10 episodes

En podd om globala fackliga rättigheter från tankesmedjan Arena Idé.

There Is Power in a Union Arena Idé

    • News

En podd om globala fackliga rättigheter från tankesmedjan Arena Idé.

    Vad gör facket för kvinnliga sjömän?

    Vad gör facket för kvinnliga sjömän?

    Majoriteten av världens transporter sker till sjöss – ungefär 1.2 miljoner sjömän arbetar inom den civila sjöfarten. Ändå är bara en dryg procent av dem kvinnor. Många kvinnor som arbetar till sjöss utsätts för diskriminering och sexuella trakasserier. De kämpar också mot stereotyper och fördomar om att sjöfart inte är för kvinnor eller att de för otur med sig på sjön.
    Samtidigt pågår arbetet för att stärka deras rättigheter, bland annat i Algeriet och Nordafrika. Vad gör facket för kvinnliga sjömän? Och vilket motstånd möter de?
     
    I samtalet deltar Areej Hatamleh, som arbetar på ITF i Amman, Katia Krazem, fackligt aktiv i fackförbundet Federation Nationale des Travailleurs des Transports, FNTT i Algeriet, som leder landets första kvinnokommitté för sjömän, samt Chaker Nassar, Seko.
     
    Samtalsledare: Jesper Bengtsson.

    • 46 min
    När diktaturen kidnappar fotbollen – om migrantarbetarna och döden i Qatar

    När diktaturen kidnappar fotbollen – om migrantarbetarna och döden i Qatar

    De livsfarliga arbetsförhållandena för migrantarbetare i Qatar leder till allt svartare rubriker. Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet rapporterar att tusentals har dött när de byggt arenorna och infrastrukturen till fotbolls-VM 2022, där Qatar är värdnation. I en ny rapport från Amnesty jämförs migrantarberarnas situation med modernt slaveri. Visserligen har Qatar ratificerat några av ILO:s kärnkonventioner, men de mänskliga rättigheterna kränks kontinuerligt och facklig organisering motverkas systematiskt.
     


    I specialavsnittet av podcasten There Is Power in a Union diskuterar en rad namnkunniga experter kombinationen fotbollsfest och Qatar, ett av världens mest ojämlika länder, inför VM-starten om knappt ett år.


    Medverkande:
    Johanna Frändén, författare och journalist på Aftonbladet.
    Martin Schibbye, journalist och chefredaktör på Blankspot.
    Johan Lindholm, ordförande i Byggnads.
    Ruben Wågman, påverkansrådgivare på Union to Union, de svenska fackförbundens gemensamma, globala organisation. Medarrangör till seminariet.
     
    Modererar gör Jesper Bengtsson, politisk redaktör och förlagschef på Atlas.

    • 57 min
    Hur mår facket i Bosnien?

    Hur mår facket i Bosnien?

    Gruvarbetare som protesterar, handelsanställda som arbetar för sina rättigheter, och mitt i allt detta nygamla etniska konflikter. Ett samtal mellan Aida Zekic, Palmecentret och Mershia Besirovic, STBiH. Samtalsledare: Jesper Bengtsson.

    • 29 min
    Sydafrika och organiseringen

    Sydafrika och organiseringen

    Veckans There Is Power in a Union fokuserar på Sydafrika. Gäster är Gale Moorkroof (bilden) från Community Healthcare Workers och Louise Lindfors, Generalsekreterare för Afrikagrupperna. Community Healthcare Workers (CHWs) arbetar med covid-19, tbc och hiv. Solidaritetsorganisation Afrikagrupperna har sammanställt en forskningsrapport om Community Healthcare Workers och om fattiga kvinnors riskabla vård- och hälsoarbete och om hur den Sydafrikanska staten ignorerar deras tuffa arbetsmiljö.

    • 28 min
    Varför strejkar så många i Kina?

    Varför strejkar så många i Kina?

    I Kina existerar inga fria och oberoende fackföreningar, men det förekommer strejker och protester bland arbetare över hela landet. Hur ser de sociala villkoren ut? Hur fungerar systemet med interna migrantarbetare? Och hur ser fackförbund i andra delar av världen på Kinas fack?
     
    Medverkande:
    Börje Ljunggren, författare och tidigare ambassadör i Kina.
    Mats Wingborg, journalist.
     
    Samtalsledare: Jesper Bengtsson, politisk redaktör Dagens Arena och förlagschef på Atlas.
     
    Läs mer om podden There Is Power in a Union: https://arenaide.se/ny-podd-om-globala-fackliga-rattigheter/

    • 31 min
    Fackets roll i Brasilien

    Fackets roll i Brasilien

    Fackliga rättigheter och fackets roll i Brasilien är avsnittets fokus. Vi tittar lite extra på cykelbudens organisering.
     
    Medverkande:
    Henrik Brandão Jönsson, journalist och författare. DN:s korrespondent i Latinamerika, bosatt i Rio de Janeiro sedan 2002.
    Izabella Martins Grapengiesser studerar internationella masterprogrammet i statsvetenskap vid Stockholms Universitet. Hon tillbringar mycket tid i Brasilien. Tidigare praktikant på Arena Idé.
     
    Läs mer om podden There Is Power in a Union här: https://arenaide.se/ny-podd-om-globala-fackliga-rattigheter/

    • 29 min

Top Podcasts In News

The Daily
The New York Times
Serial
Serial Productions & The New York Times
Up First
NPR
The Tucker Carlson Podcast
Tucker Carlson Network
Prosecuting Donald Trump
MSNBC
The Megyn Kelly Show
SiriusXM