In de periode tussen 2018 en 2022 werd Beschut Wonen Antwerpen meerdere keren geconfronteerd met schurft en bedwantsen in een aantal van haar locaties. Deze zorgwekkende ontwikkeling bracht de vraag naar voren hoe om te gaan met dergelijke plagen binnen een omgeving die zich richt op kwetsbare individuen met psychische aandoeningen. Serge De Pauw neemt jullie mee in dit boeiende topic.
Serge De Pauw, werkzaam voor de Gemeenschappelijke Interne Preventiedienst van de stad Antwerpen, richtte zich in zijn eindwerk op deze uitdagingen. Werkend in een team van ongeveer dertig mensen, waarvan de helft gespecialiseerd in preventie, houdt hij zich bezig met arbeidsveiligheid in sectoren zoals de sociale dienstverlening en beschut wonen. In het kader van zijn opleiding tot preventieadviseur schreef hij een eindwerk over het oplopen van schurft en de aanwezigheid van bedwantsen binnen de beschutte woonomgevingen van de stad. Zijn grondige aanpak van dit niche-onderwerp leverde hem in 2023 de prestigieuze Prebes-award op.
Organisaties zoals Beschut Wonen, waar groepswoningen de norm zijn, vormen een ideaal broedplaats voor het verspreiden van dergelijke parasieten. Dit vergroot de uitdaging om een veilige en gezonde leefomgeving te waarborgen voor zowel bewoners als medewerkers.
Schurft en bedwantsen, evenals andere plaagdieren zoals kakkerlakken en knaagdieren, vallen echter strikt genomen niet onder de codex. Schurft wordt veroorzaakt door de schurftmijt, een ectoparasiet, en bedwantsen kunnen net als kakkerlakken en knaagdieren potentiële dragers zijn van bacteriën, virussen en schimmels. Echter, in de context van Beschut Wonen zijn deze plagen doorgaans niet van zodanige omvang dat er sprake is van een serieus risico op blootstelling aan biologische agentia. Toch, ondanks het relatief lage risico op direct contact met deze plaagdieren, kunnen er indirecte gevolgen optreden. Omdat de wetgeving zoals boek VII geen volledig kader biedt voor het omgaan met ectoparasieten en plaagdieren, moet er dus creatief omgegaan worden met de bestaande regels. Het risico mag dan klein zijn, het is er wel degelijk. Net daarom is het noodzakelijk dat de regelgeving naar de geest van de wet wordt toegepast om de veiligheid en het welzijn van zowel bewoners als medewerkers te waarborgen.
Met Prebes willen we alle professionals inspireren inzake actuele/hedendaagse inzichten/opinies inzake Welzijn op het Werk. Met onze podcasts willen we een brede waaier van meningen en inzichten delen, zonder dat al deze ideeën ook een standpunt van Prebes hoeven te zijn. Wat namelijk in de ene organisatie werkt/helpt, hoeft daarom niet toepasbaar zijn in de organisatie ernaast en vice versa. We hopen vooral dat onze podcastverhalen jou inspireren en dat je deze deelt met collega's van de productie, HR, preventiedienst, het management enzovoort... Meer weten over onze organisatie? Surf naar www.prebes.be en ontdek wat wij nog aanbieden.
Informatie
- Programma
- FrequentieMaandelijks bijgewerkt
- Uitgegeven21 januari 2025 om 08:00 UTC
- Lengte46 min
- Seizoen2
- Aflevering10
- BeoordelingVeilig