40 episodes

De kernactiviteiten van de SFM zijn filosofie, meditatie en retraites. De SFM wil bijdragen aan een harmonieuzere wereld en menselijke ontwikkeling voor iedereen. Verbinding maken met je innerlijke zelf en menselijke ontwikkeling zijn daarbij essentieel. Om dit te realiseren zijn universele kennis, meditatie en veilige plekken voor bezinning onontbeerlijk.

Stichting Filosofie en Meditatie Stichting Filosofie en Meditatie

    • Religion & Spirituality

De kernactiviteiten van de SFM zijn filosofie, meditatie en retraites. De SFM wil bijdragen aan een harmonieuzere wereld en menselijke ontwikkeling voor iedereen. Verbinding maken met je innerlijke zelf en menselijke ontwikkeling zijn daarbij essentieel. Om dit te realiseren zijn universele kennis, meditatie en veilige plekken voor bezinning onontbeerlijk.

    Spiritueel onderzoek: ben je in staat op te ontvangen?

    Spiritueel onderzoek: ben je in staat op te ontvangen?

    Spiritueel onderzoek is belangrijk. Veel spirituele tradities eren geschriften en benadrukken het belang van continu onderzoek. Vaak denken we dat we hiervoor veel oude boeken en commentaren moeten bestuderen, maar het proces begint gemakkelijker dan je denkt. De eerste pijler is al eerder besproken in een podcast. Deze pijler is het ‘innemen van een neutrale positie’. Dit zorgt ervoor dat we een open geest hebben en nieuwe inzichten en ideeën kunnen onderzoeken. Deze podcast gaat over de tweede pijler: ben je in staat om te ontvangen? Vaak zijn we op zoek naar kennis en leraren die ons kunnen helpen met nieuwe kennis, maar het begint eigenlijk anders. Kunnen wij ontvangen? Dat betekent dat we niet helemaal ‘vol’ zitten met ideeën en meningen, maar eens op een nieuwe manier kunnen kijken naar onze diepste wensen en verlangens. Dan zijn we in staat om nieuwe kennis te ontvangen en te bestuderen. Het is verstandig om te kijken hoe het gaat met dit kunnen ontvangen en hoe wij ons in een positie kunnen brengen om hulp te kunnen ontvangen en die te volgen. Pas dan kun je ontdekken of deze hulp je ook werkelijk helpt op je weg.

    • 13 min
    Vidya's, het mooiste van de Upanishads

    Vidya's, het mooiste van de Upanishads

    Binnen de Stichting Filosofie en Meditatie zijn we al bijna
    30 jaar op zoek naar de universele verbindingen tussen verschillende grote religies en levensfilosofieën. Wat delen ze? En belangrijker nog, wat kunnen we ervan leren voor ons dagelijks leven?

    Een van de meest fascinerende ontdekkingen die we hebben gedaan, komt uit de wereld van de Upanishads, oude Indiase geschriften. Deze geschriften introduceren ons in de wereld van 'vidya's' - kennis die niet enkel
    in woorden te vinden is, maar die we kunnen ontdekken voorbij de oppervlaktebetekenis. Het leren van deze kennis verandert niet alleen ons perspectief, maar ook ons leven zelf.

    Vidya's nodigen ons uit om niet slechts naar antwoorden te zoeken, maar om vanuit een neutrale en diepgaande positie te observeren. Ze openbaren dat er altijd een verhaal is achter het verhaal - een diepere laag
    van begrip die ons uitnodigt tot introspectie en groei.

    Ik nodig jullie allemaal uit om deel te nemen aan deze
    verkenningstocht. Laten we samen duiken in de rijkdom van menselijke wijsheid en samen ontdekken wat het betekent om echt te leven.

