29 episodes

In De Bezige Bij Podcast gaan de redacteuren van onze uitgeverij in gesprek met de schrijvers met wie ze zo nauw samenwerken. Een niet te missen podcast over het schrijven van een boek, de samenwerking met een redacteur, inspiratie, kunst, literatuur en alles wat daar bij komt kijken.

De Bezige Bij Podcast De Bezige Bij

    • Arts

In De Bezige Bij Podcast gaan de redacteuren van onze uitgeverij in gesprek met de schrijvers met wie ze zo nauw samenwerken. Een niet te missen podcast over het schrijven van een boek, de samenwerking met een redacteur, inspiratie, kunst, literatuur en alles wat daar bij komt kijken.

    #24 Ramsey Nasr - Over waardigheid

    #24 Ramsey Nasr - Over waardigheid

    Ramsey Nasr leest zijn essay Over waardigheid voor dat hij schreef als coreferaat voor de Van der Leeuw-lezing 2023 en dat in november in de Volkskrant werd gepubliceerd.

    In deze tijd is het moeilijk om niet doordrongen te raken van een permanent gevoel van crisis. Daarbij neigen we er vaak naar weg te willen kijken, vaak vanuit onmacht en wanhoop. Maar wat als de rampen, de gruwelen zich nú voltrekken, zoals nu in Gaza? Verliezen we dan niet onze waardigheid als mens? De Nederlandse schrijver, dichter en acteur Ramsey Nasr bepleit een herwinnen van onze waardigheid en menselijkheid, die volgens hem met elkaar samen hangen.

    • 23 min
    #23 Alicja Gescinska - Over menselijkheid

    #23 Alicja Gescinska - Over menselijkheid

    Alicja Gescinska leest haar essay Over menselijkheid voor dat ze schreef als coreferaat voor de Van der Leeuw-lezing 2022.

    Nu de ene na de andere crisis en oorlog ons om de oren slaat, lijkt het bijna onmogelijk het leven niet als een tragedie te zien en de mensheid als een gedoemde soort die ten onder gaat aan zichzelf. Zoekend naar een antwoord op de malaise van onze tijd bepleit de schrijver en filosofe Alicja Gescinska een hernieuwd humanisme, waarin het ideaal van ‘humanitas’ en de overtuiging van universele menselijke verbondenheid en verantwoordelijkheid centraal staan.

    • 25 min
    #22 In gesprek met Nikki Dekker over haar debuutroman 'diepdiepblauw'

    #22 In gesprek met Nikki Dekker over haar debuutroman 'diepdiepblauw'

    Naast een fervent zwemmer is Nikki Dekker (1989) schrijver en podcast- en radiomaker. In mei 2022 verscheen haar debuutroman diepdiepblauw. Daarvoor verscheen bij productiehuis Wintertuin van haar hand een voorwerp dat nog leeft, een bundeling essays en gedichten op het snijvlak van het persoonlijke en het politieke. Haar radiodocumentaire De oppas en ik, over het grijze gebied tussen onprettige seksuele ervaringen en seksueel misbruik, werd genomineerd voor de Prix Europa.

    In diepdiepblauw weet de verteller dat zonder zwemdiploma je overlevingskansen slinken. Ze weet hoe je het hoofd boven water houdt in een onrustige zee en dat je bij hoge golven het beste naar de bodem duikt om het gebulder over je heen te laten komen. Maar in het echte leven heb je aan zulke lessen niet veel. Wat valt er wel te leren van de diepzeewereld? Deze coming-of-ageroman is een ontdekkingstocht langs geheimzinnige platvissen en homoseksuele zeehonden, en laat je de rijke wereld zien die verborgen ligt onder het wateroppervlak.

    In deze aflevering van De Bezige Bij Podcast gaat Nikki Dekker met haar redacteur Katrijn Van Hauwermeiren in gesprek over het schrijverschap.

    Wil je meer weten over deze podcast, onze gasten of hun boeken? Kijk dan op debezigebij.nl/podcasts of op @debezigebij op Instagram.

    • 31 min
    #21 Zeventien jaar, 24 delen – het monumentaal uitgeefproject van De Volledige Werken van W.F. Hermans is voltooid

    #21 Zeventien jaar, 24 delen – het monumentaal uitgeefproject van De Volledige Werken van W.F. Hermans is voltooid

    Zeventien jaar geleden nam Willem-Alexander, toen nog als kroonprins, het eerste deel in ontvangst van De Volledige Werken van Willem Frederik Hermans. Op 1 september jl. werd diezelfde Willem-Alexander, nu als koning, het 24ste en laatste deel overhandigd. Dat was tijdens een grote viering in de Nieuwe Kerk te Amsterdam, daarmee is de ontzagwekkende reeks waarin het veelzijdige oeuvre van de auteur is samengebracht nu voltooid. Maar wat zijn die Volledige Werken precies, en wat houdt het werk van Hermans zo levendig en interessant, ook nu hij al meer dan 100 jaar geleden is geboren?

