39 episodes

Milyen lesz az életünk 2030-ban? Gondolatébresztő tech podcast

Podcast 2030 Dénes Csala, Endre Sükösd - Podcast 2030

  • Technology
  • 5.0 • 2 Ratings

Milyen lesz az életünk 2030-ban? Gondolatébresztő tech podcast

  Vakcina körkép

  Vakcina körkép

  Ebben az epizódban Dr. Kis Zoltán vegyész- és biomérnökkel beszélgettünk, aki jelenleg vakcina gyártási technologiák fejlesztésén dolgozik az Imperial College London kutatóegyetemen. Áttekintettük a különböző védőoltás típusokat és azok működési mechanizmusát (lásd lennebb). Kérdeztünk a kihvívásokról, mint például a vakcinák tömeggyártása vagy a platform technológiák kifejlesztése, amelyek lehetővé teszik többféle oltás lergyártását ugyanazzal a gyártósorral. Ígéretes újításokat ismertünk meg, amelyek a jövőben lehetővé tehetik hogy az oltásokat hűtés nélküli tárolását, vagy élesztőgombák segítségével történő hatékony előállítását. (2021-március-17) Vakcina 101: A klasszikus oltások inaktivált vírust vagy vírusrészt jutattnak a szervezetbe, amelyek testidegen anyagok lévén kiváltják a szervezet immunreakcióját. Az újabb oltások ezzel szemben csupán a vírus egy részét kódoló DNS vagy RNS szekvenciát tartalmaznak, egy utasítást, ami alapján maguk az emberi sejtek gyártják le a vírus bizonyos részét (antigént). A végcél minden esetben az, hogy az immunrendszer megtanulja hogyan kell elpusztítanui ezeket az ártalmatlan vírus utánzatokat, mielőtt a szervezet megfertőződne a valódi vírussal. Ezáltal megelőzhetőek a súlyos következmények, és emiatt a védőoltásokra úgy tekinthetünk, mint a leggazdságosabb egészségügyi beavatkozásra.

  • 49 min
  A világ 7 csoda-algoritmusa

  A világ 7 csoda-algoritmusa

  Az algoritmusok mára már gyakran nagyobb szerepet játszanak a társadalom alakításában, mint a közvélemény. Talán összetettségük miatt, de valahogy mindig csak a végkifeljet, a rosszul vagy szuperül ellátott feladat vagy szerep számít, ez kerül górcső alá. Az viszont megkerülhetetlen tény, hogy az algoritmusokat jól meghatározott, merev matematikai alapelvek alapján fejlesztjük ki, és a folyamat során az összetett világunk egy kis idealizált játékmodellre redukáljuk - így sokszor megkerülhetetlen kiskapuk és társadalami előítéleteket kódolunk gépi döntésszerkezeteinkbe. Ebben az epizódban az internet - és ezáltal a modern társadalom - mozgatórugóját képező 7 alap-algoritmusból kiindulva próbáljuk kibontani, hogy hova vezethez ez a közeljövőben.

  • 50 min
  Publikálj vagy pusztulj!

  Publikálj vagy pusztulj!

  A címben említett felkiáltás angol verziója, a "publish or perish!" mára már íratlan szabállyá vált a tudományban. A kifejezés azt hivatott szimbolizálni, hogy a modern tudomány hajlamos egyetlen, gyakran helytelen metrikának alávetni magát (a publikált cikkek száma) és ez nem föltétlenül mindig vezet jó irányba a társadalom szempontjáből - sőt sokszor egyenesen gátolja a tudomány szerepét, mint a társadalom előremenetelét elősegítő eszköztárat. Ebben az epizódban a tudományos cikkek életciklusáról beszélünk, a finanszírozástól a kutatás és lektorálás folyamatán keresztül, a végül ingyenesen elérhető, vagy fizetős falak mögé zárt publikációig. Az epizód végén pedig megpróbálunk egy érdekes párhuzamot kibontani az esküdt szék intézménye és a modern tudomány minőségbiztosítási folyamatai között.

