
5 episodes

Levenswijs vief
-
- Society & Culture
Levenswijs is een podcast waar verhalen en herinneringen van ouderen uit Vlaanderen centraal staan. Via ongedwongen interviews deelt Levenswijs de verhalen en maatschappelijke veranderingen van toen met de luisteraar van nu. Er wordt gesproken over onderwijs, migratie, racisme, geaardheid, zorg, ziekte, oorlog en liefde. Er wordt gesproken over vroeger, en nu, zodat de geschiedenis van onze samenleving bewaard en gedeeld kan worden. De levensverhalen van ouderen zijn immers de mondelinge erfenis van de volgende generaties. Tot op heden worden ouderen als een homogene groep voorgesteld, maar dé oudere bestaat niet. Met 10 kleurrijke en persoonlijke verhalen brengt Levenswijs zowel het verleden als de diversiteit van de oudere generaties in beeld.
-
Maggy
Vijftig jaar geleden was lesbienne en homo zijn een gegeven in de taboesfeer. Was je in die tijd holebi, dan hield je het verborgen. Er was ontzettend veel onbegrip. De houding tegenover holebi’s is vandaag niet meer dezelfde als toen. Er is veel veranderd, maar het kan nog steeds beter. Maggy is 73, als lid van de RainbowAmbassadors zet ze zich in voor de rechten en zichtbaarheid van LGBTQIA+ ouderen. Ze woont al vele jaren samen met haar partner Bea, maar ooit was dat anders. Maggy legde een lange weg af om te komen waar ze nu staat.
-
Maryse
Maryse -uitgesproken als Maries- is 64 jaar en gepensioneerd leerkracht. Een dame met een brede glimlach en veel charisma. Ze heeft Afrikaanse gelaatstrekken, kort zwart kroezelhaar en een mooie koffiebruine huidskleur. “Ik ben de dochter van een zwarte vader en een blanke Vlaamse mama. Ik ben geboren in Congo, opgegroeid in Limburg. Ja, racisme is deel van onze maatschappij. Ik heb zelfs de indruk dat het weer toeneemt”.
-
Tadek
Tijdens de hoogtijd van de steenkoolmijnen had Belgïe een tekort aan werkkrachten. Migranten van Italïe, Spanje, Griekenland en Turkije werden verwelkomd. In een latere fase volgden ook Polen en bij mondjesmaat de rest van de wereld. Velen keerden niet terug naar hun land van herkomst maar bouwde hier een nieuw leven uit. Tadek Jatczak is een gezellige, vlotte, extroverte man van 71 jaar. Veertig jaar geleden belandde hij met zijn familie en vier koffers vanuit Polen in ons land.
-
Rachel
In deze aflevering trekken we naar Antwerpen. In woonzorgcentrum Armonea Moretus, op één van de kamers op de tweede verdieping woont, leeft en bidt Rachel De Kimpe. Rachel is niet als de andere dames op de gang. Rachel was vroeger immers zuster Augusta. Toch bleef ze niet haar hele leven de bruid van God. Haar rijke en aparte leven deelt ze maar al te graag met ons.
-
Jean Paul
Misschien wilde jij als kind wel brandweerman worden. Of leraar! Of dokter! Whatever! Jean-Paul Buyse had andere dromen. Hij wilde een carrière als piloot en slaagde daarin. Jarenlang gierde hij door het luchtruim, ondertussen klom hij op in de hiërarchie van het leger om uiteindelijk als Luitenant-Generaal met pensioen te gaan.Vandaag praten we met hem over zijn passie voor het vliegen, zijn carrière en zijn kindertijd in Congo.