
30 episodes

Queerstory Queerstory
-
- Society & Culture
I den här serien så försöker jag samla ett samtalsarkiv med olika hbtqi-personer som har förändrat våra liv.
-
30. Axel A Karlsson Rixon
Axel A Karlsson Rixon är fotograf, konstnär och doktor i fotografisk gestaltning.
I avsnittet pratar vi om konstnärliga processer och hur det är att skriva och skriva om historia, och om olika konstnärliga projekt såsom Truckers and Others, Portraits in Nordic Lights, Nakenakter, Annika by the sea…
Vi pratar om namnets betydelse, som identitetsmarkör och namnet i relation till sitt konstnärskap.
Vi spelade in det här avsnittet för ungefär ett år sedan och Patrik Steorn som omnämns på slutet av avsnittet är inte längre kvar på Thielska Galleriet utan är numera museichef på Göteborgs Konstmuseum. -
029. QRAB
Det finns många projekt och initiativ som på olika sätt jobbar med att belysa queer historia i Sverige. Lesbisk Odyssée, Unstraight Museum, The Swedish Archive for Queer Moving Images, RFSL:s digitaliseringsprojekt för att nämna några. QRAB - Queerrörelsens arkiv och bibliotek, är också en av dom. QRAB samlar in och bevarar föremål som på ett eller flera sätt bär på eller vittnar om olika queera och/eller lhbtqia sexualiteteters historia. I det här avsnittet har jag pratat tre eldsjälar bakom initiativet som får berätta om varför QRAB finns och varför det är så viktigt att samla in föremål med varierande queer historia till arkiven.
-
028. Mireya Echeverría Quezada
Mireya var med och startade det antirasistiska och feministiska plattformen Rummet som senare också släpptes i bokform. Hon har varit chefredaktör på Bang, skolinformatör för RFSL Stockholm och jobbat på Egalia.
Vi pratar om Mireyas driv, om förutsättningar för att driva journalistik och drevens dramaturgi. Vi pratar om Camila och Mireyas Podcast, om uppväxten i Gävle och att komma tillbaka till den Chilenska släkten i Valparíso.
Sedan 2019 driver hon journalistiska plattformen Kontext och Podcasten Q-Studion -
027. Mio Lundegård
Mio är specialpedagog och kom in på Timmy redan som 16 åring. Hon blev tidigt en del av rörelsen.
Vi pratar om genustillhörighet som barn, om att bo som ung i ett queerkollektiv och om fördelarna med att få vara oprofilerad och därför rörlig mellan olika grupperingar i rörelsen.
Mycket i vårt samtal kom att handla om det. Om hur olika generationer eller grupperingar förhåller sig till eller förändrar varandra i den politiska kampen.
Vi pratar om Lesbiska torsdagar på Timmy, Klubbandet på Pipern, lite om Ekho, om alla vännerna och om mormor. -
026. Kjell Rindar
Kjell Rindar är lärare och har länge varit en eldsjäl inom RFSL och Queerrörelsen i stort. Han var med och startade första homosexuella frigörelsedagen som senare blev homosexuella frigörelseveckan. Vi pratar om det osynliga arbetet bakom, om RFSLs arbete att skapa lokala föreningar, om samtalet med Barbro Westerholm under demonstrationen på Socialstyrelsens trapp, om reseledartiden, Humlegården och hur gemenskapen inom RFSL formade hans identitet.
Vi pratar en del om de vänner som gick förlorade i aids och om arbetet med stödgruppen som han var med och startade på RFSL.
Kjell berättar också om länken mellan RFSL och Pedofila arbetsgruppen som då och då länkas till honom även om han inte var den del av den föreningen. -
025. Helene Delilah
Helene Delilah är en av grundarna till klubben som idag heter Wish men som från början var LASH och som slog upp dörrarna för första gången för precis 25 år sedan. Helene berättar om hur allt startade startade, vad som följde, det fantastiska samarbetet med SLM Stockholm och hur det stora jubileum ska firas nästa vecka.
Hon berättar också om hur hon började jobba på RFSU, hur "Stora sexboken: för tjejer som har sex med tjejer" kom till, om arbetet för att ta bort sjukdomsklassificeringen av sadomasochism och transvestism 2009 och såklart också lite om att åka hoj.