PARAR SENTIR I RESPIRAR

Vicenc Costa Sistach
PARAR SENTIR I RESPIRAR Podcast

El primer que fem quan arribem a aquest món és una inhalació, i seguim respirant la resta de la nostra vida, ens acompanya a cada acció, física, mental o emocional. Té una relació directa amb el teu cos, sistema nerviós i la teva ment. Hi ha diferents estudis que han demostrat que gran part de la població no respira correctament, això contribueix a estats d'ansietat, depressió, fatiga i altres trastorns.

Episodes

  1. MEDITACIÓ PRÀCTICA 1 KAYA STHAIRYAM

    22/01/2023

    MEDITACIÓ PRÀCTICA 1 KAYA STHAIRYAM

    Com ús vaig dir en la introducció hi ha moltes mirades amb la meditació, inclús de vegades poden semblar contradictòries, però es complementen. Vull compartir que moltes vegades les pràctiques guiades m’ha sigut molt útils i imprescindibles, però en altres moments no. Però imprescindible pràctica constant (adhyasa) sense expectatives (vairagya). Una de les altres coses que podem mirar és que en el moment que ets conscient que t’havies dispersat és que ets conscient, en aquest moment dibuixa un somriure, en comptes de deixar entrar el judici, i porta l'atenció en l’objecte de concentració, sigui la respiració el cos o a abraçar el moment present, tal com és. Una altra de les coses que volia compartir és la concentració (dharana) el meu entendre ha de sorgir de forma natural, ja que d’una altra manera és necessari molt esforç i esgotament. Preó com ús he dit hi ha moltes mirades. I una de les altres coses que es diu normalment és deixar la ment en blanc. Els inicis i no tant els inicis, la naturalesa de la ment és generar pensaments igual que la naturalesa del foc genera calor, en algunes de les mirades de la meditació el que es busca és fer-te amic de la ment, un dels sistemes que algun dia igual veurem és ANTAR MOUNA, que vol dir silenci intern, aquesta pràctica busca fer conscient tot el soroll que no et permet veure el silenci, però abans de veure aquestes altres eines hem de conèixer la PRÀCTICA DE MEDITACIÓ KAYA STHARIAM -KAYA (COS) STHAIRYAM (ESTABILITAT, FARMES INMOVILITAT) Com vàrem dir en la introducció el cos i la ment no estan separats, la quietud física és imprescindible i està íntimament lligada amb la quietud mental per poder entrar en un estat de dharana cal que hi hagi quietud immobilitat física. Per aquest motiu aquesta pràctica és imprescindible independentment del sistema de meditació que utilitzis. Fases de la pràctica: 1- PREPARACIÓ (ajustar-te i adaptar-te a la postura) tancar els ulls i sentir la respiració. 2- CULTIVAR CONSCIÈNCIA TESTIMONI 3- CONSCIÈNCIA DIFERENTS PARTS DEL COS. (Part inferior, part mitjana “tronc”, part superior, coll cap... 4- SENTIR La IMMOBILITAT FERMESA 5- DINS DE LA QUIETUD FÍSICA FER CONSCIENT EL MOVIMENT DE LA RESPIRACIÓ. (La quietud i el moviment es complementen) 6- PREN PROTAGONISME LA RESPIRACIÓ 7-QUAN SENTIS QUE ÉS EL MOMENT TORNES A CONNECTAR AMB ELS SENTITS I ET POTS EXTERIORITZAR. HARI OM TAT SAT.

    23 min
  2. INTRODUCCIÓ A LA MEDITACIO PART TEORICA

    22/01/2023

    INTRODUCCIÓ A LA MEDITACIO PART TEORICA

    INTRODUCCIÓ A LA MEDITACIÓ Per començar cal entendre que la meditació és un estat de la ment, un estat de consciència no-dual. Aquest estat dins de la tradició del ioga es coneix com a (dhyana) Normalment s’utilitza la paraula meditació per anomenar un seguit de pràctiques i eines que ens conviden a desconnectar dels estímuls externs i interioritzar-nos (prathyahara) i cultivar la concentració (dharana). Cal entendre doncs que la proposta que t’ofereixo és una petita introducció, a aquestes eines i pràctiques que et conviden a entrar en l’estat de prathyahara i cultivar la concentració (dharana). Una mirada sincera i des de l’experiència, on compartirem un seguit de teoria per poder entendre que és el que estem fent, ja que comprendre la pràctica ens pot ajudar a integrar-la el nostre dia a dia, sense haver d’utilitzar l’acompanyament dels vídeos o dels àudios, però els inicis algunes persones ens és imprescindible l’acompanyament i per aixó compartirem pràctiques i tècniques que ens proposa la tradició del ioga. Perquè un gram de pràctica val més que una tona de teoria. (S.w.Sivananda) És interessant entendre que l’actitud de presència és imprescindible en la pràctica de meditació i aquesta la podem cultivar en el nostre dia a dia, el cultivar presencia, amb el ioga es coneix com a consciència testimoni (Sakshi Bhava) i és imprescindible per poder fer conscient com ens relacionem amb el món extern i intern que no deixar de ser el mateix, ens permet veure les nostres pors, aferraments, creences, limitacions, aquestes han de ser transitades, abraçades, transformades, ens hem de fer responsables de com ens relacionem amb nosaltres, per poder ser una mica més lliures. Aquesta actitud és imprescindible, ja que en el moment de seure en postura de meditació o relaxació el que ens genera moviment i no ens permet desconnectar dels estímuls i poder-nos concentrar és el moviment dels pensaments i les amocions. En els inicis, el més normal és que tot aquest soroll, ens sigui molt incòmode, continua amb la pràctica, la ment buscarà la manera perquè deixis de practicar, busca motivacions, retirs, tallers, cursos, lectures, classes regulars, gaudeix del camí. S’aconsella sempre seguir amb la pràctica, constància i sense expectatives. El que compartirem en format àudios i vídeos és només una petita introducció. En el cas de tenir dubtes, preguntes, o si vols aportar una mirada diferent, o coneixement, serà ben rebut, ja que totes estem en aquest camí de la indagació, transformació, creixement, expansió.

    18 min

About

El primer que fem quan arribem a aquest món és una inhalació, i seguim respirant la resta de la nostra vida, ens acompanya a cada acció, física, mental o emocional. Té una relació directa amb el teu cos, sistema nerviós i la teva ment. Hi ha diferents estudis que han demostrat que gran part de la població no respira correctament, això contribueix a estats d'ansietat, depressió, fatiga i altres trastorns.

To listen to explicit episodes, sign in.

Stay up to date with this show

Sign in or sign up to follow shows, save episodes and get the latest updates.

Select a country or region

Africa, Middle East, and India

Asia Pacific

Europe

Latin America and the Caribbean

The United States and Canada