31 episodes

SWEA-podden - livet som svensk utomlands.
En podd från SWEA International

SWEA-podden - livet som svensk utomlands SWEA International

  • Society & Culture
  • 5.0 • 5 Ratings

SWEA-podden - livet som svensk utomlands.
En podd från SWEA International

  Anna Maria Corazza Bildt

  Anna Maria Corazza Bildt

  Entreprenör som brinner för barn och kvinnofrågor


  Träffa Anna Maria Corazza Bildt, engagerad entreprenör i hotellbranschen på familjeslottet Tabiano Castello en timma söder om Milano. Efter tio år som topp-politiker för Moderaterna i EU-parlamentet är Anna Maria nu ‘hands on’ ansvarig för familjeföretaget Tabiano Castello nere i Italien även om hon även spenderar mycket tid i hemmet i Stockholm där hon har familjen.


  Men Anna Maria brinner för frågor om barn och barns utnyttjande samt kvinnors rättigheter och jämställdhet. Det talar vi mycket om i avsnittet. men också om skillnaderna mellan Italien och Sverige, hennes kärlek till mat och initiativet mot matsvinnet.


  Och givetvis kommer vi in på maken Carl Bildt och hennes tio år i Europaparlamentet.


   


  Läs mer:


  Missing Children Europe


  Jarl Hjalmarson Stiftelsen


  Leaders for Peace


  Följ Anna Maria i Sociala Medier:


  Facebook


  Instagram


  YouTube

  • 1 hr
  Stina Hübinette

  Stina Hübinette

  Vår stuntförare i Hollywood


  Stina Hübinette är stuntförare, hon ersätter skådespelare när de ska köra bil, gärna i hög fart med sladdar i sidled,  s.k. drifting. Hon har gjort stuntkörningar åt kända skådespelerskor som Sofia Vergara, Naomi Scott och Brie Larson och medverkat i filmer som Charlie’s Angels med mera.


  2005 flyttade Stina från Umeå i Norrland till USAs västkust där Samuel, hennes framtida man, då redan hade en karriär inom drifting och som stuntförare.


  I början, när Stina höll på att etablera sig, hände det att hon fick kommentarer som “Du som är en blond tjej, kan du verkligen köra?” Men hon vann över många killar på racingbanan och 2008 fick hon sitt första reklamjobb för Chevrolet.


  Efter att ha fått tre barn, har hennes karriär som stuntförare nu tagit fart och särskilt efter att Stina och Samuel spelade in en reklamvideo med deras egen Lamborghini, en av världens snabbaste bilar. Filmen spreds snabbt i sociala medier och fick miljontals visningar.


  Men vad saknar hon hemifrån Sverige? Och vad är framtidsplanerna? Och vad tycker Stina om USA? Lyssna på avsnittet med Stina Hübinette, som för övrigt också är medlem i SWEA Orange County.


   


  Hemsida


  YouTube


  Stina Hübinette i Expressen


  Följ Stina i Sociala medier


  Facebook


  Instagram


   

  • 47 min
  Malin Persson Giolito

  Malin Persson Giolito

  Svenska succéförfattaren i Bryssel


  Malin Persson Giolito är bästsäljande författare till den hyllade romanen “Störst av allt”, som även blivit en framgångsrik Netflix-serie, till och med den första svenska originalserien på plattformen.


  Hur går det egentligen till för henne att författa böcker? Och vad tycker Malin om SWEA? 


  Vi samtalar om “Störst av allt”, och processen med att skriva som Malin beskriver som både svår men även euforisk men samtidigt utdragen med otaliga omskrivningar. Malins böcker innehåller även samhällskritik och på frågan om vad hon skulle göra om hon blev statsminister i Sverige får vi klara och spännande besked. Och om SWEA säger hon bara goda ord.


  Malin har tidigare arbetat som jurist, både i Sverige och på EU-kommissionen i Bryssel, där hon fortfarande bor med sin familj. På fritiden ägnar hon sig gärna åt matlagning och socialt umgänge runt god mat. 


  Den nya boken, som kommer publiceras 20 februari, 2022, utspelar sig även den i Sverige runt ett brott.


   


  Malins bok-rekommendationer: 


  Caitlin Moran: More than a Woman


  Åsa Larsson: Fädernas missgärningar


  Liza Marklund: Polcirkeln


  Niklas Natt och Dag: 1795


  Malin skriver i Aftonbladet och Dagens Nyheter


  Följ Malin I Sociala Medier


  Facebook


  Instagram


  Malin hos Wahlström och Widstrand


  Malin hos Ahlander Agency


  Trailer till Netflix-serien: Störst av allt/Quicksand

  • 48 min
  Fredrika Syrén

  Fredrika Syrén

  Lär dig leva hållbart med Fredrika


  Fredrika Syrén lever ett hållbart liv helt utan sopor med sin amerikanska man och tre barn i San Diego på USAs västkust. Runt hela sitt hus odlar hon grönsaker som räcker året runt och till familjen köper hon bara återanvända kläder. De komposterar, producerar inga sopor, handlar mat lösvikt och använder ingenting förpackat i plast. Lyssna på intervjun med Fredrika när hon berättar om att leva klimatsmart, och lär dig hur du också med relativt små förändringar kan ändra din livsstil till förmån för vår planet.


