100 episodes

V oddaji Tedenski aktualni mozaik povzemamo in komentiramo vse pomembne dogodke iztekajočega se tedna. Kaj je pustilo sled v zadnjem tednu, kaj si je vredno zapomniti in obuditi v spomin.

Tedenski aktualni mozaik RTVSLO – Prvi

  • News

V oddaji Tedenski aktualni mozaik povzemamo in komentiramo vse pomembne dogodke iztekajočega se tedna. Kaj je pustilo sled v zadnjem tednu, kaj si je vredno zapomniti in obuditi v spomin.

  Tedenski aktualni mozaik z Alenko Terlep

  Tedenski aktualni mozaik z Alenko Terlep

  Komu je spodrsnilo na domačem političnem parketu ob prvi zamenjavi v vladi Roberta Goloba? Kako se je premier vrtel na evropskem parketu, tako pred poslanci kot med voditelji? So njihova nesoglasja glede načinov za brzdanje cen energije in korupcijska afera v evropskem parlamentu del iste hibridne vojne proti Zahodu ali je oboje predvsem odraz pohlepa? Je pravi odgovor – po mnenju novega direktorja finančne uprave - lahko tudi finančna policija? O vseh teh vprašanjih in drugih ključnih dogodkih tedna v Studiu ob 17.00 ta petek z Alenko Terlep.

  • 48 min
  Tedenski aktualni mozaik z Darjo Groznik

  Tedenski aktualni mozaik z Darjo Groznik

  Namesto prazničnega veselega decembra smo po koncu zahtevnega supervolilnega leta dobili še frontalni spopad premiera s policijsko ministrico in napoved njenega odstopa. Kdo ima prav in kaj obračun pomeni za policijo, ugled vlade in politično stabilnost? Komentiramo tudi (ne)upravičenost odločitve zdravniškega sindikata Fides za stavko v januarju, razloge za nezadovoljstvo gospodarstva z ukrepi za blažitev energetske draginje in dokončno potrditev vstopa Hrvaške v schengen z odpravo mejnega nadzora z novim letom. Kritični pregled tedna ta petek z Darjo Groznik.

  • 41 min
  Odlomki Intervjujev 2021

  Odlomki Intervjujev 2021

  V terminu, ki je namenjem Tedenskemu aktualnemu mozaiku, lahko prisluhnete odlomkom nekaterih intervjujev, ki so v naši radijski hiši nastajali čez leto.V terminu, ki je namenjem Tedenskemu aktualnemu mozaiku, lahko prisluhnete odlomkom nekaterih intervjujev, ki so v naši hiši nastajali čez leto.
  Slovenci imamo odlične strokovnjake, tepe pa nas zavist in pomanjkanje globalne odprtosti. Ena od poglavitnih nalog novega rektorja ljubljanske univerze je povrnitev zaupanja javnosti v znanost. Evropa zaostaja pri vlaganjih v raziskovanje vesolja in vesoljske tehnologije. Kakšne posledice je pustila epidemija koronavirusa na otroke in mladostnike? Slovenci smo po 90. letih dobili nov mojstrski prevod Tolstojevega romana Vojna in mir. Pianista Aleksandera Gadžijeva drugo mesto na prestižnem Chopinovem tekmovanju v Varšavi dokončno izstrelilo med zvezdnike črno-belih tipk. To je le nekaj drobcev iz pokušine letošnjih intervjujev.
   
   

  • 51 min
  Tedenski aktualni mozaik

  Tedenski aktualni mozaik

  Želite na enem mestu izvedeti vse o najpomembnejših dogodkih, ki so zaznamovali iztekajoči se teden doma in po svetu? Nič ne uide Tedenskemu aktualnemu mozaiku. Analize, komentarji, pogovori, pogledi od blizu in daleč na politiko, gospodarstvo, mednarodne zadeve, socialne teme, kulturo, znanost, šport ... Vsako soboto ob 17.05 na Prvem.O nevarnem darilu z zdravniškega dopusta v Afriki, dragem gospodarskem okrevanju, zavajanju političnih potrošnikov in težavnih evropskih odnosih s tujino
  Zanos ob sprostitvi ukrepov za omejevanje covida je prispeval k zastoju pri zniževanju števila okužb, Obalno-kraška regija je spet v rdečem svežnju omejitev. Pomembno je, da bodo osnovnošolci v ponedeljek spet v učilnicah. Skrbi širjenje novih različic virusa, skrb vzbujajoča je neodgovornost zdravnika, ki je kljub javnim tveganjem dopustoval v Afriki in k nam prinesel južnoafriško različico, proti kateri naj bi bila doslej odobrena cepiva bolj ali manj nemočna. V oddaji tudi o bruseljskih očitkih farmacevtskim podjetjem glede proizvodnje cepiv, pa o evropskih sankcijah proti Rusiji in evropskih poskusih reševanja iranskega jedrskega sporazuma. Z Brusljem so tako ali drugače povezani tudi domača politična preigravanja in načrti za okrevanje našega gospodarstva. Tudi o tem v kritičnem pregledu tedna z Matjažem Troštom.

