150 episodes

Onder Mediadoctoren is een tweewekelijkse podcast waarin inhoudelijke en wetenschappelijk-geïnformeerde discussies worden gevoerd over de media. Twee mediawetenschappers – Vincent Crone en Linda Duits – bevragen iedere uitzending een mediakwestie. Ze laten daarbij andere experts, programmamakers of wetenschappers aan het woord en kijken welke antwoorden er bestaan op de centrale vraag. Onder Mediadoctoren is bedoeld voor luisteraars die een sterke interesse hebben of werkzaam zijn in media, communicatie, journalistiek, digitale media of populaire cultuur.

Onder Mediadoctoren Onder Mediadoctoren

  • Society & Culture

Onder Mediadoctoren is een tweewekelijkse podcast waarin inhoudelijke en wetenschappelijk-geïnformeerde discussies worden gevoerd over de media. Twee mediawetenschappers – Vincent Crone en Linda Duits – bevragen iedere uitzending een mediakwestie. Ze laten daarbij andere experts, programmamakers of wetenschappers aan het woord en kijken welke antwoorden er bestaan op de centrale vraag. Onder Mediadoctoren is bedoeld voor luisteraars die een sterke interesse hebben of werkzaam zijn in media, communicatie, journalistiek, digitale media of populaire cultuur.

  145: Het nut van factchecks

  145: Het nut van factchecks

  Toen Trump president werd en massaal onwaarheden verspreidde, verschenen ineens overal factchecks. Platforms als Facebook waarschuwen tegenwoordig dat bepaalde informatie door factcheckers als onwaar is bestempeld. Scholieren leren op school bronnen te controleren en feitelijkheid te beoordelen. In deze aflevering verwonderen de Mediadoctoren zich over factchecks. Dat doen we met Alexander Pleijter, Universitair docent mediastudies aan de Universiteit Leiden en coördinator van Nieuwscheckers, het factcheckproject van diezelfde universiteit.

  We beginnen met het ontstaan en de doelstellingen van Nieuwscheckers: studenten journalistiek leren te controleren. Vervolgens praten we over wat een feit eigenlijk is en wanneer een bron als betrouwbaar wordt gezien. Factchecks zouden preventief moeten werken tegen politici die onzin beweren en moeten laten zien hoe iets zit. Factchecks zijn niet geschikt om de politieke opvattingen van mensen bij te sturen, maar kunnen wel misvattingen corrigeren. We evalueren hun waarde voor de democratie.

  Links bij deze aflevering:

  De site van Nieuwscheckers;
  Studie Checking PolitiFact’s Fact-Checks.

  • 1 hr 5 min
  144: Trans representatie

  144: Trans representatie

  We leven in een gendermoment en de T van lhbt is eindelijk in de kijker. Nooit eerder zagen we in populaire cultuur zoveel trans en non-binaire personages, die bovendien ook nog eens gespeeld worden door trans en non-binaire acteurs. Nieuwsmedia besteden op hun beurt aandacht aan de ervaringen van mensen buiten conventionele gendernormen. In deze aflevering verwonderen de Mediadoctoren zich over trans representatie. Dat doen we met Eliza Steinbock, nu nog even universitair docent aan de Universiteit Leiden, maar vanaf september universitair hoofddocent Gender and Diversity Studies in Maastricht. 

  Waar staan we qua trans representatie en wat zegt dat over het moment waarin we leven? Wat is goede en wat is slechte trans representatie? Is er een canon? We hebben het onder andere over het (h)erkennen van translichamen en over de transgender gaze versus de transgender look.

  • 1 hr 26 min
  143: Mens, dier en media

  143: Mens, dier en media

  Biologie bestudeert dieren en hun onderlinge relaties, maar heeft geen aandacht voor de relaties tussen mens en dier. Die is er wel in het relatief nieuwe, interdisciplinaire vakgebied human animal studies. Daaraan leveren ook mediawetenschappers bijdrages. In deze aflevering verwonderen de Mediadoctoren zich voor de tweede keer over mens, dier en media. Dat doen we met Maarten Reesink, docent Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam en auteur van Dier en Mens: de band tussen ons en andere dieren (2021). 

