Werktitel

Alix de Massiac & Zoë Dankert
Werktitel

In de kunst wordt veel gesproken over wat mensen doen, maar minder over hoe ze dat doen. In Werktitel buigen Alix de Massiac en Zoë Dankert zich over arbeidsvoorwaarden, netwerken, deadlines, afspraken en collega’s. In een marathon van gesprekken delen mensen verhalen en ervaringen in de hoop een collectief gesprek op gang te brengen. Praten is de eerste stap op weg naar het nieuwe werken; waar ruimte is voor solidariteit en wederkerigheid, waar werken werkbaar is én bespreekbaar. Hoe ziet het nieuwe werken eruit?

Episodes

  1. Blauwdruk

    12/24/2021

    Blauwdruk

    Wat is verantwoordelijkheid? Daar gaan we naar op zoek. Waar het ligt, hoe je dat invult en aan wie je het afdraagt. In aflevering 8 komen de directeuren, leidinggevenden en adjunct directeuren aan het woord. Zij vertellen hoe ze hun rol invullen en soms delen met anderen. We spreken over het strategisch inzetten van functies en persoonlijkheden. Tegelijkertijd vragen we ons af waar onze eigen verantwoordelijkheden liggen, als werkenden. Moet je soms je poot stijf houden en collectief onderhandelen, of juist ergens niet voor gaan liggen omdat je daarmee een andere positie, een andere rol krijgt toebedeeld? En hoe zit dat met het aannemen van mensen die soms letterlijk op je lijken? In deze aflevering spreken we Angelique Spaninks, Ann Demeester, Annet Zondervan, Caró van der Pluijm, Clayde Menso, Gieske Bienert, Imara Limon, Liesbeth Visee, Lily van Ginneken, Nathalie Hartjes, Paul van Gennip, Saskia Burggraaf, Vincent van Velsen en Yaïr Callender. Werktitel is opgenomen, geschreven, geproduceerd en gemonteerd in 2021 door Alix de Massiac en Zoë Dankert. Geluid en mixage gecomponeerd aan de hand van gevonden geluiden en samples door geluidskunstenaar Nathalie Bruys. Grafische vormgeving Elisabeth Klement. Mail ons bij vragen of opmerkingen op contact@werktitel.org. We zijn te volgen via www.instagram.com/_werktitel. Voor meer informatie over de afleveringen kun je naar onze website, www.werktitel.org. A transcript translated in English is also available on the website.

    1h 30m
  2. De flexibele pit

    12/03/2021

    De flexibele pit

    In deze aflevering slaan wij een brug tussen zzp’ers, belangenbehartigers en kantoorgangers. Iedereen is in theorie gebaat bij een stevige keten, zoals dat heet in ambtenarenland, en dan moeten alle schakels in orde zijn. Maar bij die gesprekken heeft niet iedereen altijd hetzelfde belang. Ook moet de zelfstandige voor een eigen vangnet zorgen. Dat daar extra kosten, uren en kopzorgen bij komen kijken die op een of andere manier verrekend moeten worden wordt vaak vergeten. Zelfstandigen vertellen over hun eigen leercurve in de omgang met planning, facturen en opdrachtgevers. Diezelfde zelfstandigen vertegenwoordigen 60% van de werkenden in de sector. Waarom spreken we dan nog steeds van een flexibele schil? Het is de flexibele pit! In deze aflevering spreken we Delano Mac Andrew, Fenneke Voorsluis, Marianne Versteegh, Marilyn Jongenelen, Mariska van den Berg, Matthijs Booij, Nienke Vijlbrief, Peter van den Bunder, Pien van Gemert, Priscilla Macintosh, Rogier Brom, Ruud Nederveen, Sjoerd Feitsma, Vincent van Velsen en Yana Foqué. Werktitel is opgenomen, geschreven, geproduceerd en gemonteerd in 2021 door Alix de Massiac en Zoë Dankert. Geluid en mixage gecomponeerd aan de hand van gevonden geluiden en samples door geluidskunstenaar Nathalie Bruys. Grafische vormgeving Elisabeth Klement. Mail ons bij vragen of opmerkingen op contact@werktitel.org. We zijn te volgen via www.instagram.com/_werktitel. Voor meer informatie over de afleveringen kun je naar onze website, www.werktitel.org. A transcript translated in English is also available on the website.

    1h 18m
  3. De dagloner

    11/12/2021

    De dagloner

    Het overgrote deel van de werkenden in de kunst heeft een KvK-inschrijving als zelfstandige en dat aantal groeit met de dag. De positie van die zelfstandigen is op dit moment misschien wel het belangrijkste arbeidsvraagstuk. Het is een gevecht om één definitie, één narratief en meerdere tarieven. Daarom wijden we niet één maar twee aflevering aan de zelfstandigen. We spreken over de wet DBA, het kunstvakonderwijs en onverzekerd door het werkend leven stappen. Freelancer Mariska van den Berg gidst ons door de aflevering heen en vertelt over haar loopbaan. Universitair docent Thijs Lijster vergelijkt de zzp’er met de dagloner van weleer, Peter van den Bunder van de Kunstenbond pleit voor het doorprikken van the American dream en lector Jeroen Boomgaard vond net niet doodgaan op een gegeven moment wel welletjes. Kunstenaar Gabriel Lester belde in het kader van professionalisering bedrijven als dé assistent van Gabriel Lester en Cristel van de Ven, voorzitter van Vereniging Zelfstandigen Nederland gaat het krakkemikkige stelsel bij het grofvuil zetten. Curator Rianne Groen werd gek van niet weten wat er elke maand op haar bankrekening zou verschijnen en fondsenwerver Nadine Rooij sluit af met de constatering dat sommige dingen rondom zelfstandigen op een niet chille manier gaan. Werktitel is opgenomen, geschreven, geproduceerd en gemonteerd in 2021 door Alix de Massiac en Zoë Dankert. Geluid en mixage gecomponeerd aan de hand van gevonden geluiden en samples door geluidskunstenaar Nathalie Bruys. Grafische vormgeving Elisabeth Klement. Mail ons bij vragen of opmerkingen op contact@werktitel.org. We zijn te volgen via www.instagram.com/_werktitel. Voor meer informatie over de afleveringen kun je naar onze website, www.werktitel.org. A transcript translated in English is also available on the website.

