67 episodes

In de Opvoed Show interviewt opvoed deskundige en gedragswetenschapper Bastin Alexander andere professionals op het gebied van opvoeding. In deze Podcast komen concrete tools en tips naar voren over alles wat met opvoeding te maken heeft. Ben je er klaar voor? Laten we beginnen!

Opvoed Show Bastin Alexander

  • Kids & Family
  • 5.0 • 1 Rating

In de Opvoed Show interviewt opvoed deskundige en gedragswetenschapper Bastin Alexander andere professionals op het gebied van opvoeding. In deze Podcast komen concrete tools en tips naar voren over alles wat met opvoeding te maken heeft. Ben je er klaar voor? Laten we beginnen!

  #067 - Heleen Gorter over ouderschap met een kind met een Taal Ontwikkeling Stoornis (TOS)

  #067 - Heleen Gorter over ouderschap met een kind met een Taal Ontwikkeling Stoornis (TOS)

  Heee welkom bij de Opvoed Show, aflevering 067. 
  Deze week ga ik in gesprek met Heleen Gorter over de Taal Onwikkelings Stoornis bij kinderen, oftwel TOS in het kort.
  Tijdens het interview bespreken we o.a.  hoe is het als moeder en als kind om op te groeien met TOS, waarom hebben kinderen met TOS ook vaak sociaal emotionele problemen en adviseert Heleen ouders die twijfelen over de taal ontwikkeling van hun kind?
  Luister snel het interview terug!
  Links
  Wereld Tos dag
  Website van Heleen
  http://allesovertos.nl

  • 41 min
  #066: Marieke Lips over behoeften van kinderen tijdens een scheiding

  #066: Marieke Lips over behoeften van kinderen tijdens een scheiding

  Wat zijn de behoeften van het kind tijdens de scheiding en hoe kun je er voor je kind zijn, terwijl je zelf door zo’n moeilijke periode gaat?
  Deze week ga ik in gesprek met Marieke Lips over de begeleiding van ouders die in scheiding liggen. Marieke is eigen ondernemer en heeft de kindbehartiger mede ontwikkeld waar er inmiddels 75 van zijn in Nederland. Zij is zelf ook kindbehartiger en heeft Kids in Between opgericht om kinderen en ouders te begeleiden bij een scheiding. 
  Links
  https://Kindbehartiger.nl
  https://kidsinbetween.nl

  • 36 min
  #065: Valerie Barth vertelt over niet-geteste medicijnen voor kinderen

  #065: Valerie Barth vertelt over niet-geteste medicijnen voor kinderen

  Heee welkom bij de Opvoed Show, aflevering 065. 
  Samen met Valerie Barth praten we over niet-geteste medicijnen voor kinderen. Hiervoor heeft zij de stichting Kiddy Goodpills mede opgericht. Ik kreeg van haar een email om de belangrijke missie van de stichting onder de aandacht te brengen en toen ik hoorde over de ernst van de situatie van medicatie voor kinderen was ik meteen enthousiast om hier een aflevering voor de Opvoed Show over te maken. 
  Meer info:
  https://kiddygoodpills.nl
  http://ikwilwetenwat.nl

  • 33 min
  #064: Auteur Ilse Krabben over het boek “Springlevend: antwoorden op belangrijke levensvragen voor kinderen”

  #064: Auteur Ilse Krabben over het boek “Springlevend: antwoorden op belangrijke levensvragen voor kinderen”

  Hee! Welkom bij aflevering 064 van de Opvoed Show. Deze week heb ik auteur Ilse Krabben uitgenodigd om samen over het boek “Spring: antwoorden op belangrijke levensvragen voor kinderen” te praten die Ilse heeft geschreven.


  Een mooi boek waarin Ilse vragen stelt (en antwoord) op grote levensvragen die zij als kind had. Echter kon ze de vraag toen niet goed formuleren, laat staan de onbeantwoorde vraag beantwoorden. Ze wil kinderen hierbij helpen en heeft als doel om hiermee de zelfwaarde van het kind te ontwikkelen en te leren voelen.


  Het is erg mooi geschreven en van de opzet ben ik ook groot fan! In het gesprek gaan we in op:


  Het belang van leren voelen en hierover pratenHoe ontstaat een kinderboek over belangrijke levensvragen?Wat wilde Ilse bereiken met het schrijven van het boek?De brief vanuit het perspectief van het kind naar ouders waarmee ze het boek afsluitEn nog veel meer!Ilse heeft niet 1, maar 2 challenges waar je uit kan kiezen dus zorg dat je tot het einde blijft luisteren!


