354 Folgen

Turun yliopiston tutkijat ja opiskelijat pureutuvat kiehtoviin ja ajankohtaisiin kysymyksiin podcast-sarjoissa.

Researchers and students of University of Turku discuss fascinating and current questions in our podcasts.

Turun yliopisto Turun yliopisto

    • Bildung

Turun yliopiston tutkijat ja opiskelijat pureutuvat kiehtoviin ja ajankohtaisiin kysymyksiin podcast-sarjoissa.

Researchers and students of University of Turku discuss fascinating and current questions in our podcasts.

    ReConnect China: Reframing the EU's Global Gateway from geopolitics to a positive agenda

    ReConnect China: Reframing the EU's Global Gateway from geopolitics to a positive agenda

    Connectivity initiatives have become a major instrument in the competition among major powers. What are the implications of an exclusively geopolitical reading of connectivity? How should the EU position itself in this context? In this episode of the ReConnect China podcast, Mario Esteban, Senior Analyst at Elcano Royal Institute, interviews Aurelio Insisa, Senior fellow at the Istituto Affari Internazionali. Both have recently authored a Policy Brief arguing that a geopolitical framing of the EU’s Global Gateway is counterproductive for the EU. In this conversation they discuss why this is the case and how a more positive framing of the initiative can help improve the Global Gateway’s standing in the Global South.

    Transcript: https://www.utu.fi/fi/ajankohtaista/podcast/reconnect

    • 23 Min.
    Tiedelinja: Mitä minusta jää jäljelle?

    Tiedelinja: Mitä minusta jää jäljelle?

    Millaisia tiedonmuruja meistä jää jälkipolville? Entä mitä tietoja tulevaisuuden historioitsijat löytävät meistä 200 vuoden päästä?

    Kulttuurihistorian professori Hannu Salmi ja kyberturvallisuuden professori Seppo Virtanen pohtivat, mitä meistä kerättävälle tiedolle tapahtuu tulevaisuudessa.

    Podcastin tekstivastine: https://www.utu.fi/fi/ajankohtaista/tiedelinja

    • 51 Min.
    Vau, mikä vaikutus!: Minkälaisista näkökulmista vaikuttavuutta voidaan lähestyä?

    Vau, mikä vaikutus!: Minkälaisista näkökulmista vaikuttavuutta voidaan lähestyä?

    Tässä jaksossa Lauran ja Outin vieraana on Helsingin yliopiston tutkimuksen johdon tuen yhteisten palveluiden tiimistä asiantuntija Laura Valkeasuo. Hänen kanssaan jutellaan siitä, minkälaista työtä tutkimuksen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden parissa voi tehdä ja minkälaisia materiaaleja vaikuttavuuden tueksi löytyy.

    Vaikutu tutkimuksen vaikuttavuudesta yhdessä Lauran ja Outin kanssa. Vau, mikä vaikutus! -podcastsarjassa käsitellään tutkimuksen vaikuttavuutta useista eri näkökulmista useiden eri henkilöiden kertomana.

    Podcastin www-sivut ja tekstivastineet: utu.fi/vaumikavaikutus

    Lisämateriaalia löydät Turun yliopiston Avoimen tieteen kiihdyttämön Instagram-tililtä @utu_openscience ja ajankohtaisia aiheita X-tililtä @UTU_openscience

    • 29 Min.
    STUDYcast: Erilaiset opintopolut – Kampaajasta tähtitieteisiin

    STUDYcast: Erilaiset opintopolut – Kampaajasta tähtitieteisiin

    Kevään aikana opiskelijalähettiläiden STUDYcast-podcast haastattelee ihmisiä, joiden opintopolku ei ole ollut aivan suoraviivainen. Erilaiset opintopolut -sarjassa keskitytään alan vaihtajiin, uudelleen kouluttautujiin ja kaikkiin niihin, joiden opintopolut sisältävät yllätyksiä ja jännittäviä juonenkäänteitä. Kiinnostaako sinua jokin uusi ala mutta et ole aivan valmis hyppäämään uusiin seikkailuihin? Tai tuskasteletko alan valinnan kanssa yleisesti? Silloin tämä sarja on juuri sinua varten!

    Tässä jaksossa haastatellaan opiskelijalähettiläs Ellaa, joka toisen asteen jälkeen suuntasi kampaajaksi ja sieltä opiskelemaan fysikaalisia tieteitä tähtitieteen ja avaruusfysiikan tutkinto-ohjelmassa. Voiko näillä kahdella alalla olla jotain yhteistä ja miten Ellan polku käytännössä kulki? Näihin ja muihin kysymyksiin saat vastauksen kuuntelemalla jakson!

    Podcastin tekstivastine: https://www.utu.fi/fi/ajankohtaista/podcast/studycast

    • 14 Min.
    Humanisti vastaa. Osa 14. Miksi totuus ei riitä ja salaliittoteoriat leviävät, Reima Välimäki?

    Humanisti vastaa. Osa 14. Miksi totuus ei riitä ja salaliittoteoriat leviävät, Reima Välimäki?