    1h 9m
  4. Kinderen van de kunst

    10/22/2021

    Kinderen van de kunst

    Dan heb je een baan en een baby. Je stuurt een email. Je veegt een snotneus af. Je komt uit de vergadering. Je bent een ouder. Je werkt. Je bent een werkende ouder. In deze aflevering spreken we met moeders en vaders in de kunst over werk, leven en ouderschap. Wat ze met elkaar gemeen hebben zijn de kinderen en de crêche, maar wat ze ook met elkaar gemeen hebben is dat ze ook ouders van de kunst zijn. Ze zorgen voor hun kinderen en ze dragen zorg voor hun werk en de mensen met wie ze werken. We praten over borstvoeding en kolven, uitstel en afstel, een ingetrokken contract en mentale ruimte. Ook spreken we een directeur die twee primaire zorgopdrachten heeft: kind én kunst. Via het normaliseren van het ouderschap pleiten wij voor de verzorging van elkaar in de sector. Voor betere arbeidsvoorwaarden en -verhoudingen. In deze aflevering spreken we Bonno van Doorn, Guus van Engelshoven, Hans den Hartog Jager, Hester Alberdingk Thijm, Hicham Khalidi, Jolijn Durinck, Kija Benford, Maaike Lauwaert, Maarten Keune, Marilyn Jongenelen, Marten Kuijpers, Peter van den Bunder, Rebekka Straetmans, Wike Been en Yvonne Grootenboer. Werktitel is opgenomen, geschreven, geproduceerd en gemonteerd in 2021 door Alix de Massiac en Zoë Dankert. Geluid en mixage gecomponeerd aan de hand van gevonden geluiden en samples door geluidskunstenaar Nathalie Bruys. Grafische vormgeving Elisabeth Klement. Mail ons bij vragen of opmerkingen op contact@werktitel.org. We zijn te volgen via www.instagram.com/_werktitel. Voor meer informatie over de afleveringen kun je naar onze website, www.werktitel.org. A transcript translated in English is also available on the website.

    57 min
  5. Ik ren er een beetje achteraan

    10/01/2021

    Ik ren er een beetje achteraan

    Het ritme van de werkweek gaat als volgt: van 9 tot 5, van maandag tot vrijdag. Allerlei mensen werkzaam in de kunst vertellen over tempo. Het tempo van vroeger, van de toekomst en hun eigen tempo als werkend mens. Mensen die in de schaduw van machines werken, al hollend het tempo van het instituut proberen bij te benen én mensen die met de seizoenen leven. De wetenschap fluistert het al lange tijd: we gaan te hard. Passie aangelengd met een 24/7-werkethos: het blijkt een giftige cocktail die steeds vaker uitmondt in totaal uitgeblust zijn. Om te horen wat daar de signalen van zijn en hoe Steve Jobs tegen werk aan kijkt, tune in op deze aflevering die speelt met ritme, tempo en tijd. De soundscape aan de hand van gevonden samples & beats van geluidskunstenaar Nathalie Bruys neemt je mee door de levens en ervaringen van kunstenaars, directeuren, schrijvers, managers, projectleiders, curatoren en een onderzoeker die actualiteit, actualiteit, actualiteit vaarwel probeert te kussen. In deze aflevering spreken we Alex de Vries, Annet Zondervan, Eelco van der Lingen, Femke Haijtema, Geeske Pluijmers, Hans den Hartog Jager, Jessy Koeiman, Katía Truijen, Kim de Haas, Kris Dittel, Maaike Lauwaert, Maartje Korstanje, Marten Kuijpers, Nadine Rooij, Nat Muller, Nathalie Hartjes, Rosa Paardenkooper, Thijs Lijster en Yvonne Grootenboer. Werktitel is opgenomen, geschreven, geproduceerd en gemonteerd in 2021 door Alix de Massiac en Zoë Dankert. Geluid en mixage aan de hand van gevonden geluiden en samples door geluidskunstenaar Nathalie Bruys. Grafische vormgeving Elisabeth Klement. Mail ons bij vragen of opmerkingen naar contact@werktitel.org. We zijn te volgen via https://www.instagram.com/_werktitel_/. Voor meer informatie over de afleveringen kun je naar onze website, https://www.werktitel.org/. A transcript translated in English is also available on the website.

    1h 26m

About

In de kunst wordt veel gesproken over wat mensen doen, maar minder over hoe ze dat doen. In Werktitel buigen Alix de Massiac en Zoë Dankert zich over arbeidsvoorwaarden, netwerken, deadlines, afspraken en collega’s. In een marathon van gesprekken delen mensen verhalen en ervaringen in de hoop een collectief gesprek op gang te brengen. Praten is de eerste stap op weg naar het nieuwe werken; waar ruimte is voor solidariteit en wederkerigheid, waar werken werkbaar is én bespreekbaar. Hoe ziet het nieuwe werken eruit?

To listen to explicit episodes, sign in.

Stay up to date with this show

Sign in or sign up to follow shows, save episodes, and get the latest updates.

Select a country or region

Africa, Middle East, and India

Asia Pacific

Europe

Latin America and the Caribbean

The United States and Canada