  Vergeet niet om de challenge op IG te zetten. Nogmaals:


  Maak een screenshot van de Podcast player war je mee aan het luisteren bent. Plaats deze op InstagramVertel het aflevering nummer en welke challenge je hebt gekozen. Dus nogmaals: Organiseer een “Ja dag” met je kinderen of bespreek in de ochtend jouw stemming en emotie aan de hand van een weerbericht,  Tag @bastinalexander in je bericht en dan reageren wij hier weer op!Heb je de Opvoed Show al met iemand gedeeld? Al zou het maar met 1 iemand zijn, dat zou al een enorme impact hebben. Vergeet ook niet een recensie achter te laten!


  Go get them… Je kunt het! Tot volgende week, ciao.

  • 32 min
  #063: Lavina Tassebajof en Nienke Hanekamp over de film Un Monde

  #063: Lavina Tassebajof en Nienke Hanekamp over de film Un Monde

  Heee welkom bij de Opvoed Show, aflevering 063. 
  Deze week heb ik Lavina Tassebajof en Nienke Hanekamp uitgenodigd om samen de imponerende film Un Monde te bespreken. Lavina is psychomotorisch therapeute en Nienke is Dans en beweging therapeute. Un Monde is een Belgische film uit 2021 waarin een pestsituatie op het schoolplein wordt gefilmd vanuit perpectief van het kind. 
  Het perspectief waaruit wordt gefilmd geeft een andere impact tijdens het kijken. Heel mooi neergezet en het neemt je mee in de situatie van het kind. 
  Nienke en Lavina hebben bijeenkomsten gehouden om over de film te praten. Samen met hen ga ik in op:
  De groepsdynamiek binnen de klas en waarom het zo belangrijk is om hier aandacht aan te bestedenDe ervaring van Nienke en Lavina met pesten als docentenWat kun je als ouder doen om op een positieve manier bij te dragen aan de groepsdynamiek in de klasHoe belangrijk is het om weerbaarheid te trainen voor het slachtoffer?De gouden weken op school en thuisVeilige omgeving creeeren in de klas en het schoolpleinEn nog veel meerMij was het meest opgevallen aan het interview hoe zij keken naar de rol van slachtoffer en welke winst hier te behalen valt. Wat is jou het meest bijgebleven? Was je het overal mee eens of heb je nog extra vragen naar aanleiding van de aflevering? Je kunt Nienke en Lavina vinden op LinkedIn, een kijkje nemen op semmi.nl of een mail sturen naar contact@bastinalexander.com. Of stuur me een bericht via Instagram.
  Veel succes met de challenge!

  • 46 min
  #062: Anky de Frangh over de emotie coachende basishouding en hoe je deze in de opvoeding in kunt zetten

  #062: Anky de Frangh over de emotie coachende basishouding en hoe je deze in de opvoeding in kunt zetten

  Heee welkom bij aflevering 062 van de Opvoed Show. 
  Voor de aflevering van deze week heb ik kinderpsycholoog, gedragstherapeut en oprichter van Verbinden Opvoeden Anky de Frangh uitgenodigd voor de Opvoed Show om samen om dieper in te gaan op de opvoed stijl “Emotie coachende basishouding”. Anky is een Belgische en daarmee ook de eerste internationale gast op de Opvoed Show.
  Tijdens het terugluisteren van de aflevering merkte ik dat er een mooie opbouw zat in het interview en dat het eigenlijk telkens interessanter werd, dus blijf zeker luisteren tot het einde. Ook heeft Anky weer een mooie challenge bedacht aan de hand van EHBO methode, welke uiteraard in de aflevering wordt uitgelegd.
  We hebben dus samen gekeken naar de “Emotie coachende basishouding”. Wat is het precies en hoe kun je het in de opvoeding gebruiken. 
  We zijn dieper ingegaan op:
  Waar komt het gedrag van je kind vandaag? En wat gebeurt er als je de oorzaak negeert en alleen uit principe opvoedt. Opvoeden vanuit nieuwsgierigheidDe EHBO checklist Het belang van gehoord en gezien wordenAlternatief gedrag aanbieden bij ongewenst gedragTwee zinnen die erg zijn bijgebleven waren: “Gedrag is communicatie. Elk gedrag komt ergens vandaan” en “Een kind dat lastig is, is een kind die het lastig heeft”. Wat is jou het meest bijgebleven? Laat het me hier weten.
  Wederom een prachtige aflevering. Ga hem dus gauw beluisteren!
  Links
  Website van Verbinden Opvoeden
  Gratis gids: "Driftbuien voorkomen"
  Online training: "Emotie coaching"

  • 43 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
1 Rating

1 Rating

Top Podcasts In Kids & Family

Dr. Becky Kennedy
American Public Media
Dear Media, Aliza Pressman
WBUR
Story Pirates
Tinkercast | Wondery

You Might Also Like