  We beginnen lang geleden, bij de neolithische revolutie toen mensen dieren gingen domesticeren. We praten over dieren als spiegel van onszelf en over dieren met een levensverhaal. Dr. Duits begint steeds over gender, dr. Crone wil zijn dominantie over het dier bestendigen. Wat is nu eigenlijk het probleem van antropomorfisme en zijn dieren subjecten in Foucaultiaanse zin?

  • 1 hr 34 min
  142: Ecomodernisme

  142: Ecomodernisme

  Frames over het milieu zijn duidelijk: windenergie is groen, bij een kernramp gaan we allemaal dood. Onze kennis over het milieu wordt gekleurd door deze dominante kaders, terwijl de wetenschap verder raast. Is er ruimte in de media voor andere inzichten, inzichten die wellicht meer up-to-date zijn? In deze aflevering verwonderen de Mediadoctoren zich over ecomodernisme. Dat doen we met Hidde Boersma, microbioloog en wetenschapsjournalist. Hij schreef onder andere Ecomodernisme - Het nieuwe denken over groen en groei en Meer: Hoe overvloed de wereld juist duurzamer en welvarender maakt.

  Ecomodernisten dienen de belangen van het kapitalisme niet, maar staan juist grote veranderingen voor. Ze zoeken die alleen in meer en niet minder, en dat druist tegen alles in wat we weten over environtalism. We beginnen ons gesprek met de vermeende tegenstelling tussen moderniteit en natuur, en komen al snel te praten over groene dogma's. Onderwerpen als energievoorziening en gentechnologie zijn verweven met identiteit en waardes, wat het veranderen van mening erover belemmert. We bespreken de mogelijkheden die media bieden voor discussie en her-framing, en eindigen op een totaal onverwachte plek.

  • 1 hr 16 min
  141: Statistiekgeletterdheid

  141: Statistiekgeletterdheid

  Een gebrek aan geletterdheid wordt gezien als een gênant gemis, terwijl mensen aan talkshowtafels en op andere plekken koketteren met hun gebrek aan gecijferdheid. Cijfers worden gezien als moeilijk, formules als ingewikkeld. Tegelijkertijd zijn data en de statistiek die ermee bedreven wordt relevant om de wereld mee te begrijpen. In deze aflevering verwonderen de Mediadoctoren zich over statistiekgeletterdheid. Dat doen we Casper Albers, adjunct hoogleraar Toegepaste Statistiek en Datavisualisatie bij de Rijksuniversiteit Groningen. 

  We bespreken hiaten in gecijferdheid, zowel in het onderwijs als de journalistiek, en waarom zoveel mensen toch bang zijn voor cijfers. Het gaat daarbij over het belang van achter de motorkap kunnen kijken versus het begrijpen van hoe onderzoek tot stand is gekomen. Wanneer is een gebrek aan statistiekgeletterdheid erg? Kunnen we niet beter spreken over methodegeletterdheid?

  • 1 hr 12 min
  140: Kleur bekennen in de journalistiek

  140: Kleur bekennen in de journalistiek

  Eerder constateerden we in aflevering 41 dat objectieve journalistiek een recent ideaal is, dat onhaalbaar en onjuist is. Wat gebeurt er als je dat als verslaggever loslaat? Communicatiewetenschapper en publicist Chris Aalberts werd tijdens zijn onderzoek naar Forum voor Democratie geïntimideerd omdat hij partijdig zou zijn. In deze aflevering verwonderen de Mediadoctoren zich met hun verloren derde Mediadoctor over kleur bekennen in de journalistiek. 

  We staan uitgebreid stil bij Aalberts' werkwijze. Waarom vindt deze etnografische vorm van onderzoek doen zo weinig navolging in de journalistiek? Wat zijn Aalberts' normen en waarden tijdens zo'n onderzoek? Hoe verschillen die van andere journalisten? En speelt het rechts niet in de kaart als je openlijk laat zien waar je staat?

  Bestel Aalberts' boek De partij dat ben ik. De politieke beweging van Thierry Baudet: https://libris.nl/boek/?authortitle=chris-aalberts%2Fde-partij-dat-ben-ik--9789491921858
  Steun zijn nieuwe onderzoeksproject naar de jonge partij Volt: https://www.voordekunst.nl/projecten/11943-volt-vernieuwend-of-naief-1

  • 1 hr 26 min

Top Podcasts In Society & Culture

You Might Also Like