit ér? Mennyiben tekinthetünk eredetinek bármilyen reneszánsz festményt, amely az akkori festékből valószínűleg egy grammot sem tartalmaz már? Ki a tényleges alkotója annak, amit látunk, Leonardo Da Vinci vagy a legutóbbi restaurátor? Ehhez képest mi a helyzet a digitális alkotásokkal? Átírja-e a játékszabályokat az NFT? Egyáltalán, mi az az NFT pontosan? És végül, de nem utolsósorban: milyen graffitik díszítették vagy csúfították már a Római Birodalom városait is? Rab Árpád és Martos Gábor művészeti író, számos nagyszerű könyv szerzője világosít fel és mesél izgalmasan, rengeteg vicces és érdekes sztorival fűszerezve.

  • 1 hr 6 min

Top Podcasts In Music

The Black Effect and iHeartPodcasts
The Joe Budden Network
Barstool Sports
Double Elvis | Amazon Music
Vulture
No Jumper

You Might Also Like

444
Partizán Produkció
hvg.hu
Friderikusz Sándor
Hack és Lángos