    • 14 min
    De Keuken, Tempel der Herinneringen

    De Keuken, Tempel der Herinneringen

    In verschillende spirituele tradities, waaronder die van de Perzische dichter Rumi en de zenmeester Dogen, nam de keuken een hele speciale plaats in. Ook in de retraitecentra van de Stichting Filosofie en Meditatie is de keuken een bijzondere plek. Hier wordt hij wel de 'Tempel der Herinneringen' genoemd. We kregen de vraag: 'waarom de Tempel der Herinneringen?' Smaak en geur vormen je oudste herinneringen en in de keuken komen deze herinneringen weer tot leven en je creëert er ook weer nieuwe herinneringen. In deze podcast wordt dieper ingegaan op de bijzondere plaats van de keuken in retraitecentra.

    • 15 min
    Het belang van het stellen van de juiste vragen

    Het belang van het stellen van de juiste vragen

    De Bhagavad Gita zit vol met kennis die je in je leven kan gebruiken. Echter, er zijn ook de vragen van Arjuna. Als je kijkt naar de vragen van Arjuna in het eerste deel van de Gita (de eerste zes hoofdstukken) dan zie je dat het niet alleen gaat over het geven van kennis, maar vooral om het wegnemen van twijfel die bij Arjuna zit.

    Antwoorden moeten in overeenstemming zijn met de staat en situatie van degene die vraagt. Antwoorden onderzoeken, zonder rekening te houden met de staat en situatie van de vraagsteller, is bij spiritueel onderzoek niet erg zinvol. Over hoe dit in de Bhagavad Gita is verwoord, gaat deze podcast.

    • 16 min
    Gouden Regels om te Leven

    Gouden Regels om te Leven

    In deze podcast wordt het nieuwe boek van Mehdi Jiwa 'Gouden Regels om te Leven' gepresenteerd. Gouden Regels zijn eigenlijk de 'verdwijnpunten' waarin vidya's in oplossen. Vidya's is kennis die niet direct in de woorden te vinden is. Je kan 'achter' de woorden komen, door niet te streven naar antwoorden en verklaringen, maar door te blijven 'dobberen' op je vragen en te leren je vragen te leven i.p.v. naar antwoorden te zoeken.

    Toch verdwijnen de vidya's op een gegeven moment. Ze verdwijnen in een soort 'verdwijnpunten' die we Gouden Regels kunnen noemen. Gouden Regels zijn tijdloos, cultuurloos en van alle mensen. Je moet ze leven en ze vormen het fundament van je leven.

    • 15 min
    De bijzondere kijk op yoga in de Bhagavad Gita

    De bijzondere kijk op yoga in de Bhagavad Gita

    Iedereen kent langzamerhand wel het begrip yoga en velen doen aan yoga. Maar wat betekent yoga eigenlijk? Er zijn verschillende definities en er de moderne zijn vooral gericht op innerlijke balans en gezondheid. Yoga is 'goed' voor je.

    De Bhagavad Gita hanteert een andere definitie die niet primair gericht is op je eigen welzijn. Yoga is een centraal thema in de Bhagavad Gita, maar werkt hem niet uit als systeem. De Bhagavad Gita nodigt je uit om een yogi te worden.
    De Bhagavad Gita hanteert een eigen, unieke definitie van het begrip yoga. Wat is de relatie tussen yoga en het worden van yogi? Daar gaat deze podcast dieper op in.

    • 12 min

Top Podcasts In Religion & Spirituality

The Bible in a Year (with Fr. Mike Schmitz)
Ascension
3-Minute Reset | Pat Lencioni & Chris Stefanick
Chris Stefanick
The Bible Recap
Tara-Leigh Cobble
In Totality with Megan Ashley
Megan Ashley
BibleProject
BibleProject Podcast
Girls Gone Bible
Girls Gone Bible

You Might Also Like

Podcast Filosofie
Centre Erasme
De Universiteit van Nederland Podcast
Universiteit van Nederland
Maarten van Rossem - De Podcast
Tom Jessen en Maarten van Rossem / Streamy Media
Van Dis Ongefilterd
Atlas Contact / Adriaan van Dis
De Jongen Zonder Gisteren
NPO Luister / WNL
NRC Onbehaarde Apen
NRC