    Keskiaikatutkija Reima Välimäki kehottaa kysymään, ketkä nyky-yhteiskunnassa lietsovat vastakkainasettelua ja millä motiivilla


    Akatemiatutkija Reima Välimäki sanoo, että vastakkainasettelua korostava puhe yksinkertaistaa keskustelua. Historioitsijan mukaan näin tosin toimivat jo valistusfilosofit, jotka esittivät omat kantansa rationaalisina ja leimasivat muiden puheet kiistelyksi.
    Turku Centre for Medieval and Early Modern Studies -keskuksessa työskentelevää vihapuheen tutkijaa kiinnostaa, millaiset syytökset ja missä konteksteissa ovat johtaneet väkivaltaan. Hän huomauttaa, että on eri asia väittää toista vääräuskoiseksi ja uhata tappaa kuin oikeasti heittää polttopulloja.

    Historioitsijan mielestä julkisessa keskustelussa toimittajien ja kommentaattorien on katsottava tarkkaan, kuka lietsoo vastakkainasettelua ja kuka siitä hyötyy. Konfliktien keskellä on syytä kysyä, mikä ruokkii salaliittoteorioita ja miten asia oikeasti on.
    Keskiaikatutkija näkee nykyajassa aitoa osattomuutta ja yhtäläisyyksiä keskiaikaan, jolloin ilmasto alkoi heiketä, sadot huonontuivat, epidemiat jylläsivät, musta surma tappoi ja Euroopassa käytiin brutaaleja sotia.

    Ensimmäisen italiankielisen tieteellisen tekstinsä vastikään julkaissut Välimäki pitää tärkeänä, että humanistista tutkimusta julkaistaan myös muilla kielillä kuin englanniksi. Hän korostaa kansainvälisyyden merkitystä ja suree opiskelijavaihdon vähenemistä, koska jokainen jakso ulkomailla laajentaa tieteentekijän horisonttia.

    Reima Välimäki on Keskiajan Turku -tapahtuman hallituksen puheenjohtaja. Historiallisena asiantuntijana hän näkee, että Turun suurtapahtuman erityisyyden takaa Vanhan Suurtorin aito miljöö ja keskittyminen arjen, lasten ja naisten historiaan. Käsityöläiset, myyjät ja aktiiviset vapaaehtoiset elävöittävät keskiaikaa kesästä toiseen niin, että tapahtuma houkuttelee yli 100 000 kävijää.

    Podcastin pikatehtävässä paljastuu, viekö tutkija lapset lomamatkalla huvipuistoon vai katakombiin.
    Lukusuosituksena Välimäki tarjoaa teoksen This It Not Propaganda, jonka kirjoittaja Peter Pomerantsev väittää, ettei Venäjän trollien toiminta ole niin tehokasta kuin luullaan. Suurempi vaikutus on lännen uskolla Venäjän propagandan tehoon.

    Humanisti vastaa -podcastin toimittaa Turun yliopiston humanistisen tiedekunnan työelämäprofessori, toimittaja Riitta Monto. Podcastin tuottaa Turun yliopisto.

    Podcastin tekstivastine: https://www.utu.fi/fi/ajankohtaista/podcast/humanisti-vastaa

    • 39 Min.
    STUDYcast: Harrastustoimintaa yliopistolla – Esittelyssä APK: Akateeminen Partiokilta

    STUDYcast: Harrastustoimintaa yliopistolla – Esittelyssä APK: Akateeminen Partiokilta

    Opiskelijalähettiläiden STUDYcast-podcast pureutuu yliopistoelämää koskettaviin ilmiöihin ja asioihin. Mutta mitä kaikkea opiskelija voi tehdä opiskelun ohella? No, esimerkiksi opetella tekemään pizzaa retkikeittimellä tai lähteä kansallispuistoon saunomaan. Tässä jaksossa tutustutaan Akateemisen Partiokillan toimintaan; tule kuuntelemaan minkälaista retkeilytoimintaa APK järjestää, miten toimintaan pääsee mukaan, ja mitä kaikkea retkikeittimellä voikaan valmistaa.

    Podcastin tekstivastine: https://www.utu.fi/fi/ajankohtaista/podcast/studycast

    • 19 Min.

Top‑Podcasts in Bildung

G Spot mit Stefanie Giesinger
Stefanie Giesinger & Studio Bummens
Erklär mir die Welt
Andreas Sator
Eine Stunde History - Deutschlandfunk Nova
Deutschlandfunk Nova
ZEIT Sprachen – English, please!
ZEIT ONLINE
6 Minute English
BBC Radio
carpe diem – Der Podcast für ein gutes Leben
carpe diem

Das gefällt dir vielleicht auch

Futucast
Isak Rautio
Lauantaikerho
Helsingin Sanomat
Jari Sarasvuo podcast
Trainers' House
Sijoituskästi
Teemu Liila ja Kevin van Dessel
inderesPodi
inderes
Mighty Finland Podcast
Mighty Finland