16 episodes

Is de emancipatie in Nederland voltooid? De verhalen en persoonlijke ervaringen van de mensen die aan het woord komen in de WOMEN Inc. podcast bewijzen van niet. Redacteuren Xanne & Sander praten met mensen die vandaag de dag nog met ongelijke kansen te maken krijgen; op de arbeidsmarkt, in de gezondheidszorg, in de media, het onderwijs, of waar dan ook.

WOMEN Inc. Podcast WOMEN Inc.

  • Society & Culture

Is de emancipatie in Nederland voltooid? De verhalen en persoonlijke ervaringen van de mensen die aan het woord komen in de WOMEN Inc. podcast bewijzen van niet. Redacteuren Xanne & Sander praten met mensen die vandaag de dag nog met ongelijke kansen te maken krijgen; op de arbeidsmarkt, in de gezondheidszorg, in de media, het onderwijs, of waar dan ook.

  #14 - Zwangerschapsdiscriminatie

  #14 - Zwangerschapsdiscriminatie

  Niet mogen kolven tijdens werktijd, gevraagd worden naar je kinderwens tijdens een sollicitatie of geen contractverlenging krijgen omdat je zwanger bent (geweest).
  Zwangerschapsdiscriminatie komt nog veel voor in verschillende vormen. Het overkwam ook Charlotte, die in de zomer van 2019 zwanger werd van haar eerste kindje terwijl ze net aan een nieuwe baan begon. In deze aflevering vertelt ze over het onbegrip van haar werkgever en de stress die dat haar opleverde.

  Besproken in deze aflevering:

  Petitie NVR: https://www.nederlandsevrouwenraad.nl/html/index.php?alineaID=1587
  Petitie De Goede Zaak: https://actie.degoedezaak.org/petitions/stop-femicide
  Terugkijklink 'Man, wat ben je veel in beeld': https://dezwijger.nl/programma/man-wat-ben-je-vaak-in-beeld
  Rapport Commissariaat voor de Media: https://www.cvdm.nl/actueel/aandeel-vrouwen-op-televisie-licht-toegenomen-maar-nog-altijd-minder-dan-mannen
  Online magazine 'Ouders in dienst': https://magazine.inclusiefwerkgeverschap.nl/magazine/oudersindienst/cover/
  Rapport 'Dat baart zorgen': https://mensenrechten.nl/nl/publicatie/5fb7dfef1e0fec037359c640

  • 41 min
  #13 - Menstrueren

  #13 - Menstrueren

  Menstrueren. Dat staat centraal in de dertiende aflevering van onze podcast. Want het is een onderwerp waar lang niet altijd genoeg over wordt gesproken en waarbij taal een belangrijke functie heeft. Nanoah Struik - activist, podcastmaker, schrijver en spreker - vertelt over diens ervaring met menstrueren als non-binair persoon. We bespreken met die waarom het belangrijk is om te spreken van ‘mensen die menstrueren’, hoe menstruatieproducten en toiletten een drempel kunnen vormen en hoe de samenleving inclusiever kan worden voor iedereen die menstrueert.

  Besproken in deze aflevering:

  Artikel ‘Iedere leerling verdient het zich te herkennen in schoolboeken’:
https://www.womeninc.nl/actueel/iedere-leerling-verdient-het-zich-te-herkennen-in-schoolboeken  Ga voor meer informatie over het event ‘Menstruatiemythes’ van FemCity x WOMEN Inc. naar: https://dezwijger.nl/programma/menstruatiemythes

  
Het boek ‘Ben je ongesteld of zo?’: https://www.menstruatiemeisjes.nl/

  • 38 min
  #12 - Beeldvorming

  #12 - Beeldvorming

  WOMEN Inc. roept de maand september jaarlijks uit tot de Maand van de Beeldvorming. Dit jaar staan we stil bij het begin van het nieuwe mediaseizoen en de verantwoordelijkheid van de media in het tegengaan van stereotypering en bevorderen van positieve representatie. In deze aflevering bespreken we met Hanneke Felten, onderzoeker bij Movisie, de manier waarop beeldvorming een rol speelt in ieders leven. Ze legt uit waarom het belangrijk is in de media veel verschillende mensen te zien, zoals vrouwen die openlijk boos mogen zijn op tv, lesbische personages die het einde van horrorfilm halen en trans personen die een fijne coming-out beleven en een gelukkig leven leiden in een serie.

  Besproken in deze aflevering:
  Artikel de Correspondent: ‘Heks, dat is hoe bange mannen vrouwen met macht noemen’: https://decorrespondent.nl/12784/heks-dat-is-hoe-bange-mannen-vrouwen-met-macht-noemen/1629160821024-0cf5d873.
  TV-serie Doula's in de stad: https://www.womeninc.nl/actueel/ongehoord-doulas-van-de-stad

  Ga voor meer informatie naar www.womeninc.nl/media

  • 48 min
  Zomerbericht

  Zomerbericht

  Zomerbericht! Wij gaan er met de WOMEN Inc. podcast even tussenuit in de zomermaanden. In september zijn we weer terug met nieuwe verhalen die bewijzen dat de emancipatie in Nederland nog niet is voltooid. En in de tussentijd…

  • 38 sec
  #11 - Sikkelcelziekte

  #11 - Sikkelcelziekte

  In de elfde aflevering van onze podcast gaan we in gesprek over sikkelcelziekte. Ruim 2000 Nederlanders hebben deze bloedziekte, maar in vergelijking met andere aandoeningen van dezelfde grootte is er nog weinig aandacht of onderzoeksgeld voor. We spreken Chantelle Rodgers (42) - ervaringsdeskundige, oprichter van IXL Sickle Cell Awareness en directeur van Music Matters - over de pijnaanvallen die de ziekte kan veroorzaken, hoe het gesteld is met de zorg voor mensen met sikkelcelziekte en hoe we kunnen komen tot gezondheidszorg op maat.

  Besproken in deze aflevering:
  IXL Sickle Cell Awareness: https://www.i-x-l.com/
  Zwart Manifest: https://zwartmanifest.nl/home/

  • 36 min
  #10 - Deeltijdklem

  #10 - Deeltijdklem

  In de tiende aflevering staan we stil bij de ‘typisch Nederlandse deeltijdcultuur’: driekwart van de vrouwen in Nederland werkt parttime. We leggen je uit waarom wij liever spreken van een deeltijdklem. De verhalen van Riiziane, Judith & Annelotte illustreren namelijk dat er tal van invloeden zijn die de keuze om meer of minder te werken bepalen. De zorg voor kinderen, in het geval van Annelotte. Hypotheken, in het geval van Riiziane en verwachtingen van de maatschappij in het geval van Judith. De drie vrouwen leggen uit waarom zij meer zouden willen werken en hoe ze dit willen aanpakken.

  • 17 min

Top Podcasts In Society & Culture

You Might Also Like