    Voor het antwoord op deze vraag gaat onze bureauredacteur Nienke Beeking, die zelf jaren aan deze bijzondere uitgaven meewerkte, in gesprek met twee echte kenners van Hermans. Drs. Peter Kegel is onderzoeker aan het Huygens Instituut en was zeventien jaar lang projectleider van De Volledige Werken. Diederik Burgersdijk is universitair docent Klassieke Talen en Oude Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, maar vooral ook lezer, liefhebber én verzamelaar van De Volledige Werken.

    Wat vinden zij nu zo bijzonder aan Hermans als schrijver? En waar zou je als nieuwe lezer van Hermans nu het beste kunnen beginnen?

    📚 Je leest alles over De Volledige Werken op deze overzichtspagina op debezigebij.nl.

    📖Het laatste deel, De Volledige Werken – deel 24, is rechtstreeks bij de uitgeverij te bestellen via debezigebij.nl

    --

    Productie: Nienke Beeking, Merijn Hollestelle, Frank van Hees, Peter Kegel, Diederik Burgersdijk en Romanee Rodriguez

    Montage: Romanee Rodriguez

    Muziek: Peter van de Witt

    • 59 min
    #20 Ari Deelder, dochter en biograaf van Jules Deelder

    #20 Ari Deelder, dochter en biograaf van Jules Deelder

    In december 2019 overleed dichter, drummer en Rotterdams nachtburgemeester Jules Deelder. Met dezelfde kracht als haar vader heeft Ari Deelder zich opgeworpen als zijn biograaf. Hoe ga je met zo’n opgave aan de slag, waar begin je? Ga je chronologisch te werk, of kies je een andere aanpak?

    Ari begint bij het begin, en gaat door alle nagelaten spullen van haar vader heen. Langzaam maar zeker vindt ze haar weg in de tot de nok toe gevulde magazijnen met uitpuilende archieflades, stapels dozen en overvolle kasten. Het is een archief vol rariteiten, memorabilia, foto’s, platen, brillen, horloges, kostuumpakken, aanstekers en andere verzamelingen.

    Over haar vondsten schreef ze ABCDeelder, een greep uit het nog lang niet volledig uitgezochte archief, waarbij de items zijn geordend volgens de letters van het alfabet. Het geeft een prachtig inkijkje in het universum van J.A. Deelder, en vormt een mooi startpunt voor de komende biografie.



    ----- 

    Productie: Suzanne Holtzer, Merijn Hollestelle en Romanee Rodriguez

    Montage: Romanee Rodriguez

    Muziek: Peter van de Witt

    • 30 min
    # 19 In gesprek met Peter Verhelst over het verschil tussen proza en poëzie, zijn maatschappelijke betrokkenheid en de kracht van taal

    # 19 In gesprek met Peter Verhelst over het verschil tussen proza en poëzie, zijn maatschappelijke betrokkenheid en de kracht van taal

    'Het lijdt geen twijfel: Peter Verhelst heeft een adembenemend oeuvre. Hij is de verdiende laureaat van de Constantijn Huygens-prijs.’ Zo oordeelde de jury van de prestigieuze literatuurprijs die Peter Verhelst in 2021 kreeg toegekend.

    Verhelst gaat in gesprek met zijn redacteur Katrijn Van Hauwermeiren. Ze spreken over het belang van het beeld, dat voor Verhelst het hoogste goed is. Over het verschil tussen zijn proza en zijn poëzie. Over zijn maatschappelijke betrokkenheid en de kracht van taal, een instrument dat ten goede kan worden aangewend, maar, zoals we de laatste tijd veelvuldig zien, ook ten kwade.

    Peter Verhelst (Brugge, 1962) is dichter, romancier en regisseur. Hij vestigde definitief zijn naam met de roman Tongkat (1999), waarvoor hij maar liefst drie prijzen kreeg: de Gouden Uil, de F. Bordewijk-prijs en de Vlaamse Cultuurprijs. Andere bekende romans van zijn hand zijn onder meer Zwerm (2005) en Voor het vergeten (2018). Onlangs verscheen de novelle Lichamen (2022), waarin een man zich in een appartementencomplex bevindt dat langzaam door de natuur wordt overwoekerd.

    Ook als dichter is Verhelst zeer productief en meermaals bekroond. Zijn meest recente bundels zijn Zon (2019) en 2050 (2021). In die bundels verbindt Verhelst voor het eerst open en bloot het politieke en maatschappelijke met zijn beeldrijke, lyrische poëzie – want we leven in tijden die daarom vragen.

    • 40 min

Top Podcasts In Arts

drie boeken
Wim Oosterlinck
Face à l'histoire
France Inter
Leesbaar
Radio 1
Waargebeurd
Waargebeurd
Lecture du coran
Aelia Phosphore
Beetweters
Sven en Luck

You Might Also Like

De Dag
NPO Radio 1
Maarten van Rossem - De Podcast
Tom Jessen en Maarten van Rossem / Streamy Media
De Stemming van Vullings en Van der Wulp
NPO Radio 1 / NOS / EenVandaag
De BLVD Podcast
RTL Boulevard
The Mic High Club Luchtvaart Podcast
Philip Dröge & Menno Swart