  • 50 min
  Tedenski aktualni mozaik

  Tedenski aktualni mozaik

  Želite na enem mestu izvedeti vse o najpomembnejših dogodkih, ki so zaznamovali iztekajoči se teden doma in po svetu? Nič ne uide Tedenskemu aktualnemu mozaiku. Analize, komentarji, pogovori, pogledi od blizu in daleč na politiko, gospodarstvo, mednarodne zadeve, socialne teme, kulturo, znanost, šport ... Vsako soboto ob 17.05 na Prvem.O politiki po glasovanju o nezaupnici, o popravljeni volilni zakonodaji in opeharjenih gostincih. O ameriški vrnitvi k podnebnemu sporazumu in načrtih nove italijanske vlade
  Ocenjujemo domačo politiko po spodleteli konstruktivni nezaupnici vladi Janeza Janše in razmisleke koalicije na eni ter predvsem opozicijskega Deusa na drugi strani. Predstavljamo načrte kandidata za zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja, ki naloge prevzema v času postopnega sproščanja omejitev zaradi covida in popravljanja strategije množičnega cepljenja zaradi počasnejše dobave cepiv. Ukrepi za omejevanje epidemije so mnoge gostince pahnili na rob propada, zato je razkritje o neenotnih interpretacijah pravil glede obratovanja izzvalo veliko razburjenja in grožnje s tožbami. V stiski so kljub čudovitim počitniškim dnem tudi drugi z gostinstvom in turizmom povezani delavci. Komentiramo popravke volilne zakonodaje, ki jih je parlamentu naložilo ustavno sodišče. V tujini je odmevala vrnite Združenih držav Amerike k pariškemu podnebnemu sporazumu, zanimali so nas načrti novega italijanskega premierja, nekdanjega prvega italijanskega bankirja Maria Draghija. Kritični pregled tedna z Markom Škrljem.

  • 48 min
  Tedenski aktualni mozaik

  Tedenski aktualni mozaik

  To je bil za številne teden olajšanja. Napovedana odprava omejitev gibanja na občine ter odprtje učilnic za vse osnovnošolce in maturante sta večino razveselila, predvsem zdravstvene delavce pa skrbi, da neprevidna druženja ne bi vodila v novo povečevanje števila primerov okužbe. Odpiranje še preostalih trgovin in dodatnih storitev so pospremile tudi nevšečnosti z zahtevanim rednim testiranjem, plat zvona pa ob nadaljnjem zaprtju še bijejo gostinci in turistični delavci. Komentiramo odločitev o dodatnem potrjevanju pozitivnih izvidov hitrih testov, nakupovanje dodatnih testov in prilagajanje strategije cepljenja razmeram v farmacevtski industriji. Odstiramo politična ozadja vnovič vložene nezaupnice predsedniku vlade in mogoče scenarije, spremljamo pa tudi oblikovanje nove italijanske vlade in predvolilno Katalonijo. Ob koncu oddaje navijamo za biatlon in organizatorje svetovnega prvenstva na Pokljuki. Kritični pregled tedna ob petih na Prvem z Blažem Ermencem.O prehodu v oranžno fazo epidemije, težko pričakovanem sproščanju omejitev na občine in vračanju v šole. O tem, kaj Mario Draghi pomeni za Slovenijo, kako bodo volili Katalonci in kako je v povolilni Ameriki
  To je bil za številne teden olajšanja. Napovedana odprava omejitev gibanja na občine ter odprtje učilnic za vse osnovnošolce in maturante sta večino razveselila, predvsem zdravstvene delavce pa skrbi, da neprevidna druženja ne bi vodila v novo povečevanje števila primerov okužbe. Odpiranje še preostalih trgovin in dodatnih storitev so pospremile tudi nevšečnosti z zahtevanim rednim testiranjem, plat zvona pa ob nadaljnjem zaprtju še bijejo gostinci in turistični delavci. Komentiramo odločitev o dodatnem potrjevanju pozitivnih izvidov hitrih testov, nakupovanje dodatnih testov in prilagajanje strategije cepljenja razmeram v farmacevtski industriji. Odstiramo politična ozadja vnovič vložene nezaupnice predsedniku vlade in mogoče scenarije, spremljamo pa tudi oblikovanje nove italijanske vlade in predvolilno Katalonijo. Ob koncu oddaje navijamo za biatlon in organizatorje svetovnega prvenstva na Pokljuki. Kritični pregled tedna ob petih na Prvem z Blažem Ermencem.

  • 51 min

Top Podcasts In News

The Daily
The New York Times
The Tucker Carlson Show
Tucker Carlson Network
Up First
NPR
The Megyn Kelly Show
SiriusXM
Serial
Serial Productions & The New York Times
Pod Save America
Crooked Media