18 Folgen

Dit is Speurwerk, de podcast waarin we je meenemen in onze zoektocht naar de waarheid. Investico- journalisten onderzoeken wat er echt toe doet. Elke maand komen we met nieuwe onthullingen. Veel lezers willen weten hoe we dat aanpakken. In Speurwerk leggen we verantwoording af. En laten we zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat.

Speurwerk Platform Investico

  • Kunst

Dit is Speurwerk, de podcast waarin we je meenemen in onze zoektocht naar de waarheid. Investico- journalisten onderzoeken wat er echt toe doet. Elke maand komen we met nieuwe onthullingen. Veel lezers willen weten hoe we dat aanpakken. In Speurwerk leggen we verantwoording af. En laten we zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat.

  Onderzoek doen naar de FinCEN Files

  Onderzoek doen naar de FinCEN Files

  De FinCEN Files: een lek van ruim 2.600 documenten van de Amerikaanse autoriteit FinCEN, waarbij Amerikaanse banken verdachte transacties moeten melden. Die geheime documenten kwamen via internationaal journalistencollectief ICIJ in handen van meer dan 400 journalisten uit 88 landen, onder wie Karlijn Kuijpers en Anouk Kootstra van Investico.


  Het lek laat zien dat ’s werelds grootste banken, waaronder de Nederlandse bank ING, bleven profiteren van machtige en gevaarlijke klanten, zelfs nadat ze waren gestraft voor hun nalatigheid om witwassen tegen te gaan.


  In deze aflevering van Speurwerk vertellen Karlijn Kuijpers en Anouk Kootstra hoe je onderzoek doet in een berg documenten, wat ze daarin tegenkwamen - en hoe ze omgaan met dreigementen en advocatenbrieven van de partijen waarover ze schreven. En waarom is het, ook na de grote onderzoeken rond de Panama en Paradise papers, belangrijk zo uitgebreid over de FinCEN-Files te berichten?


  Het onderzoek verscheen in de vorm van meerdere artikelen in weekblad De Groene Amsterdammer, Dagblad Trouw en het Financieele Dagblad. De eindmix en de muziek van deze aflevering van Speurwerk zijn gemaakt door Pepijn Buitenhuis en de gesprekken zijn deels opgenomen in State Of Mind studio. Luister hier naar de nieuwe aflevering van Speurwerk.

  • 26 Min.
  Stijgende verkrachtingscijfers, falende opsporing

  Stijgende verkrachtingscijfers, falende opsporing

  Slachtoffers van seksueel geweld laten vaker van zich horen, maar deze meldingen resulteren steeds minder vaak in aangiften. In deze aflevering van Speurwerk hoor je Investico-redacteuren Anouk Koopman en Jolanda van de Belt over hun onderzoek naar het stijgende aantal meldingen van verkrachtingen en de strafrechtketen.


  In de afgelopen zeven jaar steeg het aantal mensen dat vanwege verkrachting naar de politie stapte met zestig procent. Met cijfers van de politie, het OM en de rechtspraak reconstrueerden Anouk en Jolanda hoeveel van deze nieuwe verkrachtingsmeldingen leiden tot een veroordeling van de dader. Ook ontdekten ze waar het misgaat in de opsporing.


  Het onderzoek verscheen als artikel in weekblad De Groene Amsterdammer en een artikel in Dagblad Trouw De eindmix en de muziek van deze aflevering van Speurwerk zijn gemaakt door Pepijn Buitenhuis en de gesprekken zijn opgenomen in State Of Mind studio.


  Presentatie: Sylvana van den Braak & Simone Peek

  • 21 Min.
  Dwangzorg chaos ondanks nieuwe wet

  Dwangzorg chaos ondanks nieuwe wet

  In deze aflevering van Speurwerk hoor je Investico-redacteuren Emy Koopman en Catrien Spijkerman over hun onderzoek naar de wet verplichte GGZ. De wet regelt dwangzorg in Nederland voor mensen die lijden aan een psychische stoornis en daardoor een gevaar zijn voor zichzelf of anderen. Emy en Catrien reconstrueerden hoe deze wet tot stand kwam en uit kon groeien tot een bureaucratisch monster.


  Na ruim tien jaar ging de wet afgelopen januari eindelijk in, maar vlak voor aanvang trokken verschillende betrokken partijen aan de bel over de mogelijke problemen die de invoering zou opleveren. Uit het onderzoek van Investico blijkt dat de nieuwe wet tot grote verwarring leidt, niet alleen onder patiënten maar ook onder ggz-medewerkers, officieren van justitie en rechters. Goedbedoelde regels komen niet tot hun recht en leiden volgens betrokken zelfs tot een verslechtering van de zorg. We spreken advocaat Dick Poot over hoe hij patiënten met dwangzorg bijstaat en wat de nieuwe wet voor zijn werk en zijn patiënten betekent.