  • 46 min
  Felhő(tlen) játék

  Felhő(tlen) játék

  A videó és számítógépes játékok egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert és ezáltal egyre nagyobb hatással vannak a kultúránkra. Az e-sportok rajongói és támogatói a hagyományos sportokkal összevethetőek, a legnépszerűbb játék stream-erek pedig a színészekhez, énekesekhez hasonlóan, több millió követővel rendelkeznek. Nem csoda, hogy a tech cegék egymással versenyezve próbálnak minél nagyobb részesei lenni ennek a piacnak. Ebben az epizódban az új, felhő alapú játékszolgáltatásokat mutatjuk be, amelyek szemben a klasszikus, egyén által megvásárolt és birtokolt konzolok és videójátékok helyett, egy felirakozásos modellt kínálnak, ahol havidíj fejében bérelni tudjuk mind a hardware-t, mint pedig a játékokat. A bérelt játékokkal bármely eszközön tudunk majd játszani, amennyiben jó minőségű internet kapcsolattal rendelkezünk. A cloud gaming valószínűleg nagyban átfogja alakítani a mai játszási szokásokat, és nem láthatjuk előre milyen hatással is lesz ez a társadalmunkra. Többet fognak játszani az emberek? Be fognak szűrődni a játékok az oktatási rendszerbe? Mit fognak kezdeni a tech cégek mindazzal a sok adattal, amit játszás közben önkéntelenül fogunk generálni?

  • 41 min
  Exponenciális gyűlölet

  Exponenciális gyűlölet

  A Your Undivided Attention podcast egyik epizódját (The Dictator's Playbook Revisited) meghallgatva, a Fülöp-szigetek Facebook-függősége és Duterte elnök drogháborúja margóján elindulva beszélünk a nagy közösségi platformok társadalmi szerepéről a közbeszéd moderálásában. A féktelen szólásszabadság ⟷ teljes cenzúra végletek között nem egyszerű technikailag egyensúlyoznia a platformoknak, erről a Facebook és Reddit példája kapcsán is beszélünk, ahol még mindig sok esetben az emberi moderátorokat tekintik az online diskurzus legmegfelelőbb kurátorainak. Ennek az egyik oka az, hogy a moderálatlan kommentfolyamok múltbeli tapasztalata az "exponenciális gyűlölet" kialakulása, ami talán rosszabb végkifejletet jelent, mint a mérsékelt moderálás. Így a moderálást végző szervezet, algoritmus, platform, vagy éppen politikai párt, hirtelen aránytalanul nagy súllyal rendelkezik a jó és rossz meghatározásában - és ez igaz úgy világszinten, mint mondjuk Erdély szintjén. Te mit gondolsz, szükség van az interneten, a szólásszabadság bástyájában, a moderálásra?

  • 48 min
  Kvantum szupermaci

  Kvantum szupermaci

  A kvantum számítógépek ígérete az, hogy bizonyos feladatokat lényegesen kevesebb idő alatt (exponenciálisan kevesebb lépésben) tudnak majd elvégezni, mint a klasszikus számítógépek. A Google nagyhatású bejelentést tett 2019 októberében, az állítván hogy sikerült elérniük a kvantumfölényt laboratóriumi körülmények között. Ezt azzal támasztották alá, hogy az általuk feljesztett kvantumprocesszor 200 másodperc alatt végzett el egy olyan szimulációs számítást, amely a mai hagyományos szuperszámítógépek számára gyakorlatilag kivitelezhetetlen lenne (10.000 évbe telne). Az IBM válaszcikkben elismerte a Google munkásságát a szupravezető alapú kvantumszámítás terén, viszont vitatta a kvantumfölény elérését. Szerintük ugyanaz a feladat elvégezhető 2 és fél nap alatt is, kihasználva különféle optimalizálási lehetőségeket. Akárhogy is nézzük, a kvantumszámítógépek rohamosan fejlődnek és előbb-utóbb meg fogják haladni a mostani számítógépek teljesítményét bizonyos feladatokban. Ez miben fog megnyilvánulni, és hogyan lesz hasznunkra a mindennapi életben?

  • 33 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
2 Ratings

2 Ratings

i_am_robot ,

Ez nagyszerű!

Szuper témákat dolgoztok fel, és vicces is. Még még, sok epizódot, lehetne live stream, vagy élő komment-reakcióvideó is. Jó a zene!

Top Podcasts In Technology