  Hemsida Zero Waste Family


  Fredrika på Facebook


  Fredrika på Youtube


  Fredrika på Instagram


  Fredrikas dotter på Instagram


  Boken Zero Waste For Families


  Film Zero time to waste


  För mer information om avsnittet hittas på vår hemsida:


  SWEA-podden


  Vad betyder det att leva hållbart? För det första innebär en hållbar livsstil att vara medveten om de miljöproblem och om de sociala orättvisor som råder i världen. För det andra innebär det att vara självdisciplinerad och längta efter kunskap samt att vilja lära sig. För det tredje innebär det att tro att varje enskild individ kan göra en skillnad i kampen om en bättre värld och planet, genom de vardagliga val den gör. Individuellt ansvarstagande är således att betrakta som ett nyckelbegrepp för en hållbar livsstil. Wikipedia

  • 58 min
  Monika Ekström

  Monika Ekström

  Monika hjälper Grekland med flyktingarna


  Visst kommer du ihåg våren 2020, de där bilderna från ett överfullt flyktingläger på ön Lesvos i Grekland? Ett flyktingläger brann till och med ner under hösten 2020 och det är och har varit en mycket svår situation för alla de flyende som kommit till Grekland. 


  Monika Ekström är Policy Officer för EU-kommissionen i Aten och arbetar med flyktingfrågor. Monikas och EU-kommissionens närvaro i Grekland syftar just till att underlätta och förbättra flyktingmottagandet. Innan Monika flyttade till Aten, arbetade hon som jurist på EU-kommissionen i Bryssel med konkurrensfrågor. 


  Men hur är det att leva och bo i Aten som svensk? Monika berättar att SWEA och de svenska kvinnorna som hon mött där har betytt mycket för henne som förebilder sedan hon flyttade dit 2008. Hon bor numere norr om Aten tillsammans med sin grekiska man, Vlassis och sin sjuåriga dotter. 


  Vad är skillnaderna mellan att leva i Grekland och Sverige? Monikas man tycker att Sverige är ett fantastiskt och välorganiserat land för medborgarna men vad tycker Monika om Grekland? Lyssna på avsnittet i SWEA-podden så får du svaret.  


  SWEA Athens


  SWEA Athens på Facebook


  SWEA Athens på Instagram


  EU-kommissionen i Athen


  Sök jobb på EU-komissionen


  Visit greece


   


  Under flyktingkrisen 2015-16 kom mer än en miljon människor, som flydde från krig och förtryck, till Grekland. Många tog sig dit via Turkiet och sedan vidare in i Europa. Men många blev också fast i Grekland där det nu finns ca 120 000 flyktingar och migranter på fastlandet och på öarna på grund av att flera Europeiska grannländer till Grekland har stängt gränserna. Det grekiska samhällets möjlighet att hjälpa dessa flyktingar är begränsad framförallt på grund av deras ekonomiska problem.*


  Röda korset


   

  • 44 min
  Agneta Melin

  Agneta Melin

  Agneta Melin - en engagerad ledare med 18 år utomlands. 


  Agneta Melin har spenderat 18 år utomlands i USA, Spanien och Japan. Sedan hon permanent flyttat hem, tillbaka till Uppsala, har hon hunnit med tre år som populär ordförande för SWEA Stockholm, världens största SWEA-avdelning. Nu är hon drivande inom SWEA Sverige, det nya samarbetet mellan SWEA-avdelningarna i Stockholm, Göteborg, Örestad och Malmö


  Hon och maken Ulf har genomfört en downsizing eller “döstädning” som det ibland kallas. Numer bor de på ett intressant seniorboende, Ekeby Hus i Uppsala. 


  Vi samtalar runt ledarskap, om vikten av att vara engagerad, lyssnande och flexibel speciellt som ansvarig i en frivilligorganisation. 


  Hur håller man igång karriären när man hänger med sin partner ut i världen?  


  Glimtar från livet i både Barcelona, Kobe, Tokyo och Scranton, Pennsylvania i USA. 


  När i livet ska man börja tänka på seniorboende, egentligen? Agneta berättar hur hon har tänkt och gjort - många goda tips och idéer utlovas. 


  Gästvärd för detta avsnitt är Jessica Hill Holm, vice ordförande i SWEA Stockholm samt ansvarig för SWEA Professional Sverige. 


  Agneta på Facebook


  SWEA Stockholm


  SWEA Stockholm Facebook


  SWEA Sverige


  SWEA Sverige Facebook


  SWEA Sverige Instagram


  SWEA Professional Sverige Facebook


  SWEA Professional Sverige Instagram


  Svensk dödstädning - trenden som sprider sig över världen


  Dödstädning : ingen sorlig historia

  • 45 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
5 Ratings

5 Ratings

Top Podcasts In Society & Culture

You Might Also Like