  In de nieuwste aflevering van bespreken we het onderzoek naar de nieuwe wet verplichte GGZ en luister je waarom en hoe dit kon gebeuren. Hiervoor schreven we een artikel voor weekblad De Groene Amsterdammer en voor Dagblad Trouw De eindmix en de muziek van deze aflevering van Speurwerk zijn van de hand van Pepijn Buitenhuis en de gesprekken werden grotendeels opgenomen in State Of Mind studio. Luister hier naar de nieuwe aflevering van Speurwerk.


  Presentatie: Sylvana van den Braak & Simone Peek

  • 25 Min.
  Arbeidsmigranten prooi voor het coronavirus

  Arbeidsmigranten prooi voor het coronavirus

  In deze aflevering van Speurwerk hoor je Investico-redacteuren Sylvana van den Braak en Simone Peek samen met Judith Konijn van radioprogramma Argos. We onderzochten hoe arbeidsmigranten - werkzaam in distributiecentra van online-supermarkten - grote kans lopen op een besmetting met het coronavirus en zo mogelijk een brandhaard kunnen veroorzaken.


  Door de toenemende vraag naar thuisbezorgde boodschappen tijdens de coronacrisis, werden tientallen extra medewerkers aangenomen voor in distributiecentra. In de relatief krappe magazijnen kan daardoor onvoldoende afstand gehouden worden. Door gezamenlijke huisvesting en georganiseerd vervoer voor arbeidsmigranten zijn de besmettingsrisico’s extra hoog. Ook werken veel van hen door tijdens ziekte, uit angst hun salaris te verliezen. Geen enkele controle-instantie ziet momenteel toe op de arbeidsomstandigheden in de centra.


  In de nieuwste aflevering van Speurwerk luisteren we naar een radio-uitzending die we samen met Judith Konijn voor radioprogramma Argos maakte. Voor dit onderzoek schreven we ook een artikel voor weekblad De Groene Amsterdammer. De eindmix en de muziek van deze aflevering van Speurwerk zijn van de hand van Pepijn Buitenhuis en de gesprekken werden opgenomen in State Of Mind studio. Luister hier naar de nieuwe aflevering van Speurwerk.


  Presentatie: Sylvana van den Braak & Simone Peek

  • 36 Min.
  Onderzoeksjournalistiek in tijden van crisis

  Onderzoeksjournalistiek in tijden van crisis

  In deze aflevering van Speurwerk spreken we hoofdredacteur Jeroen Trommelen over de verschillende onderzoeken die Investico deed tijdens het uitbreken van de coronacrisis. Wat ontdekte Investico? Hoe werden de onderwerpen gekozen? En: mogen journalisten tijdens zo’n grote internationale crisis wel kritisch zijn op de overheid of moeten ze vooral niet te veel in de weg lopen?


  Presentatie: Sylvana van den Braak & Simone Peek  Lees het verhaal over de geitenbokjes in De Groene Amsterdammer en bekijk de uitzending op Een Vandaag
  Lees het verhaal over de openstaande rekening van de noodziekenhuizen in Trouw
  Lees het verhaal over zoönosen in Nederland .
  Lees het onderzoek naar de arbeidsmigranten in online supermarkten in de Groene en luister de afleving van radioprogramma Argos
  Lees het onderzoek naar sekswerkers ten tijde van corona op datajournalistiek platform Pointer  Lees alle publicaties van Investico op platform-investico.nl

  • 27 Min.
  Ruziënde Russen in de Nederlandse rechtbank

  Ruziënde Russen in de Nederlandse rechtbank

  In deze aflevering van Speurwerk hoor je Investico-redacteuren Karlijn Kuijpers en Simone Peek over de rechtszaken die brievenbusbedrijven in Nederland voor de rechter brengen. Iedereen met een in Nederland geregistreerde bv kan hier een rechtszaak beginnen of zelf voor de rechter worden gesleept, ook als het conflict niets met Nederland te maken heeft. We hebben een van de meest open rechtsstelsels ter wereld, waarin rechters dit soort zaken vrijwel nooit mogen weigeren. Maar dat begint te knellen.


  In onze rechtbanken spelen jaarlijks naar schatting zeker duizend tot tweeduizend zaken die vrijwel niets met Nederland te maken hebben. In Groot-Brittannië bleek eerder dat vooral oligarchen en zakenlieden afkomstig uit de voormalig Sovjet-staten naar westerse rechtbanken komen omdat ze die in eigen land vanwege corruptie niet vertrouwen. Wat haalt Nederland zich op de hals?


  Lees de longread over dit onderzoek in De Groene Amsterdammer. Deze uitzending werd oorspronkelijk gemaakt voor radioprogramma Argos. Presentatie: Sylvana van den Braak & Simone Peek.

  • 30 Min.

Top‑Podcasts in Kunst

Zuhörer haben auch Folgendes abonniert: